Kroatië vanaf het water ontdekken

Kroatië vanaf het water ontdekken – hoe gaaf

leestijd: 4 minuten

Kroatië heeft een enorm lange kustlijn, waar we in voorgaande vakanties uitgebreid van genoten hebben. Gek genoeg hebben we beide reizen niet het idee gehad om het vasteland te verlaten en de eilanden te gaan verkennen. We hebben een paar uurtjes een bootje gehuurd in Omis, om de canyon een eindje in te varen en wat een heerlijke middag was dat. Het gevoel van vrijheid en zelf op ontdekking op het water is super en zouden we graag nog een keer ervaren. Mochten we terug gaan naar Kroatië, dan lijkt het me dan ook te gek om een boot te huren voor een aantal dagen. Daarmee zouden we de kust verder kunnen ontdekken, door bijvoorbeeld naar één of een aantal van die prachtige eilanden te varen.

Liever een kleine boot dan zo’n hele grote

Zoals gezegd lijkt me het gevoel van vrijheid zo heerlijk, als je zelf een boot huurt. De vakanties of excursies, waarbij je met een heel gezelschap een voorop vastgestelde route vaart, spreken me dan ook niet aan. Ik zou echt gaan voor een kleine boot, waarbij je zelf de route kan kiezen en per dag kan zien hoe laat en óf je ergens weer vertrekt. Aangezien dat wel vrij kostbaar is kan het uit om te kijken naar alternatieven. Zoals we geregeld kiezen voor een overnachting via AirBnB, waarbij je huurt bij de eigenaar zelf, kan dat ook bij het huren van een boot. Zo is er bijvoorbeeld Click&Boat, die booteigenaren en mogelijke huurders met elkaar verbindt. Wat mij betreft win-win: lagere kosten voor ons en gedeelde kosten voor de booteigenaar. Overigens bespaar je met de huur van een boot natuurlijk weer wat op de excursie- en overnachtingskosten.

Kroatië vanaf het water ontdekken met kleine bootDe vrijheid van zelf met een kleine boot op pad lijkt me heerlijk

Budget tip: Een zeilboot is een stuk goedkoper dan een motorboot en wel zo relaxt. Vanaf zo’n 150 euro per dag huur je een zeilboot voor 4 tot 6 personen en dat is toch een prima prijs als je geen accommodatie en excursiekosten hebt.

Een boot met schipper huren

In Italië is het mogelijk om een kleine boot te huren zonder vaarbewijs. Helaas is dat in Kroatië niet zo. Daar gaat dan een beetje mijn onafhankelijke idee. Gelukkig kan je een ervaren schipper er bij bijvoorbeeld Click&Boat gewoon bij huren. Dan kost je vakantie net wat meer, maar die extra kosten heb je toch al bespaard door bij een goedkopere aanbieder te huren. Het is wel handig om vooraf even te informeren naar de taal die zo’n schipper spreekt. Toch wel handig als je een beetje met elkaar kan communiceren onderweg. Gelukkig is in Kroatië Engels heel gangbaar.

Misschien niet het eerste waar je aan denkt maar als je een schipper bij je boot huurt weet je wel zeker dat deze local je naar de mooiste plekjes kan brengen. Plekjes die je zelf misschien niet zo snel gevonden zou hebben!

Kroatië vanaf het water ontdekken met schipperEen schipper laat je de mooiste plekjes zien

Welke eilanden kiezen?

Onze eerste reis door Kroatië begon in Rijeka. Vanuit deze stad, in de Kvarner bocht tussen Istrië en Dalmatië, kan je een mooie route varen naar Krk, Losinj en Pag. Deze eilanden lagen ons zo mooi toe te lachen, toen we de kustroute volgden naar het midden van Dalmatië. Bovendien zijn deze eilanden ook groot genoeg om wat te ontdekken te hebben, maar klein genoeg om na één of twee dagen ook weer verder te varen. Wat me heel gaaf lijkt is om dolfijnen te spotten aan boord. Dat is ons tot dusver nog nooit ergens gelukt, maar zou hier zeker moeten kunnen.

Een andere optie is om van Split naar Dubrovnik te varen en onderweg op een aantal eilanden een stop te maken. In mijn herinnering is de Adriatische zee zo mogelijk nog blauwer dan die rond Istrië. Bovendien is het water er zo lekker warm. Ik zie ons al vanaf het dek het water in springen en een rondje om de boot zwemmen, voordat we het anker ophalen om verder te gaan.

Kroatië met de boot verkennenPrachtige kust en leuke stadjes om te verkennen vanaf de boot

Leuke combi met het vasteland

Ik deelde eerder onze 2 instapklare routes door Kroatië met je en beide routes reizen via Split naar Dubrovnik. Je volgt dan een populaire zeilroute langs prachtige eilanden zoals Hvar, Korcula, Brac. Mijn autoroutes kan je dus perfect combineren met een aantal dagen eilandhoppen of kust verkennen in het zuiden van Dalmatië. Plan een week extra in, om dit deel van de route over water af te leggen of dagtochtjes te maken vanuit een vaste plek en je hebt een perfecte, afwisselende vakantie. Plan na je tijd aan boord zeker genoeg tijd om Dubrovnik te verkennen, want wat een indrukwekkende stad is dat jongens!

Een boot huren in Kroatië, hoe werkt dat dan?

Het is eigenlijk heel eenvoudig. Net als bij AirBnB zoek je een boot uit die je aanstaat. Je geeft aan op welke plek en datums je de boot wilt huren en wat voor type boot je zoekt. Het aantal gasten en de maximum prijs kan je allemaal zelf instellen. Uit de treffers zoek je de beste deal voor jou. Je kunt direct contact opnemen met de booteigenaar en hem/haar alle vragen stellen die je hebt over de boot, regio, of de eisen. Voordat je boekt. Ideaal! Als je helemaal zeker ben reserveer je en uiteindelijk haal je de boot op de afgesproken datum op. Betaling wordt automatisch geregeld via je creditcard.

Category: Kroatië

Tags:

Reageer!


6 comments

  1. Dit is iets wat ik nog graag wil doen zeg! Toevallig is mijn zus de afgelopen weker met de camper wezen touren door Kroatie, ze vond het echt prachtig! Ik heb echter meerdere verhalen gelezen over zeilen bij Kroatie en de verhalen waren allemaal erg positief. Zou het graag eens willen doen!

    1. Leuk om te horen. Ik wil zelf graag nog een derde keer terug.. het is een prachtig land. Ik zou dan wel voor het voor- of naseizoen kiezen, dan is het toch een stuk minder druk.

  2. Wat een prachtige foto’s, ik ben dol op Kroatië. Ik ben er nu een paar keer geweest en ontdek steeds weer wat nieuws. Een bootje huren heb ik nog nooit gedaan, het enige wat me tegenhoudt zijn vaak de dure prijzen voor de tijd die je met een bootje weg mag.

    1. Klopt, ik vind dat ook vaak prijzig, in alle landen. Maar vorig jaar in Griekenland was het zo’n toffe ervaring. We gaan hier in A;lbanië weer proberen dat te doen.