Maleisisch Borneo met klein budget orang oetans zien

Maleisisch Borneo met klein budget – tips om goedkoop te reizen

Maleisisch Borneo is duur. Borneo met een klein budget ontdekken is lastig, want de prijzen van een paar dagen in de jungle in een nationaal park zijn schrikbarend hoog. Toch lukt het ons om relatief goedkoop op Borneo rond te reizen en het indrukwekkende tropisch regenwoud met Orang Oetans en andere dieren te zien. Wij reizen grotendeels met het openbaar vervoer en regelen onze eigen bezoekjes aan de jungle. Hoe we dat doen? In dit blog deel ik al mijn budget tips om Borneo met een kleinere beurs te ontdekken.

Hoe duur is Maleisisch Borneo? Ons budget

Wat Maleisisch Borneo duur maakt is dat je voor alles dat de moeite waard is wel een tour of een driedaagse excursie naar een duur jungle verblijf lijkt nodig te hebben. Kies je voor gemak en wil je perse bepaalde plekken bezoeken, zoals Danum Valley en Dermakot Forest Reserve? Dan is dat ook zo. Gelukkig zijn er ook betaalbare alternatieven. Wij hebben het tropisch regenwoud ervaren, gesnorkeld tussen tropische vissen en schildpadden in de prachtigste tropische wateren, op 2 plekken Orang Oetans gezien en heel veel andere apen- en diersoorten, zoals Pygmee olifanten. Toch was ons budget voor Maleisië heel bescheiden, in vergelijking met dat van andere reizigers. We horen geregeld dat mensen minimaal het dubbele kwijt zijn en zelfs nog meer.

goedkoop Maleisisch Borneo snorkelen en jungleJe kunt ook goedkoop op Maleisisch Borneo snorkelen en de jungle ervaren

Dit zijn onze kosten van 5 weken Maleisisch Borneo met ons vieren exclusief de kosten van een binnenlandse vlucht tussen Sabah en Sarawak:

WatKostenGemiddeld per dag
Accommodatie€1.096,20€31,32
Vervoer€634,20€18,12
Activiteiten€1.662,00€47,50
Eten en drinken€1.125,95€32,17
€4.518,35€129,11

Hoe reis je goedkoop rond over Maleisisch Borneo

Wij hebben zoveel mogelijk voor het openbaar vervoer gekozen. Dit is dé manier om comfortabel en goedkoop over Maleisisch Borneo te reizen tussen de grotere, toeristische plaatsen. Kaartjes boeken is vrij eenvoudig online te regelen via Easybook of Redbus, als je maar in elk geval tussen de grotere, meer toeristische plaatsen reist. Reis je buiten het gebaande pad, dan is daar niet altijd busvervoer. Ga je bijvoorbeeld een aantal dagen naar tip of Borneo, dan kun je beter een auto huren voor die dagen. In ons geval wilden wij geen rondje maken over tip of Borneo, maar vanuit Kota Kinabalu naar Mantanani eiland en daarna een nachtje Kota Belud en verder naar de omgeving van Ranau en daarna naar Sandakan. Wij hebben er daarom voor gekozen om de ritjes naar de boot voor Mantanani en van Kota Belud naar Ranau met een taxi te doen.

budget tip Maleisisch Borneo busBudget tip om Maleisisch Borneo goedkoop te bereizen: met de bus

Binnen de bebouwde kom kun je heel voordelig een taxi boeken met Grab of nog iets goedkoper: Maxim. Is je bestemming wat buiten de stad, dan kan het een uitdaging zijn om een ritje terug te vinden, maar vanuit Sepilok, het Santubong schiereiland een uurtje buiten Kuching, Semenggoh én de cultural villages is het ons elke keer binnen 10 minuten gelukt!

Natuurlijk hebben wij, zoals gebruikelijk, ook op Maleisisch Borneo niet de standaard route gevolgd en maakt dat de dingen ingewikkelder. Behalve dat we bovenstaande stukjes met een dure taxi moesten overbruggen, kregen we ook te maken met de uitdaging om óp de bus te stappen in een plaats langs de route, die niet het beginpunt van de route is. Je boekt dan je stoelen voor de volledige route die de bus aflegt (voor de prijs van die volledige route), maar moet ook echt even bellen met het kantoortje van de busmaatschappij op het station van vertrek van de bus. Doe je dat niet, dan heb je kans dat je stoelen opnieuw verkocht worden en er niet voor je gestopt wordt! Uit ervaring kunnen we delen dat die medewerker op het busstation zeker jouw telefoontje niet als prioriteit heeft en al helemaal niet als je Engels spreekt in plaats van de lokale taal. Vijf telefoontjes later, hebben we met hulp van de eigenaar van onze accommodatie in Ranau toch de bevestiging dat de bus voor ons zal stoppen.

Sarawak Cultural villageOok in buitengebied zoals Sarawak Cultural village hebben we binnen 10 minuten een Grab

Wij reizen onze eerste weken in Maleisisch Borneo in het staartje van de Ramadan en de feestweek die daarop volgt. Tijdens Eid el Fitri rijden veel bussen niet. De weinige stoeltjes die beschikbaar zijn, worden weken eerder al opgekocht door lokale reizigers die familie willen bezoeken. Houd hier rekening mee in je planning!

Eten kun je in Maleisisch Borneo heel goedkoop. Daar zitten echt de kosten niet in. In steden zijn de foodcourts prima plekken om voor een prikkie goed en gevarieerd te eten. Ook zijn er voordelige, goedlopende, lokale restaurantjes genoeg. Die zijn er trouwens ook altijd wel te vinden in kleinere plaatsen. Ook naar betaalbare accommodatie hoef je op Maleisch Borneo niet lang te zoeken. Er zijn hostels in alle toeristische plaatsen en daarbuiten zijn homestays de voordeligste optie. Zelf hebben we ook zo nu en dan voor een appartement gekozen. Met ons vieren was dat vaak net zo duur als 2 kamers in een hostel of eenvoudig hotel.

eten en slapen kan goedkoop op Maleisisch BorneoEten en slapen kan goedkoop op Maleisisch Borneo als je het zo lokaal mogelijk doet

Betaalbaar bezoek aan de jungle van Borneo

In de jungle is accommodatie vaak wél duur. Kies je voor een verblijf in Danum Valley of Dermakot Forest Reserve? Dan mag je een grote portemonnee meenemen, zeker met een gezin. Met een verblijf diep in de jungle wordt Maleisch Borneo duur. Wij hebben gekozen voor goedkopere alternatieven. We zijn daardoor niet in de uitgestrekte, primaire regenwouden van Borneo geweest. Jammer, maar wij konden geen €1000,- kwijt aan zogenaamd 3 dagen in de jungle, waarbij je op dag 1 aankomt na de lunch en op dag 3 vertrekt na het ontbijt. Of je wildlife ziet in die dikke anderhalve dag is nog maar de vraag.

Wij hebben in Sabah bij de Kinabatangan rivier gevaren door de jungle, waarvan grote delen ongerept en in de ochtend net zo mysterieus nevelig zijn als de duurdere alternatieven. We hebben er Pygmee olifanten gezien en heel veel verschillende apen- en vogelsoorten. De kans om hier Orang Oetans te zien is groter dan in de duurdere parken. Wij hebben zelf de allergoedkoopste accommodatie in Kinabatangan online geboekt. Daarna hebben we contact met ze opgenomen om een pakket aan te vragen, met boottochten in de ochtend, de middag en de avond én een jungle wandeling. Gids John was super in het spotten van wildlife en de eenvoudige, houten bungalows in de tuin waren prima voor ons. Wil je net iets meer luxe, dan kun je voor een paar euro extra per nacht bij de buren overnachten.

middagcruise Kinabatangan rivierBudget optie om de jungle van Borneo te ontdekken: Kinabatangan rivier

In Sarawak hebben we een aantal dagen doorgebracht in Bako National park. Je bent dan niet omgeven door eindeloze jungle, maar dit is wel dé plek om neusapen, Zilverlangoers en andere dieren van dichtbij te zien. Je kunt er zonder gids rond wandelen en sommige plekken hebben geweldig mooie jungle, compleet met enorme boomstammen, lianen en alle kleuren groen die je maar kunt voorstellen. Hier kun je heel eenvoudig, zelf online een kamer in één van de huisjes van het park boeken. Die zijn absoluut niet duur, zeker als je zonder airco boekt. Wij hebben dat gedaan en betaalden minder dan 15 euro voor ons vieren. Wij konden dit, omdat we in onze 8 maanden in Azië aan het warme, vochtige klimaat gewend waren. Ben je korter in Azië en Maleisisch Borneo, dan zou ik denk ik toch voor die extra euro’s gaan en lekker airco nemen. Slaap je ‘s nachts net wat beter.

Wil je naast Kinabatangan en Bako national park ook die uitgestrekte, echte jungle met oerbos zien op Maleisisch Borneo? Kijk dan eens naar Tawau Hills Park, dat een stuk betaalbaarder is dan Danum Valley of Dermakot Forest reserve.

Neusapen bij accommodatie Bako national parkNeusapen bij onze accommodatie in Bako national park

Hoe zie je Orang Oetans met een klein budget?

Er zijn verschillende plekken op Maleisisch Borneo waar je Orang Oetans kunt zien. Je kunt ervoor gaan om ze in hun natuurlijke leefomgeving, in één van de nationale parken te zien. Dat kost je een klein fortuin en de garantie dat je in die enorme jungle werkelijk Orang Oetans ziet is niet enorm groot. De rehabilitatie programma’s van Sepilok in Sabah en Semenggoh in Sarawak bieden een veel grotere garantie dat je de mensapen daadwerkelijk ziet. Op beide plekken zie je dan de Orang Oetans met een klein budget.

In Sepilok en Semenggoh betaal je namelijk slechts een paar euro om het park in te mogen. Op beide plekken worden gewonde, in gevangenschap geboren en op andere manieren bedreigde Orang Oetans klaar gemaakt om weer de jungle in te gaan. De dieren worden gevoerd en op de momenten dat er geen of weinig fruit groeit in de jungle heb je een hele grote kans om ze te zien. Zie je ze in de ochtend niet, dan mag je in de middag bovendien met hetzelfde ticket nog een keer komen kijken!

Orang Oetans SepilokOok Orang Oetans spotten hoeft niet duur te zijn op Borneo

Zowel in Semenggoh als in Sepilok leven Orang Oetans vrij in de jungle waaruit het park zelf bestaat en die het park volledig omgeeft. Vooral het Rainforest Discovery Centre in Sepilok is schitterend en dé plek om meer dieren in hun natuurlijke omgeving te zien. Heb je dus geen duizend euro over om met je gezin een poging te doen Orang Oetans te zien, maar wil je ze met redelijk grote zekerheid zien in een afgebakend gebied? Dan zijn dit de plekken om deze bijzondere dieren op Maleisisch Borneo met een klein budget te zien.

Goedkoop duiken en snorkelen op Borneo

Maleisisch Borneo is duur in de jungle, maar ook onder water. Duiken en snorkelen rond Sipadan staat zo’n beetje op het wensenlijstje van iedere reiziger naar Borneo. De permit en het verblijf op Sipadan alleen al kosten je een rib uit je lijf. Dan ben je nog niet onder water geweest. Wil je goedkoop snorkelen op Borneo, doe dat dan met een tour vanuit Kota Kinabalu, in de wateren rond één van de eilanden voor de kust. Sapi Island bijvoorbeeld is prachtig, hoewel we het onderwaterleven elders rond Borneo wel mooier vonden!

snorkelen Maleisisch Borneo klein budgetDuiken en snorkelen kan op Maleisisch Borneo ook met een klein budget

Tijdens onze dagen op bounty eiland Mantanani hebben we gesnorkeld tussen de kleurigste vissen, zeesterren en zo nu en dan een zeeschildpad gezien. Boek je accommodatie, laat hem een plekje voor je reserveren op de dagelijkse boot van de Jetty bij Kota Belud naar Mantanani en je kunt al snorkelen vanaf het strand. De mooste plekjes onder water hebben wij echter gezien toen we met een kayak naar Pulau Lungisan en Mantanani Kecil zijn gepeddeld, om daar te snorkelen.

De beste plek om te snorkelen of duiken in Maleisisch Borneo en voor ons persoonlijk de mooiste plek waar we ooit gesnorkeld hebben is de omgeving van Semporna. Dit is dezelfde regio als waar je het dure Sipadan vindt, maar je blijft noordelijker. Met boven water oogverblindende, witte zandstranden en de meest azuurblauwe zee die we ooit gezien hebben begint het boven water al goed. Onder water is het rond de eilanden Mantabuan, Sibuan, Pom Pom, Timba Timba en Mataking echt een droom. Nog nooit hebben we ergens zoveel kleurrijk koraal en zoveel verschillende tropische vissen gezien. Een snorkeltrip boek je voor een paar tientjes per persoon heel makkelijk in de haven van Semporna, de dag voor vertrek, of online bij één van de bedrijfjes die een website hebben.

snorkelen Semporna eilandenZo ongelooflijk mooi: de onderwaterwereld rond Semporna

Dure activiteiten op Maleisisch Borneo die wij overslaan

Er zijn nog meer activiteiten die Maleisisch Borneo duur maken. Na onze eerdere ontmoetingen met schildpadden tijdens onze wereldreis van 8 maanden lijkt het me fantastisch om die grote moederschildpadden hun eieren te zien leggen op het strand. Dat kan in Maleisisch Borneo op Selingan Turtle Island. Daar mag je dan wel even 300 euro voor aftikken, per persoon! Je vaart dan naar het eiland, eet en slaapt daar en als je geluk hebt zie je ‘s avonds een schildpad eieren leggen.. samen met heel veel andere mensen. Al snel schrijf ik deze excursie af. Ik blijf alleen verder zoeken naar soortgelijke ervaringen, omdat onze meiden de schildpadden rond Borneo fantastisch vinden. Uiteindelijk vind ik een toffe ervaring op Redang Island, waar ze mogen helpen om de eieren van een “Conservation Project” mogen helpen uitgraven. Er zijn al een tiental baby schildpadjes uit hun ei gekomen, een geweldig gezicht!

Verder verdiep ik me in de trekking naar Mount Kinabalu. Ik haak af zodra ik zie dat je daar rond de 500 euro per persoon voor mag aftikken. Om een berg op te lopen dus! In plaats daarvan hebben we een nacht geslapen in een lokaal guesthouse vlakbij de Poring Hotsprings. Die bestaat niet meer, maar vanaf deze accommodatie mét zwembad is het ook slechts een kwartiertje naar de ingang van het Kinabalu nationaal park bij de hot springs. Onderweg stoppen we bij één van de Raflesia tuinen om deze grootste bloem van de wereld te bewonderen, voor we vanaf de hot springs een wandeling door het park maken langs de vlindertuin, over het boomkroonpad en naar de Kipungit waterval, midden in de jungle. De enige kosten die we hiervoor maken is de entree van net iets meer dan 10 euro en een paar euro om de Raflesia tuin.

Kinabalu National Park Poring Hot Springs Canopy WalkKinabalu National Park is prachtig bij de Poring Hot Springs en niet zo duur als de beklimming

Maak je eigen keuzes en daarmee je reis op Borneo betaalbaar

Ik schreef er al eens een blog over: maak je eigen keuzes op reis en hobbel niet de massa achterna! Het brengt je veel voordelen. Zo kun je door zelf een beetje onderzoek en moeite te doen je rondreis over Maleisisch Borneo betaalbaar maken. Nog steeds was Borneo de duurste bestemming van onze wereldreis, maar met een gemiddeld dagbudget van nog geen €130,- voor 4 personen zitten we nog altijd flink onder het gemiddelde budget van de meeste andere reizigers.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *