In een eerdere post vertelde ik je al dat het nogal eens voorkomt dat ik tijdens een vakantie een heldere ingeving krijg en spontaan tickets boek voor onze volgende vakantie. Soms heb ik dat zelfs al voor die tijd gedaan en in het geval van de zomervakantie boek ik meestal al een jaar, of net iets minder, van te voren. Veel mensen beginnen pas in november of rond de feestdagen aan hun volgende zomervakantie te denken, maar in januari is het bij bijna iedereen al wel een keer de revue gepasseerd. Niet voor niets vindt elk jaar in januari de vakantiebeurs plaats. In de jaarbeurs in Utrecht kan iedereen uitgebreide info over alle mogelijke bestemmingen bij elkaar vinden, ideaal om inspiratie op te doen. Niet alleen voor wie nog geen idee heeft wat het gaat worden, maar ook voor wie nog even dat laatste zetje nodig heeft om nu toch te boeken.
#1 Bepaal je vakantieperiode
Om te beginnen is het wel handig als je weet welke weken je vrij bent, dat zoekt wat makkelijker. 🙂 Ben je flexibel en kun je nog wat schuiven? Dat is helemaal mooi, want dan kun je de datum van je vliegtickets of accommodatie een beetje bijsturen naar de goedkopere data. Als het even kan boek je het liefst buiten de schoolvakanties. In de afgelopen jaren heb ik prijzen voorbij zien komen in die periode die meer dan dubbel zo hoog waren als een paar weken eerder of later!
Ga buiten de schoolvakanties op reis en spaar honderden Euro’s uit, dan kan een souvenir of wat lekkers er zeker nog af 🙂
#2 Ga je vliegen of met de auto of openbaar vervoer?
Wie met het vliegtuig gaat heeft zoveel meer mogelijkheden qua bestemming, maar een vliegreis houdt wel weer in dat je op de plaats van bestemming beperkt bent in je vervoer. Wie weet ben je van plan om op 1 plek te blijven, of ga je een keer met een georganiseerde excursie mee. Misschien wil je met het openbaar vervoer rond reizen, wat in veel landen een geweldig leuk avontuur is. Wil je wat meer luxe en vrijheid, dan kun je ook een auto huren, wat wel weer aanzienlijk wat extra kosten met zich meebrengt. Hoewel dat in veel landen ook wel weer meevalt en wij in Zuid-Afrika voor een maand op pad met een midden klasse auto zeker geen kapitalen kwijt waren.
Wie in Europa blijft kan heel prima met de eigen auto op pad. Je rijdt altijd van deur tot deur en je hoeft je bagage niet zelf rond te zeulen, erg comfortabel. De trein is een prima, milieuvriendelijk alternatief. Treinen in Europa zijn vaak snel en efficiënt en voor minder dan €250 reis je al een maand rond met Interrail. Je bent dan alleen nog afhankelijk van bussen of eventueel een taxi als je van het station naar je bestemming wil en ook bij uitstapjes ben je afhankelijk van het openbaar vervoer.
Hoe ga jij op vakantie, met het vliegtuig, met de auto of…?
#3 Kies je accommodatie
Afhankelijk van je wensen en budget kies je de accommodatie die bij jou past. Weinig te besteden of dol op de natuur? Ga kamperen. Geen zin om met je pleerol de hele camping over te lopen? Ook een dorm in een hostel kost maar weinig. Wie wat meer budget heeft en gesteld is op zijn privacy kan voor een eigen kamer gaan in een leuk guesthouse of een eenvoudig hotelletje. Voor iedereen die met kinderen reist biedt een appartement veel vrijheid. Koken kan op een tijd die jullie goed uitkomt en als de kinderen in bed liggen heb je nog de ruimte om zelf een wijntje te drinken zonder dat je meteen in een lobby hoeft te gaan zitten. Er is tegenwoordig steeds meer aanbod, ook bij particulieren. Wil je jezelf eens lekker laten verwennen? Kies dan voor een luxe hotel, met of zonder all-inclusive. Zoek een leuk boutique hotelletje voor een romantisch weekendje. Of maak een mix van verschillende accommodatievormen. Zo maakten wij ooit een roadtrip door Europa waarbij we in een stacaravan sliepen in Italië, terwijl we in Duitsland en Tsjechië in vakantiehuisjes sliepen. Komende zomer wisselen we in Sri Lanka appartementen af met eenvoudige hotels.
Ga je lekker luxe in een hotel of hou je meer van kamperen in de natuur?
#4 Welk weer wil je graag op je bestemming?
Natuurlijk ben je geen weer-God en helemaal zeker dat je jouw ideale weertype zult treffen ben je nooit, maar wie naar Noorwegen gaat om donkerbruin gekleurd terug te komen neemt toch een behoorlijk risico. Hoewel wij een paar jaar terug zo’n beetje 3 weken stralend weer en 25 graden hebben gehad, dus je weet maar nooit. Anyways: voor tropische temperaturen ga je beter de andere kant op, dus zoek van te voren goed uit wat voor klimaat er hoort bij de vakantiebestemming die je op het oog hebt.
Voor mij zijn een beetje lekkere temperatuur en wat zon zo’n beetje synoniem voor een geslaagde vakantie. Helaas hebben grote delen van Azië tijdens onze zomervakantie hun regenseizoen. Midden-Amerika zit dan in de orkanen. Daarmee vallen voor mij een heleboel bestemmingen af. Wie een tropisch buitje op zijn tijd geen punt vindt kan uiteraard rustig die kant op, want warm is het er toch wel. Zuid-Europa en grote delen van Oostelijk en Zuidelijk Afrika hebben wel veel droog, zonnig weer in onze zomer. Let op dat het in bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika behoorlijk fris kan worden in deze tijd van het jaar. Het is daar dan namelijk winter.
#5 Is er genoeg ontspanning, maar ook vermaak?
Dit zal afhangen van waar je behoefte aan hebt. De één wil op vakantie heerlijk niets doen, terwijl de ander graag zoveel mogelijk wil zien en doen in de omgeving. Gebruik google om uit te vinden wat er in een bepaalde streek allemaal te beleven valt en of dit is wat je graag wilt. Bekijk de site van je accommodatie of reisaanbieder uitgebreid, daar is vaak al deze informatie wel te vinden.
Mix ontspanning en vermaak naar jouw smaak voor een fijne vakantie
#6 Wat kost die reis eigenlijk?
Dit hangt dus voor een groot deel samen met punt #1. Zit je vast aan die schoolvakantie dan zal je reis helaas een stuk duurder uitvallen. Als je gaat vliegen, vink dan zeker het vakje aan dat je op flexibele data wilt reizen. Soms maakt een dag eerder of later een enorm verschil en van een dagje korter vakantie (of langer 🙂 ) is nog nooit iemand slechter geworden, zeker niet als dat honderden euro’s scheelt.
Ook punt #2 speelt een belangrijke rol in de kosten. Vliegtickets nemen vaak de grootste hap uit je vakantiebudget. Begin op tijd met prijzen vergelijken en tickets zoeken als je de beste deal wilt vinden. Ongeveer 11 maanden van te voren komen de nieuwe vliegticketprijzen online, vaak kun je dan het voordeligst boeken. In januari hebben veel luchtvaartmaatschappijen sale en ook dan kun je goed je slag slaan. Lastminute is alleen buiten de schoolvakanties voordeliger, maar dan valt er vaak weinig meer te kiezen.
Een autovakantie brengt andere kosten met zich mee dan een vliegvakantie
Voor wie met de auto gaat zijn de tol-kosten en benzinekosten in de landen waar je doorheen rijdt goed om rekening mee te houden. De ANWB maakte een handig kaartje met alle tol-info van Europa en ook de actuele brandstofprijzen in Europa hebben ze in een handig overzicht gezet. Ga je naar een land waar je veerboten moet nemen, zoals Noorwegen, dan komen die kosten er nog bij.
Vanzelfsprekend ben je meer geld kwijt als je in 5* hotels of luxe vakantiehuizen overnacht dan wanneer je in een simpel guesthouse slaapt of zelfs gaat kamperen, maar soms is een beetje meer luxe ook wat waard. Je gaat tenslotte niet elke week op vakantie. Hoewel dat best aanlokkelijk klinkt, moet ik toegeven. Ook als je voor het gemak gaat van een compleet georganiseerde reis zal je meer betalen dan wanneer je zelf je accommodatie(s) zoekt bij een budget vlucht. Voor accommodaties geldt wederom dat je het beste vroeg kunt boeken. Soms zijn er speciale vroegboek-acties. Maak je een rondreis of ga je kamperen? Overweeg dan eens om je slaapplekken niet allemaal al van te voren te regelen, maar op de bonnefooi te gaan. Zo kun je nog onderhandelen over de prijs, vooral als je wat langer op 1 plek blijft.
Ga jij iedere dag lekker uit eten? Als je ontbijt bij de overnachting inbegrepen is en je de lunch in de supermarkt haalt hoef je nog maar 1 keer in een restaurant te eten. De goedkopere en vaak ook de leukste vind je meestal net iets buiten het toeristische centrum. Als je een appartement met eigen keuken hebt kun je natuurlijk ook regelmatig een keer zelf klaarmaken.
Zelf koken op vakantie scheelt een boel in de kosten
Soms is het een goed idee om een pakketreis te boeken, waarbij je vliegreis, je accommodatie, soms de excursies en vaak een transfer van en naar de luchthaven inbegrepen zijn. Kijk alleen even wat je voor die prijs allemaal krijgt en welke kosten er nog bijkomen, zodat je geen verrassingen achteraf krijgt.
Vergeet niet om te checken of je een visum nodig hebt voor het land waar je naartoe gaat, dit kan de kosten nog verder opdrijven, zeker als je met een gezin bent.
Heb jij al geboekt?
Heb jij je zomervakantie voor komend jaar al geboekt?