Kong Lor Laos highlight

Kong Lor – de 7 km lange riviergrot en highlight van Laos

Kong Lor is een 7 kilometer lange riviergrot in Laos en één van de geologische wonderen van het land. Deze highlight van de Thakhek loop mag je echt niet missen. Waar anders vaar je in een houten bootje met motor dwars door een aardedonkere grot van 7 kilometer lang? De slaperige dorpjes aan beide kanten van deze grot in Khammouane worden ook nog eens omgeven door schitterende Karstlandschappen, doorkliefd door diezelfde rivier die door de Kong Lor grot stroomt. Wij zijn maar liefst 3 dagen bij Kong Lor, flink langer dan de paar uur die de meeste reizigers er doorbrengen. Ik vertel je wat we er gedaan hebben.

Aankomst en verblijf in Kong Lor
Veel mensen bezoeken de Kong Lor grot tijdens de Thakhek loop, een rondje door centraal Laos, dat de meesten op de motor afleggen. Vanuit Ban Nahin kún je in een dag naar Kong Lor rijden, de tocht door de grot maken en terug rijden naar Nahin. Wij doen de Thakhek loop net even anders. We vinden het bovendien echt zonde om niet minimaal 1 nacht in Kong Lor te blijven, maar liever spendeer je er zeker 2. Thank me later! Kong Lor village, oftewel Ban O, is eigenlijk niet meer dan een rij huizen langs de doodlopende weg aan het einde van de vallei. Kleinschalige landbouw en veeteeld zijn hier nog volop aanwezig. Aan de linkerkant van de weg zijn verschillende accommodaties met bungalowtjes, waarvan de meesten een geweldig uitzicht hebben op de heuvels rond de vallei én een prima eigen restaurant. Wij slapen bij Thondam guesthouse, bij een lieve familie die echt geweldig kunnen koken!

Kong Lor agrarisch dorp Ban OKong Lor is een agrarische plek in een fantastische omgeving

Wil je een keer splurgen tijdens de Thakhek Loop, dan kun je ook kiezen om bij Spring River Resort te overnachten. De eigenaars zijn een bron van informatie over de wijde omgeving en super attent en behulpzaam. De bungalows hier liggen echt in een paradijselijke omgeving, net als het restaurant dat echt heerlijk eten serveert. Het is er van nature al enorm groen, maar de tropische tuin is geweldig aangelegd, met houten vlonders naar het restaurant met super uitzicht over de rivier én een lounge deck. Elke avond is er een gezellig kampvuur.

Je kunt er kayaks huren om stroomafwaarts te kayakken langs buffels, geiten en andere dieren, lokale dorpjes en waanzinnige karstlandschappen. Afhankelijk van het waterniveau en het aantal stops dat je maakt, ben je minimaal 4 uur onderweg, maar wij doen er 6 uur over. Onderweg zwemmen de meiden verschillende keren in het kraakheldere rivierwater. Aan het eind van je kayakavontuur staat er iemand klaar om je terug te rijden naar het resort. Dit is een dagtrip die wij zelfs na maanden rondreizen door Azië als één van de hoogtepunten zien.

Kong Lor kayakken vanaf Spring River ResortGave dagtrip bij Kong Lor – kayakken vanaf Spring River Resort

Vlakbij het Spring River Resort is een intens blauwe waterbron, waar je naartoe kunt kayakken. Als je hier slaapt mag je de kayaks gratis gebruiken voor deze korte tocht. Wij betalen een paar euro voor de huur, nadat we nog even wat gegeten hebben in het restaurant. Je vaart door een smal stroompje, met aan beide kanten dichte jungle, vol dikke bomen en kronkelige takken en lianen. In de rivier kun je een stukje stroomafwaarts zwemmen, met uitzicht op de grazende, luierende buffels en ruige, kale rotsen. Je kunt zelfs met de kayaks naar de Kong Lor grot varen. Je bent dan zo’n anderhalf uur onderweg en kunt onderweg rekenen op veel Sabaidee’s van enthousiaste dorpelingen die hun was doen in de rivier.

Echte durfals kunnen zelfs door de donkere Kong Lor grot kayakken, maar ik zou dat zelf niet zonder gids aandurven. Het is hier écht donker, er zijn stroomversnellingen en je bent 7 kilometer onderweg. Dat duurt wel eventjes in een kayak. Mocht je toch wat relaxter willen doen, dan is het tochtje naar de “Blue Lagoon” met een minimum aan inspanning een super mooie kennismaking met de natuur rond Kong Lor.

kayakken naar de blue lagoon bij Spring River resort Kong LorKayakken naar de “Blue Lagoon” bij Spring River resort Kong Lor

Hoe werkt dat bij de Kong Lor Cave?

De Kong Lor Cave is dé highlight van de regio en dat is aan de entreeprijs te merken. Voor Laotiaanse begrippen is dit een duur uitje. Voor Westerse begrippen is het nog steeds een lachertje. Voorheen betaalde je een apart kaartje voor de grot en voor de boot er doorheen. Als je met meer mensen een boot deelde, was je dus voordeliger uit dan wanneer je bijvoorbeeld met z’n tweeën in een bootje stapte. Tegenwoordig is er een maximum van 3 volwassen passagiers per boot en betaal je een vaste prijs voor grot en boot samen. Op het moment dat wij de grot bezoeken is dat 110.000 Kip, ruim 6 euro per persoon. Zodra je bij de ingang van het park betaald hebt, mag je met je ticket doorlopen naar het meer.

In een minuut of 5 ben je bij een tweede kassa, waar je ticket wordt ingenomen en je een hoofdlamp krijgt. Als je geluk hebt, heb je een redelijk exemplaar te pakken. De kans is groter dat je, net als wij, een zwak lampje meekrijgt. Heb je een eigen hoofdlamp mee op reis, dan zul je daar zeker blij mee zijn. Eén van de schippers die in de omgeving van de kassa rondhangt wordt omgeroepen en geeft iedereen een reddingsvest. In ons geval krijgen we 4 vesten aangereikt. Voorzien van vest en lamp lopen we langs de Kong Lor rivier, achter onze kapitein en gids aan. We lopen recht op een flinke, rotsachtige berg af, waar we al gauw een enorme opening in ontdekken. Daar stroomt de rivier de berg in. Vlak voor je de grot in gaat kun je bij een breder stuk van de rivier de enorme vissen voeren, een favoriet tijdverdrijf bij Aziatische bezoekers. En onze kinderen. 😉

ingang Kong Lor grotVissen voeren bij de ingang van de Kong Lor grot

Dwars door de 7 kilometer lange, donkere riviergrot

Met elke stap die we de gapende mond verder in lopen, lijkt het alsof we een beetje meer door het donker worden opgeslokt. Zodra we bij een aantal houten bootjes zijn aangekomen, hebben we de hoofdlamp al nodig om te kunnen zien waar we lopen. Achter ons lonkt de zonnige opening waar we door naar binnen zijn gekomen en ik voel lichte twijfel. Ik houd eigenlijk niet zo van donkere ruimtes en verdwaalde ooit bijna in een grot in Muang Ngoi Neua. Toch wint het avontuur en we waden door een klein laagje water om op de houten bankjes in de boot te gaan zitten. Onze gids start de motor en daar gaan we! Het donker tegemoet. Onze hoofdlampen dansen door het donker. Tientallen tot wel zo’n honderd meter priemen de lichtstralen door het duister, voor ze het plafond raken. In de verte zien we andere lampjes dansen. Dat geeft een vertrouwd gevoel. Het leven gaat daar ook nog verder. 🙂

In het donker is lastig in te schatten hoe snel we varen, maar we suizen door het water en zo nu en dan merken we een stroomversnelling, als we geklots horen. Onze gids wijst met zijn sterke lamp bijzondere rotsformaties aan. Na een minuut of tien zien we verlichte ruimtes opdoemen. Rondom ons zien we snelstromend water. Met gebaren maakt de man op wie we inmiddels volledig vertrouwen ons duidelijk dat we door het verlichte deel van de grot moeten lopen, terwijl hij het bootje over de stroomversnellingen manoeuvreert. Nu al ben ik onder de indruk van de immense grootte van deze grot. En we zijn nog niet eens op de helft. Lopend zien we een aantal bijzondere stalactieten en stalagmieten en we vragen ons af wat het donkere deel van de grot nog allemaal verborgen houdt.

In de Kong Lor CaveBinnen in de Kong Lor Cave

Aan het einde van het verlichte pad stappen we weer in ons bootje en begint het tweede deel van de reis dwars door de berg. Dit deel is langer en soms komen we minutenlang geen enkel ander bootje tegen. We varen in bochtjes om grote rotsblokken en vergapen ons aan de immense ruimtes om ons heen, voor zover onze lampjes die laten zien. Net op het moment dat ik begin te twijfelen óf er nog een andere kant van de grot bestaat, zien we licht in de verte. Precies op dat moment valt ons bootje stil. Het water staat zo laag dat we niet verder kunnen. Waar we bij soortgelijke plekken de boot nog in beweging konden krijgen als 2 van ons uitstapten, lukt dat nu echt niet. We gaan er allemaal uit en Peter helpt onze gids om met flinke krachtsinspanning de boot over de extreem lage stroomversnelling te duwen.

Dan varen we toch echt weer het zonlicht in, direct omgeven door schitterende karstlandschappen. Een man zit te vissen in een houten bootje met enkel een draadje in z’n handen en zwaait vrolijk, vlak voor we de bocht om draaien naar de aanlegplaats.

de andere kant van de Kong Lor grotJa! Er is ook leven aan de andere kant van de Kong Lor grot

Doen aan de andere kant van de Kong Lor grot

Tot onze verbazing zien we mensen die vlak voor ons de grot in zijn gevaren alweer hun bootjes in stappen om aan de terugweg te beginnen. Mooi dat wij dat niet doen. We zijn blij weer in het zonlicht te lopen en zijn nieuwsgierig naar het leven aan de andere kant van de Kong Lor grot. Daarom huren we fietsen bij de verhuurder die naast de lokale restaurantjes zit. Omdat de jongste niet bij de grond kan en ok niet goed bij de pedalen, wordt er gauw een kinderfietsje uit één van de huizen in de buurt gehaald. Vandaag kan één Laotiaans kindje hier even niet fietsen, maar haar ouders verdienen wel een leuk bedrag. We laten de koeien, die luieren in de schaduw rond de aanlegplek, achter ons en gaan de natuur in. Vrij vlakke gravel- en zandwegen leiden ons langs meer karstbergen en kleine dorpjes, waar het leven nog een stukje langzamer lijkt te gaan dan in de rest van Laos.

Wij fietsen een rondje van zo’n 8 kilometer, eigenlijk gewoon de pijlen achterna die op bomen en hekjes bevestigd zijn door hetzelfde bedrijfje dat de mountainbikes verhuurt. Ergens op die route nemen we een willekeurige afslag een dorpje in, omdat ’t er zo fotogeniek uitziet met haar pastelkleurige huisjes en wuivende palmbomen. In een piepklein winkeltje kopen we koude frisdrank en we wisselen wat smalltalk uit, met handen en voeten. Als we een uurtje later terug zijn bij de aanlegplek voor boten, staat onze gids ons al met een grote glimlach op te wachten.

fietsen aan de andere kant van Kong LorFietsen door de dorpjes aan de andere kant van Kong Lor

Na een laatste blik op het fantastische karstlandschap en de rivier gaan we opnieuw die pikdonkere grot door. De eerste stroomversnelling moeten we opnieuw een stukje door de donkere rivier waden. De rest van de tocht kunnen we blijven zitten en ons verwonderen over die wondere, donkere wereld binnen in de berg.

Ban Kong Lor verder ontdekken

Behalve de kanotocht over de Hinboun rivier, die je het grootste deel van een dag bezighoudt, en een tochtje naar de bron bij het Spring River resort is het ook de moeite Ban Kong Lor te verkennen. Een wandeling door het dorp en haar omgeving geeft je een uniek inkijkje in het dagelijkse leven in dit deel van Laos. De mensen zijn druk met het verbouwen van tabak en rijst en houden dieren. Er zijn er slechts enkelen die leven van het toerisme, de rest is gewoon boer. Het is geweldig om rond te struinen in de omgeving van de karstheuvel niet ver van het Spring River resort, of om een rondje door de omgeving van Ban Kong Lor te maken. Wie weet ontdek je één van de andere vele grotten in deze indrukwekkende vallei. Er zijn er genoeg en er is er zelfs eentje waarvan men vermoedt dat hij groter is dan de Kong Lor grot!

Spring River Resort Kong LorBij Spring River Resort hebben wij zo’n fijne tijd gehad, ook al sliepen we er niet

Hoe naar Kong Lor reizen

Zelf zijn we met een gecharterde songthaew vanuit Ban Nahin naar Kong Lor gereisd. In Ban Nahin waren we aangekomen door een combinatie van liften, lopen en meerijden met een marktkoopman vanuit de Vietnamese grens. Kom je vanuit Vientiane, dan kun je één keer per dag rechtstreeks met de bus naar Kong Lor. Bus gemist? Dan reis je zuidwaarts richting Pakse en Thakhek, om in Vieng Kham over te stappen richting Ban Nahin. Daar zul je opnieuw moeten informeren of er die dag nog een songthaew naar Kong Lor vertrekt, of dat je eentje moet charteren als je niet tot de volgende ochtend wilt wachten.
Vanuit Thakhek is het ’t makkelijkst om een bus naar het noorden te nemen en in Vieng Kham, bij de afslag naar Nahin, over te stappen. Eenmaal in Nahin kun je dan weer informeren naar een songthaew naar Konglor.

Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *