Kandy Sri Lanka

Kandy, Sri Lanka, met een klein budget

Zoals in de rest van Sri Lanka kan je ook in Kandy je geld als buitenlandse toerist prima kwijt. Kandy is de tweede stad van Sri Lanka en waarschijnlijk een stop die de meeste mensen maken tijdens een rondje over dit mooie eiland. Ook de standaard hoogtepunten staan daarbij vast op het programma. Wij deden het anders, omdat we na een paar dagen Sri Lanka al in de gaten hadden dat toeristen hier op de meeste plekken maximaal uitgemolken worden. Overal waar we komen mogen we 10 tot 20 keer de lokale prijs betalen. Nou valt de prijs van tickets in Kandy op zich wel mee, maar de entreeprijzen van grote bezienswaardigheden zijn zeker niet allemaal gerechtvaardigd. Hier lees je hoe je Kandy ontdekt op een klein budget.

Gratis en bijna gratis doen in Kandy

Sinds het toerisme weer aantrekt in Sri Lanka betaal je als toerist elk jaar meer voor de entree van de toeristische highlights, het vervoer en de accommodatie. Om een land te ervaren en de cultuur te leren kennen hoef je niet altijd meteen diep in de buidel te tasten, veel dingen zijn gewoon gratis. Ook in Kandy.

Kandy lake Eén van de mooiste stukjes Kandy is het meer, in het hart van de stad en met uitzicht op verschillende andere bekende herkenningspunten, zoals de Temple of the Tooth en de Bahiravokanda Vihara Buddha, een enorme, witte Buddha hoog boven de stad. Tijdens een wandeling om het meer zie je veel vogels en met een beetje geluk één van de grote varanen aan de kant.

Sri Lanka Kandy LakeKandy Lake is een fijne plek in deze hectische stad midden op Sri Lanka

De 3 devales naast de Temple of the Tooth De Temple of the Tooth is dé attractive voor veel bezoekers aan Kandy, maar voor ons is een tempel, tenzij echt bijzonder mooi gedecoreerd of uitzonderlijk qua architectuur, gewoon een tempel. Naast deze drukbezochte en best pittig geprijsde attractie liggen 3 kleinere tempels, in een ommuurd complex bij elkaar. Deze Natha devale, Pattini devale en Vishnu devale zijn minstens even mooi en interessant om te bezoeken en helemaal gratis. Wij hadden bovendien de mazzel dat er tijdens ons bezoek een promofilm werd opgenomen voor een traditionele dans en zo zaten we een tijdje eerste rang te kijken naar een gratis voorstelling. Een eindje verderop vind je nog een vierde tempel, de Kataragama devale, die ook gratis te bezoeken is.

Kandy Sri-Lanka 3 devalesDe 3 devales in Kandy zijn een leuk alternatief voor de enorm drukke, naastgelegen, Temple of the Tooth

British Garrison Cemetery Deze begraafplaats vol oude oorlogsgraven ligt aan een weggetje dat rechts van het national Museum omhoog leidt. De oude beheerder die hier al 20 jaar werkt weet enorm veel te vertellen over de graven van de eerste Europese inwoners van Kandy en omgeving. De meesten van hen zijn overleden aan malaria, tyfus en ontmoetingen met wilde olifanten. Een bezoek aan het British Garrison Cemetery is gratis, maar wij gaven de man die ons zoveel vertelde en hier met blote handen onkruid aan het wieden was toen we aankwamen een fooi.

Aapjes kijken Vooral in de ochtend zie je overal in de stad aapjes. Deze makaken banen zich al spelend en etend een weg door het groen van de stad en ze zijn een vermakelijk stel om naar te kijken.

Kandy Sri Lanka British Garrison en aapjesGratis bezienswaardigheden Kandy: De British Garrison en aapjes kijken

Gebak en thee Niet helemaal gratis, maar toch een hele budgetvriendelijke optie in Kandy is om bij één van de vele bakkertjes de heerlijke cake en thee uit te proberen. Uitrusten moet je toch en hier zit je tussen de lokale bevolking met wel een erg fijn tussendoortje even op te laden.

Kandy Markt De markt van Kandy is een prima plek om inkopen te doen als je net als wij een paar dagen zelf wilt koken in je appartement. Maar het is ook heerlijk om hier lekker rond te struinen en contact te maken met de lokale bevolking, zoals op elke lokale markt. De producten zijn verser dan vers, dus kom met een sterke maag als je de vleesafdeling aandoet, er wordt hier zelfs live geslacht en gevild.

markt K andy Sri LankaDe markt in Kandy is één van de levendigste plekken in Sri Lanka

Bahiravokanda Vihara Buddha
Die enorme, witte Buddha die je op veel plekken in Kandy kunt zien staan is ook van dichtbij te bewonderen. In ongeveer een half uur klim je er naartoe voor een mooi uitzicht over de stad en de groene heuvels rondom. Je betaalt een minimale entree van 200 rupies.

Tip voor ouders: kids park Deze speeltuin vind je in de verste uithoek van Kandy Lake, naast de sportvelden. Hier hebben onze kinderen zich anderhalf uur uitstekend vermaakt. Mocht het een keertje regenen… dat doet het in Kandy nogal eens… dan is er in de KCC (Kandy City Centre) op de vierde verdieping een overdekte speeltuin, met zelfs een echte achtbaan.

Kandy speeltuin en Bahiravokanda Vihara BuddhaDe Kandy speeltuin en Bahiravokanda Vihara Buddha vallen zeker in de smaak bij kinderen

Duurdere bezienswaardigheden Kandy, maar hun geld waard

Deze bezienswaardigheden in Kandy vonden we, ondanks dat ook daar de entreeprijs flink omhoog gegaan is de afgelopen jaren, hun geld absoluut waard.

Udawattekele Sanctuary Dit park, dat eigenlijk meer op een stukje jungle op loopafstand van de stad lijkt, is een verademing om even uit de hectiek van de stad weg te zijn. Hier waan je jezelf midden in de natuur en er zijn verhalen van mensen die zelfs compleet verdwaald zijn, ondanks de kaart die je bij de ingang krijgt en die bij de entreeprijs van 570 rupees inbegrepen is.

Kandyan Art Association Hall De Kandyan Art Association Hall is één van de plekken om aan het eind van de middag een voorstelling van drum en dans bij te wonen. De voorstelling begint dagelijks om 17.00 uur en duurt een uur, waarna er wordt afgesloten met vuurspuwen en lopen over vuur. Verwacht geen perfecte show, de artiesten zouden duidelijk wat meer oefening kunnen gebruiken om hun dans minstens beter gelijk te laten lopen, maar voor 1000 rupees krijg je hier een hele leuke kijk in de lokale cultuur.

Kandyan Art Association Hall KandyDe show van de Kandyan Art Association Hall was erg leuk om te zien

National museum Kandy en World Buddhist museum Deze twee musea liggen naast elkaar aan het Kandy Lake en kunnen in een ochtend of middag na elkaar bekeken worden. Beide niet enorm spectaculair, maar zeker even leuk om binnen te kijken. Overigens vind je in Colombo de andere helft van het national museum.

Three temple loop Niet IN Kandy gelegen, maar net daarbuiten vind je 3 tempels die elk hun eigen karakter hebben. De Embekka Devale, de Lankatilake Devale en de Gadaladeniya Devale liggen allemaal enkele kilometers uit elkaar, zodat je door de mooie natuur en dorpjes van de één naar de ander kan lopen. Een heerlijk uitje voor een dag en qua entree met 300 rupees elk een stuk duurder dan een paar jaar terug, maar nog zeker gerechtvaardigd. Binnenkort lees je hier in een aparte post meer over een dagtrip naar deze weinig bezochte tempels.

3 temple loop Kandy Sri LankaDe 3 temple loop Kandy Sri Lanka

De (TE) dure bezienswaardigheden Kandy die wij oversloegen

De volgende bezienswaardigheden in Kandy hebben wij bewust overgeslagen.

Esala Perahera festival Dit jaarlijkse festival schijnt een geweldige belevenis te zijn en het trekt dan ook duizenden extra bezoekers. Een kaartje voor de optocht vol bontgekleurde olifanten, drummers en dansers moet al lange tijd van te voren gereserveerd worden, net als accommodatie in de stad, die voor de gelegenheid stukken hoger geprijsd is dan anders. Absoluut een hele gave ervaring en een bijzondere kans om erbij te zijn, maar ondanks dat velen dit niet met ons eens zullen zijn vinden wij de verhouding tussen de prijzen om hierbij te kunnen zijn en dat wat je ziet niet in verhouding staan. Bovendien is het Esala Perahera festival met (hele) kleine kinderen naar onze smaak té druk.

Temple of the Tooth Zoals eerder gezegd vonden wij wat we aan beelden van de Temple of the Tooth in Kandy zagen niet opwegen tegen de entreeprijs van 1000 rupees per person. Het complex kan je aan de buitenkant heel goed (over-)zien en eenmaal binnen mag je in lange rijen aanschuiven om een snelle blik te werpen in de ruimte waar de tand bewaard zou worden. Wij besteedden onze tijd en geld liever ergens anders.

Temple of the Tooth Kandy Sri LankaVoor Boedisten is de Temple of the Tooth in Kandy een topattractie in Sri Lanka

Peradeniya Botanical gardens De botanische tuinen van Peradeniya zijn wereldberoemd en inderdaad prachtig om een heerlijke wandeling te maken, zoals we ook zien als we er met de bus langs rijden. Wie echter al vaker botanische tuinen in tropische lanen bezocht heeft kan zich de recent opnieuw verhoogde entree van 1500 rupees wellicht beter sparen. Wij bezochten al veel vaker een botanische tuin en daar betaalden wij meestal slechts de helft of minder van deze entreeprijs, zelfs in Europa.

Overnachten in Kandy

Het centrum van Kandy is, als een echte Aziatische stad, met veel getoeter en veel drukte. Bovendien is betaalbare accommodatie dichtbij het centrum best lastig te vinden en dus gingen wij voor een andere optie: we huurden een huis zo’n 6 kilometer buiten Kandy, omgeven door palmbomen en rijstvelden. Heerlijk midden in de natuur, maar toch binnen een half uurtje in het centrum en dat voor de prijs van een gemiddelde tweepersoonskamer in het centrum.

Cottage by R is eigenlijk het tweede huis van Buddhi en Thilinee met hun zoontje, die deels in het andere huis op het mooie terrein wonen. Je hebt een kleine woonkamer, een eenvoudige keuken, sanitair en twee slaapkamers tot je beschikking in een heerlijke tuin.

Plus: De vriendelijke familie geeft je het gevoel dat je echt thuis bent en was zeer uitgebreid in de informatievoorziening vooraf en erg behulpzaam om onze tijd in Sri Lanka zo prettig mogelijk te maken. We mochten zelfs de wasmachine gebruiken om onze vakantiewas te doen. Het huis ligt 6 kilometer buiten Kandy, in een schitterende omgeving tussen de rijstterrassen op het heerlijk rustige platteland. Het uitzicht vanaf de balkons is fantastisch. Het gratis wifi hier is het snelste wat we in heel Sri Lanka zijn tegengekomen, best een fijne bijkomstigheid.

Min: Je doet er ongeveer een half uur over om in het centrum van Kandy te komen, 10 minuutjes lopen en 20 met de bus of de tuktuk. Er is geen airco, maar wij vonden de ventilators voldoende.

Prijs: 6500 roepies euro per nacht

Boeken: Cottage by R, Kandy

accommodatie Kandyaccommodatie IN Kandy of net daarbuiten, het maakt een heel verschil

Aankomst in Kandy

Wij kwamen, zoals veel mensen, met de trein in Kandy aan. Zodra je het station uitloopt wordt je benaderd door taxichauffeurs die staan te popelen om je in hun auto te krijgen. Wij bedanken en lopen door naar de tuktuk’s die, zo is ons al in Negombo verteld, 30 tot 50 procent goedkoper zijn. Niet in Kandy. Blijkbaar. Met een stalen gezicht wordt ons hetzelfde bedrag gevraagd als de taxi. Onderhandelen gaat stroef en we lopen een stukje verder, waar men blijkbaar wel bereid is te werken voor hun geld. Uiteindelijk worden we het met één van de laatste mannetjes in het rijtje eens en horen we achteraf dat we voor 20% meer dan de lokale prijs naar onze accommodatie gebracht werden. Mooi zo. 🙂

Vervoer door de stad

In Kandy vind je op elke straathoek tuktuk’s. Wees bereid om flink te onderhandelen om tot een eerlijke prijs te komen. Taxi’s met een meter zijn dun gezaaid en vooral op spitsuren moet je hier lang op wachten. Geen zin in gedoe en onderhandelen? Ga met de bus! Alle bussen komen op een gegeven moment langs het meer en dat is toch het deel van Kandy waar je de meeste bezienswaardigheden dicht bij elkaar vindt. De bus is, zoals overal ter wereld, ook veruit de goedkoopste manier om je in Kandy te verplaatsen. Ons thuis in Kandy zat een flink stuk buiten het centrum. Met de tuktuk kostte het ritje minimaal 600 roepies. Met de bus waren we 36 kwijt, voor ons samen.

bus Kandy Sri LankaMet de bus reizen is een goed idee in Kandy, maar eigenlijk in heel Sri Lanka

Kandy prima budget bestemming

Kandy is met een beetje handigheid prima geschikt als budgetbestemming. Wie een beetje kritisch kijkt en handige keuzes maakt heeft hier een hele leuke budgetbestemming binnen Sri Lanka, waar genoeg te doen is om jezelf een aantal dagen prima te vermaken.

Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

20 reacties op “Kandy, Sri Lanka, met een klein budget

 1. Martine zegt:

  Wat een leuk stuk om te lezen! Ik ga deze zomer 2 weken naar Sri Lanka en wil ook graag een dag een bezoekje brengen aan Kandy. Raad je aan om slechts 1 dag te gaan of is dat echt te kort? Daarna reis ik door naar Ella.

  • Yvonne zegt:

   Als je alleen Kandy bezoekt en niet de omgeving er omheen is een dag wel okee hoor, zeker als je zonder kinderen bent. Wij waren met 2 jonge kinderen en kozen daarom bewust voor een lager reistempo.

 2. Reizen & reistips zegt:

  Ben ook in Kandy geweest in 2011. Hebben destijds wel de Temple of the tooth bezocht omdat het in ons reisprogramma ingebakken zat. Het is wel indrukwekkend om te zien, dat moet ik eerlijk zeggen, maar de tand zie je uiteraard niet. En het maakte meer indruk om naar de biddende mensen te staren dan het gebouw zelf. De Peradeniya Botanical gardens vond ik echt prachtig. Wat een tuin 🙂 Ook de markt vond ik een enorme belevenis. Overigens ben ik in Kandy wel behoorlijk ziek geworden van het eten…

  • Yvonne zegt:

   Ik kan me voorstellen dat de biddende mensen meer indruk maakten dan de tempel zelf, dat vind ik vaak zo. Mede omdat we dit al vaker gezien hebben en ook weer deze reis in Sri Lanka op verschillende andere plekken hebben we de Temple of the Tooth geskipt. 🙂 Wat vervelend dat je zo ziek bent geworden in Kandy, dat is nooit leuk, maar op reis al helemaal niet. Hopelijk was je gauw weer opgeknapt en hebben jullie nog goed van de reis kunnen genieten?

 3. Sanne zegt:

  Leuk dat jullie bij de markt geweest zijn! Toen wij er waren was hij gesloten, wegens het festival. De president bracht een bezoek aan Kandy en echt alle winkels en restaurants waren gesloten. Niet zo handig. 🙂 Leuk dat jullie een speeltuin hebben gevonden, mooi dat jullie kinderen daar zo met de plaatselijke kinderen konden spelen. Leuk om te zien.

  • Yvonne zegt:

   Wat balen dat de markt toen dicht was zeg. Inderdaad kunnen dingen hier zomaar ineens gesloten zijn, of wegen afgezet, zo hebben wij ook gemerkt… toen we de 3 temple loop wilden doen hebben we 2 uur in de file gestaan omdat er politici op de weg voor ons zouden zitten. Ach, het hoort bij de experience zullen we maar zeggen 🙂

 4. Gabriëlle zegt:

  Een blog zoals deze sleept mij echt mee naar de bestemming, alle informatie in één blog! De foto’s zijn prachtig en de informatie is handig voor als ik ooit naar Sri Lanka ga. Deze sla ik op en hoop ik snel eens te gaan lezen als ik naar Sri Lanka ga!

 5. ivonne zegt:

  Ik was lang geleden op groepsreis en natuurlik waren we ook in Kandy. De markt vond ik geweldig maar ik was blij dat we de drukte van de stad weer uit waren na 2 dagen, want Aziatische steden zijn vaak niet favoriet. Ik herinner me nog goed de vele oude bussen en uitlaatgassen. Sri Lanka gknd ik een heerljjk land. Fijn dat julie zo’n gave slaapplek gevonden hebben!

  • Yvonne zegt:

   Nou, dat is nog steeds zo, een drukke, vieze stad met veel roetuitstoot. We kregen er allemaal keelpijn van en waren ook best blij dat we weer verder reisden, ondanks dat we buiten de stad sliepen.

  • Yvonne zegt:

   Nou, we komen hier ook echt heeeeel veel Nederlanders tegen! We zeiden vandaag nog: de ene helft van ons land zit nu op de camping in Frankrijk en Italië en de andere helft zit hier, haha.

  • Yvonne zegt:

   We hebben het nog steeds super en worden steeds enthousiaster over dit land. En die budgetideeën heb je hier echt nodig, want de toeristensites zijn pittig geprijsd allemaal.

 6. Kirsten | Travelaar.nl zegt:

  Wat een leuke dingen hebben jullie gezien en gedaan in Kandy! Wij hebben net als jullie destijds de tempel overgeslagen vanwege de absurde entreeprijs. Gelukkig heb ik er nooit spijt van gehad, want idd zoals je zegt er zijn genoeg andere leuke opties. Heel veel plezier nog!

  • Yvonne zegt:

   Sowieso zijn de entreeprijzen hier echt bizar in Sri Lanka, maar met een beetje creativiteit kun je jezelf perfect vermaken zonder platzak naar huis te hoeven. En inderdaad, kan me niet voorstellen dat je daar achteraf spijt van krijgt, want we hebben het super!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *