gepaste kleding op reis in Moslimlanden

Kleding op reis – dit trek je (niet) aan in Moslimlanden

Na lang twijfelen heb ik toch besloten om ‘m te schrijven: een post over kleding op reis. Meer specifiek een blog over de kleding die in Moslimlanden, maar ook bijvoorbeeld in India, als aanstootgevend wordt ervaren. Er wordt steeds meer en steeds vaker gereisd, ook naar exotisch klinkende bestemmingen als Oman en Qatar. Dat je dan je zonnebril niet moet vergeten, dat weten de meeste mensen wel, maar dat je een bikini beter thuis kunt laten niet altijd. Met plaatsvervangende schaamte zie ik de lokale bevolking kijken, terwijl de onwetende toerist in hotpants niks in de gaten heeft.

Waarom bedekkende kleding dragen in Moslimlanden

Waarschijnlijk wil je tijdens je vakantie genieten van de prachtige stranden, de natuur, maar ook de cultuur van het land dat je uitgekozen hebt. Je wil de tradities en gebruiken van het land leren kennen en het land ervaren. Dat laatste wil ik zelf in elk geval heel graag. De mensen die zich op hun gemak voelen bij me en die mij respecteren, zullen mij veel eerder met open armen ontvangen en van alles over hun land leren. Mensen die zich ongemakkelijk voelen, nodigen nou eenmaal niet zo snel vreemden uit voor een kop thee in hun huis of voor een rondleiding op een interessante plek die je niet gauw zelf gevonden had. En juist die dingen zijn het, die een reis voor mij zo waardevol maken. Ik pas me dan ook graag aan, vanuit deze egoïstische redenen.

gepaste kleding op reis brengt je verdergepaste kleding op reis brengt je ook áchter de voordeur

Veel belangrijker vind ik het echter wat de mensen van mij vinden. Ik zou mezelf beroerd voelen, als ik wist dat anderen zich aan mijn aanwezigheid storen. Als je reist, ben je te gast in een land. Het laatste wat je wilt, is dat de ander een vervelend gevoel overhoudt aan jouw aanwezigheid. Lijkt me. Daarnaast heeft het toerisme vaak al zoveel onbedoeld negatieve gevolgen, dat een culturele revolutie over kleding daar niet nog bij hoeft te komen. Ik denk dus heel bewust na over welke kleding op reis mee gaat in mijn rugzak.

Welke kleding is okee voor toeristen

Je bezoekt een Moslimland en wilt jezelf graag respectvol kleden. Wat trek je dan aan? In elk geval geen bikini en geen hotpants. Tenzij je in een resort verblijft, waar alleen Westerse toeristen slapen, is het echt not done om in korte broek en hemdje rond te lopen. In het openbaar bedek je in elk geval je schouders, je knieën en als vrouw ook je decolleté. Kies het liefst voor een lang, wijd vallend shirt, zodat de vrouwelijke vormen niet te veel op de voorgrond aanwezig zijn. Bij twijfel doet een sjaaltje ook wonderen.

kleding op reis in MoslimlandenIn het openbaar bedek je in elk geval je knieën, schouders en decolleté

Een hoofddoek of hajib dragen is in de meeste Moslimlanden helemaal niet nodig. Als je laat zien dat je jezelf respectvol kleedt is dat meer dan genoeg. Ze weten daar echt wel dat we dat thuis ook niet doen en dat wordt gerespecteerd. Op sommige, conservatieve plekken is mij wel gevraagd of ik een sjaaltje over mijn haar zou willen doen. Soms kreeg ik deze zelfs cadeau, zoals die keer dat we voor de Iftar maaltijd (de avondmaaltijd in de Ramadan maand) werden uitgenodigd in het Oosten van Turkije. Bezoek je een moskee? Dan is bedekkende kleding van enkels tot armen (liefst handen), en minimaal een sjaaltje over het hoofd, verplicht.

Door films en de verhalen van anderen hebben mannen in Moslimlanden als Egypte en Marokko vaak een vertekend beeld over de “vrije” en “makkelijke” Westerse vrouwen. Ook in een land als India is dat zo. Reis je als vrouw alleen door deze landen, dan is het verstandig geen verkeerde boodschap af te geven door te blote kleding te dragen.

kleding op reis IndiaOok in India vergt je kleding enige aandacht

Kleding op reis – En wat als je wilt zwemmen?

Kleding op reis in Moslimlanden is één ding.. Zwemmen is in Islamitische landen vaak nóg een ding. Mannen en vrouwen zwemmen gescheiden van elkaar. Tijdens gezinsuitjes of bij bijvoorbeeld een strandbezoek, zwemmen de dames vrijwel nooit mee. Mannen gaan, afhankelijk van het land, in short en shirt het water in. Dit kun je als toerist ook doen. In landen als Oman, Marokko en Indonesië kun je als vrouw prima in legging en lang shirt met mouwtjes zwemmen. Zwem je in badpak of bikini in het openbaar, dan zul je minstens rekening moeten houden met enkele schuine blikken. Het hangt overigens echt af van de plek waar je bent. In erg toeristische badplaatsen in een land, kan een heel andere norm gelden dan in het conservatieve binnenland.

Kijk altijd goed om je heen. Hoe gaat de lokale bevolking zelf al dan niet het water in? Zo heb je al gauw een idee over wat geaccepteerd is. Twijfel je? Vraag het even na aan iemand die Engels spreekt. Zo heb je direct weer een mooi aanknopingspunt voor een gesprek. Wie weet wat voor moois het je brengt.

zwemmen MoslimlandenZwemmen doen Moslims gekleed. Bedek ook dan in elk geval kniën en schouders.

Verschil in kledingvoorschriften tussen landen

In het moderne Dubai zie je lokale dames lopen in kleding die haast Europees aandoet, naast volledig bedekte dames in het zwart, waarvan je zelfs de ogen niet kunt zien. Al deze varianten aan kleding worden hier geaccepteerd. In het grootste deel van buurland Oman is dat heel anders. Hier zijn dames met blote armen al schokkend en jurken en rokken tot boven de knie ronduit aanstootgevend. In landen als Iran en Saoedi-Arabië zijn er zelfs speciale wetten die voorschrijven wat vrouwen wel en niet mogen dragen. Overtreden van die wet kan leiden tot boetes, gevangenisstraf of erger. Verdiep je voordat je op vakantie gaat in de kledingvoorschriften van het land waar je naartoe gaat en pas je vakantiegarderobe daarop aan. Op die manier blijft de vakantie voor iedereen leuk. Voor de meeste landen voldoen wijde, lange broeken van dunne stof en niet al te strakke shirtjes met een mouwtje. Als je ook nog een paar sjaaltjes in je tas gooit zit je altijd goed. En voel je jezelf alsnog “underdressed”, dan kun je altijd nog op de bazar wat kleding kopen. Vergeet niet af te dingen!

Zoals je in de eerste zin hebt kunnen lezen, heb ik getwijfeld om deze post te schrijven. Wat ik uiteindelijk opgeschreven heb is informatie die gebaseerd is op mijn persoonlijke mening. Die mening is door ervaring gevormd, tijdens vele reizen in de afgelopen twintig jaar. Ik heb dit niet geschreven om een discussie uit te lokken over of je jezelf wel of niet aan moet passen aan de lokale cultuur. Wel heb ik geprobeerd om je te informeren over de realiteit in de landen waar de Islam de hoofdgodsdienst is. Zo hoeven jij en anderen zichzelf niet ongemakkelijk te voelen en kun je voorbereid op reis. Doe er je voordeel mee. Of niet.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Verre Reizen blogs, of kies een andere bestemming »