Khao Sam Roi Yot nationaal park Thailand

Khao Sam Roi Yot nationaal park en haar Praya Nakhon Cave

Khao Sam Roi Yot nationaal park is één van de meest gevarieerde nationale parken van Thailand. Hier vind je schitterende stranden, mangrovebossen, gave landschappen vol karstbergen en verborgen grotten én natuurlijk de nodige wildlife met bijvoorbeeld verschillende soorten apen. De indrukwekkende Praya Nakhon cave bevindt zich ook in het Khao Sam Roi Yot nationaal park. Voor ons is dit dé reden om maar liefst 2 dagen naar Khao Sam Roi Yot te gaan, vanuit Hua Hin. Omdat de meeste mensen iets minder royaal in hun vakantiedagen zitten, vertel ik je in dit blog hoe je het maximale uit je tijd kunt halen in Khao Sam Roi Yot nationaal park. Zo kun jij alle highlights in één lange dag zien!

Reis naar Khao Sam Roi Yot nationaal park

Khao Sam Roi Yot nationaal park is slechts een paar uur zuidwaarts vanuit Bangkok. Vanuit Hua Hin is het ongeveer 3 kwartier rijden naar het noordelijke deel van Khao Sam Roi Yot nationaal park. Je hebt echt eigen vervoer nodig, anders kom je niet ver. Wij zijn met de minibus van Bangkok naar Hua Hin gereisd en hebben daar een auto gehuurd voor een aantal dagen. In landen als Thailand ben ik erg te spreken over de wereldwijde all-in formule van Sunnycars, die ook in Hua Hin verhuren, omdat je dan nooit verborgen kosten achteraf hebt. Toch kiezen wij dit keer voor een lokale aanbieder. Bij Huahin.Rent hoef je geen borg te betalen en geen schade te noteren, want alle schade wordt door hún verzekering gedekt. Bovendien wordt de auto bij je accommodatie afgeleverd én weer opgehaald.

Sam Roi Yot nationaal parkSam Roi Yot nationaal park is één van de meest afwisselende nationale parken van Thailand

Er zijn verschillende toegangswegen naar Khao Sam Roi Yot. Afhankelijk van welke plek in het park je als eerste wilt bezoeken, kun je de dichtstbijzijnde weg kiezen. Omdat wij vanuit Hua Hin komen, rijden wij aan de noordkant het park in, vanuit Pranburi. Voor een bezoek aan de Bueng Bua Boardwalk rijd je vanaf snelweg nummer 4 naar het oosten, bij het dorp Sam Roi Yot. Khao Sam Roi Yot viewpoint, de boottocht door de mangroves van Khao Daeng en het Hat Sam Phraya strand kun je het beste vanuit het zuiden van het park benaderen. Houd er rekening mee dat je best wel even onderweg bent als je door het park rijdt. Zo is het van de Praya Nakhon Cave of het Hat Sam Phraya strand naar de boardwalk 3 kwartier rijden.

Overnachten in Sam Roi Yot nationaal park

Een echte ingang heeft Khao Sam Roi Yot niet en er zijn zelfs verschillende dorpjes in het nationaal park. Zelf bezoeken wij dit nationaal park op doorreis naar het zuiden. Wij overnachten een aantal dagen in Hua Hin, van waar we ook olifanten spotten in Kui Buri national park, slechts een uurtje van Khao Sam Roi Yot. Je kunt deze parken dan ook prima met elkaar combineren, maar ik zou dat niet in één dag doen. In mijn ogen doe je Khao Sam Roi Yot nationaal park dan tekort. Er is zoveel te zien en doen, dat het al amper in één dag past.

Khao Sam Roi Yot nationaal parkDieren en mensen leven naast elkaar in Sam Roi Yot nationaal park

Wil je echt maximaal van het nationale park genieten, slaap dan in het park zelf. Sommige van de accommodaties zijn behoorlijk prijzig, maar anderen zijn zeker niet duurder dan overnachten in Hua Hin. Deze zeer betaalbare homestay ligt op een schitterende plek, omgeven door ongerepte natuur en is (volgens de reviews) bij hele lieve mensen thuis. Met de boot vaar je hier zo het meer op, door een zee van lotusbloemen. Een verborgen parel, waar ik een volgende keer zelf zéker wil verblijven is Namasté resort. Natuurlijk is de naam al goed, maar dit is echt een kleinschalig, prachtig plekje, niet ver van het strand.

Beste tijd om Khao Sam Roi Yot te bezoeken en entreeprijs

De droge tijd, in de maanden november tot en met februari is de beste tijd om het nationaal park te bezoeken. Je hebt dan ook de meeste kans om het magische zonlicht in de Praya Nakhon Cave te zien. (Sterker nog: van een lezer hoor ik dat je dit licht alleen van november t/m januari kunt zien!)) Overigens kun je gedurende de rest van het jaar ook prima in het nationaal park terecht. Het is juist wel gaaf als er zo nu en dan een dreigende lucht over het toch al dramatische landschap schuift. Bovendien regent het hier zelden heel lang. Houd er voor de klim naar het viewpoint en naar de Praya Nakhon Cave wel rekening mee dat het pad erg glad kan worden als het geregend heeft. Goed schoeisel is altijd aan te raden hier, maar op regenachtige dagen zeker.

rotsachtige omgeving Praya Nakhon CaveLet bij regen goed op in de rotsachtige omgeving van Praya Nakhon Cave

Buitenlandse bezoekers betalen 200 Baht voor een bezoek aan Khao Sam Roi Yot nationaal park, kinderen 100. Je betaalt niet om door het park heen te rijden, of om in de dorpjes rond te kijken, maar pas zodra je één van de bezienswaardigheden bezoekt heb je een toegangsticket nodig. Tickets zijn alleen op dezelfde dag geldig. Bij de toegang tot de Praya Nakhon Cave, het viewpoint, het instappunt voor de rondvaart door de mangroves, de boardwalk en bij het Hat Sam Phraya strand wordt je toegangskaartje gecontroleerd. Voor de rondvaart door de mangroves vanuit Wat Khao Daeng betaal je nog 500 Baht extra per boot. In één boot mogen maximaal 6 passagiers meevaren. Ben je met minder dan 6, dan kun je andere bezoekers vragen om een boot en de kosten te delen.

Begin je dag in Khao Sam Roi Yot bij de Praya Nakhon cave

De Praya Nakhon cave ligt in het oostelijke deel van Khao Sam Roi Yot, op een heuvel vlak bij het strand. Ooit werd deze grot als schuilplek gebruikt, door zeevaarders die anders in slecht weer zouden moeten verder varen. Het dak van deze enorme grot is bij een aardbeving lang geleden naar beneden gekomen. Zodoende schijnt van november t/m januari, elke dag, ongeveer een uur lang, de zon naar binnen. Koning Rama V heeft ongeveer 200 jaar geleden een paviljoen in de grot laten bouwen, dat elke dag heel even door zonnestralen verlicht wordt. Wie zorgt om uiterlijk rond half 11 boven te zijn, zal het magische moment van het zonverlichte paviljoen meemaken. Tenzij je Sam Roi Yot nationaal park op een bewolkte dag bezoekt natuurlijk.

wandeling naar Praya Nakhon CaveVroege ochtendwandeling naar Praya Nakhon Cave

De Praya Nakhon Cave is één van de meest lastig te bereiken plekken van het Sam Roi Yot nationaal park. Onze wekker gaat dus heel vroeg, op de dag dat wij deze bijzondere grot bezoeken. Ik wil er zeker van zijn om niet te laat in de grot te zijn en het zonverlichte paviljoen te missen. Bijkomend voordeel is dat het nog heerlijk rustig is als we rond half 9 bij de parkeerplaats bij Bang Pu beach aankomen. We betalen een paar cent voor het parkeren en kopen onze toegangstickets bij het loket. Direct ernaast begint het wandelpad naar Laem Sala beach. Je kunt er ook voor kiezen om een bootje naar dat volgende strand te nemen, maar ik vind de 400 Baht die dat kost nogal buiten proporties voor de paar honderd meter die je ermee wint.

Wij klimmen vol goede moed steil omhoog, met steeds mooier wordende uitzichten over de Golf van Thailand en de kust. Een minuut of 10 later zien we voor ons het Laem Sala strand liggen. De schittering van de ochtendzon op het water, het witte zand en de rijen palmbomen maken dat ik me haast op een tropisch eiland waan. Wat is dit nu al mooi! Wat verstopt tussen de palmbomen staan een toiletgebouwtje en een restaurant. We passeren beiden en slaan rechtsaf, het pad tussen meer tropische vegetatie in. Na een meter of 100 mogen we ook hier weer flink klimmen. Net als bij het andere pad zijn de scherpe, rotsachtige punten grotendeels opgevuld met beton. Dat maakt het lopen een stuk makkelijker.

Laem Sala beach en klim naar Praya Nakhon CavePalmbomen op Laem Sala beach en de klim naar Praya Nakhon Cave

We zijn pas een meter of 100 verder, als we ineens geritsel horen, in de bomen boven ons. Een groep Bril-langoers komt eraan geslingerd. Stilletjes blijven we staan om ze te bekijken. Ze zijn met 5 en lijken haast ook wel een beetje nieuwsgierig naar ons. Wat een geluk! Hadden we onze wekker later gezet, dan hadden we deze langstrekkende groep niet ontmoet. Zodra de aapjes verder gaan, komen er ook meer mensen achter ons het pad op. Gauw klimmen wij verder. Het is nog niet super warm, dus met een beetje inspanning zijn we in een half uur boven, klaar om af te dalen de grot in, op zoek naar het tempelpaviljoen.

“Mamaaa, er is hier helemaal geen tempel” galmt het naar boven. Ik sta me nog te vergapen aan de grillige rotspartijen, boven én onder, als de oudste vanaf beneden roept. Gauw dalen wij ook af: “je moet dat houten bruggetje over, naar de volgende grot” zeg ik. Handig, dat ik me vooraf heb ingelezen. De tweede grot is nóg groter en onmiddellijk stuiten we ook op het paviljoen, dat nog volledig in de schaduw staat. Ook nu is het al mooi, maar als we een half uurtje later bovenop de heuvel achterin de grot staan, maakt het schouwspel van schaduw en licht het écht magisch. De zon is eerst een sterretje dat over de rand piept, hoog, hoog boven ons. Stukje bij beetje wordt het kleine bouwwerk beneden verder verlicht. Wow! Dit was het vroege opstaan meer dan waard. Als we een kwartier later weer naar zeeniveau afdalen, komen we grote groepen andere toeristen tegen. Beneden op het strand is het dan nog heerlijk rustig.

Praya Nakhon Cave Sam Roi YotDe Praya Nakhon Cave is dé highlight in Sam Roi Yot

Volgende stop in Sam Roi Yot nationaal park – Hat Sam Praya strand

Het tropische Laem Sala Beach is mooi, maar Hat Sam Praya is onze favoriet. Ongeveer een kwartier verder naar het zuiden ligt dit strand, dat net als Laem Sala een aantal schommels heeft. Hat Sam Praya leent zich voor een uitgebreide struintocht over het witte zandstrand, tot we bij de rotspartij aan de zuidkant van het strand komen. Zwemmen kan aan deze stranden niet, maar het is hier wel ideaal om zandkastelen te bouwen en voor een picknick. Bij de parkeerplaats is ook een restaurantje, waar je kunt eten of wat snacks kunt meenemen. Wij hebben uitgebreid gebarbecuede snacks ingeslagen bij één van de restaurantjes aan huis in het dorpje Bang Pu, waar we de auto geparkeerd hebben om de Phraya Nakhon grot te bezoeken.

Gave tempel en boottocht door de mangroves van Khlong Khao Daeng

Wat Khao Daeng moet wel één van de mooist gelegen Thaise tempels zijn. Het rode dak en de kleurrijke details aan de tempel steken geweldig af tegen de donkere kalkstenen rotsen en de groene jungle. Het junglegevoel wordt extra benadrukt door de palmbomen direct naast de tempel. Als wij onze auto bij de tempel parkeren komt er net een groep baldadige makaken kijken bij de bouwvakkers die het dak herstellen. Bij het bijgebouw van het klooster staan twee kolossale gouden voeten. Ze behoren toe aan een gouden Boeddha, die in delen, verspreid over het terrein terug te vinden is. Geen idee wat er met Boeddha gebeurd is.

Hat Sam Praya strandHat Sam Praya strand

Direct naast de tempel kun je voor 500 Baht een bootje huren om in een uur door de mooiste mangroves van Sam Roi Yot nationaal park te varen. Onderweg zie je niet alleen Khlong Khao Daeng, maar ook het leven op het water rond vissersdorpje. De mannen van het dorp varen in hun houten kano’s naar de beste visplekjes. Als je geluk hebt, kun je meer apen spotten tussen het struikgewas.

Sam Roi Yot viewpoint en Porcupine Cave

Wij zien die apen bij het bezoekerscentrum, niet ver van het start- en eindpunt van de boottocht op Khlong Khao Daeng. De makaken zitten elke keer als we langs rijden wel ergens langs de weg of in de bomen rond het bezoekerscentrum. Hoopvol staren ze omhoog, om te zien of ons raampje open gaat. Ondanks de bordjes dat het voeren van de apen absoluut niet is toegestaan, kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat dit vaak gebeurt hier. Blijkbaar is de boeten van 500 Baht niet afschrikwekkend genoeg. Als we later op de dag opnieuw dit deel van de route door Sam Roi Yot passeren zien we ineens weer brillangoers in de struiken. Een moeder met twee jongen lijkt het, waarvan er eentje echt nog klein is. Supergaaf dat we deze bijzondere aapjes nu twee keer gezien hebben.

Wat Khao Daeng en Khlong DaengWat Khao Daeng en Khlong Daeng

Reden dat wij een paar keer langs dit deel van het park komen, is dat we het bezoek aan het Sam Roi Yot viewpoint in eerste instantie niet te laat willen plannen en ons later toch bedenken om het anders te doen. Het viewpoint sluit vrij vroeg. De laatste toegang voor de start van de beklimming is al om 15.00 uur. Als je de boottocht door Khlong Khao Daeng uiterlijk om half 2 kunt beginnen, dan lukt het je nog net om voor dat tijdstip langs de toegangscontrole te komen. Beter begin je net iets eerder, zodat je niet hoeft te haasten. Overigens is het steile pad naar het uitkijkpunt lang niet zo eng als de dame bij de kaartcontrole ons doet geloven. Binnen een half uur staan we boven en alleen de laatste 50 meter zijn echt even klimmen en oppassen.

Het uitzicht boven valt ons in eerst instantie een beetje tegen. Het is mooi hoor, om over de heuvels, de zee, het vissersdorpje en de viskwekerijen uit te kijken, maar we hebben beter gezien. We zeggen net tegen elkaar dat we misschien verwend zijn, als ik een klein paadje ontdek dat naar de andere kant van de heuvel leidt. En dáár zijn we wel even stil. We zien in de diepte die mooie tempel liggen en kijken nu neer op de gave kalksteenformaties en dat is toch wel echt gaaf.

Sam Roi Yot viewpointSam Roi Yot viewpoint

Let bij de afdaling goed op bij het eerste deel. Dit is wel een steil stukje en het best ga je achterstevoren de berg af. Let onderweg ook goed op slangen. Die schijnen hier geregeld te zitten, ook al zien we er zelf geen.

Bueng Bua Boardwalk voor zonsondergang

Na een hele dag in Sam Roi Yot is het heerlijk om de dag af te sluiten met een wandeling over de Bueng Bua Boardwalk. Dit houten vlonderpad gaat dwars door het meer aan de westkant van de ruige karstbergen midden in het park. Helaas is op het moment dat wij het nationaal park bezoeken slechts 50 meter van het pad toegankelijk, omdat een groot deel van de planken is weggerot. Er wordt echter hard gewerkt aan een nieuwe boardwalk. Die zou in de loop van 2023 klaar moeten zijn. Vanaf de 50 meter die we wel kunnen lopen, hebben we vanaf het meer prachtig uitzicht op de karstbergen. Je kunt trouwens ook in een bootje het water op. Hiervoor betaal je opnieuw 500 Baht extra.

Board walk Sam Roi Yot Nationaal ParkDe Board walk van Sam Roi Yot Nationaal Park is de perfecte afsluiter van de dag

Doordat wij uiteindelijk een tweede dag terug gaan naar Sam Roi Yot bezoeken wij het vlonderpad niet rond zonsondergang. Midden op de dag is het er ook mooi, maar het licht is vrij hard. Ik denk dat een wandeling over het water bij ondergaande zon hier magisch zal zijn!

Bezoek je de bezienswaardigheden van Sam Roi Yot nationaal park in bovenstaande volgorde, dan kun je in een lange dag alles zien. Wil je het rustiger aan doen en bijvoorbeeld wat meer tijd op het strand doorbrengen, dan heb je 2 dagen nodig. Reken er dan wel op dat je voor beide dagen een entreeticket nodig hebt. Meer info vind je op de website van Sam Roi Yot.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »

2 reacties op “Khao Sam Roi Yot nationaal park en haar Praya Nakhon Cave

  1. Laura zegt:

    Goede aanvulling op het stukje van de Phraya Nakhon Cave, wanneer de zon er in schijnt is alleen rond de maanden november, dec, jan. Dat werd mij tenminste gister door een ehbo man in de grot verteld. Hij vroeg of ik wachtte op de zon die er op komt schijnen en zei, dan moet je terugkomen in november 🙈
    Een ander stel Nederlanders kwam er ook voor en zei ook, dit hebben we nergens gelezen op internet. Ik ook niet.. dus misschien een goede om te benoemem 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *