Kwintelooyen Utrechtse Heuvelrug

Kwintelooijen – prachtig wandelen op de Utrechtse Heuvelrug

Kwintelooijen is buiten de eigen regio niet erg bekend. Heel bijzonder, want het is echt een ongelooflijk mooi gebied, dat haast buitenlands aandoet. Wij gingen vorige week voor het eerst wandelen rond Kwintelooijen, op de Utrechtse heuvelrug en aan de rand van de Gelderse Vallei. Waarschijnlijk gaan we nog wel eens vaker die kant op, want dit natuurgebied, op een steenworp afstand van Rhenen, is lekker compact en avontuurlijk. Onze kinderen hebben zich er een paar uur uitstekend vermaakt. Ook ikzelf heb me prima vermaakt met de fotocamera. Fotograferen en wandelen op de Utrechtse Heuvelrug is heerlijk!

Wat voor gebied is Kwintelooijen

Kwintelooijen is een recreatie- en natuurgebied, op de rand van de Utrechtse Heuvelrug. In de jaren ’70 van de vorige eeuw was Kwintelooijen een zandafgraving. Bij het afgraven van het gebied werden in de verschillende zandlagen werktuigen en botten gevonden uit de ijstijd en zelfs al van daarvóór. Daardoor kwam men veel te weten over het leven in die tijd in dit gebied. Het recreatiegedeelte biedt mogelijkheden voor mountainbiken, motorcross en hardlopen en er is ook een dagcamping. Er is ook een zogenaamd Geologisch Monument, een steile zandheuvel, waarop kinderen lekker kunnen klimmen en ravotten. Er zijn twee vennen, die speciaal zijn aangelegd voor de rugstreeppad. In de vennen leven ook veel kikkers, zoals duidelijk te horen is als je in de buurt komt.

Kwintelooyen gevarieerd natuurgebiedWelkom op Kwintelooijen – een enorm gevarieerd natuurgebied

In het voorjaar, als de natuur ontwaakt, is Kwintelooijen mooi groen. Doordat er een heel gevarieerde begroeiing is, heb je er ook in dat seizoen genoeg kleur. Ik kan me voorstellen dat de kleurenpracht in de herfst hier ook super is. Het smalle pad, direct rond het ven, is bij nat weer waarschijnlijk behoorlijk modderig.

Waar Kwintelooijen niet zo bekend is buiten de regio, weten de meeste lokale mensen deze prachtige plek wel te vinden. In de weekenden kan het, zeker bij mooi weer, daarom best druk worden. Kom daarom, als het even kan, op een doordeweekse dag om hier te wandelen. Dan heb je het gebied bijna voor jezelf.

Rode Beuken KwintelooyenDe Rode Beukenbomen bij Kwintelooijen geven het bos extra kleur

Wandelroutes Kwintelooijen

Rondom de paddenpoelen zijn twee wandelingen. De kortste wandeling is echt maar een half uurtje en leidt je alleen rond de twee vennen. Ideaal als je vooral komt om op je gemak te genieten van de natuur en de kinderen lekker te laten ravotten op de zandheuvel en rond het water. In een half uurtje ben je terug op de parkeerplaats. De langere route gaat ook langs de zandheuvel en de vennen, maar steekt daarna het heideveld over, om de trap tegen de Utrechtse Heuvelrug te beklimmen. Eenmaal boven heb je een geweldig uitzicht over de Gelderse Vallei en loop je afwisselend door loofbomenbos en tussen naaldbomen door. In een halve cirkel loop je achter de motorcrossbaan langs, terwijl je zo nu en dan mooie doorkijkjes over de lager gelegen delen hebt. Onderweg kom je genoeg klimbomen tegen, leuk als je met kinderen bent. Deze route is ongeveer drie kilometer lang.

Bij de parkeerplaats van recreatiegebied Kwintelooijen staan bordjes waarop de beide wandelroutes staan aangegeven. De rode en groene paaltjes zijn makkelijk te volgen, als je tenminste goed oplet en niet te veel met andere dingen bezig bent. 😉

klimbomen KwintelooyenGenoeg klimbomen en dingen te ontdekken voor kids rond Kwintelooijen

Hoogteverschil van vijftig meter en Rode Beuken

Wat direct zorgt voor een vakantiegevoel, zodra je de wandeling op Kwintelooijen start, is het hoogteverschil tussen het begin van de wandeling en het hoge deel ervan. Nadat je het heidegebied over bent gestoken beklim je met een trap de Utrechtse heuvelrug. Je stijgt maar liefst vijftig meter en als je boven bent zie je duidelijk dat ook het gebied er omheen heuvelachtig is. De diepe erosiedalen en grafheuvels zijn karakteristiek voor dit gebied. Zodra je eenmaal boven aan de heuvel bent loop je verder over een brede laan met Rode Beuken. Nog zo’n bijzonder kenmerk van dit stukje heuvelrug: de roodgekleurde beuken vallen al van verre op, zeker in de groene lenteperiode.

Het hoge deel van deze wandeling rond Kwintelooijen behoort tot De Dikkenberg. Dit is een landgoed van ongeveer 140 hectare rondom de voormalige zandafgraving. Op het landgoed ligt ook tabaksboerderij Klein Dikkenberg. In de zestiende eeuw stonden de kleine en de grote boerderij hier al, Klein Dikkenberg en Groot Dikkenberg genoemd.

mooie uitzichten rond de Utrechtse HeuvelrugHeuvels en mooie uitzichten rond de Utrechtse Heuvelrug

Plantage Willem III, grenzend aan Kwintelooijen

Op een steenworp afstand van Kwintelooijen vind je Plantage Willem III, een ander mooi gebied om te wandelen. Dit is, net als Kwintelooijen, een glooiend gebied. De glooiingen zijn sneeuwsmeltwaterdalen uit de laatste ijstijd. Ook de wandeling over Plantage Willem III is ongeveer drie kilometer lang en dus perfect om met jonge kinderen te doen. Je kunt beide gebieden ook combineren tot een langere wandeling. Zo is er bijvoorbeeld de Trage Tocht Kwintelooijen, die Kwintelooijen, Dikkenberg, Plantage Willem III en Remmerstein samenvoegt tot een hike van ongeveer veertien kilometer.

Had jij al eens van Kwintelooijen gehoord? En heb jij ook dit soort relatief onbekende pareltjes in de buurt? Voor ons is dit minder dan een half uur rijden, ideaal!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
0

5 reacties op “Kwintelooijen – prachtig wandelen op de Utrechtse Heuvelrug

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *