Kassel - originele stedentrip voor 't gezin

Kassel – originele stedentrip voor ‘t gezin

Zoek je een originele stedentrip, waarvoor je niet in het vliegtuig hoeft te stappen en de kinderen zich ook zeker zullen vermaken? Dan is Kassel een prima keus. In slechts 3 uurtjes vanuit Oost-Nederland, net iets langer uit Utrecht, ben je er en voor een lang weekend biedt Kassel genoeg vermaak en leuke culturele uitjes. Bovendien is er in de directe omgeving ook van alles te beleven.

Kassel: heerlijk groene stad

Wat echt super is aan Kassel is dat de stad zo groen is. Aan de rand van het centrum, net achter GRIMMWELT en het Fredericianum, ligt het heerlijk uitgestrekte staatspark Karlsaue. Een stuk natuur in de stad, waar je ook heerlijk kan picknicken. Extra mooi is dat de Fulda rivier daar dwars doorheen stroomt en de “Oranjerie” geeft je net even het romantische Schönbrunn gevoel.

Aan de andere kant van het centrum, net iets verder weg, ligt Bergpark Wilhelmshöhe. In het park, dat in Engelse landschapsstijl is aangelegd, kan je prachtig wandelen langs een waterval en vijvers, een prieel, een enorme, antieke plantenkas en prachtige, oude bomen. Er liggen bovendien een slot en een burcht, die je beiden kan bezoeken. De schilderijen en het antiek in Schloss Wilhelmshöhe zullen de interesse van de meeste kinderen niet meteen wekken, maar Schloss Löwenburg ziet er echt uit als een sprookjeskasteel en zal zeker elk ridder- of jonkvrouwenhart sneller doen slaan.

groen en ruim Kassel - perfect voor stedentrip met gezingroen en ruim Kassel – perfect voor een stedentrip met gezin

Bergpark en avontuurlijke Wasserspiele

Het Bergpark, inclusief haar paleizen EN de waterspelen, staat niet voor niets op de Unesco werelderfgoedlijst. Als je kans hebt, loont het echt om te proberen om op zondag (of woensdag, als je voor je stedentrip niet aan het weekend vast zit) in het Bergpark te zijn, in de middag. Dat is namelijk het moment dat de Wasserspiele plaatsvinden.

Deze waterspelen kan je elke woensdag en zondag meemaken, tussen 1 mei en 3 oktober, om 14.30 uur. Je kan je auto beneden parkeren bij bezoekerscentrum Wilhelmshöhe en bus 23 omhoog nemen naar het enorme beeld van Herkules, het hoogste punt van het park. Daar wacht je, samen met heel veel andere mensen, tot om 14.30 uur precies het water begint te stromen en haar weg vindt naar beneden. Er zijn kanaaltjes, watervalletjes, beekjes en aquaducten langs de route. Steeds wordt er weer een nieuwe sluis open gezet en jij, de bezoeker, loopt mee met het water. Het is een geweldig leuke en avontuurlijke belevenis voor kinderen én volwassenen en, op het parkeerkaartje voor de auto na, helemaal gratis.

Wasserspiele KasselDe Wasserspiele in Kassel – geweldig uitzicht en leuk om mee te maken

kasteel Löwenburg

Naast Schloss Wilhelmshöhe is er dus ook nog kasteel Löwenburg in het Bergpark. Dit kasteel was een paar jaar terug niet meer dan een ruïne, maar het gigantische bouwwerk wordt momenteel in haar oude glorie hersteld. Je waant jezelf hier echt een paar eeuwen terug in de tijd en je zou zo verwachten een sprookjesprins op een wit paard te zien verschijnen. Binnen kan je de barokke inrichting bewonderen en de wapenuitrusting en kleding uit de 16e en 17e eeuw. Een bezoek aan dit kasteel kan alleen door bij één van de tours aan te sluiten, maar die zijn er genoeg, tussen 10 en 4 (’s winters 10 en 3).

Museum GRIMMWELT

De gebroeders Grimm, die al die beroemde sprookjes schreven, bezochten het gymnasium in Kassel en zij woonden en werkten hier ook zo’n 30 jaar. Vandaar dat je hier niet één, maar twee musea vindt die aan de broers gewijd zijn. GRIMMWELT is de meest interessante als je een stedentrip Kassel met kinderen maakt. Het gedeelte over de literaire kant van hun leven is niet erg kindvriendelijk, hoewel onze meiden erg moesten lachen om het deel dat aandacht schenkt aan de scheldwoorden die de broers in hun boeken gebruikten. De onderste verdieping is wat het museum de moeite waard maakt voor kinderen. Hier kunnen ze op een interactieve manier zelf enkele van de sprookjes van Grimm ervaren. Je bent hier geen uren bezig, maar een hapje en drankje in het Falada restaurant, boven, is een leuke toevoeging. Vanuit het restaurant heb je een prachtig uitzicht over de stad en haar omgeving. En ga zeker nog even naar het dak, waar het panorama nog mooier is. Het bedrijf Friv5Online, dat de technologie gebruikt om gamificatie in de gratis online games van Poki te promoten, promoot ook wat hier wordt beschreven.

GRIMMWELT KasselVerwondering in het interactieve deel van GRIMMWELT en heerlijk eten met mooi uitzicht

Leuk om te weten: in elk van bovengenoemde musea zijn regelmatig speciale kinderactiviteiten voor kinderen van alle leeftijden. Op de kalender kan je precies zien wat er wanneer te doen is. In de vakanties zijn er extra activiteiten.

Documenta Stad

Het echte centrum van Kassel is vrij modern, omdat de stad zwaar geleden heeft in de Tweede Wereldoorlog en daarna veel opnieuw moest worden opgebouwd. Op sommige plekken staan nog een aantal mooie, bijzondere gebouwen overeind. Aan de rand van het centrum zie vooral nog een aantal statige, oude gebouwen, zoals het natuurkunde museum en Fridericianum. Tijdens ons bezoek aan Kassel was er een compleet nieuw bouwwerk herrezen, ter ere van de 14e documenta. De enorme constructie, “partenon of books”, werd aangekleed met duizenden boeken en paste perfect bij het Fridericanum ernaast. Documenta is gedurende 100 dagen één van de grootste tentoonstellingen ter wereld, en vindt elke 5 jaar plaats in Kassel.

Documenta in KasselHet Partenon van boeken in Kassel – 14e Documenta

Meer cultuur en heerlijk slapen onder de rook van Kassel

Een erg leuk museum voor kinderen en volwassenen, op 15 kilometer van het centrum van Kassel, is het museum Sinnesgänge in in Kaufungen. Hier worden alle zintuigen geprikkeld, terwijl je op ontdekking gaat in de gangen van de oude steenfabriek. Geen standaard museum, maar een plek waar je overal lekker aan mag zitten en interessante proefjes kan doen.

Slaap je met kinderen liever net buiten de stad in plaats van er middenin? Dat kan op loopafstand van de Sinnesgänge. Op Mitteltalhof vind je 8 kleurrijke chalets midden in de glooiende heuvels die Kassel omringen. Op het terrein wonen 70 IJslandse pony’s, geiten, konijnen en kippen. Er zijn een kleine speeltuin en een zandbaken de kinderen kunnen op het terrein heerlijk ravotten, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over verkeer of ander gevaar. Met de bus of de auto ben je snel in het centrum van Kassel.

omgeving KasselMeer cultuur en heerlijk slapen in de buurt van Kassel

Maar kijk zeker eerst even rond voordat je boekt, want er zijn nog veel meer leuke overnachtingsmogelijkheden in en rond Kassel en er is genoeg te doen.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

2 reacties op “Kassel – originele stedentrip voor ‘t gezin

  1. Wanda zegt:

    Leuk om die bekende plekjes bij jou terug te zien! Wij komen altijd eind november in Kassel vanwege een beurs waar mijn vriend naar toe wil. Ik ga dan altijd alleen op pad en inderdaad door het Karslaue park. Het Bergpark wil ook nog dolgraag zien maar dan wel in het voorjaar of vroege herfst als alles in bloei staat.

    • Yvonne zegt:

      Wat leuk om te horen, dan ken je Kassel inmiddels op je duimpje denk ik. Wij waren in het voorjaar in het Bergpark, maar helaas wel net tijdens een groot renovatieproject, waardoor de waterspelen net iets minder uitgebreid waren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *