fbpx
kleurrijke Moezel in de herfst

Kleurrijke Moezel in de herfst

Al een hele tijd wilde ik de Moezel in de herfst bezoeken. Afgelopen september besloot ik gewoon een willekeurig weekend in de herfst te boeken, zodat dit er eindelijk eens van zou komen. Het eerste vrije weekend bleek bijna halverwege november te zijn en met enige twijfel over wat voor weer het dan zou zijn rond de Moezel hebben we besloten de gok te wagen.

Het weer aan de Moezel in de herfst

Oktober is eigenlijk de betere maand als je de Moezel in de herfst wilt bezoeken. Dan is de kans op zonnig weer toch echt een stukje groter. De week voorafgaand aan ons tripje heeft het verschillende dagen geplensd, maar zaterdag en zondag werd het droog. Sterker nog, er kwam zelfs een voorzichtig zonnetje bij kijken en wat zijn de hellingen van de Moezel dan nog kleurrijk en mooi. Ook begin tot half november nog. Ik vroeg me vooraf af of er überhaupt nog bladeren aan de bomen en druivenstruiken zouden hangen, zo laat in het jaar, maar er hingen er nog meer dan genoeg. Op de grond lag ook al een flinke laag en tijdens onze wandelingen dwarrelden er ook nog flink wat naar beneden. Echt herfst dus.

Moezel in de herfstHet is schitterend aan de Moezel in de herfst, maar een beetje mazzel met het weer is wel nodig!

Waar aan de Moezel ga je

De Moezel is lang. Zelfs het meest fotogenieke stuk dat tussen Trier en Koblenz ligt. Zo’n kleine 200 kilometer om precies te zijn. Nou lijkt dat misschien niet eens zo heel veel, maar als je langs de rivier rijdt is je gemiddelde snelheid niet zo hoog, met al die bochten en dorpjes. En geloof me, je wilt hier na elke bocht minstens 1 fotostop maken. Het is dan ook niet haalbaar om in een weekend de hele Moezel regio te zien. Het is daarom een goed idee om je of op het noordelijke deel, of op het zuidelijke deel te richten. Wij gingen dit keer naar de noordelijke Moezel, maar we gaan zeker nog een keer terug om ook het zuiden te zien.

Bezienswaardigheden noordelijke Moezel in de herfst

Niet alle bezienswaardigheden aan de Moezel zijn in de herfst nog open. Zeker in november zijn sommige kastelen en ook de verschillende wild- en pretparken gesloten. Controleer daarom voordat je gaat of de attractie die jij wilt zien wel open is.

De Moezel staat bekend om haar wijnproductie en je ziet dus echt overal wijnranken tegen de steile hellingen. In de herfst zijn de bladeren hiervan prachtig gekleurd en doordat het verschillende soorten druiven zijn hebben de bladeren ook verschillende kleuren. De meeste zijn geel, maar er zijn er ook met oranje of bruine bladeren. De bomen voegen daar nog de nodige extra kleur aan toe. In oktober worden de druiven geoogst en je kan dan overal langs de Moezel naar oogstfeesten en wijnproeverijen. Ook na de oogst hoef je hier geen moeite te doen om wijn te proeven en de bewoners zijn maar wat trots op hun wijn. Grote kans dat je van je gastheer een flesje cadeau krijgt bij een overnachting.

Moezel bekend vanwege de wijnDe Moezel is onder andere bekend vanwege de wijn, je ziet dit overal terug.

Naast de wijn trekken ook de vele burchten en kastelen bezoekers naar de Moezel. Prachtige oude ruïnes in alle stadia van verval, kom je hier tegen. Andere burchten en kastelen zijn heel mooi bewaard gebleven. Veel ervan liggen hoog op een heuvel en bieden een fenomenaal uitzicht over de Moezel.

Waarvoor je hier ook uitstekend terecht kan zijn de vakwerkstadjes, met sfeervolle straatjes en pittoreske pleintjes. Sommigen zijn heel toeristisch en bij iedereen bekend, zoals Cochem, maar zo nu en dan loop je per toeval tegen een onontdekt juweeltje aan, zoals wij dat hadden bij Kobern-Gondorf.
De volgende bezienswaardigheden bezochten wij tijdens ons weekend aan de Moezel.

Burg Elzt

Burg Elzt is van november tot maart gesloten, maar de wandeling er naartoe vanaf 1 van de parkeerplaatsen is absoluut de moeite waard. De natuur hier is prachtig en het is geweldig om de burcht ineens in de verte, tussen de struiken en bomen door, te zien opdoemen. Wat een sprookjeskasteel. Wij parkeerden onze auto bij Ringelsteiner Mühle, een hotel restaurant aan een snelstromend riviertje. Je betaalt 3 euro om te parkeren en volgt in een half uur het stroompje de Elzbach over een steeds hoger pad, tot je bij de burcht komt. Een andere parkeerplaats ligt net buiten het gehucht Wierschem, is gratis en net iets korter lopen. Burg Elzt ligt overigens niet pal aan de Moezel, maar net wat naar achteren, het heuvelachtige achterland in.

Burg Elzt in de herfstBurg Elzt in de herfst

Cochem

Cochem is één van de bekendste stadjes aan de Moezel en niet zonder reden. Wat een gave burcht staat daar bovenop die heuvel en wat een gezellige straatjes vind je in het plaatsje zelf. Wil je alles in één gaaf panorama zien? Neem dan de stoeltjeslift naar de tegenover liggende heuvel, van waar je een schitterend uitzicht over de kronkelende Moezel, Cochem zelf én de burcht hebt. Helemaal als je de 100 meter naar het Pinner Kreuz loopt, één van de beste uitzichtpunten van de regio. Meteen naast het eindstation vind je een café met een groot terras met panoramisch uitzicht. De stoeltjeslift is open van eind maart tot half november, dus nog redelijk ver in de herfst. In het laagseizoen kan je normaal gesproken van 10.00 tot 16.00 terecht, maar bij slecht weer kan het zijn dat de stoeltjeslift gesloten blijft.

Cochem in de herfstCochem in de herfst

Burg Thurant

Burg Thurant ligt hoog boven de Moezel, boven het dorpje Alken. Deze burcht is geopend van maart t/m half november. Als de poort niet open staat mag je aan de bel trekken en wordt er voor je open gedaan. Binnen kom je eerst in een klein winkeltje met een café achterin, waar je ook je entreekaartje koopt. De burcht is niet heel groot, maar wel leuk om de kapel, de torens en de wijnkelder van binnen te zien. Wil je jezelf eens als een echte vorst voelen? Dan kan je hier zelfs overnachten, in één van de gebouwen binnen de kasteelmuren.

Burg Thurant in de herfstBurg Thurant in de herfst

Schloss Liebieg in Kobern-Gondorf

Kobern-Gondorf is een minder bekend stadje aan het meest noordelijke stuk van de Moezel. Toch vond ik juist dit stadje bijzonder mooi en tot de verbeelding spreken, zeker met de ruïnes van maar liefst 2 burchten, die boven het plaatsje uit torenen en ook nog eens een sprookjesachtig slot, Schloss Liebieg. Een groepje statige gebouwen achter een Middeleeuwse fontein, met pal ernaast een toren waar je elk ogenblik een ridder achter vandaan denkt te zien komen. Dit slot ligt in een mooi park. In dat park staat ook, iets apart van de andere gebouwen, een groot, glazen gebouw vol bijzondere oldtimers, zeker even een kijkje waard. Een tweede slot staat op een steenworp afstand. Erg opvallend hier is dat de provinciale weg op 2 plekken door poorten gaat die speciaal gecreëerd zijn om het gebouw te behouden bij de aanleg van de weg. Een bizarre gewaarwording om hier doorheen te rijden.

Schloss Liebieg Kobern-GondorfSchloss Liebieg in Kobern-Gondorf

Beilstein

Beilstein is nog zo’n sprookjesachtige plek, maar hier is juist het Middeleeuwse dorp zelf zo speciaal. Er worden regelmatig historische films opgenomen en hoog boven de oude, prachtig in tact zijnde huizen, staat een geweldige burchtruïne, waar je in 10 minuten naartoe kan klimmen. Je vindt Beilstein op net iets meer dan 5 kilometer van Cochem, zodat je deze 2 prima in een dagtrip kan combineren.

Beilstein in de herfstBeilstein lijkt haast uit een sprookje te komen.

Deze bezienswaardigheden trokken onze aandacht tijdens ons weekendje weg. En verder reden we heel wat kilometers langs de bochtige Moezel, met telkens weer andere mooie vergezichten om ons over te verbazen.

Wat zijn jouw favoriete plekjes aan de Moezel? En heb je er weleens aan gedacht om een roadtrip te maken in de herfst, langs de Moezel of een ander mooi gebied? Ik kan de Elzas met haar pittoreske dorpjes ook enorm aanraden, zeker ook rond de Kerst.

Category: Duitsland

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


22 comments

  1. Ja, zeker weten. Ik had in deze periode zo voor Kerst nog wel willen terug gaan. Helaas liet de volle agenda dat niet meer toe… volgend jaar beter.

  1. Wij hadden jammer genoeg geen tijd meer om IN het kasteel te gaan, maar wil zeker nog eens terug… had gehoopt nu in deze tijd voor de Kerst en dan meteen de Kerstmarkt meepikken, maar helaas… volgend jaar misschien. 🙂

  1. De herfstkleuren zijn er meestal volgens mij pas in oktober, ik ga bijna altijd met mijn klas het bos in als het herfst is en ik wilde ook eens in september gaan, maar helaas…

  1. Wat leuk dat je opa en oma er vaak kwamen. Ik vind het ergens ook een beetje een “oude-mensen-bestemming”. 🙂 Maar toch heel erg mooi en leuk om zelf rond te kijken en vooral te fotograferen, zeker in de herfst!

 1. Ik ben vroeger vaak met mijn ouders in deze regio geweest. Ik heb er goeie herinneringen aan, maar ik weet niet specifiek waar ik ben geweest en wat ik heb gedaan. Ik wil er dus echt eens terug komen, en er bewust rondreizen. Jouw verslag en mooie foto’s maken me nieuwsgierig!

  1. Zeker een keer doen Marcella. Ik zat zelf te twijfelen om nog een keer terug te gaan, nu in de periode van de kerstmarkten. Maar helaas… de agenda zit vol. 🙁

 2. Wij waren vorig jaar in de Eifel en reden 1 dag naar Cochem, gewoon om ook een gevoel van de Moezel te krijgen. En er zijn dus nog veel meer mooie burgten zie ik. Super gebied! Ik denk dat je geluk had met de herfstkleuren omdat het zo’n zacht najaar was. In Nederland was dat in ieder geval wel zo. Heerlijk toch en heel fijn voor een weekendje weg, zeker voor ons!

  1. Ja, er zijn echt zoveel mooie burchten! Dat is zeker een tripje op zichzelf waard. En inderdaad hadden we weer eens ontzettende mazzel met het weer.

 3. Wat gaaf! En wat een fantastische foto’s!!
  Burg Elzt kende ik nog niet, maar is inderdaad een sprookjeskasteel: komt op de lijst! 🙂

  De Moezel is prachtig inderdaad, heb er dit voorjaar nog een blog over geschreven. En zo ideaal dichtbij!

  1. Dank je wel. Het is ook echt mooi daar. Burg Elzt is zeker een aanrader om een volgende keer te bezoeken. En ik ga eens bij jou kijken of we nog iets gemist hebben waarvoor we gauw terug moeten! 🙂

 4. Leuk, wij gaan nooit weekendjes weg, ‘zitten’ altijd met onze dieren. Zou ze voor geen goud willen missen, maar je bent dan wel gebonden. Jullie reizen en genieten heel wat af, super ! Lijkt me erg mooi daar, volgens mij ben ik daar nog nooit geweest !

  1. Tja.. dat reizen en mijn allergie voor alle dieren met haren en veren zorgen ervoor dat wij geen huisdieren hebben. Kunnen ze niet een keertje mee trouwens, bij jullie? De Moezel is echt niet ver!