Leuven

Levendig Leuven

Studentenstad Leuven is ongetwijfeld één van de gezelligste steden van België. Zelfs in de vroege, nog behoorlijke frisse voorjaarszon tovert men in een mum van tijd de terrasjes naar buiten en is er geen tafeltje meer leeg. Leuven bruist. Op verschillende plekken in de stad zijn gezellige marktjes, in de sfeervolle Mechelse straat wordt druk gewinkeld en op de Grote Markt is altijd bedrijvigheid. Wie voor eventjes wil ontsnappen aan alle activiteit van het centrum kan in Leuven terecht in de begijnhoven en de verschillende fijne parken voor rust en natuur dichtbij.

Het hart van Leuven: de Grote Markt

De Grote Markt is het centrum van de stad, waar je jezelf zeker niet hoeft te vervelen. Hier drink je gezellig een pintje op 1 van de terrasjes, je koopt een bloemetje of wat lekkers bij een marktkraampje of gaat lekker op een bankje zitten om mensen te kijken. Uitgekeken? Dan zijn er ook nog een paar monumenten die om nadere inspectie vragen. Het imposante Middeleeuwse stadhuis bijvoorbeeld, versierd met honderden historische figuren uit Leuven en patroonheiligen uit de omgeving. De binnenkant is dagelijks om 15 uur te bekijken tijdens een (betaalde) rondleiding. Kaartjes koop je bij Toerisme Leuven, aan de zijkant van het stadhuis. Of de Sint-Pieterskerk, de oudste kerk van Leuven, met haar nooit voltooide torens. De binnenkant van de kerk is gratis te bezichtigen, alleen voor de schatkamer betaal je een toegangsprijs. Verder zijn de gevels van verschillende historische huizen aan de Grote Markt prachtig.

Grote Markt LeuvenDe Grote Markt is één van de mooiste pleinen van Leuven

Langste toog ter wereld: de Oude Markt

De Oude Markt is een stuk groter dan de Grote Markt. Je vindt hier café’s, restaurants en vooral gezelligheid. De huizen met hun mooie trapgevels en klokgevels die hier statig naast elkaar staan hebben bijna allemaal hun eigen terras voor de deur staan en zodra het weer ’t ook maar een beetje toelaat zitten die bomvol.

Oude Markt LeuvenDe Oude Markt van Leuven staat bekend als ’s werelds langste toog

Heb je nadat je je pintje op hebt (en je tweede) behoefte om wat meer te weten over de geschiedenis van de bierbrouwerij van Leuven? Dan kun je terecht in de brouwerij van Stella Artois (alleen na vooraf boeken), waar je tijdens een anderhalf uur durende rondleiding alles wordt verteld over het bierbrouwen.

Feest in Leuven

In deze gezellige studentenstad houden ze wel van een feestje. Wij waren hier tijdens het Paasweekend en ’s middags werden de straten van de stad en de Grote Markt opgevrolijkt met muziek van de Leuvense volksdans- en kunstgroepen.

Leuven PaasfeestenEen feestje in Leuven tijdens het Paasweekend

Leuven biedt ook rust: de Begijnhoven

Het Groot Begijnhof staat op de lijst van Unesco Werelderfgoederen en is een oase van rust aan de Zuidkant van het centrum. Het is meteen duidelijk waarom dit monument op de Unesco lijst staat, wat een schitterend bewaard gebleven plek vol geschiedenis. Als je hier rondloopt waan je jezelf zo een paar honderd jaar terug in de tijd en de ongelijke klinkers in de straatjes en het riviertje de Dijle dat er snel doorheen stroomt, onder onwijs schattige bruggetjes door, voegen nog iets toe aan de charme.

Groot Begijnhof LeuvenHet Groot Begijnhof in Leuven staat op de werelderfgoedlijst van Unesco

Aan de Noordkant van het centrum vind je het Klein Begijnhof, eigenlijk niet meer dan één straat met lieve, witte huisjes. Op elk van de blauwgeverfde deuren staat nog de oorspronkelijke functie van het huis vermeld. Pal voor de toegang tot het Klein Begijnhof staat de prachtige Sint Geertrui-kerk en je vindt er ook enkele heerlijk rustige hofjes omsloten door meer ouderwetse huizen.

Klein Begijnhof LeuvenHet Klein Begijnhof en de Sint-Geertrui kerk zijn een oase van rust in het centrum van Leuven

Ook natuur in de binnenstad

Voor wie op zoek is naar een beetje natuur in de stad is Leuven de perfecte stad. Er zijn een aantal mooie parken en ook is er de Kruidtuin. Deze botanische tuin is in de 18de eeuw aangelegd door de stad Leuven voor haar studenten geneeskunde. Er is een royaal buitengedeelte met een Aziatisch aandoend deel en heel veel bloemen, planten en kruiden. Dan is er nog de oranjerie, waar de subtropische soorten lekker warm staan. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende palmbomen, citroenboompjes, vleesetende planten en papegaaibloemen. In de naastgelegen kas is het tropisch warm en vochtig. Hier ligt achterin een groot aantal schildpadden te relaxen tussen de orchideeën. Leuk voor wie Leuven met kinderen bezoekt. Voor het aanmelden voor een gratis rondleiding van een uur en voor meer info kijk je hier.

Kruidtuin LeuvenDe Kruidtuin is een plek om even tot rust te komen in het centrum van Leuven

Een andere fijne, rustige plek ligt net iets verder buiten het centrum. In 20 minuten lopen vanaf het station van Leuven ben je bij de Abdij van Park, waar je heerlijk kunt rondstruinen aan het water. Moe van al dat lopen? In de oude abdijmolen is een brasserie, of bezoek het abdijmuseum.

Blijf je liever in het centrum, dan kun je in het Sint Donatuspark fijn wandelen in de Engelse landschapstuin, die wordt omgeven door de restanten van de oude stadsmuren van Leuven.

Leuven: historische stad vol leven

Ik heb mij verbaasd over het grote aantal oude panden in Leuven. Soms kom je er zomaar de meest bijzondere, oude gebouwen tegen, die als studentenhuis dienstdoen of er wat verlaten bijliggen, wachtend tot ze wellicht een nieuwe functie krijgen. Voor een stad met slechts 100.000 inwoners is het ook een bijzonder levendige stad, waar je jezelf prima een weekend kunt vermaken. Leuven scoort hoog op mijn lijstje van favoriete Belgische steden.

Wat is jouw favoriete Belgische stad?

Op de hoogte blijven van alle updates? Volg mij dan op Facebook.

Ga naar al mijn België blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

26 reacties op “Levendig Leuven

  • Yvonne zegt:

   Zo gaat het vaak, daar waar je toch al komt kijk je amper om je heen. Hier precies hetzelfde hoor. Wonen al 5 jaar in deze omgeving en nog zo weinig ervan gezien. Daar gaan we binnenkort verandering in brengen! Als jij dan die stadswandeling gaat doen. 😉

 1. chezmademoisellejulie zegt:

  Leuven is inderdaad een erg leuke stad waar dynamiek en rustige plekken elkaar mooi afwisselen. Ik ben dan ook zeer blij dat ik er dichtbij woon en er geregeld kan langsgaan. Ooit mocht ik naar een huwelijk in de Sint-Geertruikerk in het Klein Begijnhof, een heel speciale ervaring. Fijn dat je een leuke tijd had in Leuven!

  • Yvonne zegt:

   Wat een bijzondere ervaring lijkt me dat idd, een huwelijk in de Sint-Geertruikerk. Fijn dat je zo dichtbij Leuven woont en er geregeld naartoe kunt, er zijn vast nog veel plekken te ontdekken die je alleen ziet als je er vaker komt.

 2. Wanda zegt:

  Leuven is zeker een stad die ik nog graag zou willen bezoeken. Sowieso ben ik wel fan van de Belgische steden. Tot nu toe hebben we Brugge, Brussel, Antwerpen, Dinant, Namen en Mechelen bezocht. Daarnaast nog verscheiden kleine plaatsjes in de Ardennen zoals natuurlijk Durbuy en La Roche.

  • Yvonne zegt:

   Ik had alleen de 4 bekendste steden nog gezien, maar was aangenaam verrast door Leuven. Smaakte naar meer. Hoe zijn Dinant, Namen en Mechelen?

 3. Daphne | food & flip flops zegt:

  Wat een mooie blog met prachtige foto’s! Leuven staat al lang op mijn lijst dus moet er echt heel snel naartoe. Misschien deze zomer en dan lekker terrasjes pakken. Bedankt voor de overhaal tip.
  Ben zelf fan van Gent. Brugge en Antwerpen zijn ook top maar deze stad heeft ook dat knusse volgens mij. Leuk.

  • Yvonne zegt:

   Dank je! Inderdaad is de sfeer een beetje hetzelfde als in Gent… ook een studentenstad, dat zal het zijn. Zoals Nijmegen wel wat van Groningen heeft. 🙂

 4. Matthijs zegt:

  De laatste keer dat ik in België was is alweer 2 jaar geleden tijdens een stedentrip Brugge en Gent. Twee steden die me op een positieve manier verrasten. Destijds met de auto waar ik kon gaan en staan waar ik wou… en nu Koos Autoloos. Leuven lijkt me prima met de trein te doen vanuit Nederland. Na het lezen van je blog staat deze zeker op mijn lijstje ‘korte weekendjes weg’! Met pintjes en historie ben ik erg benieuwd naar deze stad.

  • Yvonne zegt:

   Zeker een leuke stad en volgens mij komen die terrasjes al heel gauw naar buiten in Leuven… het is niet ver, dus je kunt altijd een keertje terug! 🙂

  • Yvonne zegt:

   Met mooi weer fotografeert altijd net ietsje makkelijker Carolien. 🙂 Maar man, wat zaten die terrasjes vol zeg, idd een heel verschil dan in welk jaargetijde je er komt.

 5. Niels zegt:

  Ja leuk! Wij zijn ook alweer terug. Mooie stad. Het heeft ons verrast hoe gezellig het er was. Veel te zien en te doen. Dadelijk eens de foto´s op de computer zetten en eens kijken of ik een begin kan maken aan een blog. Stadhuis hebben we bijvoorbeeld ook van binnen gezien. Best mooi! en de kruidtuin was ook een leuke verrassing.

  • Yvonne zegt:

   Ben benieuwd naar je foto’s van het stadhuis van binnen… met 2 kleine kids kies je tocht iets andere dingen uit, maar ik had ‘m anders ook graag van binnen gezien. Idd een erg fijne stad!

 6. Karlien zegt:

  Mooie foto’s en het lijkt mij een mooie stad. Ik ben gek op Antwerpen en Gent. Als ik echt moet kiezen ga ik voor Antwerpen. Maar verder dan Antwerpen, Brugge, Gent en Brussel ben ik helaas nog niet gekomen qua Belgische steden..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *