Marokko met kinderen - tips

Marokko met kinderen – tips voor een topreis

Is Marokko met kinderen wel een geschikte bestemming? Hoe kindvriendelijk is dit land? En wat ga je daar überhaupt DOEN met je kroost? De laatste tijd ontdekken mensen steeds meer bestemmingen met hun gezin en staat ook Marokko met kinderen vaker op de verlanglijst. Toch vinden veel ouders dit ook nog wel een spannende bestemming om met kids te ontdekken. Dat de twijfel, over dit prachtige, veelzijdige Noord-Afrikaanse land, geheel onterecht is.. dat vertel ik je in deze post. Overigens had ook ik het ooit helemaal mis over Marokko.

Waarom Marokko met kinderen de perfecte keus is

Marokko is een kleurrijk, afwisselend en, op bepaalde plekken, behoorlijk hectisch land, zoals in het centrum van Fez. Dat laatste is wat mensen soms afschrikt en ze tegenhoudt om Marokko met kinderen te ontdekken. Toch is het ook juist dát wat het voor kinderen zo leuk maakt. De geuren, de kleuren en altijd wat te doen en te kijken op straat. In Marokko hoeven kinderen zich zeker niet te vervelen. Het is goed om te weten dat je in die hectiek ook de rust kan opzoeken en dat er ook plekken zijn waar het heel rustig is, ’s nachts zelfs oorverdovend stil.

Voor deze compleet andere wereld hoef je geen dag in het vliegtuig te zitten, want in 3 tot 4 uur ben je er. En ondanks dat het land behoorlijk groot is kan je er heel gemakkelijk een route samenstellen met niet al te lange reisafstanden.

Marokko met kinderen geuren en kleurenOveral geuren en kleuren

Marokkanen zijn dol op kinderen en aan aandacht zullen jouw kids zeker niet te kort komen. Grote gezinnen zijn hier heel normaal en aan speelkameraadjes is dus ook geen gebrek. Voor ons is Marokko met kinderen een ideale keus, vandaar dat we inmiddels al drie keer die kant op zijn geweest. Met een aantal dingen moet je wel rekening houden. Zo ben je voorbereid en kom je ter plekke niet voor verrassingen te staan.

Zien en doen in Marokko met kinderen

Marokko is niet heel erg ingesteld op reizen met kinderen. Een pretpark zoals we dat in Europa kennen ontbreekt en de stranden zijn niet helemaal zoals je ze verwacht als je Zuid-Frankrijk gewend bent. Veel stranden lenen zich wel perfect voor een lange strandwandeling, een picknick of om te surfen. Heb je oudere kinderen, dan is het zeker gaaf om op één van de surfstranden te leren surfen.

Marokko met kinderen - strandLekker picknicken of struinen over het strand

Reis je door het binnenland van Marokko met kinderen dan hoef je jezelf ook zeker niet te vervelen. In de woestijn in het zuiden kunnen de kinderen op een kameel rijden, in de bergen zijn er vaak ezeltjes te huur om een wandeling makkelijker en een stuk leuker te maken en de steden lijken zo uit de sprookjeswereld van 1001 nacht te komen. En een stad als Meknès is ook nog eens niet te groot, waardoor het ook voor kinderen prima beloopbaar is. Op veel plekken boek je een hotel met zwembad voor een heel schappelijke prijs, zodat een middagje waterpret kan zorgen voor de echte vakantiestemming. En had je al eens gedacht aan een kookcursus? Dan doe je samen boodschappen in de souk en bereid je daarna een lekkere maaltijd die je met het hele gezin kan opeten.

Reis je in de voorjaarsvakantie of herfstvakantie naar Marokko met je kinderen en kun je wel wat hulp gebruiken bij het kiezen van een leuke route, in zo’n groot en toch soms wat overweldigend land? Dan heeft Local Hero Travel een 8-daagse familierondreis door Marokko, waarbij alles al voor je is uitgedacht, maar ook naar wens aan te passen is.


Van onze eerste reis naar Marokko met kinderen maakte ik deze reisfilm

Veiligheid

Marokko is dus een afwisselend, bruisend land, waar je kinderen zichzelf kleine prinsen of prinsesjes kunnen voelen, niet in de laatste plaats door de positieve aandacht van de lokale bevolking. Toch is het onder andere die lieve, lokale bevolking die mensen ervan weerhoudt om voor een vakantie naar Marokko met kinderen te kiezen. Volledig onterecht! In Nederland is (een klein deel van) de Marokkaanse bevolkingsgroep nou eenmaal niet altijd even positief in het nieuws geweest. In Marokko zelf hebben we slechts zeer behulpzame en altijd vriendelijke mensen getroffen. Temperamentvol soms, dat zeker, maar altijd met een lach en zeker nooit erop uit om ons te benadelen.

Meer praktische tips en écht bruikbare informatie nodig bij het voorbereiden van je verre reis met kinderen? Of gewoon alvast een beetje wegdromen bij allemaal schitterende bestemmingen? Het Handboek Verre Reizen met kinderen is dé plek waar jullie gezins-droomreis begint.

vriendelijke bevolking MarokkoDe vriendelijke bevolking van Marokko

Sinds 2014 is de dreiging van een aanslag in Marokko volgens MinBuZa hoog. In de praktijk zijn er in West-Europa meer aanslagen geweest de afgelopen jaren. Wij hebben een dergelijke dreiging of onveilige sfeer nooit ervaren in Marokko en gaan met een gerust hart weer die kant op. Of dat ook voor jou geldt kan je natuurlijk alleen zelf bepalen.

Een gevaar dat wel reëel is met kinderen in Marokko is het chaotische verkeer in de drukke steden. Houd je kinderen hier goed bij de hand als je oversteekt en verlies ze niet uit het oog. In veel souks is er dan weer geen autoverkeer en kunnen ze makkelijker rond lopen. Vanwege de drukte is de kans wel aanwezig dat je elkaar uit het oog verliest, dus maak duidelijke afspraken over wat je in die situatie doet. Zelf leer ik mijn kinderen om stil te blijven staan op de plek waar ze op dat moment zijn en zo snel mogelijk een andere mama om hulp te vragen.

let op verkeer in Marokko met kinderenLet op in druk verkeer in Marokko met kinderen

Rust in Marokko

Als je Marokko met kinderen bezoekt is het erg fijn om de drukke steden af te wisselen met veel rustigere plekken. Zo kan je hectisch Marrakesh uitstekend combineren met wandelen in het Atlas gebergte en / of de woestijn rond Zagora. Of start in het drukke Fez en sluit af met de indrukwekkende kloven en woestijn in het zuiden, óf de natuur en minder drukke stad Chefchaouen in het noorden. Ook kan je ervoor kiezen om het drukkere Agadir te ruilen voor kleine kustplaatsen in de buurt.

Meenemen naar Marokko met kinderen 0-3

Heb je nog echt kleine kinderen, dan zou ik zeker een draagzak meenemen naar Marokko. De straten zijn ongelijk, stoepen zijn er niet altijd en je wilt misschien eens een mooie wandeling in de natuur maken. Daarnaast hebben wij zelf op elke reis altijd een buggy meegenomen. Zeker als je met een huurauto rondreist is dat ideaal. Je legt de buggy in de kofferbak en laat hem daar lekker liggen als je hem niet gebruikt. Alleen al op de luchthaven is het heel erg fijn om zo’n ding bij je te hebben, bijvoorbeeld om je bagage aan te hangen en makkelijk te vervoeren. O ja, en om je kindje in te zetten. 😉 Ter plekke hebben we de buggy regelmatig als kinderstoel gebruikt tijdens het eten.

mee naar Marokko met kinderenDraagzak zeker mee naar Marokko met kinderen 0-3

Reis je in Marokko alleen korte afstanden met de taxi en eventueel met de bus? Dan zou ik geen autostoeltje meenemen en je kindje lekker op schoot houden. Ga je met een huurauto op pad? Dan zou ik de afweging maken of het zelf meesjouwen van zo’n gevaarte voor jou opweegt tegen de extra kosten bij de autohuur. Autostoeltjes huren is meestal niet goedkoop, maar zo’n ding meesjouwen is een heel gedoe. Bedenk wel dat een het materiaal ter plekke meestal niet dezelfde kwaliteit heeft als je eigen spullen.

Luiers en billendoekjes zijn op heel veel plaatsen verkrijgbaar. Potjes eten iets minder. Eet je kindje nog niet met de pot mee, of wil je geen gekruid, Marokkaans eten geven, dan is het goed een paar potjes en wat zakjes knijpfruit voor de eerste dagen mee te nemen. In de grote steden kan je dit bij de grote supermarkten meestal krijgen, zeker bij de Carrefour en Marjane. Vraag een andere (Marokkaanse) mama en je weet waar je moet zijn!

Deryan Travel-Cot mee naar Marokko met kinderenOok onmisbaar in Marokko met kinderen van 0-3: een lichtgewicht slaaptentje

Maak je een rondreis en / of slaap je niet in de grote toeristenresorts? Dan is het de Deryan Travel Cot of een vergelijkbaar reiswiegje ook onmisbaar in Marokko. Kinderbedjes zijn er namelijk bijna nooit in een accommodatie. Zo heb je bovendien altijd een goed bedje voor je kindje bij je en slaapt het toch in een vertrouwde omgeving.

Meenemen naar Marokko met oudere kinderen

Maak je een rondreis in Marokko, dan is het handig om een zitverhoger mee te nemen van huis, zodat je kinderen veilig zitten en goed naar buiten kunnen kijken. Bij autoverhuurders zijn verhogers vaak net zo duur als een echt kinderstoeltje en ben je na een paar dagen al meer kwijt dan als je een compleet nieuwe zou aanschaffen. Bij verschillende Airlines, waaronder budget maatschappij Ryanair, mag je autostoeltjes en zitverhogers gratis inchecken.

Marokko met kinderen in de winterIn de winter kan het in Marokko behoorlijk fris zijn.

Zorg voor goede, stevige schoenen of sandalen, afhankelijk van het seizoen dat je gaat. De grond is vaak ongelijk en slippers zijn dan minder geschikt. Van november tot en met februari kan het op veel plekken in Marokko behoorlijk fris zijn, dus dan zijn dichte schoenen wel prettig. Denk in die periode ook aan een jas voor de ochtend, de avond en voor de hoger gelegen gebieden!

Voor tijdens de vlucht en een langere autorit is het fijn om genoeg vermaak bij je te hebben. Denk aan een stickerboekje, voor kleuters eventueel van die raamstickers voor in de auto (ook bruikbaar in het vliegtuig), een tekenschriftje en potloden of stiften.

Marokko met kinderen goed ideeMarokko met kinderen is volop avontuur dichtbij!

Vergeet niet…

Water uit de kraan kan je niet drinken in Marokko, maar is niet zó slecht dat je jezelf enorme zorgen moet maken als ze eens een slokje binnen krijgen. Tanden poetsen hebben wij altijd gewoon met kraanwater gedaan. Houd in gedachten dat ijsblokjes ook gemaakt kunnen zijn van kraanwater en vermijd deze daarom in drankjes.

In Marokko eten de mensen veel later dan thuis in Nederland. Het kan daarom een idee zijn om ’s middags uitgebreid te lunchen en in je accommodatie een eenvoudige maaltijd voor het slapen gaan te eten. Zelf hebben we er, met jonge kinderen, steeds voor gekozen om in een appartement te overnachten. Zo konden we zelf koken en eten op een tijdstip dat voor onze kinderen het fijnst was. Bovendien hoeven de kinderen zo niet al te lang op hun eten te wachten en kunnen ze lekker spelen terwijl het klaargemaakt wordt.

In de zomer is het in Marokko erg heet. Reken op bijna dagelijks 40+ temperaturen op veel plekken, tussen juni en september. In de winter kan het behoorlijk fris, en in het noorden van Marokko zelfs regenachtig zijn. Het voor- en najaar zijn daarom de perfecte reistijd voor Marokko.

Wat denk jij, naar Marokko met kinderen, of toch liever een “veiligere” bestemming dichtbij huis?

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Afrika blogs, of kies een andere bestemming »

12 reacties op “Marokko met kinderen – tips voor een topreis

 1. Erna Leenders zegt:

  We willen graag in de meivakantie 2024 met onze familie naar Marokko. Familie bestaat uit vader en moeder met hun 2 kinderen en partner en hun 6 kinderen tussen de 7 en 17 jaar in die tijd.
  Wat raden jullie ons aan? Niet teveel reizen en toch veel zien…

  • Yvonne zegt:

   Dat ligt er precies aan wat jullie zoeken. Niet teveel reizen en toch veel zien kan op veel plekken in Marokko, bijvoorbeeld rond Marrakesh. Kijk gerust eens in mijn verschillende blogs met reisroutes in Marokko voor inspiratie. Als jullie hulp nodig hebben, denk ik graag een keer (tegen betaling) met jullie mee, aan de hand van jullie specifieke wensen.

  • Yvonne zegt:

   Wat leuk dat jullie ook naar Marokko gaan! Voor een meisje van 2 is alle kleding nog gewoon gepast hoor. En ze zal vast veel aandacht krijgen!

 2. Lenneke zegt:

  Hoi Yvonne! Aankomende kerstvakantie willen we met onze meiden (4 en 5 jaar) naar Marokko. Wat zou jij qua route / bestemmingen aanraden voor de eerste keer Marokko en dan in de winter? Welke twee of max drie plaatsen?
  Dank! Lenneke

  • Yvonne zegt:

   hallo Lenneke, leuk dat jullie ook naar Marokko willen. Het ligt er een beetje aan wat je wil. Als je echt voor de grootste kans op zon en lekker weer gaat zou ik kiezen voor de combinatie Sidi Ifni (strand en meerdere stranden en kamelenmarkt in de buurt) en Marrakesh.

 3. Anne zegt:

  Hoi Yvonne, wij zijn ons aan het oriënteren om half september met onze dan bijna 2 jarige dochter naar Marokko te gaan. Als ik kijk voor een rondreis naar zuid Marokko schrikken de afstanden (en dus de tijd die je in de auto zit wat af) hoe hebben jullie dit ervaren of zou het noorden beter zijn?

  • Yvonne zegt:

   Ik vond de afstanden niet enorm lang eigenlijk.. met onze kinderen was het prima te doen.. zowel in zuid als in noord. Veel plezier alvast!

 4. Suus zegt:

  Hoi Yvonne, leuke post! Hoe kwamen jullie aan de appartementen? Heb je goede zoektips of sites waar je zocht? Wij willen dat namelijk ook doen, afgewisseld met hotels met zwembad en evt ecofarms oid. Wij hebben ongeveer een maand voor Marokko (feb 2019), dus willen ook wat langer op mooie plekken blijven. Bedankt vast!

  • Yvonne zegt:

   Sorry voor mijn late reactie, we waren in Indonesië en je bericht was in de spam terecht gekomen. De appartementen had ik bijna allemaal gewoon via booking.com geboekt. Zoeken op beste review in combinatie met laagste prijs. Veel plezier in Marokko alvast!

 5. Esther zegt:

  Marokko met kinderen lijkt me prachtig! Een mooie bestemming en ook van alles te zien blijkt. De zomer zou ik wel zeker mijden aangezien 40graden niet echt prettig is. Ik hoor inderdaad altijd dat de bevolking ontzettend vriendelijk is, zeker voor kinderen. Ik zou er graag eens heen gaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *