wandelen Klusfelsen Harz

Klusfelsen en Taufelsmauer – wandelen tussen bijzondere rotsformaties in de Harz

Tijdens een lang weekend in de Harz wandelen wij tussen bijzondere rotsformaties bij de Klusfelsen en de Taufelsmauer. De wandeling rond en over de Klusfelsen is een korte van slechts twee kilometer. Een wandeling langs de volledige Taufelmauer is zo’n 35 kilometer lang en voert van Ballenstedt naar Blankenburg of andersom. Je kunt die tocht echter prima opknippen in kortere stukjes, waarbij je steeds een rondje om de mooiste rotsformaties maakt. Drie keer raden wat wij gedaan hebben! Ik neem je mee op onze korte wandelingen aan de noordkant van de Harz.

Klusfelsen bij Halberstadt

Vanaf de parkeerplaats aan “Vor der Klus 1”, net buiten Halberstadt, maak je een rondwandeling naar de Klusfelsen. Dit is een verzameling gave rotsformaties in een bebost gebied. Met een beetje geluk zie je, net als wij, muizen en eekhoorns ,of wellicht wel een hert. De vlakke wandeling is duidelijk aangegeven en rechttoe rechtaan. Je volgt een bospad tot je op een heuvel de eerste gele zandstenen rotsen ziet. Grote kans dat het de Vijfvingerrots is. Na een korte klim zien we pas echt waarom deze naam passend gekozen is. Natuurlijk moet ik even poseren bij de vijf vingers met het mooie uitzicht over de verder zo platte omgeving rond Halberstadt.

Klusfelsen HarzGave rotsformaties en uitzicht vanaf de Klusfelsen in de Harz

Vanaf de Vijfvingerrots zien we de volgende rotsformatie al, de eigenlijke Klusfelsen. Nadat we de heuvel weer af zijn, kunnen we twee minuten later beginnen aan de volgende klim. Een duidelijke route is er niet. We volgen op goed geluk wat paadjes tussen struiken en afgesleten rotsen door. Al gauw is boven ons een rots met een gat zichtbaar. Met nog wat klimmen zitten we in een soort grot, waarbij dat gat één van de enorme ramen lijkt. We hebben een gaaf uitzicht over de naald- en loofbomen rondom. Aan de overkant zien we de Duivelsstoel: een aantal platte rotsen aan de zijkant van een heuvel, waar de duivel vast wel op kan zitten.

Iets hogerop, op dezelfde rots, zijn nog twee schijnbaar uitgehakte grotten. Jaartallen laten zien dat hier al vele tientallen jaren mensen komen. Het zachte zandsteen wordt steeds verder uitgehold. Daardoor zijn niet alle plekken even veilig meer. Natuurlijk lokt het uitzicht vanuit de grotten en naar de andere kant. Een deel van de openingen is afgezet, maar je kunt er met gemak via een andere kant alsnog in komen. Uiteraard móeten we even kijken, zoals overduidelijk veel meer mensen doen. De laatste klim naar de top van de heuvel laten wij voor wat het is. We vinden het uitzicht en de grotten zo al mooi genoeg en beginnen aan de terugweg. Die lopen wij over het hogere pad, over de heuvel, maar evenwijdig aan het lage pad. Je kunt ook nog een eindje verder het bos in lopen. Er zijn slechts enkele paden en alles is duidelijk aangegeven. Verdwalen is hier niet mogelijk.

Klusfelsen rotsen en grottenKlusfelsen: gave rotsen en grotten

De Taufelsmauer: een kilometers lange, bizar gevormde heuvelrug

De Taufelsmauer kent ook bijzondere rotsformaties, maar dan weer heel anders dan de Klusfelsen. Als ik foto’s zie van de Teufelsmauer besluit ik: dáár wil ik wandelen als we in de Harz zijn. De Brocken is hoog en daardoor vaak ook in de zomermaanden nog heel fris en wisselvallig qua weer. Bovendien zijn er door het veranderende klimaat hele bossen met vooral naaldbomen geveld. Ik wil wat meer zonzekerheid en een wat warmer, aangenamer plekje uitzoeken om te wandelen. De Teufelsmauer ziet er bijzonder uit. Uit het platte landschap rijzen puntige rotsen omhoog, in een lange rij. In totaal over zo’n 20 kilometer zie je ze hier en daar uit het vrij platte landschap ten noorden van de Harz omhoogsteken.

De Taufelsmauer tussen Timmenrode en Blankenburg

Tussen Timmenrode en Blankenburg is een mooi stuk van de Taufelsmauer dat zich perfect leent voor een rondwandeling van een uurtje of twee. Wij hebben die dag al flink wat kilometers gelopen, dus wij kiezen voor een andere optie. We parkeren onze auto eerst hij het voetbalveld in Timmenrode, waar op dat moment een gezellig dorsfeest aan de gang is. Van hieruit volgen we de gemarkeerde wandeling richting het Hamburger Wappen. Deze rotsformatie is een grote steenhoop die met wat fantasie inderdaad wel wat heeft van het wapen van Hamburg. Dit stukje Taufelsmauer ligt echt op een heuvelrug, dus het is even een klim, maar binnen tien minuten bereik je het Hamburger Wappen en kun je van het uitzicht genieten. Wij lopen daarna terug naar de auto, om naar de volgende bestemming te rijden. Je kunt vanuit het Hamburger Wappen ook 3 kilometer doorlopen en dan via een evenwijdig wandelpad teruglopen. Net als bij de KLusfelsen heb je hier dus zelf de keus over de lengte van je wandeling.

Hamburger Wappen TaufelsmauerDe wandeling naar Hamburger Wappen op de Taufelsmauer is zeker geen lastige

Wij kiezen ervoor om in 5 minuten naar de parkeerplaats bij de Grosvaterfelsen te rijden. Vanaf die parkeerplaats lopen we in nog eens 5 minuten naar boven. Heel eerlijk vinden we het uitzicht vanaf de Grosvaterfelsen niet heel indrukwekkend. We vinden het leuker om de Teufelsmauer een stukje terug te volgen, in de richting van Timmenrode. Je loopt dan hoog over de heuvelrug en passeert een aantal gave rotsformaties. Hier en daar heb je een mooi uitzicht over het platte land rondom en de dorpjes die er wat verspreid liggen. Soms is het lopen trouwens meer sluip-door, kruip-door, klim en spring. Uiteindelijk lopen we zo’n 500 meter, voor we ons realiseren dat we bijna net zo goed de hele rondwandeling hadden kunnen doen als we nu nog verder gaan. In het lage avondlicht genieten we nog even van de omgeving en de rotsen, voor we terug gaan naar de auto.

Zowel in Timmenrode (voor Hamburger Wappen) als bij de Grosvaterfelsen kun je prima parkeren. Dit zijn de coördinaten voor Timmenrode en dit zijn ze voor de Grosvaterfelsen bij Blankenburg. De eerste is gratis. Bij die laatste moet je een paar euro betalen bij het restaurant.

Blankenburg Grosvaterfelsen TaufelsmauerIn Blankenburg, vlakbij de Grosvaterfelsen op de Taufelsmauer

De Taufelsmaur bij Thale: Königstein

De foto’s die ik vooraf van de Taufelsmauer zie, zijn bijna allemaal op dezelfde plek gemaakt. Het meest spectaculair en puntig rijst de Duivelsmuur uit het landschap op bij Thale. Bizar is ook de kleur van de rotsen hier: behalve okergeel zijn ze ook zelfs zwart. Vanaf de parkeerplaats loop je in 5 tot 10 minuten naar het mooiste deel van de Taufelsmauer, de Königstein. Wat boompjes staan hier en daar ook op de heuvelrug, verspreid aan beide kanten van de rotsen van de Taufelsmauer. Jammer genoeg is de lucht helemaal dichtgetrokken, maar bij heldere hemel is dit een geweldig plekje voor de zonsondergang!

Iets verderop in het landschap zien we we vanaf daar bovenop de wat lagere Mittelsteine. Je kunt een grote ronde maken die ook daarlangs gaat, maar je kunt ook slecht rond de Königstein lopen. Dan ben je in 2 kilometer weer terug bij de auto. Je loopt dan eerst over de muur en er daarna voorlangs terug. Beiden paden zijn de moeite. Boven zie je hoe bizar puntig en hoog de rotsen zijn. Beneden heb je het overzicht en in de zomer mooie bloemenvelden ervóór.

Taufelsfelsen KönigsteinTaufelsfelsen Königstein

Vanaf “Parkplatz Taufesmauer” ten noorden van Neinstedt kun je heel gemakkelijk de bordjes volgen naar de Königstein. Ook de route van de grotere ronde, van in totaal 9 kilometer, wordt duidelijk aangegeven.

Wil je na de korte wandelingen bij de Klusfelsen en Taufelsmauer meer wandelen in de Harz, maar liever niet te hoog op de berg? Dan is de rondwandeling “Bodekessel” die wij maakten vlakbij Thale ook een aanrader. Daarover binnenkort een apart blog. Je kunt overigens ook een mooie stadswandeling in Unescostad Goslar of sprookjesachtig Quedlinburg met haar geweldige vakwerkhuizen.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *