landschapsfoto met diepte

Landschapsfoto’s waarbij je wél diepte ziet

Je kent dat wel, je maakt een rondrit door de bergen en stopt omdat je zo’n gaaf uitzichtpunt hebt ontdekt. Dat móet je even fotograferen. Of je bent op de motorbike aan het rondtoeren door ZO-Azië en stopt om die vele kleuren groen van de jungle en dat riviertje in de diepte vast te leggen. Of je bent net driehonderd treden geklommen naar die kasteelruïne, waar je echt de hele wijde omgeving kunt zien. Op het heetst van de dag natuurlijk weer, maar het uitzicht is elke zweetdruppel meer dan waard. En die fantastische landschapsfoto die je gaat maken ook. Gek genoeg zie je alleen die diepte nooit terug op je foto. Jammer. Het gevoel van diepte is echt lastig vast te leggen. Lees hier hoe je wél diepte in die foto’s van mooie (berg-)landschappen krijgt.

Lastige landschapsfoto’s

Je wilt met je foto graag laten zien hoe groots/diep/weids het landschap is, maar dat is niet eenvoudig. Een foto is maar zo’n klein stukje van dat hele grote landschap en bovendien is hij plat. Zelfs als je een panoramastand op je camera hebt of je laat je foto gewoon heel groot afdrukken zal je bepaalde elementen die juist die diepte aan het landschap geven missen. Je ogen zien onbewust veel meer dan je denkt. Dingen die buiten het beeld van je camera vallen, maar wel door je ogen geregistreerd worden. Aan jou de taak om je foto zo te nemen dat je wél die elementen erin hebt. Ook bij landschapsfoto’s, misschien moet ik zeggen júist bij landschapsfoto’s, is de compositie heel belangrijk.

Zorg voor een frame of een voorgrond

Door iets op de voorgrond te plaatsen creëer je diepte in je landschapsfoto’s. Vooral als de kleur van hetgeen je in de voorgrond zet een beetje afwijkt van de achtergrond, of als die donkerder is dan het landschap zelf.

landschapsfoto met diepte door kaderBladeren van bomen als kader bij het meer van Bled in Slovenië

Zowel bij de foto in Slovenië, bij het meer van Bled hierboven, als bij de foto van de gletsjerrivier in Noorwegen hier beneden zorgt een natuurlijk kader voor extra diepte. De donkere bladeren van de bomen in de voorgrond van de Bled-foto trekken je als het ware de foto in. De mensen in de boot en op de sup geven deze landschapsfoto verder diepte en zorgen dat je ogen over de foto bewegen, naar het kasteel op de rots toe.

Loen NoorwegenRotsblokken op de voorgrond in Loen Valley, Noorwegen

Je zou het misschien niet zeggen, maar… Voor de volgende foto, waar het grote rotsblok met onze oudste dochter aan de Durmitor Ring op de voorgrond staat, ben ik heel dichtbij haar gegaan met mijn camera. Op die manier heb ik letterlijk de voorGROND gebruikt om steeds dieper de foto in te gaan met je ogen. Doordat zij zelf een camera vast heeft, wordt dat gevoel nog versterkt.

landschapsfoto met onderwerp op de voorgrondProminente voorgrond in het imposante landschap van de Durmitor Ring

De huizen op de voorgrond van de foto uit de omgeving van Chiang Rai in Thailand zorgen ook voor meer diepte, ook al is deze voorgrond niet heel erg dichtbij. Ik sta zeker vijftig meter bij de huizen vandaan, maar door hun kleur en doordat de bergen nóg verder weg zijn fungeren ze toch als een voorgrond.

Noord-ThailandVoorgrond op afstand bij Chiang Rai in Noord-Thailand

Ga door je knieën

Als je door je knieën gaat verandert het perspectief van je foto. Dit is een handige tip voor als je zelf laag staat en je de kijker zichzelf klein wil laten voelen ten opzichte van bijvoorbeeld de bergen. Als je op een weg of bij een riviertje gaat staan en dit trucje uithaalt krijg je door dit zogenaamde kikvorsperspectief het idee dat je de foto in getrokken wordt.

landschapsfoto laag standpuntKikvorsperspectief in de omgeving van het meer van Bohinj, in Slovenië

De foto hierboven, die ik in de omgeving van het meer van Bohinj, in Slovenië heb gemaakt laat perfect zien hoe goed een ander perspectief werkt voor een dergelijke foto. Je voelt jezelf heel klein en de kerk springt eruit, doordat je alleen de bloemen en het gras in de voorgrond en de donkere bergen in de achtergrond ziet.

Gebruik mensen of dieren om de weidsheid te laten zien

Meestal zijn we geneigd om geen mensen in die mooie, natuurlijke berglandschappen te willen. Juist mensen in je foto kunnen de toeschouwer een idee geven van de werkelijke grootte van het landschap. Onze hersenen hebben nou eenmaal een referentie nodig om de diepte te kunnen inschatten. Iedereen weet hoe groot een mens is en daarmee krijg je dus een beter beeld van hoe diep, ver of hoog iets is. Vind je het vervelend om mensen je natuurlijke beeld te laten “verpesten”? Ook dieren, zoals paarden of koeien kunnen dienen als referentie, of een ruiter, een huisje in de verte… Als het maar dingen zijn waarvan iedereen de grootte meteen weet.

landschapsfotografie mens en dier als referentieGrazend vee ter referentie in het landschap, Kyrgyzstan

Bij bovenstaande foto uit Kyrgyzstan zijn de paarden slechts een klein detail op de foto, maar wel een heel belangrijk detail. Hierdoor kun je goed zien hoe enorm hoog de bergen in de omgeving zijn. De rivier in het dal versterkt dit effect.

landschapsfoto met mens en dierMensen als aanvulling op het landschap

De foto uit China laat zien dat mensen op een heel natuurlijke manier ook iets extra’s aan je landschapsfoto kunnen toevoegen. Op deze manier vertelt de foto een verhaal en gaat het om het totaalbeeld, waarbij de rijstterrassen een onderdeel zijn van het verhaal.

Probeer te spelen met de compositie

Probeer altijd verschillende standpunten en zoveel mogelijk verschillende voorgronden uit bij het maken van je landschapsfoto’s, om tot het mooiste resultaat te komen. Niet alleen voor de kwaliteit van je eigen foto’s, maar ook voor het vermaak van die langsrijdende touringcar vol Japanners, die jou languit op de grond tussen de bloemetjes zien liggen. Laat ze maar lachen, jij hebt straks een fantastische foto en zij alleen een hele serie met hun veel te dure camera gemaakte snapshots. (O ja, en die foto van jou natuurlijk, terwijl je daar in het gras lag)

Heb jij nog andere tips om betere landschapsfoto’s te maken? in een apart blog deel ik nog 5 tips voor mooiere landschapsfoto’s.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Fotografie blogs, of kies een andere bestemming »

10 reacties op “Landschapsfoto’s waarbij je wél diepte ziet

  1. Jessica zegt:

    Goede tips Yvonne! Ik heb me ook al in rare bochten gewrongen om mooie foto’s te schieten, maar dat zul je ongetwijfeld herkennen haha. Een mens of dier in het geheel ‘plaatsen’ werkt inderdaad erg goed, op die manier benadruk je extra hoe machtig groot de natuur kan zijn.

    • Yvonne zegt:

      Ja, heel herkenbaar Jessica, zelfs toen ik zwanger was lag ik nog languit op de grond met m’n dikke buik, om een mooie foto te maken. Om er daarna achter te komen dat ik niet meer overeind kwam, haha.

  2. Kelly | Dutchie on the Road zegt:

    Goede tips Yvonne! Veel mensen denken dat landschapsfotografie heel makkelijk is (het loopt tenminste niet weg 😉 ) maar eigenlijk is deze tak van fotografie erg moeilijk. Het is niet kwestie van op het knopje drukken en klaar, hoe mooi het landschap ook is. Het is echt een kwestie van kaderen, compositie en licht…en dat moet je zien en vooral veel oefenen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *