lange reis Azië

Wij gaan opnieuw voor langere tijd naar Azië – eindelijk

In 2020 zouden wij voor 4 tot 5 maanden naar Azië vertrekken. Zowel Diwali als Holi wilden we heel graag eens in India meemaken, net als de beroemde kamelenmarkt in Pushkar. Logisch dus, om van Diwali tot Holi in Azië te zijn en deze festiviteiten met goede vrienden in Pushkar te vieren. Onbetaald verlof op het werk was akkoord, de accommodatie voor de eerste maand al geregeld. Dat was eind januari. Wat er in februari 2020 gebeurde en in de maanden erna weten we nog als de dag van gisteren. Net als de rest van de wereld waarschijnlijk. Behalve dat in mijn geval ook nog eens de school waar ik werkte moest sluiten en ik zodoende mijn baan kwijtraakte. Geen reis, geen onbetaald verlof meer en geen baan. Inmiddels zijn de tickets geboekt voor opnieuw-lang-naar-Azië 2.0. Maximaal 8 maanden dit keer, want we hebben een flinke spaarpot aan ons budget kunnen toevoegen, maar vooral: onze kinderen gaan graag langer. In dit blog deel ik onze plannen en de weg er naartoe.

Hoe het leven verder ging na februari 2020

Net als jullie allemaal zitten we meer thuis in de maanden na februari 2020. Het aantal bezoekers op mijn blog, dat tevens mijn bedrijfje is, keldert in no time naar slechts 20% van de veelbelovende cijfers van januari. Zo verdrietig! Onze meiden doen ’t gelukkig erg goed op thuisonderwijs en we houden genoeg tijd over om na het schoolwerk de tofste natuurspeeltuinen rond Arnhem-Nijmegen te ontdekken en ook de natuur wat verder van huis. Ondertussen doe ik mijn best met het thuisonderwijs op mijn werk. Ik ZOOM wat af, net als jullie allemaal waarschijnlijk. In de meivakantie gaan we, ondanks het blijf-thuis-advies, op een verantwoorde manier op pad in eigen land. Heel bizar om na die vakantie met een steeds kleinere klas verder te werken en berichten te ontvangen dat kinderen naar andere scholen zijn overgeplaatst.

weekend weg aan zee met kinderenOp een verantwoorde manier op pad tijdens de lockdown

Nadat mijn collega’s en ik voor alle andere kinderen een goed plekje op een passende school gevonden hebben, ga ik op zoek naar een andere baan. De geplande reis naar Namibië voor de zomervakantie heb ik dan al geannuleerd. Maar liefst 4 van de 5 sollicitaties eindigen positief en ik kies uiteindelijk voor de vaste baan in de invalpoule bij een hele fijne werkgever. Uiteindelijk plan ik een lastminute zomervakantie naar Salzburgerland in Oostenrijk, die ik later uitbreid naar Saksen in Duitsland en Silezië in Polen, als daar ook de Coronamaatregelen versoepelen. Dresden en Wroclaw blijken verrassend leuke steden, die ik anders nooit bezocht zou hebben en onze liefde voor Polen is geboren.

Het werken in de invalpoule bevalt me enorm goed en maakt me echt blij. Ik zie heel veel scholen, krijg volop ideeën en leer elke dag van de kinderen, het team en de werkwijze op de scholen. Minder vrolijk word ik van de steeds verder beperkende maatregelen en het beklemmende gevoel dat de groeiende dwang tot vaccinatie met zich meebrengt. Waar in de loop van 2021 iedereen om ons heen z’n prikjes lijkt te halen om weer in het vliegtuig te kunnen stappen (en ja, sommigen óók omdat hen dit de beste keus voor hun eigen gezondheid en/of die van anderen lijkt), blijven wij vooral Nederland ontdekken. In de zomervakantie kunnen we met de auto de minder platgetreden kant van Kroatië en Bosnië en Herzegovina rond reizen. Op de valreep vóór de vakantie krijg ik, na verschillende aanbiedingen die ik heb afgeslagen, een wel heel passende en leuke baan aangeboden voor het nieuwe schooljaar. Het gaat om een eigen groep 3/4 op één van de scholen van mijn nieuwe werkgever. De kans is té leuk en ik neem ‘m met beide handen aan. Er lijkt nog geen eind in zicht in de Coronamalaise, dus het idee om onze plannen voor een lange tijd in Azië uit de koelkast te halen is er niet.

mooiste natuur in Bosnië en Herzegovina MostarGeweldige natuur ontdekken in Bosnië en Herzegovina

Toch onverwacht snel de goede kant op

In de herfstvakantie rijden we opnieuw naar Polen, voor een combi van Krakau en Katowice dit keer. Tijdens onze Kerstvakantie ontkomen we mooi aan de lockdown in Nederland, omdat we accommodatie in de Elzas en in de Aude geboekt hebben. We genieten van de Kerstmarkt in Colmar en zwemmen in zee bij Leucate.

Met de komst van Omicron krijg ik het eerste sprankje hoop dat we later dit jaar vrijer zullen kunnen reizen, ook met het vliegtuig. Terecht, zo blijkt, want eind april zijn we na ruim 2 jaar eindelijk weer in de wolken. 😉 We genieten 2 weken van onder andere de mooiste stranden van Sicilië, een heerlijke vakantie. Inmiddels worden de maatregelen overal steeds verder afgebouwd, zelfs in Azië. Langzaamaan zijn ook wij weer welkom, met onze natuurlijke immuniteit.

mooiste stranden van Sicilië in Riserva Naturale Orientata dello ZingaroEerste vlucht weer, naar de mooie stranden van Sicilië

En dan de concrete plannen om terug te gaan naar Azië

Onze werkgevers zijn inmiddels op de hoogte van ons voornemen om voor langere tijd terug te keren naar Azië. Onze baan in Nederland zeggen we binnenkort op. Wel hebben we afspraken gemaakt om die na thuiskomst weer op te kunnen pakken, als daar ruimte voor is.

