Het landschaftspark Duisburg-Nord is voor ons slechts een uur met de auto, maar toch waren wij hier nog nooit geweest. Iets met toch dichtbij en komt nog wel een keer. Afgelopen weekend gingen we dan eindelijk een keer die kant op en we kwamen zo enthousiast thuis dat ik denk dat we hier de komende tijd wel vaker een keer naartoe zullen rijden. Het landschaftspark Duisburg-Nord is dan ook niet zomaar een park, maar het is een onwijs gaaf stukje Duitsland, waar voormalige industrie en natuur elkaar ontmoeten en waar je als bezoeker kan ontdekken, bewegen en ontspannen. Voor kinderen is het één groot avonturenpark, van het kruip door sluip door type en voor fotografen is het een mogelijkheid voor urbex-fotografie zonder regels te hoeven overtreden.
Wat is Landschaftspark Duisburg-Nord precies?
Landschaftspark Duisburg-Nord ligt op het terrein de voormalige staalfabriek Thyssen-Eisenwerk, waar tot 1985 dagelijks vele tonnen ijzererts verwerkt werden en waar de hoogovens 24 uur per dag draaiden, met temperaturen van boven de 2000 graden. Toen de fabriek op 4 april 1985, na meer dan 80 jaar, haar deuren sloot wilde men de enorme gebouwen niet afbreken. In plaats daarvan hebben ze allerlei nieuwe functies gekregen, waarna er een park omheen is gecreëerd. Het groen van de natuur en het roestige staal van de langzaam in verval rakende gebouwen zijn een mooie combinatie. Je kan hier wandelen, fietsen of picknicken, maar er zijn ook veel andere mogelijkheden voor recreatie.
In landschaftspark Duisburg-Nord gaan staal en natuur samen
Van de grote gasopslag is een duikcentrum gemaakt en de opslagbunkers waar ooit de ijzererts lag te wachten om verwerkt te worden is veranderd in een klimparadijs voor jong en oud. In de gebouwen waar ooit gietijzeren producten werden gemaakt uit het ruw ijzer zijn nu regelmatig films en voorstellingen te zien en in één van deze gebouwen is een spannend touwenparcours gemaakt. Ook kan je in het Landschaftspark concerten en opera’s bijwonen en zo nu en dan zelfs een festival. Een hapje eten en wat drinken kan in het “Hauptschalthaus” bij de ingang en wat verder naar achteren vind je ’s zomers nog een aantal kleinere, mobiele horecagelegenheden.
In landschaftspark Duisburg-Nord heeft het industriëel erfgoed een nieuwe functie gekregen
Een hoogtepunt tijdens ons eerste bezoek aan Landschaftspark Duisburg-Nord was echter de beklimming van hoogoven nr. 5, waar je de werking van deze gigantische stalen constructie van dichtbij kan zien en zelfs tot het bovenste platform kan klimmen voor een fenomenaal uitzicht over het Ruhrgebied.
Beklimming van hoogoven nr. 5
Op dit moment staan er nog 3 van de voormalige hoogovens overeind. De andere 2 zijn al voor de sluiting van de fabriek, door overcapaciteit op de Europese staalmarkt, plat gegooid. Hoogoven nr. 5 is een indrukwekkend bouwwerk, waar ik zelf het gevoel had dat het nog maar gisteren was dat het vuur gedoofd werd en het oorverdovende lawaai van de machines langzaam stil werd. Het is hier niet moeilijk om je een voorstelling te maken van hoe het er hier ooit aan toe ging en hoe de arbeiders het zware, vieze werk deden. Zeker als plotseling één van de oude machines tot leven komt, doordat een gids van de tourgroep die we toevallig tegenkomen deze aan zet, wordt de rust van het park even flink verstoord. In de buurt van de machine hangen nog een aantal grote, zware stukken gereedschap die gebruikt werden bij het afvoeren van het vloeibare metaal.
De beklimming van hoogoven nr 5
De oven zelf is een enorm ding, met aan de voorkant een steile helling, waarover twee karretjes ijzererts aanvoerden vanuit de ertsopslag beneden. De hoogoven wordt omgeven door ijzeren buizen, pijpen voor luchttoevoer en enorme kranen, alles van roestig metaal. Wie door klimt is in een minuut of 5 boven, maar wij kijken op elke verdieping uitgebreid rond en doen er wat langer over. Na elke trap kunnen we verder kijken en vanaf boven is het uitzicht geweldig. We zien verschillende andere fabrieken, die nog volop in bedrijf zijn en grote rookwolken de lucht in blazen.
Vanaf het platform bovenop hoogoven nr 5 heb je een super uitzicht
Waarom moet ik naar dit park toe?
Landschaftspark Duisburg-Nord is geen gewoon park, maar een erg gaaf en veelzijdig urban park, waar wij een aantal uur gefascineerd hebben rond gelopen. Je mag overal in en op, behalve als met een bordje wordt aangegeven dat dit gevaarlijk is. Het park leent zich daarom uitstekend voor een echte ontdekkingstocht.
De vele roestige buizen, kranen, radartjes, wieltjes, schoorstenen en machines zijn een middag of zelfs een hele dag struinen zeker waard en het is bijzonder om te zien hoe de natuur haar terrein langzaam terug claimt. Overal groeien bomen en struiken op de oude rails, op de muren, tussen en zelfs in de gebouwen. Bovendien is op een aantal plekken meer groen aangeplant in creatieve tuintjes, zoals in een aantal van de ertsopslag-vakken.
De natuur rukt op in landschaftspark Duisburg-Nord
Het park is een prima plek om te fotograferen. Op veel plekken in de verschillende oude, vervallen gebouwen zijn onverwachte kleurrijke details, die het goed doen op de foto. ‘s Avonds is het Landschaftspark prachtig verlicht met gekleurde lampen, met name de gebouwen van de voormalige staalfabriek, zodat het complex wel een kunstwerk van licht lijkt. Perfect om nog eens wat te oefenen met fotograferen met lange sluitertijden. We willen dan ook zeker gauw een keer terug gaan om dit te zien.
De kleurrijke details in landschaftspark Duisburg-Nord doen ‘t goed op de foto
Landschaftspark Duisburg-Nord praktisch
Landschaftspark Duisburg-Nord is altijd open en gratis toegankelijk. Zodra het donker wordt gaat de verlichting vanzelf aan, maar door de weeks is de verlichting wat beperkter dan in het weekend.
Parkeren kan tegenover de hoofdingang aan Emscherstrasse 71 in Duisburg-Meiderich. Hier zijn 1600 gratis parkeerplaatsen.
Het bezoekerscentrum vind je meteen bij de ingang van het Landschaftspark en is door de weeks open van 9 tot 6 en in het weekend van 11 tot 6. Meer informatie over Landschaftspark Duisburg-Nord vind je in het Hauptschalthaus, waar ook het restaurant gevestigd is.
Kijk hier voor meer informatie over Landschaftspark Duisburg-Nord of download hier een kaart van het park.
Nog meer mooie details
Wil je met een rondleiding mee? Bel dan van te voren met dit nummer, zodat je zeker weet dat er nog een plekje voor je is, zeker als je met meer mensen komt: +49 (0) 203 42 919 19
Vanaf 9 euro per dag kan je ook een fiets huren, om het Landschaftspark op de fiets te ontdekken, of eventueel om een groter deel van het Ruhrgebied al fietsend te verkennen. Bij Revierrad is het zelfs mogelijk om een fiets op de ene plek op te halen en op een andere plek in te leveren.
Blijven overnachten kan ook. Je slaapt direct bij het Landschaftspark, in de jeugdherberg.
Staal en natuur zijn wat je vooral ziet als je door landschaftspark Duisburg-Nord wandelt
Het Landschaftspark Duisburg-Nord ligt in een zogenaamde Umweltzone en je hebt er dus zo’n groene milieusticker voor nodig op je voorruit. Deze sticker heb je ook in steeds meer steden nodig om te mogen rondrijden en kost voor Nederlandse kentekens tussen de 12,50 en 17,50, afhankelijk van waar je hem koopt. Mocht je het risico van de 40 euro boete willen vermijden dan zijn ze te koop bij TÜV-stations of direct online via deze site.
Voor wie nog meer wil ontdekken in dezelfde regio is Unesco Werelderfgoed Zollverein ook een aanrader, of pak het groots aan en volg de Europese Route van Industriecultuur.