Krapina paradijsje bij Budva

Krapina – paradijsje vlakbij Budva in Montenegro

Krapina is een paradijsje. Zeker als je in Budva zelf bent geweest en de drukte langs de kust van Montenegro de rug toekeert door over het smalle, bochtige weggetje de heuvels in te rijden. Krapina ligt op slechts 5 kilometer afstand van Budva, maar het voelt als een compleet andere wereld. Dit idyllische plekje lijkt zo uit een brochure voor paradijselijke plekjes te komen, als zo’n brochure zou bestaan. Wij hebben een kleine 3 uur doorgebracht in Krapina, maar hadden er makkelijk langer kunnen blijven. Het is één van die plekjes die ik beter voor mezelf zou kunnen houden, maar die té mooi zijn om niet te delen.

Paradijsje in de heuvels bij Budva

Budva is voor ons echt een verschrikkelijke plek. In de zomermaanden is het fotogenieke stadje één grote mierenhoop en op de stranden is geen plek meer over om je handdoekje tussen te puzzelen. Wij weten niet hoe snel we er weg moeten komen. Op de dag dat we op doorreis zijn van de omgeving van Kotor naar onze nieuwe accommodatie aan het Skadar meer, passeren we Budva nog één keer. Ik heb namelijk gehoord van een geheim plekje, in de heuvels boven Budva, dat een klein paradijs moet zijn. Ik kan het nog moeilijk geloven, maar we willen het een kans geven. Daarom rijden we met onze volgepakte auto de smalle, bochtige weg omhoog. Soms krijg ik er lichtelijk zweethandjes van, omdat het zo smal en steil is. De beloning is gelukkig nog mooier dan vooraf verwacht. Zodra we de heuvel op zijn en Krapina aan de andere kant van het dal zien liggen, tussen het weelderige groen, weten we dat het een pareltje is.

Krapina pareltje in de heuvels bij BudvaWe ruilen de (te) drukke kust van Montenegro voor de heuvels

Door een groene oase naar de bron en waterval

Er zijn twee kleine parkeerplaatsen bij het restaurant van Krapina. Wij zijn de enigen die er even voor elf in de ochtend onze auto neerzetten. We zien wijnranken en tomatenplanten, op de hellingen rond het restaurant. In een vijver dobberen eenden. Ondanks het vroege uur is de eigenaar er al, om ons joviaal de sleutel van het hek te geven. Dat hek, zo staat op het bord, mag alleen geopend worden door klanten van het restaurant. Aangezien wij van plan zijn er straks te lunchen, krijgen wij een sleutel aan een ijzeren ring mee. Met wat moeite weten we onze meiden over te halen mee die deur door te gaan. Vanachter die poort stroomt er namelijk vers bronwater, zo een aantrekkelijk zwembad in. Het is nog maar 11 uur, maar het is nu al warm.

Het zwembad is in werkelijkheid een blauwgeverfde, betonnen bak waar ooit vis in werd gekweekt. Vergelijkbare viskwekerijen zijn er nog steeds, dichter bij het restaurant. Hoe leuk en inventief hoe er hier met nepgras en rieten parasolletjes een soort tropisch zwemparadijsje van is gemaakt.

wandelpad en tropische oase bij KrapinaHet wandelpad en de tropische oase bij Krapina

Het wandelpad en de tropische oase bij Krapina
Over een snelstromend waterreservoir liggen betonnen platen, die een pad vormen. Stel je geen echte hike voor, zoals die in de Mrtvica Canyon, maar een korte, prettige wandeling. De bomen en struiken die langs het pad staan, doen haast tropisch aan. Door de combinatie van het water en het groen, daalt de temperatuur direct een beetje. Vlinders en libellen fladderen ons voorbij. Muggen ook, maar die negeren we even, om het idyllische plaatje niet te verstoren. Daar verderop, lonkt namelijk een heldere bron die blauwgroen tussen de bomen door schijnt. Als we dichterbij komen, zien we ook de waterval, die bij het geluid past dat we al horen. Wat een sprookjesachtig plekje is dit!

Heerlijk zwemmen en lunchen midden in de natuur

Naast de waterval en bron is een stenen verhoging gemaakt, waar je op kunt zitten als je niet wilt zwemmen. Onze oudste plonst er echter direct in, terwijl de ander op zoek gaat naar waterslangen. Uiteindelijk vindt ze er ook eentje. Gelukkig zijn ze ongevaarlijk. Het water in de bron is behoorlijk fris, zeker omdat de plek voornamelijk in de schaduw ligt en het water flink doorstroomt. Onze meiden houden het dus redelijk snel voor gezien en we wandelen langs de stroom terug naar het restaurant en het zwembad. Het water daarin blijkt een stuk warmer en dus liggen twee meiden al gauw in het water.

het zwembad van KrapinaWe verruilen de waterval voor het zwembad van Krapina

Wij bestuderen de menukaart. We hebben laat ontbeten en slaan de verse forel van eigen kwekerij en vleesgerechten even over. In plaats daarvan bestellen we voor de meiden een verse granaatappelsap, koffie, thee en brood met geitenkaas voor ons en de lokale, gefrituurde oliebollen met honing voor de dames. Gelukkig duurt het even, voordat het eten klaar is en kunnen we maximaal genieten van dit fijne plekje. Deels aan het zwembad en deels in de schaduwrijke tuin en het restaurant zelf.
Binnen is genoeg interessante decoratie om je even bezig te houden, zoals oude wapens en gereedschap, maar ook een aantal bijzondere portretten. We zien ook de leidsels voor een ezel en ontdekken buiten ezelpoep, maar het dier zelf kunnen we nergens vinden.

Krapina ziet ons zeker terug

Gelukkig moeten we even wachten op ons eten. Inmiddels zijn er ook enkele andere gasten aangeschoven. Hun bestellingen zien er allemaal erg goed uit. De meiden zwemmen en wij genieten van de fijne, houten zitjes en de vlinders die ook hier overal rond fladderen.

restaurant Krapina bij BudvaAlle gerechten van restaurant Krapina worden met verse, lokale producten gemaakt

Ondertussen verbazen we ons over de zipline die boven het zwembad langs komt en eindigt aan de overkant van de vallei. De constructie ziet er niet erg veilig meer uit, maar wat zou het gaaf zijn als die weer in ere hersteld wordt. Zodra onze lunch er is hebben we direct een beetje spijt: we hebben namelijk afgesproken na de lunch verder te rijden naar onze volgende bestemming. Met moeite nemen we afscheid van Krapina en dalen weer af naar Budva. Maar we nemen ons voor hier ooit weer een keer terug te komen! Wil je er ook naartoe? In Google maps vind je Krapina vlakbij Budva. Dit is hun eigen website.

Ken jij ook een plekje zoals Krapina bij Budva? Ik hoor het graag, want wij zijn dol op dit soort fijne, lokale plekken.

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

4 reacties op “Krapina – paradijsje vlakbij Budva in Montenegro

  1. Mirre zegt:

    Wow wat een paradijsje is dat. Het klinkt weelderig met al die vlinders! Kun je daar ook overnachten? Lijkt me heerlijk. En ook die zipline wil ik weleens proberen als die weer in ere is hersteld.

    • Yvonne zegt:

      Ik zou zelf in het hoogseizoen niet in Budva verblijven, tenzij je van heel veel mensen houdt op vakantie, maar eerder in een wat rustigere plek. Maar Krapina is zeker de moeite en heel erg relaxt en rustig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *