Is Noorwegen geen duur land voor een vakantie wordt me vaak gevraagd. Voor we zelf op reis gaan naar Noorwegen heb ik exact diezelfde vraag. Inderdaad is Noorwegen duurder dan Nederland. Hoewel het verschil met de komst van de Euro destijds een stuk kleiner is geworden, betaal je nog altijd meer dan thuis voor levensmiddelen, accommodatie en bezienswaardigheden. Alleen de benzineprijs is in Nederland bijna net zo hoog als in Noorwegen. Dat is dan misschien een troost. 😉 Hoe duur is Noorwegen dan precies? Ik vertel je alles over de kosten van een vakantie naar Noorwegen en deel bespaartips. Zo hoef je na de vakantie geen droog brood te eten.
Noorwegen duurder dan meeste Europese landen
Schrik niet! Noorwegen staat samen met IJsland en Zwitserland in de top-3 van duurste landen in Europa. Dat betekent dat een vakantie naar Noorwegen duurder uit zal vallen dan wanneer je naar de geijkte vakantiebestemmingen in Zuid-Europa gaat. Een echte budget reis naar Noorwegen vraagt dan ook veel creativiteit. De prijs van voedsel ligt er ongeveer anderhalf keer zo hoog als thuis. Ondanks dat de huizenprijzen wel veel gunstiger zijn dan in Nederland, is accommodatie toch ook duurder dan op de meeste andere plaatsen in Europa. Toch kun je door slim te kiezen je vakantie naar Noorwegen betaalbaar houden.
Zwitserland, IJsland en Noorwegen zijn duur maar hebben elk schitterende natuur
Noorwegen is geen Euro-land, want ze zijn geen lid van de EU. Soms kun je toch met Euro’s betalen, maar dat zal vaak niet tegen de meest gunstige koers zijn. Je betaalt met de Noorse Kroon. De NOK verhoudt zich ongeveer 1:10 tot de Euro. Super handig dus met omrekenen: je kunt alles door 10 delen.
Prijs accommodatie Noorwegen
Het zal je niet verrassen, maar accommodatie is in Noorwegen wat duurder dan in Nederland. En dan vind ik de prijzen hier soms al om van te schrikken. Je beste keus om voordelig te slapen is om te kiezen voor kampeerhutten. Deze houten huisjes staan vaak in groepjes in een hoek van een normale camping. Vaak bestaat een (kleine) camping ook alleen uit die kampeerhuisjes. Ze liggen op de mooiste plekken in de natuur, waardoor het geen straf is dat ze niet erg groot zijn. De meest eenvoudige zijn blokhutten met slechts één ruimte, maar veelal zijn er één of twee slaapkamers met stapelbedden naast de kleine woonkeuken. Afhankelijk van de plek en hoe goed je zoekt, betaal je ongeveer 100 tot 150 euro per nacht voor een basic kampeerhut met eigen keukentje en sanitair. Basic betekent in Noorwegen overigens nog steeds dat je niks te kort zult komen. Voor 60 tot zo’n 100 euro slaap je op veel plekken in een kampeerhut met gezamenlijk sanitair buiten je huisje.
Huisjes en kampeerhutten in Noorwegen vaak ‘t minst duur en op geweldige plekken
In de steden kun je via Airbnb appartementen tegen schappelijke prijzen vinden. Prijzen zijn dan eigenlijk vergelijkbaar met die van de kampeerhutten als je buiten de steden verblijft, tussen de 75 en 150 euro per nacht, afhankelijk van de grootte en luxe. Je slaapt dan vaak bij een lokale familie op een verdieping die ze zelf niet gebruiken. Er zijn ook Noorse sites om te zoeken naar accommodatie. Zo kun je op deze site kampeerhutten door het hele land én toffe activiteiten vinden en boeken. Door te zoeken op Campingplass in combinatie met Hytte en de plaatsnaam waar je accommodatie zoekt, vind je ook websites van lokale aanbieders. Zo kun je kampeerhutten direct bij hen boeken. In de meeste gevallen vind je zo de beste deals. Waar je ook boekt, doe het zo vroeg mogelijk. Als je ruim van te voren je accommodatie uitzoekt, zijn de meeste budgetopties nog vrij.
Misschien wel de beste tip om op je reis door Noorwegen te besparen is om bij Booking.com een regio in te typen, zoals bv Sognefjord. Zodra je de zoekresultaten hebt, klik je “prijs, laagste eerst” aan. Door een accommodatie te kiezen die bovenaan staat en vervolgens rechtsboven “toon op kaart” aan te klikken kun je zien waar deze voordelige accommodatie is en wat er nog meer in de buurt zit.
Ook hier, bij het Eidfjord, sliepen we in een houten huis, bijna pal aan het water
Niet aan ons besteed, maar wildkamperen is in Noorwegen toegestaan en helemaal gratis. Gooi dus je tentje en slaapzak achterin de auto en je komt een stuk goedkoper Noorwegen door. Uiteraard kun je ook een camper huren, maar dat is vanwege huurprijs, tol en alle veerpontjes niet goedkoper dan slapen in kampeerhutten.
Eten en drinken
Nergens in Europa zijn boodschappen duurder dan in Noorwegen. Het verschilt een beetje per product, maar vooral alcohol is echt prijzig. Kun jij je wijntje echt niet missen, dan loont het om wat mee te nemen. Let wel op, want je mag slechts 1 liter wijn en 2 liter bier per persoon vrij invoeren! Toen wij de veerboot af kwamen werden verschillende auto’s door de douane gestopt om te controleren wat er in de kofferbak zat. Verder hebben wij ook wat blikken groenten en vlees meegenomen, net als houdbaar broodbeleg, wat lekkers, koffie en thee. Met een beetje passen en meten kun je vaak meer kwijt dan je denkt. Ben je door je voorraden heen, kies dan in Noorwegen voor de goedkopere supermarkten om boodschappen te doen. De Kiwi, Rema1000 en Rimi zijn vergelijkbaar met de Aldi. Plan het boodschappen doen wel als je in de bewoonde wereld bent. Niet overal zijn zoveel opties in de buurt.
Hier, bij het Naeroyfjord moesten we een eind rijden voor een supermarktje
Vervoer naar en in Noorwegen
Vliegen naar Noorwegen en ter plekke een auto of camper huren is een optie als je slechts kort de tijd hebt voor je rondreis door Noorwegen. Het is echter een relatief dure optie. Zeker voor campers moet je diep in de buidel tasten. Bovendien zijn die ook stukken duurder dan een auto als je de veerboot neemt. En geloof me: een rondreis door Noorwegen zonder verschillende keren een veerboot te nemen is vrijwel onmogelijk, door alle fjorden. Misschien niet de eerste optie waar je aan denkt, maar een treinvakantie door Noorwegen is een unieke en heel ontspannen manier om het land te ontdekken. In korte tijd kun je veel zien, waardoor je rondreis door Noorwegen relatief goedkoop uitpakt. Uiteraard maak je dan ook direct de treinrit die bekend staat één van de mooiste ter wereld: de Flamsbana.
Wil je een langere rondreis door Noorwegen maken, dan is het slim om je eigen auto mee te nemen en daarmee met de veerboot naar Noorwegen over te steken. Je hebt je eigen vervoer dan bij je en bespaart de huurkosten. Bovendien is de veerboot inclusief auto én personen in de meeste gevallen goedkoper dan het vliegtuig. De goedkoopste optie is om naar Hirtshals of Frederikshavn in Denemarken te rijden en van daaruit de veerboot te nemen. De Direct Ferries Frederikshavn – Oslo duurt zo’n 10 uur en kost je ongeveer 360 euro voor een gezin van 4 inclusief auto. Je vaart op de heenweg ’s nachts, maar de prijs is inclusief de goedkoopste vierpersoonshut. Met Fjordline vaar je met datzelfde gezin plus auto voor minder dan 300 euro retour tussen Hirtshals en Kristansand. Een enkele reis kost slechts ruim 2 uur!
Prachtig Noorwegen
Een duurdere optie, maar wel één die nogal wat autokilometers scheelt, is de nieuwe veerroute van Emden naar Kristiansand. Voor een gezin van 4, inclusief auto en vierpersoonshut, betaal je een vanafprijs van ongeveer 900 euro voor een retour. Het hangt een beetje af van welke hut(ten) je kiest. Je overtocht duurt 18 uur, maar spaart wel wat uren in de auto. Ook benzinekosten en een eventuele overnachting in Denemarken heb je niet als je met deze veerboot oversteekt naar Noorwegen.
Kosten voor de veerboten in Noorwegen zelf
Reis je langs de westkust van Noorwegen, dan zul je onvermijdelijk met één of meer veerboten te maken krijgen op je route. De prijzen variëren per route, maar reken op gemiddeld zo’n 20 tot 25 euro voor een overtocht met een normale auto en twee personen. Reis je met een gezin, dan ben je nog zo’n 5 euro per overtocht extra kwijt. Met een camper langer dan 6 meter betaal je ongeveer het dubbele aan basisprijs voor de veerboten. Maak je dus veel gebruik van veerboten onderweg, dan zal je rondreis door Noorwegen duurder uitvallen dan wanneer je dat niet doet. Zeker iets om rekening mee te houden in het reisbudget. Dit zijn de meeste verbindingen per veerboot in het westen van Noorwegen. Deze maatschappij zorgt voor de veerdiensten in de omgeving van Oslo.
Reserveer zeker wat vakantiebudget voor alle veerboten in Noorwegen
Bezienswaardigheden hoeven niet altijd geld te kosten
En dan het goede nieuws dat ik tot het laatst bewaard heb! De natuur is dé grote aantrekkingskracht van Noorwegen. Deze natuur is vrijwel overal helemaal gratis in dit land. Soms betaal je wat parkeergeld of moet je over een tolweg naar je bestemming, maar daarmee heb je de kosten wel gedekt. Entreegeld voor attracties of bezienswaardigheden zul je vrijwel nooit hoeven betalen, afgezien van enkele musea in de steden. Reis je met kinderen naar Noorwegen, dan wil je misschien een dag naar een pretpark of zwembad. Dit zou je ook achterwege kunnen laten en weer doen zodra je thuis bent. Je kunt in alle meren gratis zwemmen en bij elk stroompje lekker spetteren. En wie heeft er een pretpark nodig met zulke verpletterend mooie natuur? Of Noorwegen duur is, hangt dus af van de keuzes die je op dit gebied maakt. De duurdere boodschappen, accommodatie en extra kosten voor veerboten kun je namelijk grotendeels compenseren door die besparing op entreegeld.
Ben jij al in Noorwegen geweest? Vond je Noorwegen duur of viel het je mee? Heb je nog andere bespaartips? Dan hoor ik ze graag.