Koh Mook Thailand

Tropisch Koh Mook in de Andaman zee – mooiste stranden en tips

Tropisch Koh Mook in Thailand is een paradijsje in de Andamanzee. Koh Mook wordt ook wel als Koh Muk geschreven. Dit eiland ligt net een beetje buiten het gebaande pad rond Koh Lanta. Hier is er nog volop ruimte op de stranden, vind je zelfs verborgen baaitjes, maar ook een vriendelijke, lokale vissersgemeenschap. Op Koh Mook zijn er resorts waar je in de avond het ruisen van de zee hoort, in plaats van de muziek van het volgende strandtentje. Houd je van een chille, lokale vibe, een heldere blauwe zee en witte stranden? Wil je graag eens een Dugong in het echt zien, of de beroemde Emerald Cave bezoeken? Dan is Koh Mook jouw eiland.

Rustig eiland in de Trang archipel: zo kom je op Koh Mook

De Trang archipel bestaat uit 4 grotere en meer dan 40 hele kleine eilanden. Koh Libong, Koh Mook, Koh Ngai en Koh Kradan zijn die grote en we zouden ze alle 4 wel willen bezoeken. Uiteindelijk is het de 10 dagen dat we eilandhoppen in de Trang archipel erg wisselend weer. Omdat we op elk eiland ook graag tijd doorbrengen met een zonnetje erboven, besluiten we om voor Koh Ngai een andere keer terug te komen. Op Koh Libong verblijven we 4 nachten. Van hieruit steken we over naar Koh Mook. Dat doen we met een privétour die eigenlijk bedoeld is om te gaan snorkelen op Koh Kradan en Koh Ngai. Wij vragen om na alle mooie snorkelplekken rond Koh Kradan te worden afgezet op Koh Mook. Op die manier kunnen we de snorkeltour doen die we willen en hebben we tegelijkertijd geen extra transportkosten naar het volgende eiland.

aankomst Koh MookAankomst op Koh Mook en bij (rechtsonder) Koh Mook Garden resort

Tussen de 4 grote Trang eilanden en het vasteland varen in het droge seizoen (november tot maart) dagelijks veerboten. Via je accommodatie op de eilanden of één van de tourbureautjes rond het treinstation in Trang kun je de overtocht regelen, inclusief transfer naar de pier. Zodra je het station uit loopt zie je ze aan de overkant.

Reis je naar Koh Mook vanuit Trang, dan wordt je eerst met een minibusje naar de pier gebracht. Tickets van Trang naar Koh Mook zijn standaard inclusief dit vervoer. Je hoeft slechts een klein stukje te lopen voor de overstap naar de boot. Laat je accommodatie op Koh Mook vooraf weten hoe laat je er ongeveer bent. Zo kunnen zij een tuktuk sturen om je op te halen. In ons geval (wij reizen ook vanuit Koh Libong, onze eerste stop vanuit Trang) heeft de accommodatie blijkbaar een afspraak met álle tuktuk bestuurders op de pier. We kunnen nog geen boe of ba zeggen, of onze bagage is al verdeeld over 2 van die karretjes en we worden al de lange pier af gereden. Op veel plekken in Azië zouden we licht achterdochtig worden van deze manier van handelen, maar niet op een relaxt eiland als Koh Mook. Ons kent ons op zo’n relatief klein eiland en aan bedonderen doet men hier niet. Bij ons resort wordt de bagage uitgeladen en met een vrolijke lach verdwijnen de 2 tuktuks weer.

vissersdorp Koh MookHet vissersdorp op Koh Mook – een fotogeniek “rommeltje”

Vervoer over het eiland

Dat eerste ritje met de tuk tuk mag dan gratis zijn op Koh Mook, daarna is vervoer over het eiland met een gezin van 4 best aan de prijs. Voor Thaise begrippen in elk geval. Dat is overigens op de andere eilanden niet anders. Je krijgt hier nu eenmaal minder waar voor je Baht dan elders in Thailand. De tuktuk-eigenaren vragen hier geen prijs per rit, maar een prijs per persoon. Of je nou met 1 of 2 of 4 in dat karretje gaat zitten. Wij denken er niet aan om 200 Baht voor een ritje van nog geen 10 minuten te betalen en onderhandelen. En wat blijkt: de niet onderhandelbare prijs van 50 Baht per persoon blijkt toch prima onderhandelbaar te zijn. We betalen meestal 100 Baht voor ons vervoer over het eiland.

Waar te verblijven op Koh Mook

Wij slapen bij Koh Mook Garden resort & Dada restaurant. Het is een heerlijke plek! De tropische tuin wordt in de ochtend én avond bezocht door een groep Neushoornvogels die het fruit uit de bomen komen eten. De verschillende accommodatietypes zijn goed onderhouden en het is super dat er voor deze prijs zelfs een zwembad bij het resort is. Tenslotte is Dada een geweldige kok, die graag haar kookkunsten deelt. Onze meiden mogen meehelpen om hun eigen Pad Thai te maken. Een andere dag vraagt ze of ze willen meehelpen om kokosolie te maken. Na afloop krijgen ze elk een flesje mee. Je bent op steenworp afstand van het vissersdorpje én de pier, als je langs de kust loopt. Hier is het heerlijk struinen en kun je volop genieten van het lokale leven in het dorpje.

Koh Mook Garden beach resort and Dada restaurantHeerlijk relaxen en koken bij Koh Mook Garden beach resort and Dada restaurant

Er zijn kayaks te huur om de kust te verkennen of om een eindje verderop te gaan snorkelen. Het strand bij Koh Mook Garden resort is namelijk niet erg indrukwekkend en bij laag water zijn er vooral veel rotsen. De kayaks zijn ideaal om toch in de omgeving te snorkelen en zwemmen. Of om gauw in te springen als er een Dugong vlak voor de kust zwemt, wat tijdens ons verblijf 2 keer gebeurt!

Kies je ervoor om jezelf echt te verwennen en wil je slapen pal aan een droomstrand op een landtong met hagelwit zand? Dan heeft Koh Mook Sivalai Beach resort een geweldige setting met schommels en hangmatjes op het strand én een zwembad. Net iets minder luxe, maar een heel stuk voordeliger is Mook Tawan Beach House. Hier geen zwembad, maar wel een geweldig mooi strand recht voor de deur en mooie, nieuwe huisjes. Bovendien slaap je hier vlakbij Ban Koh Mook, het dorp met volop restaurantjes en café’s.

Koh Mook Sivalai Beach resortJezelf echt verwennen kan bij Koh Mook Sivalai Beach resort

Mooiste stranden Koh Mook

Pearl beach doet haar naam eer aan. Dit is echt een parel en het zand is parelwit. De landtong is bij eb groter en breder dan bij vloed, als het strand grotendeels verdwijnt. Op die momenten kun je wel makkelijk is een paar minuutjes naar het naastgelegen zuidelijke strand lopen. Ook daar is het prima zandkastelen bouwen en zwemmen met schitterend uitzicht over de kust en het blauwe water. Pearl beach behoort eigenlijk toe aan Sivalai Beach resort, maar mag wel door iedereen gebruikt worden. De hangmatjes op het strand liggen heerlijk kan ik je vertellen!

Het fijne aan Koh Mook is het formaat van het eiland. Lopend ben je in een half uurtje op heel veel plekken. Zo kun je makkelijk op het ene strand verblijven en een keer naar het andere strand lopen. Ben je lekker lui, dan zijn er bij Charlie beach en in het dorp tuktuks beschikbaar.

Pearl beach bij Sivalai Beach resortEen echte parel: Pearl beach bij Sivalai Beach resort

Eén van de mooiste stranden van Koh Mook is Charies Beach, dat eigenlijk Garnet Beach heet. Het brede zandstrand met fijn, zacht zand is bijzonder fotogeniek. Rondom heb je zicht op tropisch groen en kalkstenen rotsen. In de verte rijst Koh Waen op uit de zee. Bij hoog water ontstaan op verschillende plekken kleine meertjes op het strand. Strandstoelen zijn te huur en kleinschalige restaurantjes maken de lekkerste gebakken rijst, mét of zonder zeevruchten. Een aantal aanbieders verhuren kayaks, waarmee je in een half uurtje naar de Emerald Cave kunt peddelen. Ook als je de grot niet bezoekt is een tochtje langs de kust een aanrader. De rotsformaties en tropische begroeiing zijn geweldig. Accommodatie is er niet meer op Charlies Beach.

Op een paar minuten lopen krijgen Mookies Bungalows en Bamboo Hut Bangalow hele goede reviews. Beiden zien er in het voorbijgaan ook prima uit.

Charlie beach Koh MookCharlie beach is één van de mooiste stranden op Koh Mook

Een avontuur op zichzelf is een wandeling langs de kust van het vissersdorpje naast de pier (of vanuit Koh Mook Garden resort) naar Lo Dung beach. Als het hoog water is moet je af en toe echt door het tropische struikgewas struinen. Dada heeft ons voor vertrek uitgelegd bij welke strandjes en rotsen we een poging kunnen wagen om al snorkelend de zee in te gaan, op zoek naar Clownvissen. We hebben weinig geluk, ook omdat het weer niet super helder en kalm is. Ook komen we onderweg langs een huis dat wel wat weg heeft van het huis van Woeste Willem. Het lijkt wel een zelf getimmerd piratenhuis van wrakhout. En zelfs de vlieger uit het verhaal staat er! Even hebben we het plan om van hieruit dwars door de jungle over te steken naar Lo Dung beach, maar uiteindelijk houdt het pad op om te bestaan in de dichte jungle. Via de kust, en het laatste stukje alsnog even door het struikgewas, komen we er alsnog.

Op Lo Dung beach is vooral het uitzicht met hoge, rotsachtige heuvels vol tropisch groen fantastisch. Een eenzame schommel hangt uitnodigend aan een overhangende tak op het strand. Krabbetjes en kreeftjes scharrelen overal rond. Jammer genoeg is het water inmiddels zo laag, dat zwemmen lastig is, maar bij hoog water heb je hier echt een Robinson Crusoe gevoel. Lijkt me heerlijk om hier een paar uurtjes met picknick en zwemspullen te vertoeven.

Lo Dung beachHet piratenhuis en Lo Dung beach, dat we wandelend langs kust en door jungle bereikten

Sabai beach, het verborgen strand van Koh Mook, is mijn persoonlijke favoriet. Je moet er een klein beetje moeite voor doen om er te komen, maar het is echt alsof je in een film beland bent. Hoge, met groen bedekte heuvels rijzen steil op rond het strand. De zee is super helder en bij hoog water kun je bommetjes maken van de rotsen, een favoriet bij onze meiden. Je kunt Sabai beach met een kayak bereiken vanaf Charlie beach. Dan ben je zo’n 3 kwartier onderweg. Je kunt hier ook een korte stop maken met een tour, maar behalve dat die stops nooit lang genoeg zijn, heb je dan het strand ook niet voor jezelf. Daarom kiezen wij ervoor om onszelf hier te laten droppen met een bootje dat onze accommodatie voor ons geregeld heeft. Spreek vooraf een tijd af dat de schipper je weer ophaalt, want er is hier amper bereik met welke telefoon dan ook. Alternatief is om de omgekeerde jungle route te lopen die wij een andere dag doen, maar daarover zo meteen meer.

Dwars door de jungle naar de verborgen baai

Die eerste dag, dat we met de boot naar Sabai beach gaan, is het weer wat onstuimig. Ons bootje deint flink op en neer op de golven, wat wel wat heeft. We voelen ons echte piraten, die langs de kalkstenen rotskusten varen over de “woeste zee”. Eenmaal op Sabai beach is het water kalm genoeg om te zwemmen, omdat het strand in een diepe inham ligt. De baai geeft genoeg beschutting. Het water is alleen niet zo helder als het kán zijn en bij wolkenluchten vind ik landschappen nou eenmaal minder mooi dan bij een helder zonnetje. We besluiten daarom 2 dagen later nogmaals naar Sabai beach te gaan, maar nu lopend, vanuit onze accommodatie.

op weg naar Sabai beach met de bootOp weg naar Sabai beach met de boot

Er is een jungle pad, dat vanuit de scherpe bocht in de “hoofdweg” van het eiland, vlakbij Koh Mook Garden resort, het groen in gaat. De exacte locatie van de start van dit pad is bij Ban Koh Mook nurse house, waar een vrij breed pad de jungle in gaat. Tropische begroeiing wordt afgewisseldn met rubber- en bananenbomen. Volg de bordjes die naar het “viewpoint” gaan, over steeds smallere weggetjes, tot je na een minuut of 10 serieus begint te klimmen. In ongeveer 20 minuten klim je naar het uitkijkpunt, waar ooit een restaurantje was. Het bouwwerk staat er nog, maar wordt tegenwoordig vooral bezocht door apen. De makaken komen het fruit uit de bomen eten en kijken of er toeristen zijn die wat te eten bij zich hebben. Houd je tas dus dicht.

Vanaf het viewpoint gaat een wat onduidelijk pad naar beneden aan de kant waar Sabai beach zich moet bevinden. Eerst is er nog eventjes uitzicht op Koh Waen, dat me doet denken aan Pippi Langkous in Taka Tukaland.Al gauw loop je echter tussen dicht struikgewas en daal je flink. Het pad is niet overal even goed zichtbaar en heeft hier en daar wat aftakkingen. Met Google maps bepalen we een beetje nze richting en op één plek zien we een Thaise dame aan het werk op een rubberplantage midden in de jungle. Zij wijst ons het juiste pad naar Ban Sabai.

Koh Mook viewpoint en Sabai beachKoh Mook viewpoint en Sabai beach

Koh Mook is niet groot genoeg om echt te verdwalen, maar neem genoeg water mee als je deze wandeling doet. De route is niet overal even duidelijk en de luchtvochtigheid is hoog. Des te toffer is het om dan ineens tussen de bomen door meer blauw te ontwaren en het strand op te stappen. We zijn direct blij dat we terug gekomen zijn, want met een blauwe lucht en zon is Sabai beach nóg mooier. Opnieuw zijn we de enigen op het strand, hoewel er wat later een tourboot aankomt en 2 kayaks uit de richting van Emerald Cave.

De beroemde Emerald Cave

De beroemde Emerald Cave is in een half uur tot 3 kwartier bereikbaar met een kayak vanaf Charlie’s beach. Vanaf Sabai beach is het een kwartiertje peddelen naar de Emerald Cave. De dag dat wij er met de boot zijn, hebben we een kayak mee, waarmee we een kijkje nemen bij de ingang naar de beroemde grot. Het vooruitzicht om tientallen meters door een donkere grot te zwemmen, voor de mooie binnenste grot met open dak, is niet erg aanlokkelijk. We worden in de Andaman zee geregeld geprikt of gestoken door iets waarvan anderen zeggen dat het baby kwalletjes zijn. We zien ze alleen nooit! In reviews duiken deze mysterieuze kwalletjes ook geregeld op in de donkere grot die naar de bijzondere Emerald Cave leidt. Verder moet je veel geluk hebben met de juiste waterstand en dat het niet al te druk is op het moment dat jij de Emerald Cave bezoekt. Deze grot is één van de meest bezochte bezienswaardigheden. Tussen 9.00 uur en 15.00 uur is ’t er meestal erg druk. Dat is nou net wel de tijd dat de lichtinval in de grot het mooist schijnt te zijn. Wij besluiten niet naar binnen te gaan.

Koh Mook Thailand AndamanOok zonder een bezoek aan de Emerald Cave is Koh Mook de moeite waard

Verder reizen vanaf Koh Mook

Vanaf Koh Mook kun je makkelijk verder eilandhopen in de Trang Archipel. In het droge seizoen zijn er dagelijks boten naar Koh Libong, Koh Ngai en Koh Kradan. Je kunt zelfs naar Koh Lanta oversteken zonder eerst terug te moeten naar de wal. Op het vasteland is één van de highlights van Thailand binnen een paar uur bereikbaar: Khao Sok nationaal park. Een heel stuk noordelijker, in de richting van Bangkok, zijn Sam Roi Yot nationaal park en Kui Buri national park (voor wilde olifanten) een stop meer dan waard.

Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *