fbpx
Krakau met kinderen stedentrip tips

Krakau met kinderen – stedentrip tips met kids

Een stedentrip naar Krakau met kinderen is een feestje voor het hele gezin. De sprookjesachtige bezienswaardigheden van Krakau spreken tot de verbeelding. Zelf zijn we er in de herfst geweest en dan is de stad nóg mooier, met volop herfstkleuren. Heb je voldoende tijd, kun je met kinderen ook lekker de natuur in rondom de stad. En is het een keer wat minder mooi weer, dan zijn er in Krakau ook genoeg overdekte activiteiten om je te vermaken. Ik deel mijn beste, persoonlijke tips voor een stedentrip Krakau met kinderen.

Hoogtepunt tijdens een stedentrip Krakau met kinderen

Ze hebben ’t er nog steeds wel eens over, dat moment dat we met de luchtballon omhoog gingen in Krakau. De Balon Widokowy hangt aan een lange kabel, pal naast de Wisła rivier. Peter blijft liever met beide benen op de grond, dus met z’n drieën stappen we in de ronde mand, die geen echte mand is. In het midden zit een gat en de mand is min of meer een cirkelvormig pad, onder de ballon. Als we de eerste tientallen meters stijgen, kijk ik nog een beetje twijfelachtig door dat gat naar beneden, maar al gauw worden we getrakteerd op een heel gaaf uitzicht, over het Wawel kasteel en de rest van het centrum van Krakau. De kinderen vinden het geweldig, zeker als de ballon boven in de lucht gaat draaien.

Balon Widokowy KrakauBalon Widokowy is één van de hoogtepunten in Krakau met kinderen

Vanaf 9 uur ’s ochtends tot 8 uur ’s avonds kun je met de balon Widokowy de lucht in. De ballon zit vast met een staalkabel en geeft je op een hoogte van 170 meter een geweldig uitzicht over het centrum van Krakau. Voor net iets meer dan 30 euro kun je als gezin van 4 met de ballon de lucht in. Een ritje duurt ongeveer een kwartier.

Het Wawel kasteel mag je niet missen

Het Wawel kasteel is één van de mooiste en meest sprookjesachtige bezienswaardigheden van Krakau. Kinderen zullen zeker onder de indruk zijn. Kom je van de Most Grunwaldski, loop dan door het park langs de Wisła naar het kasteel. Je komt dan de draak tegen die Krakus volgens de legende verslagen zou hebben. Dit standbeeld komt eens in de paar minuten tot leven, om vuur te spuwen naar alle omstanders. Achter de draak kun je via de drakengrot een wenteltrap op klimmen, naar het kasteel. Om de grot in te mogen betaal je een kleine bijdrage.

leuk met kinderen in krakau draak en de grot bij het WawelkasteelLeuk in krakau met kinderen – draak en de grot bij het Wawelkasteel

Het kasteel herbergt verschillende tentoonstellingen, maar is van de buitenkant al heel gaaf. De Wawelkathedraal, die tegen het kasteel aan staat is enorm en bestaat uit zoveel bouwstijlen, koepeltjes en torentjes dat je wel onder de indruk móet zijn. Kijk vooraf even wanneer de kathedraal open is voor publiek en welke tentoonstelling je eventueel wilt zien in het kasteel. Je kunt dan vooraf al online kaartjes kopen, zodat je ter plekke niet lang hoeft te wachten bij de kassa. Ook voorkom je zo dat je tijden staat te overleggen en twijfelen, vanwege alle opties en mogelijkheden. Bovendien zijn niet alle tentoonstellingen op dezelfde tijdstippen toegankelijk. Geen zin om vooraf alles uit te zoeken en toch veel zien in korte tijd? Ga dan mee met een goedkope rondleiding met skip the line tickets.

Speeltuinen in Krakau

Krakau heeft best wat groen. Zo is er Planty Park, dat als een groen lint rond het oude centrum ligt. Er zijn een aantal nieuwe speeltuintjes in het park, veelal gemaakt van natuurlijke materialen. Zo is er eentje op de plek waar Swietego Sebastiano op Planty Park uitkomt. De kinderen kunnen dan spelen tegen de mooie achtergrond van de Sint Andreaskerk, die boven het park uittorent. Ook bij Mound Krakus vind je een speeltuin. De heuvel zelf is eigenlijk ook een soort van speeltuin, met haar schuine paadjes, die steil omhoog gaan. Een ander mooi plekje is bij de Barbakan, een rond verdedigingswerk aan de rand van het oude centrum. Ook de nieuwe speeltuin met gave, houten speeltoestellen in Planty im. Floriana Nowackiego, ten zuiden van de rivier, is geweldig als je Krakau met kinderen bezoekt. De houten vis, waar kinderen in de buik kunnen klimmen, zal zeker een hit zijn!

speeltuinen Krakau met kinderenKrakau heeft een aantal leuke speeltuinen op toffe plekjes

Wat te doen in Krakau met kinderen als het regent

Regent het tijdens je stedentrip Krakau, dan is het waterpark zeker een hele toffe activiteit om met het gezin te doen. Het park is niet goedkoop, zeker voor Poolse begrippen, maar je kunt jezelf hier makkelijk een hele dag vermaken. Er zijn stroomversnellingen en uitdagende glijbanen voor elke leeftijd, zowel buiten als binnen. In de zomermaanden, als de buitenbaden ook open zijn, is er nog meer te beleven. Dan zijn de keuzemogelijkheden voor tickets voor 1 of 2 uur helemaal niet interessant en kies je direct voor een dagkaart.

Bij niet al te veel neerslag kun je in Krakau met kinderen ook naar de dierentuin, waar je de grote, spannende dieren aantreft, maar ook heel veel aapjes en aaibare dieren. Het museum van engineering, het Pools Luchtvaartmuseum en het museum van illusies zijn musea om je een uurtje of wat te vermaken. Het laatste museum is vooral ook leuk met pubers. Je maakt hier makkelijk leuke foto’s voor instagram. 🙂 Wij vinden ook het museum : “Rynek underground” de moeite. Op een bijzondere, interactieve manier kun je hier in de wereld van het Middeleeuwse Krakau stappen. Je ziet met videoprojecties en oude bodemvondsten exact hoe het plein er vroeger uit heeft gezien. Voor kinderen is er een speciale poppenvoorstelling, waarbij het verhaal van ridder Krakus en de draak wordt nagespeeld.

binnen activiteiten bij regen in Krakau met kinderenOok bij regen hoef je je in Krakau met kinderen niet te vervelen

Gaat het zonnetje weer schijnen na je bezoek aan Rynek Underground, dan kun je direct instappen in één van de paardenkoetsen die op het plein staan te wachten op klanten. De paarden zien er goed uit en een ritje in de koets zorgt dat je met de kinderen Krakau kunt bewonderen zonder te lopen.

Tweede Wereldoorlog in Krakau met oudere kinderen

Zijn je kinderen al wat ouder en hebben ze een grote interesse in de tweede wereldoorlog? Dan mag je de emailwarenfabriek van Oskar Schindler zeker niet overslaan. Deze fabriek is omgetoverd tot een museum dat een kijkje geeft in het dagelijks leven van de Joodse bevolking tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook leer je meer over het leven van Oskar Schindler zelf. Zelfs zijn bureau staat nog in het museum. Reserveer je kaartjes minstens een week van te voren als je zeker wilt zijn dat je het museum kunt bezoeken. Lukt dat niet, kom dan op de dag zelf zo vroeg mogelijk naar het museum om te zien of er nog kaartjes zijn.

Schindler Museum Krakau met kinderenZijn je kinderen (7+) erg geïnteresseerd in WOII, bezoek dan het Schindler Museum

Niet ver van het Schindler Museum staan nog de restanten van de muur rond het oude ghetto van de stad. Op het Plac Bohaterow Getta, het ‘plein van helden van het getto’, staan lege stoelen. Dit was vroeger het middelpunt van het ghetto. Elke stoel symboliseert de leegte die maar liefst 1000 Joodse inwoners van Krakau hebben achtergelaten, na hun deportatie. Kinderen vanaf ongeveer 9 jaar zullen de geschiedenis van het Joodse Krakau waarschijnlijk interessant vinden, zeker als ze van geschiedenis houden.

Zijn je kinderen nog een paar jaar ouder, dan kun je ook een excursie naar voormalig concentratiekamp Auschwitz met ze maken. Wij vonden onze meiden daarvoor te jong. Na grondig onderzoek vooraf denk ik als moeder en leerkracht dat dit een “geschikt uitje” vanuit Krakau is voor kinderen vanaf ongeveer 12 jaar.

Joodse geschiedenis met kinderenDe Joodse geschiedenis kun je ook met kinderen beleven

Huur een auto en bezoek de kastelen rond Krakau

In de omgeving van Krakau vind je heel veel kastelen. Zijn jouw kinderen daar ook dol op, dan is het zeker een aanrader om een dag een auto te huren en de mooiste kastelen en ruïnes te gaan ontdekken. Ben je in de herfst in Krakau met kinderen, dan kun je ook kastanjes rapen en herfstbladeren zoeken, terwijl je een wandeling door de natuur maakt die je rond vrijwel alle kastelen hier aantreft.

In en rond het Ojców nationaal park liggen de meeste kasteelruïnes. De één is mooier gerestaureerd dan de ander en in sommige zit een museum, terwijl je elders alleen kunt overnachten. De meest indrukwekkende, Ogrodzieniec, is wel het verst van Krakau. Je kunt deze dan ook het beste combineren met een bezoek aan één of meer andere kastelen, of met een wandeling in het nationaal park. In de omgeving van het kasteel zijn een wat leuke activiteiten voor kinderen, zoals een speeltuin, een rodelbaan en een miniatuurpark. Stel je geen spectaculaire attracties voor, maar met kinderen tot een jaar of 10 kun je hier een hele leuke dag hebben.

bezienswaardigheden Ojców nationaal parkOjców nationaal park: kastelen en natuur ontdekken met kinderen

Gave dagtrip vanuit Krakau: de zoutmijn in Wielicka

Eén van de grootste en bekendste bezienswaardigheden van Krakau bevindt zich een eind buiten de stad. Wieliczka is zelfs geen Krakau meer, maar een ander stadje. Wieliczka is best een fotogeniek stadje, met een mooi plein en zelfs een kasteel, maar dé trekpleister is de grootste zoutmijn van heel Polen. Die kun je in Wieliczka bezoeken, onder leiding van een gids. Voor kinderen is dit zeker een indrukwekkende belevenis. Reserveer ook hier vooraf online kaartjes. Zo weet je zeker dat er nog plek is op een rondleiding met een taal die je verstaat.

Samen met een gids daal je 54 verdiepingen aan trappen af voor de start van je rondleiding langs kamers vol in zout uitgehakte kunstwerken, zoutmeren en zelfs een ondergrondse kathedraal. Zo nu en dan passeer je zelfs een echte mijn werker, want ook al stelt het niet heel veel meer voor, de mijn is nog altijd in gebruik.

Wielicka zoutmijn en stadjeDe zoutmijn in Wielicka

Zelf zijn we met onze eigen auto naar Krakau gereisd. Dan is de Wieliczka zoutmijn vanuit Krakau in ongeveer een half uurtje bereikbaar. Er zijn rondom de mijnen verschillende parkeerplaatsen. Heb je geen auto bij je, dan doet bus 304 vanuit Jubilat er ook een half uur over om in Wieliczka te komen, net als de trein die vertrekt vanaf Krakau Centraal station. Tenslotte kun je ook nog met een georganiseerde tour vanuit Krakau naar Wieliczka. Met een gezin is het wel zo fijn om zelf je tempo te kunnen bepalen en deze optie is ook echt een stuk prijziger. Ben je in Krakau met kinderen dan zou ik kiezen voor een bezoek op eigen gelegenheid.

Waar eten en slapen in Krakau met kinderen

Slaap je in Kazimierz, dan ben je op loopafstand van het centrum én kun je elke dag bij een ander foodtruck pleintje gaan eten. In Kazimierz vind je namelijk heel veel gezellige pleintjes met foodtrucks vol gevarieerde maaltijden. Uiteraard zijn de 3 p’s ook vertegenwoordigd! Bovendien hoef je zo niet stil te zitten aan één tafeltje, maar kunnen de kinderen wat tussen de verschillende trucks bewegen tijdens het eten. Dit goed beoordeelde en centraal gelegen appartement is een goede keus. Een net wat luxere optie, ook fijn centraal gelegen in Kazimierz is dit appartement.

Wist jij dat Krakau zo’n leuke bestemming is voor een stedentrip met kinderen? Ook andere Poolse steden hebben ons enorm verrast. Katowice is onbekend, maar bij ons zeker niet onbemind. En met kinderen is Wrocław ook een enorme aanrader.

Category: KidsPolenStedentrips

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


3 comments

  1. Het ziet er heel mooi uit en fijn met kinderen van alle leeftijden. Wij zouden sowieso naar Auschwitz’ gaan. Ik ben daar zo benieuwd naar. Maar ik denk dat dat erg pakkend moet zijn.