Wie Japan met kinderen bezoekt gaat zeker geen standaard vakantie tegemoet. Japan is zo anders dan bijvoorbeeld Thailand of de rest van Zuidoost Azië, wat een veel gangbaardere bestemming is voor reizen met kinderen. Marc en Viviane maakten met hun 2 meiden Isaline en Juliette een geweldige rondreis door Japan. De kids waren op het moment van de reis 3 en 1,5 jaar. Hoe dit gezin haar reis door Japan met kinderen heeft ervaren en hun tips voor andere gezinnen die een dergelijke reis overwegen lees je in dit interview dat ik met Marc had.
Wie zijn jullie?
Wij zijn Viviane (37) en Marc (40) en onze dochters Isaline en Juliette waren tijdens onze rondreis door Japan 3 en 1,5 jaar oud. Eerder maakten wij, zonder kinderen, al reizen naar o.a. Madagaskar, Bolivia en China. Als gezin zijn we, behalve naar Japan, al naar Vietnam, La Palma en Griekenland geweest. Ook hebben we veel gekampeerd in Frankrijk.
Hoe ontstond het idee van een vakantie naar Japan met kinderen?
Japan stond al jarenlang bovenaan het lijstje van mijn vrouw Viviane, maar ze kreeg mij nooit mee. 🙂 Op de één of andere manier trok Japan mij nooit. Een aantal jaren geleden verhuisde de broer van Viviane naar Tokyo. Tja, toen moest ik wel mee om hem op te gaan zoeken natuurlijk. Een logeeradres zouden we dan alvast hebben.
Naar Japan met kinderen
Wat voor voorbereidingen hebben jullie getroffen voor de reis?
We hebben de reis best goed voorbereid. We wilden een combinatie van natuur/ cultuur / grote steden. Dit was een geweldige combi. Japan is echt super mooi en gaaf.
Eerst hebben we globaal de route bepaald en op basis daarvan vliegtickets geboekt. Heen naar Tokyo en terug vanaf Osaka. De eerste 6 dagen wilden we sowieso bij mijn zwager en zijn gezin logeren. We wilden daarna ongeveer 18 dagen met ons vieren rondreizen.
Omdat Japanners niet van het onverwachte houden en niets aan het toeval willen overlaten (met alles 🙂 ) hebben we de accommodaties van te voren gereserveerd. En in de meeste gevallen kon je van te voren reserveren en hoefde je pas te betalen bij aankomst.
We hebben een treinpas aangeschaft, de Japan Rail Pass. Daarmee konden we 2 weken onbeperkt met de trein reizen, hartstikke handig als je Japan met kinderen ontdekt. Op deze manier reis je ook onbeperkt met de Shinskansen, de supersnelle bullet train.
Wij hadden ook voor 3 weken een WiFi routertje gehuurd en hadden daardoor iedere dag onbeperkt internet. Super handig voor treintijden, restaurants, skype, google maps etc! De IPad en onze smartphones verbonden we met deze router. De router (zo groot als een smartphone) werd opgestuurd naar ons eerste hotel en zelf doe je ‘m op laatste dag in een brievenbus.
Uiteraard gingen voor de meiden de Deryan opgooi tentjes mee, zodat zij ieder hun eigen slaapplek hadden. En de sack ‘n’ seat ging mee voor de jongste . Dit zeer handige “kinderstoeltje” zit opgevouwen in een zakje.
Enkele tips in de voorbereiding voor Japan met kinderen – een Japan Rail Pass en de Deryan Travel Cot
Voor Japan zijn trouwens geen inentingen verplicht of aanbevolen. Op dat gebied hoefden we dus geen voorbereidingen te treffen.
Op wat voor manier hebben jullie rond gereisd?
We reisden voornamelijk met de trein. Zowel de lokale trein als de Shinkansen, de snelle bullet train, maar ook met metro, tram, bus en (veer)boot.
Vooraf hadden we al een route bepaald en de accommodaties gereserveerd. Dit was het enige dat we hadden vastgelegd. Het vervoer, dagtripjes etc. hebben we ter plekke geregeld en bekeken.
Omdat we de treinpas hadden, hoefden we ons ook niet (echt) druk te maken om treinkaartjes kopen en/of reserveren.
In wat voor accommodaties sliepen jullie?
Wij verbleven in allerlei soorten kamers: Japanse B&B’s, hotels, ryokans, een appartement. Dat maakte de reis juist zo bijzonder!
In Hattoji sliepen we 2 nachten in een voormalige boerderij tussen rijstvelden op het platteland. We sliepen op tatami, een soort futons, en de meiden in hun eigen (Deryan) tentje. Ik legde soms wel 2 futons op elkaar 🙂 dat sliep net wat lekkerder. In die boerderij hadden we de beschikking over een keuken. Zo konden we zelf koken.
Wie Japan met kinderen bezoekt heeft veel keus in accommodaties
Op het eilandje Shiraishi in de Japanse Binnenzee (Seto Inland Sea) sliepen we 3 nachten in een
guesthouse bij het strand! Daar hadden we ook een eigen keuken, net als in ons appartementje in Kyoto.
Ons meest bijzondere verblijf was in Koyosan. Daar verbleven we 2 nachten in een tempel bij de Monniken. Een shukubo wordt dat genoemd. Dat was echt een bijzondere ervaring. Er zijn ongeveer 120 tempels! In ongeveer 60 tempels kan je overnachten.
Overnachten in een tempel kan je zien als overnachten in een guesthouse, maar dan verblijf je bij de monniken. Je slaapt gewoon in je eigen (grote) kamer op futons. Er is 1 gezamenlijk grote badkamer voor de mannen en 1 voor de vrouwen. De badkamer is een grote ruimte met een paar douches en 1 groot bad met (erg) warm bronwater. De Tempel heeft ook een hele mooie tuin.
En wie Japan met kinderen bezoekt kan daar ook overnachten?
Het was zeker niet lastig om met kinderen daar te zijn en te overnachten bij de monniken. De meiden vonden het juist grappig hoe het allemaal ging met het eten. De monniken maakten ontbijt en avondeten voor je klaar. Het eten zelf was heel bijzonder. Boeddhistische (vegetarische) maaltijden. Veel soorten tofu: gebakken, gekookt, gefrituurd, gestoomd. En alles wat uit het bos kwam , zo leek het. Voor de kinderen hadden we van te voren al wat brood en jam meegenomen voor het ontbijt, maar zij vonden juist de rijst wel lekker. 🙂
En ze hadden ruimte genoeg om te spelen. Het enige waar je op moet letten is dat er rijstpapieren wandjes zijn. Daar kunnen kinderen soms moeilijk vanaf blijven en er doorheen prikken. Oeps …
Logeren in een tempel met de kinderen
Wat doe je de hele dag met kinderen in zo’n tempelcomplex?
In Koyasan is ook de Okunoin begraafplaats – meer dan 200.000 graven, de grootste begraafplaats van Japan. De graven van de Okunoin begraafplaats liggen aan weerszijden van een lang mystiek pad over een afstand van 2 kilometer en eindigt bij een mausoleum. Over dat pad kan je zelfs met buggy wandelen.
In Koyasan is ook een ander bijzonder mooi tempelcomplex dat je kan bezoeken.
In het bergdorp, dat bijna alleen maar uit tempels bestaat, zijn ook gewoon restaurantjes en supermarktjes en (souvenir) winkels. Dus we vermaakten ons er prima!
Voor mij was het een leuke ervaring om gezamenlijk met de monniken te badderen. Japanners houden van badderen en hebben daar ook hele rituelen voor.
Je kan ‘s morgens vroeg ook het ochtendgebed meemaken, dat was heel bijzonder. Heb ik maar 1 keer gedaan , want het gebed was toch best vroeg (6.30 uur) De meiden heb ik maar laten slapen.
Klinkt super! Hoe kan ik ook in Koyasan overnachten?
Koyasan is een berg ten zuiden van Osaka. Koyasan is vooral bekend van het Shingon-boeddhisme. Tijdens het inlezen over Japan las ik over Koyasan en dat er een mogelijkheid is om in een tempel te overnachten. Er is zelfs een speciale website waarbij je zelf een tempel kan uitkiezen om te overnachten. Maar ook via Booking.com en Tripadvisor.
De reis vanuit Osaka duurt ongeveer 3 uur: 2 treinen, een cablecar de berg op en daarna een bus . Wij wilden er sowieso een volle dag zijn en niks gehaast doen, vandaar 2 nachten.
Hoe kindvriendelijk is Japan?
Japan is kindvriendelijk, hygiënisch en schoon. In de grote steden waren er voldoende speeltuintjes. Ze ‘schrokken’ soms wel als we in een restaurantje of in de bus kwamen met een buggy. Ze leken even niet te weten wat ze met die buggy aan moesten ….. (?) Maar toen ik de buggy meteen inklapte en deze in een hoekje zette of naast/onder de tafel legde was het wel OK. En als het niet OK was zijn ze zo beleefd dat ze het niet laten merken. Ze durven geen nee te zeggen.
In restaurants hadden ze vaak geen kinderstoeltjes. Vonden wij niet erg . want wij hadden onze eigen “Sack ‘n’ Seat” bij ons.
Japan is kindvriendelijk, hygiënisch en schoon. En leuk!
Is Japan met kinderen wel betaalbaar?
Wij vonden Japan betaalbaar . Het is niet vergelijkbaar met Zuidoost Azië, maar wel met Nederland en Frankrijk. Wij sliepen voor gemiddeld 70 / 75 euro per nacht. Eten / lunch is zeer goed te betalen. Er zijn zeer veel restaurants, waar je al vanaf 8 euro p.p prima kan eten.
In de supermarkt haalden wij ook regelmatig noodle soepjes , (goedkope) rijstmaatlijden , brood en vis. De soepjes warmden we dan op in het hotel of we deden er warm water bij. In de supermarkt is ook gewoon wit brood en jam beschikbaar, maar fruit en groente zijn erg duur. Een appel kost een euro en bakjes druiven of meloenen ongeveer 30 euro!
Wat heeft jullie het meeste verrast aan Japan?
Toch de veelzijdigheid. Japan heeft alles!! Uiteraard lekker eten, grote steden met hi tech, mooie binnenlanden/platteland, tempels, kastelen, bergen, zee, de onsen (warm water baden) en een beetje strand. En ondanks dat het in Tokyo erg druk is en er veel mensen zijn voelde dat juist niet zo. Japanners zijn zo gedisciplineerd en rustig.
En wat vonden de kinderen het leukste in Japan?
De herten die gewoon rondliepen en die ze konden aaien op het eilandje Miyajima en in Nara. Het natgooien van de Boeddha beelden, een ritueel om Boeddha te eren, de speeltuinen, Sushi restaurants met de bordjes op de lopend band, het doorprikken van de rijstpapieren wanden 🙂
En springen en stoeien op de futons waarop we sliepen.
Het leukste aan Japan met kinderen, volgens de kinderen zelf
Wat is jullie tegengevallen?
Na lang nadenken.. Er is bijna nergens (goedkoop) groente en fruit te koop. En ik denk de communicate. We hadden verwacht dat er meer Engelsprekende mensen waren. Zelfs in Tokyo spreken ze amper/geen Engels.
Heb je tips voor wie ook met z’n kinderen Japan wil bezoeken?
- Ga gewoon! 🙂 Laat thuis in Nederland de kinderen eventueel alvast wennen aan de Japanse keuken. Sushi, rijst, tofu etc, want de Japanse keuken is geweldig.
- Verblijf in een appartementje / guesthouse met keuken. Dan kan je zelf koken als je dat wilt.
- Huur een fiets. Kan ook bijvoorbeeld makkelijk in Kyoto of Tokyo.
- Reserveer accommodatie vooraf.
- In hotels zijn de standaard 2 persoons kamers klein. De echt Japanse kamers zijn groter en dan slaap je op futons. Kijk bijvoorbeeld op booking.com of tripadvisor voor prijzen en grootte van kamers. Wij wilden ook geen kleine kamers ivm de bedjes van de kinderen. Wij hadden ruime western-style kamers, waardoor de slaaptentjes erbij konden. En twin room ipv double room, zodat we met bedden konden schuiven. 🙂 Je kan altijd van te voren reserveren en pas betalen als je arriveert.
- Neem een treinpas, dat is handig. De treinpas hoeft echter niet per sé goedkoper te zijn, want hij geldt namelijk voor aansluitende weken. De pas is voornamelijk goedkoper als je (veel) gebruik maakt van de shinkansen (de snelle bullet-trein) en grote afstanden wilt overbruggen. Gewone, lokale treinen zijn goedkoop in Japan.
- En Japan is niet een ‘tropisch’ land, zoals Thailand, Vietnam etc met witte stranden en palmbomen. Dus daarvoor moet je niet naar Japan gaan. Maar wel voor: zie boven en de foto’s ! 😉
Dank je wel Marc, dat we mee mochten kijken hoe jullie Japan met kinderen beleefd hebben! Echt super dat je ons meenam op jullie avontuur in Japan met de kids.
Wij gaan volgend jaar ook naar Japan, met 3 volwassenen. Wij denken erover, om met een georganiseerde reis mee te gaan, vooral omdat de Japanners zo slecht Nederlands spreken.
Vooral op het station. Altijd druk, en alles staat in het Japans. Maar als ik dit zo lees is het misschien toch best wel te doen. We bekijken het nog even.
Haha.. tja, dat Japanners Nederlands spreken kan je natuurlijk ook niet echt verwachten. 🙂 Veel succes met de voorbereidingen van jullie reis!
Super leuk om te lezen, dankjewel! Ik zie dat jullie niet in de regio van Takayama, Tsumago en Matsumoto kwamen, ik ben benieuwd wat de reden ervoor is? 🙂
Ik weet niet waarom Marc en Viviane dit hebben “overgeslagen”.. misschien kan je hen persoonlijk een berichtje sturen?
Japan is een van mijn lievelingslanden. Wil hier zeker nog een keer terug met de kids. Het is er zo ontzettend schoon en gastvrij en daarmee een perfecte bestemming voor een gezinsvakantie 😉
Schoon en gastvrij is altijd goed! Hoewel een lekkere chaos ons (en de kinderen) ook altijd weet te vermaken… zijn dus alle 4 dol op India, haha.
Brings back memories!
Bij ons vonden de kinderen (toen 1,5 & 3,5jr) de toiletten ook heel gaaf. Met verwarming, muziek en allerlei andere snufjes .
Goeie herinneringen dus, leuk om te horen Lisenka!