fbpx

Iran met kinderen – interview

leestijd: 4 minuten

Het zal bij de meeste mensen niet meteen opkomen om Iran met kinderen te bezoeken. Toch is het heel goed mogelijk. Benjamin reisde zelfs met zijn gezin met heel jonge kinderen door dit schitterende land en Iran bleek kidsproof genoeg. Hoe zij Iran met kinderen hebben ervaren vertelt Benjamin hier. Mocht je ook die kant op willen, dan krijg je bovendien een aantal handige tips, niet specifiek voor Iran, maar voor backpacken met kinderen waar dan ook ter wereld. En mocht je na het lezen enthousiast geworden zijn, dan kan je deze tips over backpacken in Iran eigenlijk niet overslaan.

Wie zijn jullie?

Mijn vrouw en ik zijn beide rond de 30 jaar en we hebben 2 jonge dochters. De oudste is drie jaar en de jongste is één jaar. We wonen in Rotterdam, waar we ook in de buurt werken. Verder zijn we druk met het gezin en houden we erg van reizen, maar we kunnen er ook van genieten om met elkaar leuke dingen in de stad te doen.

Jullie zijn volgens mij nogal avontuurlijk ingesteld qua reizen?

We zijn vanaf 2007 gestart met het reizen. Vaak boekten we een paar tickets en zagen we het daar ter plekke wel. We hebben veel gereisd met het openbaar vervoer en hebben hele mooie momenten mee mogen maken. Het belangrijkst voor ons is om tussen de mensen te zijn, om zo een land en een cultuur te leren kennen. Dit hebben we onder andere gevonden in onze reizen op de Balkan, Oezbekistan, India, Oekraïne, Marokko, Thailand, Turkije en recent Iran.

Iran met kinderen - op de fotoWie Iran met kinderen ontdekt heeft genoeg contact met de lokale bevolking

Is het niet een onwijs gedoe: backpacken met een baby en een peuter?

Eerlijk? Ja, het gaat niet vanzelf. We hebben ook wat aanpassingen gedaan. Zo is het reistempo wat naar beneden gegaan, leggen we wat meer vast en screenen we onze bestemmingen wat beter (op veiligheid & gezondheid).

Hoe houden jullie bij het reizen rekening met jullie kinderen?

Nu de kinderen ouder worden zorgen we steeds vaker ook voor leuke activiteiten voor de kinderen (bij een baby maakt dit allemaal nog wat minder uit). Dit hoeft niet heel groots te zijn. Dit kan een park of speeltuin zijn, en een zwembad of strand is af en toe ook wel heerlijk. Verder moet je praktisch ook weleens wat extra voorbereiden. Als je vijf uur in een bus gaat zitten is het goed om wat troeven in handen te hebben voor als het mis gaat (meestal gaan 2 a 3 cadeautjes mee tijdens een reis van 2-3 weken 🙂 )

Hoe kwamen jullie op het idee om Iran met kinderen te bezoeken?

Stond wel al langer op een lijstje. Van een afstand is het niet de eerste bestemming waar je aan denkt met kinderen, maar naar mate we ons er meer in verdiepten kregen we heel sterk het gevoel dat het ook zeker goed kan. Het openbaar vervoer zag er goed uit, gezondheidszorg is redelijk op orde en het is er veilig (momenteel). Verder was een bevriend stel van ons ook geïnteresseerd om naar Iran te gaan. We zijn dus uiteindelijk met 4 volwassenen en 2 kinderen naar Iran gegaan, dat was op sommige momenten ook wel erg handig 🙂 De reis is ons ook heel goed bevallen en de kinderen vonden het ook leuk! Uiteindelijk maakt het voor hen natuurlijk niet zo veel uit waar je bent, maar nieuwe omgevingen en ervaringen maken ook indruk op die kleintjes, waardoor ze niet snel verveeld zijn.

Iran met kinderen - woestijnIran met kinderen: nieuwe ervaringen maken indruk.

Hebben jullie nog speciale spullen meegenomen in de bagage?

We hebben nu drie reizen (Thailand, Turkije, Iran) gemaakt met kinderen dus we hebben inmiddels wel wat spulletjes verzameld. Denk aan slaaptentje, draagdoeken, dompelaar etc. Het handigste wat we voor deze vakantie hadden aangeschaft was een opblaasbaar autostoeltje. Die hebben we in de taxi’s gebruikt. Niet hetzelfde als thuis, maar het voelt toch wat veiliger.

Hoe reageerden de mensen in Iran op jullie 2 kinderen?

Dat was echt bizar, we hadden soms hele klassen gillende schoolmeisjes achter ons aan. Overal waar we stil stonden kwamen mensen naar ons toe en vroegen vaak of ze een foto mochten maken. We hebben daardoor heel veel contact gehad met de mensen daar. Meestal vonden we het leuk, een enkele keer irritant.

Iran met kinderen - babyGa je naar Iran met kinderen? Wees voorbereid op veel aandacht.

Hoe deden jullie dat met slaapjes?

Hier moet je flexibel mee om kunnen gaan. Op reisdagen gaat het nagenoeg vanzelf, kinderen in een bus, trein of auto vallen meestal wel een keer in slaap. Als we ergens waren (stad of wandelen in natuur) hadden we altijd een buggy en een draagdoek bij ons. Kinderen slapen daar ook heerlijk in. Als je gewoon bij hotel/hostel/guesthouse bent kan je ze altijd even “echt” op bed leggen.

Zou je andere ouders ook aanraden te gaan backpacken in Iran?

Oei, dit is zo persoonlijk en heeft ook te maken met je kind(eren). Maar afraden zou ik het niet doen. De mensen zijn vriendelijk, je kan heerlijk veel met de trein reizen en de plekken zijn heel mooi en afwisselend. Er is één minpuntje: een zwembad hebben we niet gezien…. 🙂

Wat reiservaringen en foto’s van Benjamin en zijn gezin, onder andere van deze reis door Iran met kinderen, vind je terug op hun Facebookpagina.

Category: IranKidsRondreizenVerre Reizen

Tags:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


8 comments

 1. Wat een bijzondere bestemming om te bezoeken. Zeker met kinderen! Gaaf dat jullie dat doen. Ik heb zelf ook twee kleintjes en flexibiliteit is inderdaad heel belangrijk. Kinderen passen zich vaak een stuk beter aan dan volwassenen. Zolang ze maar mee mogen en bij papa en mam zijn, is mijn ervaring. Ook fijn en gezellig dat je met een ander stel met kinderen bent gegaan.

  1. Inderdaad is het bijzonder om te zien hoe makkelijk kinderen zich aanpassen en wat ze allemaal leuk vinden (terwijl je jezelf van te voren afvraagt of het wel wat voor ze is).

 2. Wow, wat bijzonder. Ik weet niet of ik er snel met kinderen naar toe zou gaan, maar als het veilig is, waarom niet. Ik vind het ook altijd erg inspirerend dat mensen met kinderen nog steeds de wereld over reizen. Iedereen zegt altijd: “geniet er nu maar van want als je kinderen hebt, is het over en uit met reizen”. Jullie bewijzen dat je met kinderen nog steeds op reis kunt. Chapeau!

  1. Tja, dat is inderdaad een veelgehoorde dooddoener. Gelukkig kan je met kinderen eigenlijk heel veel (in aangepast tempo) prima doen!

 3. Zo stoer! Zo zie je maar weer dat het makkelijk kan! (Oké, makkelijk is misschien een groot woord, maar het kan prima). Ik vind dit, maar ook jouw reizen met kinderen Yvonne, echt een inspirerend voorbeeld!

  1. Inderdaad is het toch best een uitdaging af en toe, maar goed mogelijk.. zeker met een rustig reistempo.

 4. Wat tof dat ze zo door Iran zijn gaan reizen met kleine kinderen! Daar hou ik van; gewoon doen, ook al verklaart menigeen je voor gek 😉 Dat van die slaapjes herken ik heel erg. “Thuis” gewoon op bed, maar op reis is de buggy, auto of draagdoek net zo goed een goede slaapplek 🙂

  1. Inderdaad, lekker gaan en genieten! Hier werd ook altijd geslapen in draagzak, buggy en autostoel. 🙂 Gelukkig zijn we de fase van de slaapjes nu zo’n beetje gepasseerd… 🙂