Kruger park wildpark of dierentuin

Kruger Park: wildpark of dierentuin?

Het Kruger Park. Samen met de tafelberg in Kaapstad en de townships van Johannesburg één van dé symbolen van Zuid-Afrika. Van alle nationale parken in Zuid-Afrika is Kruger Park veruit de bekendste. Vandaar dat ik bij het plannen van mijn reis gewoon niet om dit park heen kon. Toch was ik behoorlijk sceptisch. Ik had een beeld in mijn hoofd van in colonnes achter elkaar aan rijdende auto’s, die leeuwen en olifanten van hun sokken reden, terwijl ze al chips etend en met de autoradio op 10 met hun arm nonchalant, half uit het raampje hingen.

Toch naar Kruger Park

Omdat je toch niet naar Zuid-Afrika geweest kunt zijn zonder Kruger Park gezien te hebben besloten we een paar nachten in de buurt van het park te verblijven en een aantal dagtrips naar Kruger te maken. Op die manier sloten we meteen het kleine Malaria-risico uit, door buiten het park te slapen en als onze eerste dag in het park inderdaad een aaneenschakeling van momenten van plaatsvervangende schaamte zou worden hoefden we er tenminste niet nog een tweede keer heen. Bovendien kun je in Kruger Park, net als in veel van de wildparken van Zuid-Afrika, met je eigen auto rondrijden en op die manier hoefden we niet met een krijsende baby en een chagrijnige peuter in een open jeep te zitten kleumen bij 5 tot 10 graden in de ochtend. Jammer dat we nu wel de gelegenheid tot bijvoorbeeld het maken van een bushwalk bij zonsondergang missen, maar daarvoor moeten we dan nog maar eens terug als de meiden ouder zijn.

eigen auto in KrugerMet de eigen huurauto rondrijden in Kruger Park

rondje vanuit Phabeni Gate

En zo rijden we heel vroeg in de ochtend, terwijl de sterren en de prachtige maan ons de weg wijzen, van Hazyview naar de Phabeni Gate, een afstand van zo’n 15 kilometer, een minuut of twintig. Eenmaal bij deze populaire gate aangekomen volgen de nodige formaliteiten en het aftikken van een fors entreebedrag. Later rekenen we uit dat je met een gezin in de dierentuin in Nederland bijna even veel kwijt bent, maar voor Zuid-Afrikaanse begrippen is de entree niet gering. Ook houden deze formaliteiten best wel even op. Zo’n twintig minuten later rijden we dan eindelijk de slagboom door.

Het is inmiddels licht aan het worden en we kunnen daarom meteen beginnen met het landschap afspeuren naar wild. Binnen 2 minuten hebben we al bingo: een troep wilde honden loopt als partners in crime zelfverzekerd de bosjes in. We rijden door, in het schitterende, licht heuvelachtige en typisch Afrikaanse landschap en zien impala’s en even later ook giraffen aan hun ontbijt. In een grote poel liggen verschillende grote en kleine nijlpaarden. Een eindje verder steken de eerste olifanten de weg over en bij een plas staan zebra’s te drinken. In een boom zitten vier Vervet aapjes, ofwel Zuid-Afrikaanse Groene Meerkatten. Al vrij snel zien we ook nog twee neushoorns, met het typische vogeltje op hun rug. Wrattenzwijnen ploegen een heel stuk zandgrond om en even later zien we een tweede apensoort: bavianen. Wow, het is nog ver voor lunchtijd en we hebben al zo belachelijk veel wild gezien.

Kruger Park rondje PhabeniVeel wild te zien tijdens ons rondje vanuit Phabeni Gate

Andere bezoekers zijn er ook. Verschillenden rijden met hun eigen auto en ook jeeps met rangers zijn er genoeg. Soms rijden we achterop een kort rijtje van 3 of 4 auto’s, maar tot mijn verbazing ervaar ik dit niet eens als vervelend. Handig eerder, want de rangers willen hun klanten zoveel mogelijk dieren laten zien en zo hoeven we zelf iets minder gefocust te zijn. Zijn we toch een beetje als die nonchalante types. Behalve de chips en de harde muziek dan. Hoewel we na de lunchstop, op een prachtige, groene plek pal aan een rivier, even K3 moeten inzetten om de stemming op de achterbank goed te houden.

Aan klein en middelgroot wild geen gebrek. We zien oryxen, een koedoe, nyala’s, gnoes en een kleine, rode duiker. Ook vogels zien we regelmatig, zoals marabu’s, visarenden en gieren. Een luipaard heeft blijkbaar een impala gevangen en de boom in gesleept, maar van de luipaard zelf zien we helaas niks. Als we zijn gestopt voor een kudde van ongeveer 30 olifanten, pal naast de weg, komt toch die aso nog even om de hoek kijken. Blijkbaar moet er iemand dringend naar de wc, want één van de olifanten wordt werkelijk bijna over zijn tenen gereden. Woedend draait het beest zijn kop om. Ook op latere momenten ergeren we ons nog een paar keer aan mensen die dwars door een kudde impala’s heen rijden of nog snel voor een dier langs sjezen.

Kruger rondje Phabeni GateVanuit Phabeni Gate kun je een perfect rondje rijden voor een dagtrip

Numbi Gate

Al met al waren we na die eerste dag erg enthousiast geworden over Kruger Park. We gaan dus nog een dag terug en dit keer kiezen we voor de stukken minder populaire ingang Numbu Gate, waar we in 5 minuutjes de benodigde formulieren hebben ingevuld en opnieuw de entree hebben afgetikt. Je kunt ook een Wildcard aanschaffen van SAN-Parks, zodat je in hun parken gratis naar binnen mag, maar dan moet je vrij veel dagen gaan wild zoeken, wil dit uit kunnen.

Zodra we het park inrijden zien we ons eerste wild: een wrattenzwijn en even later een troep hyena’s of wilde honden, ze zijn ons weer net iets te snel af om heel duidelijk in beeld te zijn helaas. Het blijkt vandaag de dag van de olifanten. Maar liefst zeven keer zien we een grote kudde en twee of drie keer een einzelgänger. Ook de neushoorns zijn goed vertegenwoordigd. We zien er eerst twee, later drie en tenslotte zelfs zes bij elkaar. Toch lukt de big 5 spotten niet helemaal, dus daarvoor moeten we echt ooit nog eens terug. De natuur is in de omgeving van Numbi Gate wat minder indrukwekkend dan bij de Phabeni Gate, dus we snappen wel waarom het hier rustiger was bij de kassa. Dit betekent echter ook minder rijtjes auto’s en meer zelf speuren en trots zijn als je weer wat ontdekt hebt.

Kruger Park vanuit Numbi GateRustigere routes vanuit Numbi gate, minder mooie landschappen, maar wel genoeg wild

Wildpark of Dierentuin?

Ondanks dat je inderdaad regelmatig andere bezoekers tegenkomt is Kruger echt een wildpark. Ik had nooit verwacht hier zoveel wild te zien. Het landschap is echt schitterend en zo echt Afrikaans qua begroeiing. Ondanks dat het gedrag van sommige andere bezoekers ergernis heeft veroorzaakt heeft dit zeker niet de overhand gehad en de momenten van op eigen houtje door het park rijden, zeker op de onverharde, minder populaire wegen, waren super. We kwamen daar echt soms een half uur lang niemand anders tegen dan een groep van 6 neushoorns die ons verbaasd aanstaarden. Ik kan me voorstellen dat je, als je naar het minder bezochte noordelijke deel van Kruger Park gaat, dit gevoel alleen maar meer hebt. Wij hebben zelf helaas geen katachtigen gezien in Kruger, maar werden daarvoor ruimschoots gecompenseerd in olifanten en neushoorns. Veel anderen zagen wel leeuwen en sommigen zelfs een luipaard. Voor mensen met jonge kinderen is het erg prettig dat je met je eigen, dichte auto kunt rondtoeren. Zodra je dieren ziet stop je, zet je de motor uit en draai je de raampjes open. Voor mij was Kruger dé grote verrassing van onze rondreis door Zuid-Afrika. Het was fantastisch!

Kruger Park vogelsVogels in Kruger Park

Wil je meer parken bezoeken en houd je er ook wel van om een beetje afwisseling te hebben met safaritochten te voet of per jeep. Bereid jezelf goed voor en kijk thuis al eens naar de mogelijkheden.

Ben jij wel eens in Kruger Park geweest? Of zou je erheen gaan als je in Zuid-Afrika was?

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Afrika blogs, of kies een andere bestemming »

11 reacties op “Kruger Park: wildpark of dierentuin?

  1. Judith | Worldwife.nl zegt:

    Ik ga in oktober naar Zuid-Afrika en uiteraard ook naar het Krugerpark. Ik vind het heel lastig om te bepalen waar je het park in gaat en of je we er zelf op uit moeten gaan of met een gids. Ik ga er hoogstwaarschijnlijk maar een keer in mijn leven naartoe en wil er dan wel zo veel mogelijk uithalen.

    • Yvonne zegt:

      Dat snap ik, dat je het dan goed van te voren wilt “plannen”. Wij vonden het stuk vlakbij de Phabeni gate erg mooi en afwisselend en konden vanwege de kids niet anders dan zelf op pad. Ik geloof dat ik anders zeker ook 1 keer met een gids op pad had willen gaan. Veel plezier met de verdere voorbereidingen!

  2. Koen zegt:

    Hmmm, een hyena is een aaseter en zal nooit een impala vangen. Een hyena kan gewoon niet klimmen en legt een prooi nooit in een boom. Het luipaard moet het geweest zijn want dat is een goede klimmer en vangen regelmatig impala’s. Ik weet of jullie het weten maar, er is een groot verschil tussen wilde honden en hyena’s. Anders is een neushoorn ook hetzelfde als een nijlpaard.

    In Namibië ligt het etosha Np en daar zijn de leeuwen zeker goed te spotten en malaria vrij.

    • Yvonne zegt:

      Dank je wel voor je oplettendheid Koen! Uiteraard was het een luipaard, met het goeie plaatje in mijn hoofd typte ik de verkeerde naam. Ik heb het meteen aangepast. Ik zou heel graag eens naar Namibië willen, maar voor 4 personen is het een behoorlijk prijzige trip. Flink sparen dus maar… 🙂

  3. MyriamC zegt:

    Ik heb een beetje hetzelfde idee van wat jij had voor je het park bezocht hebt. Te ‘geciviliseerd’, overal verharde wegen, heel erg druk, enz. Ik zou graag nog eens een safari doen, maar ik ben bang dat het gaat tegenvallen. We hebben namelijk een safari gedaan in Kenia in 1996 en dat is nog altijd onze allermooiste reis.

  4. Wandernan zegt:

    Ja, ik ben er geweest. En ik probeer iedereen er van te overtuigen dat het Kruger niet verkeerd is. Zeker niet met een combinatie met het Greater Kruger. Zeker niet wanneer je op budget reist. Of met kinderen! En ook zeker niet als je van fotograferen houdt en een wat meer ervaren wildspotter bent. Ohhh, nu wil ik terug na het lezen van je post! Dank je! 🙂

    • Yvonne zegt:

      Haha, gelukkig denken er meer mensen hetzelfde. Ik vond het echt super, ook al waren we nog geen ervaren wildspotters. Zou ook best weer terug willen, maar onze oudste niet: die vindt ‘t zo ver vliegen. 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *