Leipzig stedentrip

Leipzig stedentrip voor jong en oud

Leipzig kwam echt als een verrassing. Wat ik precies vooraf van onze stedentrip Leipzig verwacht had weet ik niet, maar zeker geen stad met zoveel hippe plekjes en echt mooie en ongelooflijk interessante bezienswaardigheden. Ondanks het ontbreken van een echte toeristenknaller, zoals het Colosseum of de Eiffeltoren, heeft Leipzig genoeg leuks om het een boeiende stedentrip bestemming te maken. Voor elke bezoeker is er genoeg te beleven. Wij gingen er weer eens met elkaar op uit en hebben er een stedentrip voor 2 van gemaakt, maar voor gezinnen is Leipzig zeker ook een aantrekkelijke bestemming.

Eén van de highlights van onze stedentrip Leipzig

Nadat we in de ochtend Leipzig met een gids hebben verkend, staat na de lunch een heel bijzondere auto op ons te wachten. Ondanks dat de Trabant vrijwel compleet uit het straatbeeld verdwenen is, kan je als bezoeker heel gemakkelijk een Trabi Safari door de stad maken. Ooit moesten mensen minimaal 10 jaar wachten om er één te mogen kopen. Wij mogen, na een korte instructie over het gebruik, achter het stuur plaats nemen. Die instructie is er niet voor niks, want in een Trabant rijd je niet zomaar even weg. Er is een speciaal brandstofkraantje dat je open zet en schakelen doe je aan het stuur. Toch hebben we beiden geen moeite om luid knetterend weg te tuffen en onze gids laat ons de leukste plekjes van de stad zien, helemaal afgestemd op onze persoonlijke voorkeuren. We zien gebouwen, pleintjes en doorkijkjes die we zelf nooit gevonden hadden.

Trabi safari LeipzigEen Trabi Safari door Leipzig – echt een aanrader

Ook als je een stedentrip Leipzig met kinderen doet is een Trabi Safari een aanrader. Houd er wel rekening mee dat de Trabant niet groot is. Naast 2 volwassenen en een gids is er écht alleen nog ruimte voor 2 kleine kids of 1 groter kind.

Lunch in het hoogste restaurant van Leipzig

Midden in Leipzig staat één van de bekendste herkenningspunten van de stad, de Panoramatoren oftewel het City Hochhaus. Dit is nog altijd het hoogste gebouw van de stad en ondanks dat het tegenwoordig in gebruik is als kantoorgebouw, kun je er als bezoeker ook in. Op de 29e verdieping vind je namelijk het Plate of Art restaurant. In de bezoekerslift zoef je supersnel naar boven. Nou kan ik wel wat hebben, maar zelfs ik stap enigszins licht in mijn hoofd het restaurant binnen. Bij het zien van het uitzicht ben ik dat echter al snel vergeten. Kom je lunchen, dan kan je wat kiezen van de gewone kaart, maar er is ook een speciaal 3-gangen lunchmenu. Je eet dan kleine porties van een vast voorgerecht, een keuze uit 4 hoofdgerechten en een vast nagerecht.

Panoramatoren LeipzigEten en genieten van het uitzicht op de Panoramatoren

De meeste tafeltjes van Plate of Art staan aan het raam, maar als je zeker wilt zijn van een plekje met uitzicht, dan kan je het beste vooraf reserveren of buiten de gebruikelijke lunchtijd komen. Het restaurant is namelijk best populair.

Heb je geen zin om in het restaurant te gaan zitten, maar wil je wel graag van het uitzicht genieten? Dan is één verdieping hoger ook een speciaal panoramadeck. Voor 4 euro per persoon kan je 360 graden rond Leipzig kijken.

Wandeling door het centrum

Een goede manier om uit te buiken na je torenhoge lunch is een wandeling door de binnenstad. Je passeert waarschijnlijk eerst de hippe universiteit van de stad, op de plek waar de oude Universiteitskerk gestaan heeft. Vlakbij, in de belangrijkste winkelstraat van Leipzig, vind je het standbeeld van die Unzeitgemässen Zeitgenossen. Een plek die je zeker moet bezoeken is de Nikolaikerk, de plek waar in oktober 1989 de Stille Revolutie begon. Hier werd de eerste stap naar de val van de muur gezet. Daarvoor zijn er buiten de kerk een drietal herdenkingsplekken, maar ook de binnenkant van de kerk is een kijkje waard. Zelf had ik nog nooit eerder een zalmroze met pastelgroene kerk gezien en ook geen wit orgel. Ben je op dinsdag of vrijdag in de stad? Dan is een stop op de markt ook een aanrader, om wat lokale producten te proberen of gewoon lekker mensen te kijken!

wandeling door het centrum van Leipzigwandeling door het centrum van Leipzig

Passagenfest

Leipzig is de stad van de winkelpassages. Deze passages vind je in de jaarbeursgebouwen, die in de tijd dat Leipzig bloeide als handelsstad, in het centrum werden gebouwd. Hier waren toen de jaarlijkse beurzen, om nieuwe spullen aan de man te brengen. Inmiddels hebben de beursgebouwen al lang een andere functie gekregen, maar de passages worden nog altijd als winkelpassages gebruikt. Eens in ’t jaar, op de eerste vrijdag in september, is de binnenstad van Leipzig extra gezellig. Dan is het Passagenfest. De winkels in de passages zijn dan open tot middernacht en overal is er vermaak. Er wordt live muziek gemaakt, dj’s draaien plaatjes en er is cabaret. Het is echt een aanrader om tijdens dit weekend Leipzig te bezoeken.

In één van de bekendste passages, de Mädelpassage, vind je niet alleen winkels, maar ook de trap naar een beroemde kelder. Hier eet je onder de passage, in hetzelfde restaurant dat de beroemde Duitse schrijver Goethe beschreef in zijn toneelstuk Faust.

Winkel passages en Auerbachs KellerDe sfeervolle Winkel passages, het Passagenfest en Auerbachs Keller

Spinnerei en Tapetenwerk

In de tijd dat overal in Europa de industrie opkwam was Leipzig een bloeiende handelsstad. De vele fabriekspanden zijn vrijwel allemaal kort na de val van de muur gesloten en in verval geraakt. Steeds meer van deze oude fabriekspanden hebben ook een opknapbeurt en een nieuwe functie gekregen, Net buiten het centrum van Leipzig, in het westen van de stad, zijn twee van deze voormalige fabrieken op korte afstand van elkaar te vinden: de Spinnerei en Tapetenwerk.

Hier kan je terecht voor kunst en een betaalbare, smakelijke lunch. In de Spinnerei, die ooit Europa’s grootste katoenfabriek was, is in de ontvangstruimte een klein museum. Foto’s en spullen uit die tijd laten zien hoe ’t er hier vroeger heeft uitgezien. Ook in de kunstgalerieën en workshops die je in de hele Spinnerei aantreft kom je nog overal tekenen van het verleden tegen, net als in de gebouwen van het Tapetenwerk.

Spinnerei LeipzigKunst en industrieel erfgoed – De Spinnerei

Drie keer per jaar vindt de Spinnerei Gallery Tour plaats. Half januari, in het voorjaar en de vroege herfst openen alle galeries en workshops hun deuren. De opening valt samen met het Tapetenwerksfest, waarbij alle eigenaren in Tapetenwerk hun deuren open zetten voor bezoekers.

Revue shows Leipzig

Niet iets wat direct bovenaan je lijstje staat als je een stedentrip Leipzig plant, maar deze stad is onder andere bekend vanwege haar revue shows. Nergens in Duitsland vind je zoveel revueshows per inwoner als in Leipzig en het is hartstikke leuk om er naar eentje toe te gaan. Zelf gaan wij naar de voorstelling in het bekendste, en volgens de lokale bevolking beste, varieté-theater van Leipzig: Krystallpalast.

Revue show KrystallpalastDe revue show van Krystallpalast – geweldig vermaak

Een minuut of 20 voor de show begint komen we binnen. Door de vriendelijke gastheer worden we naar een tafeltje midden in de ruimte gewezen. Het rode gordijn op het podium is nog dicht, maar er is al volop vermaak, doordat de artiesten rond lopen en contact maken met het publiek. We bestellen wat te drinken en zodra dat er is begint de werkelijke show ook. Het is een spetterende voorstelling van afwisselende acts. Zo wordt er gejongleerd, gezongen en gedanst en er zijn clowns en acrobaten. Al met al een afwisselend programma, waar jong en oud zich mee kan vermaken. De avond is voorbij voor we er erg in hebben.

Kunstkraftwerk

Eerder noemde ik ze al: de fabrieksgebouwen van Leipzig, die een nieuwe bestemming hebben gekregen, nadat ze de eerste jaren na sluiting leeg hadden gestaan. Kunstkraftwerk is een heel bijzonder museum, in een oude warmtecentrale. Het oude ketelhuis en de fabriekshal ernaast zijn helemaal leeg. De kunst bestaat uit videoprojecties op de wanden in combinatie met geluid. Je kan door de ruimte lopen, of gaan zitten, terwijl de videoprojecties op alle 4 de muren plaatsvinden. Ook zijn er in de oude toren en een kelderruimte kleine exposities waarbij je als bezoeker kan experimenteren met licht en geluid. Mijn favoriete video-experience is die van de giganten van de Renaissance en die van Hundertwasser. Beiden zo mooi gemaakt en bijzonder kleurrijk. Je kunt jezelf hier met gemak 2 tot 3 uur vermaken en ook kinderen zullen dit museum zeker heel gaaf vinden.

Kunstkraftwerk LeipzigKunstkraftwerk is voor mij één van de tofste musea van Leipzig

Panometer

Een andere visuele ervaring is het huidige museum in één van Leipzig’s oude gasometers. Die aan de zuidkant van de stad is omgetoverd tot Panometer. Hier kan je een gigantisch groot panorama op doek zien. Op het moment dat wij er waren was dit Carola’s Garden, een 360 graden foto van de tuin van de oude Carola. Eerdere foto’s waren bijvoorbeeld van de Titanic en van Leipzig in 1813. Het doek staat in een cirkel binnenin de gasometer, waarbij er ook een ruimte tussen het doek en de buitenmuur vrij is gelaten. Die ruimte is gewijd aan een foto- en schilderijententoonstelling met informatie over het onderwerp. Zo zijn er bijvoorbeeld macro’s van bijen en andere insecten. Pas als je de tentoonstelling gezien hebt kom je in het binnenste deel waar het enorme, ronde doek staat. Een ijzeren trappenhuis brengt je tot 4 etages boven de grond, van waar je het mooiste zicht op het 360 graden panorama hebt.

Panometer LeipzigEen imposant gebouw en indrukwekkend formaat doek: Panometer Leipzig

Erg leuk tijdens Leipzig stedentrip met kinderen – kanoën

Wil je een ochtend of een middag wat heel anders doen? Bekijk dan de stad eens van het water. Zeker tijdens een stedentrip Leipzig met kinderen zal een kano- of kayaktocht door de kanaaltjes en zijstroompjes van het Elster Flutbed een hit zijn. Er is nauwelijks stroming, dus vooruit komen is heel gemakkelijk. Bovendien is er onderweg van alles te zien, zoals allerlei watervogels en de bruggen en gebouwen die je passeert. In het centrum van Leipzig en in Plagwitz zijn een aantal restaurantjes en café’s, waar je even kunt pauzeren. Je kan er wat eten, drinken of een ijsje eten, voordat je verder peddelt.

Er zijn een aantal verhuurders van kano’s en roeiboten. Wij huurden die van ons in de stadshaven van Leipzig, waar ze alle soorten kayak’s hebben, van één- tot vierpersoons. Rondom Leipzig zijn trouwens ook verschillende recreatieplassen, waar je op een warme zomerdag kunt zwemmen of bootje varen.

kayakken LeipzigEen heerlijk ontspannen activiteit op de waterwegen van leipzig

We zijn er zelf niet geweest, maar de Leipzig Zoo krijgt erg goede reviews en is de grootste en bekendste dierentuin van heel Duitsland. Ben je met kinderen in Leipzig, dan is de Zoo ook een leuke optie.

Klassieke musea tijdens een stedentrip Leipzig

Zelf hebben wij slechts één van de klassieke musea in Leipzig bezocht. “Die Runde Ecke” is de bijnaam van het Stasi-hoofdkwartier in de Communistische tijd. Het gebouw met de ronde hoek is tegenwoordig een museum over deze periode. Vooral de bezigheden van de Stasi komt uitgebreid aan bod. Zo zie je welke afluisterapparatuur er gebruikt werd, hoe de post werd onderschept en met welke camera’s gespioneerd werd. De foto’s en vele onderschepte brieven maken het wel heel echt.

Die Runde EckeMuseum Die Runde Ecke

Andere musea die de moeite waar zijn, maar waarvoor wij helaas geen tijd meer hadden zijn het beeldende kunst museum, het Bach museum en het Grassi museum, een museum voor toegepaste kunst.

Overnachten in Leipzig

Er komen in Leipzig steeds meer hotels bij, elk jaar openen er wel 2 of 3 hun deuren. Aan keus dus geen gebrek. Zelf sliepen wij in het hippe Motel One Leipzig Post, waar design hoog in ’t vaandel staat. Dat is meteen al duidelijk als je de lobby binnen komt. Het post-thema, dat een logische keus is in een oud postkantoor, is op een leuke en moderne manier doorgevoerd. De kamers zijn niet groot, maar modern en tegelijk sfeervol ingericht. De bar op de 8e verdieping en het dakterras daar omheen hebben een prachtig uitzicht op het centrum van Leipzig. Ben je met een gezin in Leipzig? Dan is een appartement ook een hele goede keus. Deze is centraal gelegen en ruim genoeg.

Wij bezochten Leipzig in samenwerking met Leipzig Tourismus und marketing GmbH en bedanken hen voor de mooie kans om deze toffe stad te bezoeken, inclusief de mooiste plekjes van Hidden Leipzig.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *