kastelen in het zuiden van Silezië Polen

Toffe kastelen in het zuiden van Silezië – Polen

In het zuiden van Silezië, in Polen, staan een aantal toffe kastelen en kasteelruïnes. De bekendste is het enorme Wawel kasteel in Krakau. Aan dit kasteel en alle kastelen en kasteelruïnes in het zuiden van Silezië is goed te zien hoe zo’n belangrijk en welvarend gebied dit ooit is geweest. Tijdens een week in de herfst hebben we de mooiste kastelen bezocht in deze afwisselende regio in Polen. Het is echt een feestje om in de heuvels van Zuid-Silezië deze kastelen te ontdekken met de kleurrijke herfsttooien van de bomen. Wij hebben dan ook nog de mazzel om strakblauwe luchten en een aardig temperatuurtje te treffen. Wat wil je nog meer. Doe je een stedentrip Krakau met kinderen, denk er dan ook eens aan om af te wisselen met de toffe kastelen in de omgeving.

Wanneer deze toffe kastelen in Silezië bezoeken

Wat mij betreft is de herfst een perfect moment om lekker te wandelen in de beboste heuvels in de omgeving van Krakau. De uitbundige kleuren nodigen extra uit om op zoek te gaan naar de meest indrukwekkende kastelen en kasteelruïnes. Toch moet je wel een béétje mazzel hebben met het weer in deze periode. Als de zon schijnt ziet alles er toch nét wat mooier uit. Bovendien is een wandeling naar een kasteel in de regen een stuk minder tof. Vooral oktober is vaak nog redelijk warm overdag en nog een grote kans op wat zonne-uren.

kastelen Silezië PolenWij bezoeken deze kastelen in het zuiden van Silezië in de herfst

In de zomermaanden is het een stuk drukker in Silezië. Het is niet perse droger, maar in elk geval een stuk warmer. Met alles nog in het groen ziet de omgeving van de kastelen er compleet anders uit. Na de herfst is de zomer een prima periode om op kastelenjacht te gaan in het zuiden van Silezië. De winter is koud en grauw in Polen. Met een beetje geluk ligt er wel sneeuw en dat is dan weer magisch: zo’n besneeuwd heuvellandschap met die sprookjesachtige kastelen erin.

Wawel kasteel

Het Wawel kasteel is ongetwijfeld het meest indrukwekkende kasteel in het zuiden van Silezië. Tijdens een stedentrip naar Krakau is het onmogelijk deze bezienswaardigheid te missen. Vanaf verschillende plekken in de stad zie je het kasteel op de heuvel al boven de rest van de stad uitsteken. Het volledig ommuurde kasteel ligt trots aan de oevers van de Wisła rivier. Het Koninklijke kasteel herbergt een uitgebreid museum en je kunt de kathedraal bezoeken. Deze is aan de binnenkant schijnbaar minstens even indrukwekkend als van buiten, maar op de dag dat wij er zijn is hij helaas gesloten.

Wawel kasteel KrakauHet imposante Wawel kasteel in Krakau, bekendste van alle kastelen in het zuiden van Silezië

Tot het einde van de 17e eeuw woonde in het Wawel kasteel de Koninklijke familie. Qua cultuur en historie van Polen neemt dit slot een belangrijke plek in en dat is aan alles te zien. Alles is nog altijd tot in de puntjes verzorgt en zodra je het plein van het kasteel op stapt wordt je verrast door de veelheid aan pracht en praal. In het goed onderhouden museum vind je nog altijd een grote kunstcollectie, met ook een indrukwekkende hoeveelheid wandtapijten. Daal je weer af naar de oevers van de Wisła rivier, doe dat dan via de Wawel grot. Deze grot is de plek van de beroemde legende van ridder Krakus die hier een draak versloeg. Een beeld van de draak, die elke paar minuten vuur spuwt, staat bij de uitgang van de grot.

Korzkiew kasteel

Niet ver buiten Krakau, aan de noordkant van de stad, staat het Korzkiew kasteel. Dit veertiende-eeuwse kasteel is recent helemaal gerestaureerd. Je kunt in het kasteel overnachten. Dit is niet goedkoop, maar je hebt dan wel het hele kasteel tot je beschikking en kunt hier met 10 mensen slapen. De vertrekken zijn in luxe, romantische stijl ingericht. Wij nemen een kijkje bij het kasteel, dat op een kleine heuvel in de herfstige bossen staat. Als we de trappen naar het kasteel beklimmen ligt er nog een dun laagje ijs, dat door de warmte van de zon wel gauw verdwijnt. De gele, rode en bruine bladeren blijven wel knisperen onder onze voeten.

Korzkiew kasteel zuiden van SileziëKorzkiew is één van de kastelen in het zuiden van Silezië waarin je kunt overnachten

Het kasteel is erg fotogeniek, maar slechts van de buitenkant te bewonderen als je er niet slaapt. Al gauw zijn we uitgekeken en wandelen we verder. We maken een klein rondje, om daarna nog voor heel eventjes in de auto te stappen. Op slechts 20 minuutjes zijn er namelijk veel betere wandelmogelijkheden, in het Ojców nationaal park.

Zamek w Ojcowie – de ruïnes van het kasteel van Ojców

Midden in het Okców nationaal park vind je de ruïnes van Zamek w Ojcowie. Dit kasteel ligt op een heuvel aan één van de meest fotogenieke valleien van het nationaal park. Het uitzicht rondom, vanaf een speciaal aangelegd uitzichtpunt bij het kasteel, is echt te gek. Zeker in de herfst is het geweldig, als je een enorme kleurenpracht op al die heuvels ziet. De oude toegangspoort naar het kasteel is ook bijzonder fotogeniek. Deze staat schijnbaar tegen een toffe rotsformatie aan te leunen. Het lijkt wel een beetje op en filmdecor.

ruïnes Ojców kasteelDe ruïnes van het Ojców kasteel

Je betaalt een redelijke entree voor wat de ruïnes van dit kasteel eigenlijk nog zijn. De poort en het uitzicht zijn super hoor, maar verder is er niet veel meer dat de moeite waard is. Met een gezin van 4 ben je ruim 15 euro aan entree kwijt. Ik denk dat we al met al een kwartier rond hebben gekeken bij het kasteel. De tentoonstelling die je in de toren en het hoofdgebouw van het kasteel vindt, stelt niet veel voor. Ondanks dat de ruïne er heel gaaf bij ligt boven op de heuvel en je de poort en het uitzicht toch zeker even gezien wilt hebben, voelt het voor ons toch een beetje als een toeristenval. Misschien komt dat doordat we met de Poolse entreeprijzen inmiddels zo verwend zijn. 😉

Pieskowa Skała

Iets noordelijker, aan de rand van hetzelfde Ojców nationaal park, ligt nog een kasteel. Pieskowa Skała ligt vlakbij een wel heel bijzondere rots. De Maczuga Herkulesa is een bizar hoge, smalle rots, die fier aan de kant van de weg staat. Het lijkt wel een wonder dat deze rechtop blijft staan. Ik geloof dat ik dat het tofste vind en betwijfel of het echt de moeite is om binnen te kijken als je andere kastelen in het zuiden van Silezië al van binnen hebt gezien. De galerijen met bogen rond de binnenplaats zijn wel heel mooi om te zien. Entreeprijzen zijn hier een stuk vriendelijker dan bij de ruïnes van het Zamek w Ojcowie. En dan is dit kasteel ook nog wel recent volledig gerenoveerd.

Pieskowa Skała Ojców nationaal parkPieskowa Skała en haar mooie omgeving in Ojców nationaal park

Rabsztyn kasteel

Als je Ojców nationaal park verlaat en verder richting het noordwesten rijdt, kom je binnen een half uur opnieuw een toffe, hooggelegen kasteelruïne tegen. Deze Gothische kasteelruïne is nog altijd perfect vierkant. Je bereikt de kasteelpoort door een houten brug over te steken, over de slotgracht. De toegangspoort en de grote, ronde toren op de binnenplaats zijn flink gerestaureerd en zien eruit zoals ze in hun hoogtijdagen eruit hebben gezien. Aan de ruïnes van de rest van het kasteel is te zien dat het door de eeuwen heen flink geleden heeft.

Door een glazen wand op de binnenplaats zijn verschillende voorwerpen te bekijken, die in of rond het kasteel gevonden zijn. Ook binnen in de toren zijn enkele historische voorwerpen en een maquette van het kasteel te zien. Een app, die je vooraf of ter plekke kunt downloaden, zorgt voor aanvullende informatie in het Engels. Net als bij de andere kastelen in het zuiden van Silezië is de ligging weer prachtig en heb je vanaf de kasteelmuur en de toren een geweldig 360 graden uitzicht.

Rabsztyn kasteel Silezië PolenRabsztyn kasteel ligt ten noorden van Ojców in Silezië

Ogrodzieniec Castle

Wat mij betreft het tofste van alle kastelen in Silezië, in elk geval van de kastelen die wij bezocht hebben, is Ogrodzieniec Castle. Ook dit Middeleeuwse kasteel is nog slechts een ruïne, maar wat voor één! Het lijkt wel alsof we een filmset op lopen, zodra we het pad met souvenirstalletjes uit lopen en daar voor ons dat schitterende bouwwerk op de heuvel zien staan. Ogrodzieniec Castle is niet voor niets een populair kasteel. Zelfs op de late herfstdag waarop wij het bezoeken, is het druk. Op de rotsen naast het kasteel wordt geklommen en lokale families genieten van het herfstzonnetje en de warmte, terwijl ze hun weekendwandeling maken.

Het is vooral gaaf om te zien hoe het kasteel perfect wegvalt in het rotsachtige landschap bovenop de heuvel. Rondom staan overal bomen in prachtige herfsttooi. Wij lopen eerst een rondje om het kasteel en bewonderen het van alle kanten. Volgens sommige onderzoekers van paranormale verschijnselen, is het kasteel van Ogrodzieniec een plaats waar vele donkere krachten aanwezig zijn. Er zijn verschillende verhalen over geesten en verloren zielen. Dat kunnen we ons zó voorstellen bij ons rondje. Het kasteel heeft een wat spooky karakter, ik kan niet precies zeggen waardoor het komt. Dit én het lekkere zonnetje buiten doen ons besluiten om na het bekijken van de buitenkant niet naar binnen te gaan. Wellicht een volgende keer.

Ogrodzieniec Castle PolenOgrodzieniec Castle is één van de meest spooky ruïnes van Polen

In de omgeving van het Ogrodzieniec kasteel vind je verschillende kleinschalige attracties, die erg leuk zijn voor kinderen. In het pretparkje en het miniatuurpark zullen ze zich zeker vermaken. Prijzen zijn écht Pools, dus ook fijn voor de portemonnee

Geen kasteel, maar wel de “look”

De abdij van Tyniec ligt een paar kilometer ten westen van Krakau, aan de Wisła rivier. Hoewel het geen kasteel is, doet het wel aan als een kasteel. Het klooster ligt bovenop een typische, steile rotsformatie en vanaf de binnenplaats kijk je uit over de rivier. Heb je de tijd, rijd dan zeker ook naar de overkant van de Wisła rivier, voor het mooiste uitzicht op het klooster.

Tyniec abdij KrakauDe Tyniec abdij ligt boven de Wisła rivier, niet ver van Krakau

Andere kastelen in het zuiden van Silezië

In het zuiden van Silezië vindt je nog genoeg andere kastelen en kasteelruïnes. Heb je na het bezoeken van bovenstaande kastelen er nog geen genoeg van, dan kun je nog het Koninklijke kasteel Bobolice bezoeken, of de kasteelruïnes van Mirów. Als we ooit terug gaan naar deze mooie regio, gaan we zeker meer van dit soort pareltjes opzoeken. Zoek je mooie kastelen dichter bij huis? In een apart blog zette ik de mooiste kastelen van Luxemburg voor je op een rij.

Wel dol op kastelen, maar wil je daarvoor niet naar het buitenland? Ik zette de mooiste kastelen van Nederland voor je op een rijtje!

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

3 reacties op “Toffe kastelen in het zuiden van Silezië – Polen

  1. Linda zegt:

    Wauw, wat een prachtige kastelen en die herfstkleuren maken het echt nog veel mooier. Ik heb altijd zo’n ander beeld bij Polen, maar het heeft echt mooie plekjes! Dit deel lijkt mij ook tof om te bezoeken

  2. Aniek zegt:

    De herfst lijkt mij ook ideaal. Lekker rustig, en die mooie uitzichten over de bossen in herfstkleuren. Ik vind het ook altijd ontzettend interessant om kastelen te bezoeken, gave reis!

  3. Janet zegt:

    Ik ben alleen nog maar in het noorden van Polen geweest, dus er staat nog voldoende op de lijst. Ik houd er wel van om kastelen te ontdekken tijdens mijn reizen, de kastelen van Ogrodzieniec en Rabsztyn lijken me het mooiste om te ontdekken. Prachtig die ruïnes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *