fbpx
Kroatië vanaf het water ontdekken - gaaf

Kroatië vanaf het water ontdekken – hoe gaaf!

Kroatië heeft een enorm lange kustlijn, waar we in voorgaande vakanties uitgebreid van genoten hebben, zowel op het vasteland als op de eilanden Cres en Dugi Otok. Gek genoeg hebben we tijdens geen van onze drie reizen het idee gehad om Kroatië écht vanaf het water te gaan ontdekken. Wel hebben we de oversteek naar de eilanden gemaakt met de veerboot én een paar uurtjes een bootje gehuurd in Omis. Zo hebben we de canyon een eindje in gevaren en wat een heerlijke middag was dat. Het gevoel van vrijheid en zelf op ontdekking op het water is super en zouden we graag nog een keer ervaren. Mochten we een vierde keer naar Kroatië afreizen, dan lijkt het me dan ook te gek om een boot te huren voor een aantal dagen. Daarmee zouden we de kust verder kunnen ontdekken, door bijvoorbeeld zelf naar één of een aantal van die prachtige eilanden te varen.

Liever een kleine boot dan zo’n hele grote

Zoals gezegd lijkt me het gevoel van vrijheid zo heerlijk, als je echt zelf een boot huurt. De vakanties of excursies, waarbij je met een heel gezelschap een voorop vastgestelde route vaart, spreken me juist helemaal niet aan. Ik zou echt gaan voor een kleine boot, waarbij je zelf de route kan kiezen en per dag kan zien hoe laat en óf je ergens weer vertrekt. Aangezien dat wel vrij kostbaar is kan het uit om te kijken naar alternatieven. Zoals we geregeld kiezen voor een overnachting via AirBnB, waarbij je huurt bij de eigenaar zelf, kan zoiets in verschillende Europese landen tegenwoordig ook als je een boot zoekt. Zo kun je bijvoorbeeld een boot huren in Kroatië, direct bij de booteigenaren, via een betrouwbare website. Wat mij betreft win-win: lagere kosten voor ons en gedeelde kosten voor de booteigenaar. Overigens bespaar je met de huur van een boot natuurlijk weer wat op de excursie- en overnachtingskosten.

Kroatië vanaf het water ontdekken met kleine bootKroatië vanaf het water ontdekken met een kleine boot lijkt me zoveel toffer dan met zo’n grote, toeristische boot

Budget tip: Kies voor het huren van een zeilboot, die is stukken voordeliger dan een motorboot. Zeker als je een boot met verschillende cabines neemt en met bijvoorbeeld 4 of 6 personen op reis gaat, hoeft het huren van een boot niet veel meer te kosten dan het huren van een appartement.

Een boot met schipper huren

In sommige landen in Europa is het mogelijk om een kleine boot te huren zonder vaarbewijs. Helaas is dat in Kroatië niet zo. Vaarbewijs 1+2 zijn hier nodig om het water op te mogen. Indien je daar niet over beschikt is het huren van een boot met schipper ideaal! Op die manier hoef je je nergens zorgen om te maken. In je zoekopdracht kun je een boot mét schipper of een boot zonder schipper kiezen. Het is wel handig om vooraf even te informeren naar de taal die zo’n schipper spreekt. In Kroatië spreken de meeste schippers wel Engels, maar het is handig om dit vooraf te checken. Toch wel handig als je een beetje met elkaar kan communiceren onderweg.

Misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar als je een schipper bij je boot huurt weet je wel zeker dat deze local je naar de mooiste plekjes kan brengen. Plekjes die je zelf misschien niet zo snel gevonden zou hebben!

Kroatië vanaf het water ontdekken met schipperMet een schipper kom je op de onontdekte plekjes op het water

Welke eilanden kiezen?

Onze eerste reis door Kroatië begon in Rijeka. Vanuit deze stad, in de Kvarner bocht tussen Istrië en Dalmatië, kan je een mooie route varen naar Krk, Losinj en Pag. Deze eilanden lagen ons zo mooi toe te lachen, toen we de kustroute volgden naar het midden van Dalmatië. Bovendien zijn deze eilanden ook groot genoeg om wat te ontdekken te hebben, maar klein genoeg om na één of twee dagen ook weer verder te varen. Wat me heel gaaf lijkt is om dolfijnen te spotten aan boord. Dat is ons tot dusver nog nooit ergens gelukt, maar zou hier zeker moeten kunnen.

Een andere optie is om van Split naar Dubrovnik te varen en onderweg op een aantal eilanden een stop te maken. In mijn herinnering is de Adriatische zee zo mogelijk nog blauwer dan die rond Istrië. Bovendien is het water er zo lekker warm. Ik zie ons al vanaf het dek het water in springen en een rondje om de boot zwemmen, voordat we het anker ophalen om verder te gaan.

Kroatië met de boot verkennen - heerlijkKroatië met de boot verkennen is heerlijk

Leuke combi met het vasteland

Ik deelde eerder onze 2 instapklare routes door Kroatië met je en beide routes reizen via Split naar Dubrovnik. Je zou deze routes dus perfect kunnen combineren met een aantal dagen eilandhoppen of kust verkennen in het zuiden van Dalmatië. Een populaire zeilroute in dit deel van Kroatië is die langs de prachtige eilanden Hvar, Korcula en Brac. Plan een week extra in, om dit deel van de route over water af te leggen of dagtochtjes te maken vanuit een vaste plek en je hebt een perfecte, afwisselende vakantie. Plan na je tijd aan boord zeker genoeg tijd om Dubrovnik te verkennen, want wat een indrukwekkende stad is dat jongens!

Een boot huren in Kroatië, hoe werkt dat dan?

Een boot huren in Kroatië is eigenlijk heel eenvoudig. Net als bij AirBnB zoek je een boot uit die je aanstaat. Je geeft aan op welke plek en datums je de boot wilt huren en wat voor type boot je zoekt. Het aantal gasten en de maximum prijs kan je allemaal zelf instellen. Uit de treffers zoek je de beste deal voor jou. Je reserveert en haalt de boot op de afgesproken datum op. Betaling wordt automatisch geregeld via je creditcard.

Category: KroatiëRondreizen

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


2 comments