magisch Marrakesh in foto's

Magisch Marrakesh in foto’s

Marrakesh is sprookjesachtig mooi. Kleurrijke mozaïeken, gedetailleerd uitgehouwen stenen gevels, lang geleden gemaakt met niks meer dan een beitel, een wirwar van straatjes en steegjes in de souks, met daar bovenuit de minaretten van eeuwenoude moskeeën, die nog altijd in gebruik zijn. Uren kun je hier ronddwalen, zonder je te vervelen, terwijl je camera overuren maakt. Op elke straathoek is er weer wat te zien of te beleven, dus zorg voor genoeg ruimte op je geheugenkaart. Hier een impressie in foto’s van de meest bijzondere bezienswaardigheden van Marrakesh:

Medressa Ben Youssef

Zonder twijfel voor mij het meest indrukwekkende gebouw van Marrakesh: De Ben Yousef Medressa. Het kost enige moeite deze koranschool te vinden in de wirwar van straatjes in het oude centrum, maar de moeite van het zoeken wordt dubbel en dwars beloond. Wat een schitterend gebouw, met veel uit steen gehouwen muren en pilaren en fantastisch houtsnijwerk.

Medressa Ben Youssef MarrakeshMedressa Ben Youssef in het oude centrum van Marrakesh

Bahia Palace

Ook het Bahia Paleis is prachtig, maar op een andere, enigszins vervallen manier. De houten plafonds en het schilder- en stucwerk zijn mooi en ruime tijd vergapen we ons aan de kleuren die onder de afbladderende verf doorschijnen.

Bahia Palace MarrakeshOok Bahia Palace is een aanrader

De nauwe, autovrije straatjes van de medina van Marrakesh

De medina is een aaneenschakeling van nauwe straatjes en steegjes en auto’s kunnen hier niet komen. Wel zie je mannetjes met steekwagentjes af en aan lopen en op de wat bredere stukken komt paard- en wagen nieuwe koopwaar brengen. Verwacht niet ongestoord door de medina te kunnen wandelen, want je zult hier geregeld aanspraak hebben van kooplui die hun waren aan de man proberen te brengen.

souks MarrakeshDe souks van Marrakeshzijn niet voor niks wereldberoemd

Kleurrijke plaatjes in de bazaar en de wolververij

De bazaar is een kleurrijk feest voor de ogen en dus ook de camera. Alleen hiermee zou je makkelijk al een geheugenkaartje kunnen vullen. Op sommige plekken in de medina kan je zien hoe wol geverfd wordt. Je kan hier als toerist makkelijk even binnen gluren en de felgekleurde bordjes met verfpoeder, of de verfbaden zelf op de foto zetten. De mensen in Marrakesh, maar eigenlijk in heel Marokko, laten zich over het algemeen niet graag fotograferen, maar in deze wolververijen leken de ambachtsmannen trots en enthousiast om even snel te poseren.

Marrakesh souks en wolververijDe bazaar en wolververijen zijn één grote kleur- (en soms geur-) explosie

Marrakesh museum

Op een steenworp afstand van de Medressa Ben Yousef vind je het Marrakesh museum. Niet hetgeen tentoongesteld wordt trok bij ons de meeste aandacht, maar het gebouw zelf, met zijn schitterende vloeren en muren.

Marrakesh museumHet Marrakesh museum zit in een bizar mooi gebouw

De mensen van Marrakesh

Zoals in elke wereldstad kom je ook hier de meest uiteenlopende mensen tegen. Van heel modern tot nog bijzonder traditioneel gekleed. Die laatsten vinden wij dan weer het meest interessant, omdat ze zo heerlijk fotogeniek zijn. Zoals gezegd houdt helaas lang niet iedereen ervan om gefotografeerd te worden, maar wie een beetje z’n best doet kan zo nu en dan toch een mooi sfeerplaatje schieten met mensen erop.

Marrakesh mensenNaast moderne mensen zie je ook veel traditioneel geklede mensen

Je ziet het, je kunt makkelijk een paar dagen in Marrakesh doorbrengen om te fotograferen, te shoppen of gewoon rond te dwalen. En ben je na die paar dagen Marokko nog niet zat? Dan is een rondreis door het zuiden van Marokko vanuit Marrakesh echt een aanrader. Ook collega blogger Claudia vertrok vanuit Marrakesh voor een 2 weekse rondreis door Marokko.

Een plek die wij zelf niet bezocht hebben, maar wel bijzonder fotogeniek is, is de Jardin Majorelle. Collegablogger Sanne bezocht deze en andere mooie tuinen van Marrakesh. Wat zou jouw hoogtepunt zijn in deze kleurrijke stad?

Ga naar al mijn Afrika blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
0

25 reacties op “Magisch Marrakesh in foto’s

 1. Sanne zegt:

  Mooi vastgelegd. Ik vind de koran school ook echt prachtig. Er moet zoveel werk in gezeten hebben om dit gebouw te bouwen. Zelf vond ik de souks erg leuk om in te verdwalen. Een ander hoogtepunt, het eten en de verse sinaasappelsap. Ik zou graag nog een keer terug gaan naar Marrakesh!

 2. Diana zegt:

  Die foto van die man in de bazaar is echt prachtig. Ook de andere foto’s geven goed weer hoe mooi Marrakesh is. Zie altijd ook al dat deze stad heel kleurrijk is. Mijn camera zal denk flink wat over uren maken daar.

  • Yvonne zegt:

   Dank je wel Diana! Inderdaad is Marrakesh heel kleurrijk… en laat ik daar nou net heel erg van houden! 😉 Heb je al concrete plannen om die kant op te gaan?

 3. ensanne zegt:

  Ik heb al zo vaak op het punt gestaan om een ticket te boeken. Zeker in het najaar of vroege voorjaar lijkt me dit een toffe trip! Misschien november nog… 🙂

  • Yvonne zegt:

   Oh, november is perfect. Dan is het nog heerlijk zonnig en warm in Marakesh (en ook nog verder naar het zuiden van Marokko), zeker doen als je kans ziet!

 4. planet expose zegt:

  Ik zag foto’s van Marrakesh en moest direct even kijken 😉 Ik oktober ga ik weer terug! Ieder jaar plan ik een trip naar het fantastische Marokko. Deze stad vind ik magisch en kleurrijk. Echt een aanrader voor foto liefhebbers

 5. ivonne zegt:

  Ik was jaren geleden in Marrakesh op een dagtour vanuit Agadir (Zo’n weekje zon waar je meer wilt doen dan alleen aan het strand liggen) . Natuurlijk was dat veel te kort en ik was niet zo veel gewend omdat we altijd in Europa kampeerden, dus de indruk was best heftig. Ik was onder de indruk van Marokko en wil er graag nog een keer terug maar dan lekker 100 % zelf. Door jouw mooie foto’s krijg ik weer helemaal zin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *