Jardin des Plantes Parijs

Jardin des Plantes – Parijs voor ontdekkers

De Jardin des Plantes in Parijs is een daguitstap op zichzelf. Deze plek staat niet in de top 5 van Parijse bezienswaardigheden, maar is toch ook zeker niet onbekend. En dat is geheel terecht, want wat een prachtige tuin en wat een gave musea vind je hier. Dit gedeelte van Parijs is super voor gezinnen met kinderen in alle leeftijden, maar ook voor volwassenen is het zeker de moeite. Wij waren een volle dag in de Jardin des Plantes, maar hadden ons er met gemak 2 dagen kunnen vermaken. Ik neem je er mee naar toe en laat je zien wat er te beleven valt.

bezoek Jardin des Plantes plannen

Het is slim om je bezoek aan de Jardin des Plantes vooraf een beetje te plannen. Er is namelijk zoveel te zien, dat het haast niet in een dag past. Bovendien zijn er nogal wat opties in toegangstickets.

De Grande Galérie de l’evolution en La Galérie de Paléontologie et d’anatomie zijn de populairste musea. Kom je in een weekend of op een regenachtige dag, dan zorg je er het best voor dat je in één van deze twee musea begint. Kom het liefst direct na de openingstijd, anders loop je kans om lang in de rij te staan. Toen wij om 10 uur aankwamen bij de Grande Galérie de l’evolution waren we in een paar minuten binnen, maar toen we een paar uur later naar buiten liepen stond er een rij van minstens 20 meter en toen we ’s middags onze spullen uit de kluis kwamen ophalen was die rij zelfs aangegroeid tot ver in het park.

Jardin des Plantes - populairste museaDit zijn de populairste musea, begin in 1 van deze 2

Entreetickets Jardin des Plantes

Voor elk museum rond de Jardin des Plantes heb je een apart entreekaartje nodig. Met een kaartje van het eerste museum dat je bezoekt krijg je wel korting voor de andere musea. Verreweg het voordeligst ben je echter als je een driedagenticket koopt voor alle musea, plus de kassen en de dierentuin samen. Wij betaalden voor het bezoeken van alle musea, de tropische plantenkas en de dierentuin 80 euro met 2 volwassenen en 2 kinderen. We hadden daarmee nog 2 andere dagen mogen terugkomen, als we dat gewild hadden, maar je kan overal slechts 1 keer naar binnen. Groot voordeel is dat je met je driedagenticket nergens meer in de rij hoeft te staan, maar zo kan doorlopen. Dat bespaarde ons minstens 2 uur aan wachttijd en het scheelt zo’n beetje de helft in de kosten.

De losse kaartjes, kaartjes met korting (voor als je al één volledig kaartje betaald hebt) en de driedagentickets zijn allemaal via de website vooraf te koop. Als je vroeg komt kan je (zonder lang wachten) dit ticket ook bij het eerste museum dat je bezoekt aanschaffen.

tropische plantenkas en dierentuin ParijsNaast alle musea bezoek je ook de tropische plantenkas en de dierentuin met een 3-dagenticket

Grande Galérie de l’evolution

Het historische gebouw aan de achterkant van de tuin huisvest de Grande Galérie de l’evolution. Het gebouw zelf is al imposant, met haar krakende, houten vloeren en dan dat indrukwekkende plafond, dat ook nog eens telkens van kleur verandert! En de tentoonstelling zal ook zeker niet teleurstellen.

Onze kinderen vonden de duizenden opgezette dieren fantastisch. Hoogtepunt is de lange dierenkaravaan in het midden van de open ruimte, compleet met tetterende olifant en brullende leeuw. De onderste verdieping laat zeedieren zien, onder andere het enorme skelet van een walvis. Op de begane grond staan de landdieren en nog een verdieping hoger zie je de invloed van de mens op de dierenwereld. Zo kan je hier verschillende uitgestorven diersoorten zien, enkele exemplaren zijn meer zo’n 300 jaar oud. Op de bovenste etage staat de evolutietheorie centraal.

Grande Galérie d l'evolution ParijsDe opgezette dieren van de Grande Galérie d l’evolution weten te imponeren

Waar de Grande Galérie vooral een kijk-museum is, mogen de kinderen in de tijdelijke tentoonstelling en de Galérie des enfants, in hetzelfde gebouw, zelf dingen doen. Voor alle tentoonstellingen heb je een apart entreekaartje nodig. Bij de Galérie des enfants worden bovendien slechts elk kwartier nieuwe kinderen toegelaten, waardoor je soms even moet wachten.

In de Grande Galérie zijn kluisjes in alle groottes. Wij hadden een step mee en die paste er, samen met onze jassen en de tas met de lunch, met gemak in. De kluisjes zijn vrij toegankelijk, naast de toiletten en werken net als zwembadkluisjes met een muntje dat er na gebruik weer uit komt.

Grande Galérie Jardin des Plantes - ParijsLaat je spullen achter in een kluisje voor een relaxt bezoek

Tijdelijke tentoonstelling en Galérie des enfants

In hetzelfde gebouw als de Grande Galérie is ook een steeds wisselende, tijdelijke tentoonstelling te zien. Op het moment dat wij er zijn gaat deze over het leven in de oceaan. Zo kan je ontdekken hoe de voedselketen in het water in elkaar zit en kleine zeediertjes onder de microscoop bekijken. Deze tentoonstelling is niet heel groot, in een dik half uur hebben we ’t er wel gezien. Ook de Galérie des enfants is vrij klein. Bovendien zijn de activiteiten niet heel spectaculair. Zeker leuk om even doorheen te gaan en de kinderen zelf bezig te laten zijn, maar geen absolute must. De meeste activiteiten hier zijn gericht op kinderen tussen ongeveer 6 en 10.

Andere musea Jardin des Plantes

In de hoek, helemaal rechts tegenover de Grande Galérie is een ander museum dat je zeker niet mag overslaan. La Galérie de Paléontologie et d’anatomie is opnieuw in een fantastisch gebouw gevestigd en is een ECHT museum-museum. Zodra je hier binnen stapt waan je jezelf in “a night at the museum”. Ook hier weer de krakende houten vloer, eeuwenoude, houten vitrines en fantastische trappenhuizen. Maar wat pas echt indruk maakt is de enorme overdosis aan dierenskeletten, die je meteen al tegemoet lijken te springen zodra je de eerste voet over de drempel zet. Er is zoveel te zien, dat je haast niet weet waar je als eerste moet kijken. Ben je dan eindelijk die eerste verdieping door.. dan is er nog een tweede! En daar staan onder andere mammoeten en walvissen opgesteld en een reusachtige prehistorische krokodil. Wauw!

Galérie de Paléontologie et d’anatomie ParijsOok de Galérie de Paléontologie et d’anatomie is indrukwekkend

Direct naast het gebouw waar de Grande Galérie zich bevindt, is een mineralenmuseum met de bijnaam “de schatten van de aarde”. Kinderen zullen de glimmende, soms indrukwekkend grote stenen zeker kunnen waarderen. Wij zijn in dit museum wel gauw uitgekeken. Aan de andere kant van het hoofdgebouw is een historische plantenkas, die bestaat uit 3 gebouwen. Binnen vind je een tropische jungle, met de grootste bananenplant die wij ooit hebben gezien. De kassen zijn vooral erg groen, bloemen zijn er bijna niet te zien. Ook hier zijn we hooguit een half uurtje binnen geweest.

Aan de overkant van het park, tussen La Galérie de Minéralogie en La Galérie de Paléontologie et d’anatomie, bevindt zich nog een museum met meer informatie over planten, maar we betwijfelen of we onze kinderen daar een plezier mee doen en passen even. In plaats daarvan gaan we nog een uurtje naar de dierentuin, die zich ook in de Jardin des Plantes bevindt. Stel je hier niet te veel van voor, het is echt een ouderwetse stadsdierentuin, ook qua verblijven. Wil je echt een hele dag naar de dierentuin, dan kan je in Parijs beter naar het Parc Zoologique de Paris.

dierentuin Jardin des PlantesOok mineralen en levende dieren zijn te zien in de Jardin des Plantes

Breng je ook je hele dag hier door? Dan is het super om bij mooi weer te picknicken in de Jardin des Plantes. Neem je lunch ’s ochtends al mee (en bewaar deze in één van de kluisjes), of koop wat lekkers in één van de supermarkten links van de uitgang naast de Grande Galerie

Hoe de Jardin des Plantes te bereiken

Metrohalte Quai de Rapée op lijn 5 stopt precies aan de overkant van de Seine, op zo’n 5 minuten lopen van de Jardin des Plantes. ook heeft de Batobus een stop precies aan de oost-kant van de tuin. Gare de Lyon ligt op ongeveer 10 minuten lopen van Jardin des Plantes.

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
0