Geregeld zijn er nieuwe twijfels over mogelijke ontwikkelingen op Coronagebied, de Apenpokken en onrust in India over onhandige uitspraken van de Hindoestaanse regering over Moslims. Toch hebben we de knoop doorgehakt. Begin juni durven we het eindelijk aan om tickets naar India te boeken, met vertrek op 13 oktober. Met een enkele reis gaan we die kant op. Heel veel plannen moeten nog verder concreet worden gemaakt, voor de 8 maanden die volgen. Wat we de afgelopen jaren echter meer dan ooit hebben ervaren, is dat het leven zich vaker niet dan wel láát plannen en dus zijn alle plannen nog open voor verandering.

kleurrijk en avontuurlijk IndiaWe kunnen niet wachten weer in kleurrijk en avontuurlijk India te zijn

Onze meiden vonden in 2020 de periode van Diwali tot Holi van een kleine 5 maanden genoeg. Inmiddels geven ze aan graag langer weg te gaan. Voor nu eerst hebben we besloten dat dit er maximaal 7 tot 8 zullen zijn, om heel veel praktische redenen. Hoe we die maanden precies zullen doorbrengen weten we dus nog niet, maar plannen zijn er genoeg. We beginnen daarom bij het begin en hebben de kinderen ingeschreven op een Indiase basisschool, die een paar dagen na aankomst haar “midterm holidays” heeft en daardoor dicht is voor de festiviteiten rondom Diwali en aansluitend die van de kamelenmarkt in Pushkar. Perfect om de Taj Mahal en andere hoogtepunten van Agra en Jaipur te bekijken, voordat we een tijdje neerstrijken in Pushkar. We kijken er enorm naar uit om hier met vrienden Diwali in India te vieren en de kamelenmarkt onveilig te maken, exact twee jaar later dan gepland.

Ook Holi, het kleurrijke feest dat de start van de lente aankondigt, willen we in het Hindoestaanse India óf Nepal meemaken. En verder? We willen graag meer zien van het relatief onbekende Gujarat, de staat die grenst aan Rajasthan, waar Pushkar in ligt. Het enige land in Zuidoost Azië dat we nog niet bezocht hebben, Vietnam, staat ook op de wensenlijst, net als terug naar Laos en de niet toeristische Isaan in Thailand. Ondertussen werk ik verder aan het opnieuw opbouwen van mijn blog, dat sinds die dramatische daling in bezoekersaantallen weer flink groeiende is, gelukkig. Het zou fijn zijn om ergens ook een stukje échte vakantie te hebben op de tropische eilanden in het zuiden van Thailand. Voor nu staat alleen de vlucht naar India nog vast. Wij zijn druk doende met nadenken en regelen van de praktische zaken, zoals ons huis, de auto en de verzekeringen.

En dan hopen we over een krappe 4 maanden weer hier te zijn!

Komende maand vertrekken we vanaf dag 2 van de zomervakantie eerst opnieuw voor 5 weken naar de Balkan. Na een kleine twee maanden thuis vliegen we dan naar Delhi en zullen we je op de hoogte houden van onze tijd in Azië. Of het is wat we er (lang) van verwacht hebben, of dat we na 1 of 2 maanden met heimwee terug zullen keren. Onze oudste heeft sinds een paar maanden een echte hartsvriendin en de jongste kan nu al niet kiezen welke van haar 283 knuffels ze mee moet nemen. En wie weet, kunnen we zelf inmiddels de charmes van Azië helemaal niet meer waarderen. We gaan het meemaken!

Tijdens onze reis door Azië heb ik dagelijks updates geplaatst op de Facebookpagina van YvonneREISTverder. Ook bij nieuwe reizen kun je hier altijd direct zien waar we zijn en wat we doen. Inmiddels zijn we alweer een tijdje thuis. Lees zeker de updates, die ikna 3 maanden reizen en na 6 maanden reizen geschreven heb. En lees zeker deze post, als je wilt weten wat ons deze Aziatische wereldreis met gezin van 8 maanden gekost heeft.

Ga naar al mijn Persoonlijk blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
0

16 reacties op “Wij gaan opnieuw voor langere tijd naar Azië – eindelijk

 1. Wanda zegt:

  Wat ontzettend leuk dat jullie je droom gaan waarmaken, hopelijk zorgt corona niet opnieuw voor een kink in jullie plannen. Waar ik wel benieuwd naar ben, is de Indiase school waar jullie meiden naar toe gaan. Sluit dit aan op het onderwijs hier in Nederland of moeten jullie ook nog thuisonderwijs er bij geven?

  • Yvonne zegt:

   Ik heb goede hoop dat het dit keer gaat lukken! We kijken er alvast enorm naar uit. Indiaas onderwijs is heel anders dan Nederlands onderwijs, zoals alles daar heel anders is. 😉

 2. Marjan zegt:

  Ja hoor wat een ontzettend gaaf plan! We zitten in de Biesbosch te genieten van de natuur en ik lees na een geo cache gevonden te hebben jou verhaal voor te lezen .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *