landen tellen niet aan mij besteed

Landen tellen is aan mij niet besteed

Van de week werd me opnieuw gevraagd hoeveel landen ik inmiddels bezocht heb. Net als iedere keer als ik die vraag krijg, wist ik ook nu weer het antwoord niet. Ook van onze kinderen heb ik geen idee in hoeveel landen ze geweest zijn. Ik hou me er totaal niet mee bezig en als ik me dan weer eens heb laten overhalen om een poging te doen ze te tellen, ben ik het zo weer vergeten. Een volgende keer heb ik dan wederom geen idee. Zo werkt dat bij mij. Als ik dingen niet belangrijk vind, kan ik ze ook niet onthouden. Die genen heb ik blijkbaar doorgegeven, want de tafels waren een drama om te leren voor onze oudste, terwijl ze me als achtjarige precies kon vertellen dat ze nog zevenendertig dagen naar school moest voordat we weer op reis zouden gaan. “Zeven keer vijf dagen mama en nog morgen en overmorgen” zei ze toen ik uit m’n werk kwam.

Waarom zou je die landen willen tellen?

Geregeld zie ik Instagram accounts voorbij komen met het aantal bezochte landen bovenaan, of reisblogs met een teller van het aantal landen dat bezocht is. Er zijn zelfs websites met ranglijsten van de meest bereisde mensen, waarbij de nummer één in het meeste aantal landen geweest is. En dan heb je nog de apps, waarmee je voor jezelf kunt bijhouden in hoeveel landen je bent geweest. Waarom zou je dat überhaupt willen weten? Niet vervelend bedoeld, maar ik kan er gewoon niet bij dat mensen zo bezig zijn met de hoeveelheid landen die ze bezocht hebben. Zelf heb ik dan ook totaal de behoefte niet om alle landen in de wereld, of zelfs maar van Europa te bezoeken. Sommige bestemmingen vind ik totaal niet interessant en daar zal ik dan ook niet gauw naartoe gaan. Andere landen zijn helemaal mijn ding en daar kan ik zo vijf of tien keer naartoe, of misschien nóg wel vaker.

Marokko telkens weer terugMarokko is zo’n land waar we telkens weer terug keren

Wat me tegen staat aan het tellen van landen

Wat me het meest tegen staat aan die tellerij, is dat het impliceert dat het een wedstrijd is. Alsof je de beste bent als je de meeste landen bezocht hebt. Voor mij is het enige dat telt dat we een toffe tijd hebben. Daarbij vind ik het heerlijk om een land echt door en door te leren kennen. Of in elk geval een deel van het land optimaal te ervaren. Aangezien mijn aantal vakantiedagen beperkt is, zal ik dus naar datzelfde land terug moeten, als ik er meer van wil zien. Misschien heeft een ander een land wel veel sneller “gezien” en ook dat is prima. Laten we elk reizen op onze eigen manier, maar er bovenal maximaal van genieten, zonder de dubbele agenda van weer een streepje erbij.

Het tellen van landen lijkt ook tot het grotere doel te leiden dat je aan het eind van de rit alle landen gezien hebt. En dan? Dan is het voorbij? Ik wil helemaal niet dat er een eind aan mijn reizen komt. Ik wil er dus zo lang mogelijk over doen om de wereld te ontdekken. Gelukkig ben ik er ook al achter dat je bij een tweede keer naar eenzelfde land, een compleet andere ervaring kunt hebben. Omdat je met een ander gezelschap reist bijvoorbeeld, of onderweg andere mensen ontmoet en andere keuzes maakt. Zo was ons bezoek aan Wenen met kinderen compleet anders dan toen ik er ruim twintig jaar geleden in m’n eentje was. Destijds liep ik alleen even een rondje door het Praterpark, nu heb ik er echt zo’n lol gehad in de achtbaan, dat de tranen over m’n wangen rolden.

Spaanse rijschool en Prater ParkDe Spaanse Rijschool bezocht ik de eerste keer niet en Prater was compleet anders

Het is de ervaring die telt, niet de hoeveelheid landen

Het plezier op reis is onmogelijk in cijfers en aantallen landen uit te drukken, maar het is wel wat echt telt voor mij. De ervaringen zijn waarvoor ik op reis ga. In India zijn we al zeven of acht keer geweest; ja zelfs dat aantal kan ik niet onthouden. Wat ik wel weet is dat het heel gaaf is om Holi en Diwali eens in India te vieren. Ook weet ik dat de mensen die we er ontmoet hebben me geleerd hebben dat armoede een relatief begrip is. Dat ze in India op veel fronten rijker zijn dan wij hier in Nederland. De rijkdom in India zit in het hart van de mensen!

Ook hebben we sinds onze allereerste keer in India ervaren hoe immens groot en gevarieerd dit land is, door met de trein en de bus rond te reizen. Onderweg ontmoetten we zo veel mensen, hoorden we zoveel verhalen. Elk met een eigen boodschap. Ook kleine dingen leerden we in India. Dat onze baby, met amper tandjes in de mond, een appel van een medereiziger kon wegknagen bijvoorbeeld. En dat diezelfde baby niet kon slapen in een stille ruimte, maar wel bij de combinatie van oorverdovende muziek en getoeter.

Holi in Jodhpur leuk voor kinderenHet zijn de geweldige ervaringen en ontmoetingen die tellen, niet de landen.. Holi in India was geweldig

Landen tellen aan mij niet besteed. Aan jou wel?

Mocht je jezelf dus afvragen hoeveel landen ik bezocht heb. Ik kan het je niet vertellen, omdat ik werkelijk geen idee heb. Meer dan veertig, misschien wel meer dan vijftig of zestig. Who knows. Misschien tel jij ze wel, met een voor jou heel duidelijke reden. Wellicht heb jij het doel om alle landen in de wereld te bezoeken. Of iets totaal anders. Ik ben benieuwd en hoor het graag in de comments. 🙂

Ga naar al mijn Persoonlijk blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

19 reacties op “Landen tellen is aan mij niet besteed

 1. Nadine van de Water zegt:

  Ik ben net voor het eerst op je website en zal deze van de week ook weer bezoeken voor informatie en ideeen.
  Nee ik tel geen landen, waarschijnlijk omdat ik er niet veel bezocht heb en het lijkt wel of het een wedstrijd is.
  Het kan gewoon niet dat je bepaalde landen nooit bezocht hebt, lijkt wel: ik ben nog nooit in Spanje of Griekenland geweest. Het zij zo. Het heeft met mijn financiële situatie te maken waardoor ik niet op vakantie kon of soms weer wel, maar graag naar bepaalde plekken toe wilde en die liggen toevallig niet in Griekenland en Spanje. Ik kijk meestal naar de plekken of steden die ik wil zien en hoe het land heet maakt niet uit. Succes

 2. Anna zegt:

  Op bijna ieder vrij moment ben ik aan het dromen over reizen. Ook lees ik graag reisverhalen ter inspiratie en zo belandde ik hier. De vraag of ik de landen die ik heb bezocht tel, moet ik met “ja” beantwoorden. Naar buiten toe doe ik alsof ik er niet mee bezig ben. Als mensen vragen in hoeveel landen ik ben geweest ga ik heel nadenkend kijken en zeg ik dat ik het niet precies weet omdat het immers gaat om de beleving en niet het aantal landen. Maar ondertussen hou ik ze in een boekje bij 😉. Ieder jaar wil ik minstens een “nieuw” land bezoeken. Het liefst een minder toeristisch land met een bijzondere cultuur. Echt op ontdekking gaan en mensen ontmoeten. Soms is een land of plek zo fijn dat ik er terugkom om het verder te ontdekken. Zo ben ik meerdere keren in Israël, Marokko en Zuidelijk Afrika geweest. Ook zijn er plekken waar ik regelmatig terugkeer omdat de sfeer er goed is of omdat ik er goed kan onthaasten. Spanje is zo’n land. Heerlijk!
  Groetjes van Anna (nog een stiekeme teller). Veel reisplezier!❤️

  • Yvonne zegt:

   Wat een leuke reactie Anna! En wat fijn dat je ook zo kan genieten van de andere culturen en de ontmoetingen met mensen. Hoe je dat ook doet, zo lang je er maar van geniet. Hopelijk kan het snel weer. En tot die tijd lezen we reisverhalen. 🙂

 3. Jenny zegt:

  Ik heb zelf ook niet veel met landen tellen. Er zijn zo veel landen en bestemmingen die ik meer dan vijf keer heb gezien. Indonesië hangt al jaren op meer dan 10 keer en dat blijf voorlopig ook wel zo – totdat ik de 100 heb aangetikt 😉

 4. echwel zegt:

  Tellen is mij toch niet vreemd, sterker nog mijn hele werelderfgoedqueeste is er omheen gebouwd. Maar hoewel ik het aantal sites nauwkeurig bijhoud, tel ik de landen dan weer niet. Net als jij heb ik wel regelmatig een poging gedaan, maar daarna vervliegt het. Wel hebben we sinds 2014 de regel om minimaal een land in een jaar te bezoeken waar we nog niet zijn geweest.

  Maar goed, dat laatste gaan we dit jaar ook niet halen….😁😁

  • Yvonne zegt:

   Wat betekent dat jullie landen die jullie eerder bezochten opnieuw gaan ontdekken? Ook heerlijk, toch?! Ik denk trouwens dat wij ook al heel wat Werelderfgoederen bezocht hebben.. waarvan dan ook weer geen idee van een aantal. 🙂

 5. Linda zegt:

  Ik weet niet uit mijn hoofd hoeveel landen ik heb bezocht, maar het staat wel op mijn website. Niet omdat ik het belangrijk vind, maar omdat ik het leuk vind om te weten. Ik vind dat er ook niks mis met landen tellen en kom ook graag terug in landen waar ik al eens geweest ben en waar meer te ontdekken is. Het is in ieder geval geen wedstrijd, maar ook mensen die wel tellen en er actief in zijn zullen genieten van hun reis 🙂

  • Yvonne zegt:

   Er is zeker niks mis mee! Ieder heeft z’n eigen redenen om bepaalde keuzes te maken en dat lijkt me alleen maar goed. 🙂 En ik ga ervan uit dat ieder geniet van zijn of haar manier van reizen, al dan niet tellend. 😉

 6. Kelly zegt:

  Ik weet wel hoeveel landen ik bezocht heb (krijg die vraag ook regelmatig…vinden mensen blijkbaar leuk) maar ik vind het niet spannend. Het is voor mij geen wedstrijd en wil ook niet de hele wereld zien. Ook voor mij telt de ervaring en niet de hoeveelheid. Ik merk de laatste tijd dat ik eigenlijk wel een keer terug zou willen naar bepaalde landen, terwijl ik tien jaar geleden wel veel landen wilde bezoeken. Verstand komt met de jaren 😉

  • Yvonne zegt:

   Dat heb ik ook.. dat ik graag terug zou gaan naar plekken die we lang geleden bezochten. Ergens ben ik dan een beetje bang, dat het heel erg veranderd is en ik het niet meer zo leuk vind als toen. Tot nu toe nog niet gedaan dus, behalve met landen die we door de jaren heen regelmatig zijn blijven bezoeken.

 7. bestemmingpuravida zegt:

  Wat een mooie ervaringen beschrijf je.
  Ik ben het met je eens. Wat heb je er aan om slechts iets af te willen vinken? Ik zoek graag de verbinding op met een plek. Het observeren van de mensen die op straat lopen, die bezig zijn met de dagelijkse bezigheden. Gewoon gaan lopen zonder route. De populaire bestemmingen geven wel richting aan een route die ik af leg, maar ik reis ook graag buiten de gebaande paden.

  • Yvonne zegt:

   Oh, dat is hier niet anders: ook wij baseren de globale route op de highlights, die we ook zeker niet willen missen. Zoeken dan graag in de omgeving naar de “andere kant” van de plaats en blijven wat langer om ook daar tijd voor te hebben. 🙂

 8. Denise zegt:

  Ook al heb ik het aantal landen wél bij mijn instagram account staan (èn het aabtal eilanden 😜), ik snap je punt wel en ben het er helemaal mee eens.
  Jarenlang had ik wel de behoefte zoveel mogelijk landen te zien en zag ik elk jaar ook echt heel veel nieuwe, maar daarnaast ben ik naar heel veel landen ook echt heel vaak teruggeweest om er meer van te ontdekken, en dan niet 2, 3 of 4x, maar naar een aantal meer dan 5x, 10x, 15x of zelfs 20x. En ja, dat zet ik erbij, omdat het dus niet even ‘hop, hop en afvinken maar’ is.
  Sommige landen ken ik dan ook echt wel heel goed en tegelijkertijd besef ik bij elk bezoek hoeveel ik nog steeds níet gezien heb. Dus blijf ik er terug gaan. Maar tussendoor blijft soms die behoefte om weer iets totaal nieuws te zien.
  Jullie veel plezier in Marokko; ook daar wil ik na 2x rondreizen nog zeker terug! 🙂

  • Yvonne zegt:

   Apart is dat hè?! Dat je sommige landen zo vaak kunt bezoeken en dan nog het gevoel hebben dat je er nog zoveel te ontdekken hebt. Bij india heb ik dat, net als Thailand en Marokko. Er is gewoon zo ontzettend veel te zien. Ook wel fijn.. ik houd van reizen en zou balen als ik alles al gezien had, haha.

 9. Maya zegt:

  Hoi! Allereerst veel plezier in Marokko gewenst!
  Wij zijn ook geen landentellers. Al is het alleen al maar omdat ik niet goed weet wanneer het land mee mag tellen…Zo zijn we wel in Moskou geweest maar hebben we verder niets van Rusland gezien. Dat is het toch raar om Rusland als bezocht land te tellen.
  Nu klaar voor vertrek naar NY (1e keer voor Lars, 2e voor Tom en 3e voor mij en we verheugen ons er allemaal evenveel op 😁)

 10. elsslots zegt:

  Ik ben één van die mensen die een teller op hun website hebben staan: ik ben een groot liefhebber van wat wel ‘systematisch reizen’ wordt genoemd.

  Het gaat er wat mij betreft niet om zo snel mogelijk alle landen afgetikt te hebben – ik ken landenverzamelaars die zeggen dat ze in Namibië en Botswana zijn geweest, terwijl ze daar alleen maar de hoofdstad bezocht hebben. Dan zit je wat mij betreft dus aan de negatieve kant en is het land leren kennen ondergeschikt geworden. Net als wanneer je alle landen in een paar jaar tijd probeert langs te gaan, veel kun je er dan niet van meegekregen hebben.

  Het voordeel van reizen aan de hand van een lijst (‘mijn’ lijst is de Werelderfgoedlijst) is dat je ook op plekken komt waar je nog niet eerder van gehoord had, of die buiten je primaire interessegebied of comfortzone gaan. Toen ik met reizen begon was ik vooral geïnteresseerd in geschiedenis en cultuur. Maar omdat ik vanwege de Lijst ook langs natuurgebieden ‘moest’, ben ik steeds meer enthousiast geraakt over meerdaagse tochten in de natuur waar het object niet vanzelfsprekend op de verwachte plek staat (zoals bij een historisch gebouw) maar er lange wandelingen en/of goede ogen voor nodig zijn.

  Met het behalen van mijn doel ben ik inmiddels al 23 jaar bezig en ik heb nog een lange weg te gaan. 732 van de 1121 is mijn huidige score….

  • Yvonne zegt:

   Ik begrijp helemaal wat je bedoelt, dat je door de lijst langs te gaan op plekken komt die je anders niet bezocht had en daardoor ervaringen opdoet die je anders niet opgedaan had. Interessant idee, dank je wel om het hier te delen! Ik houd van een beetje avontuur op reis, dus dat zoek ik graag op.. ik doe dat dan door de minder bekende plekken te bezoeken, ook altijd weer een verrassing. En wauw, al 23 jaar bezig!! Geniet van de jaren die komen gaan. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *