inpakken voor vakantie met kinderen

Inpakken voor vakantie met kinderen

Inpakken voor vakantie met kinderen is toch net even wat anders dan dat je vroeger een paar uurtjes voor vertrek begon met eens wat jurkjes en je bikini in een backpack te mikken. De afgelopen paar jaar, waarin we geregeld als gezin op vakantie gingen, variërend van een weekje relaxen op Mallorca met peuter en kleuter tot een rondreis door Noorwegen of India met baby en dreumes heb ik mijn inpak-skills geperfectioneerd dankzij een serie aan trial & error ervaringen. Mijn tips voor het inpakken voor vakantie met kinderen deel ik hier, zodat jou de fouten die ik zelf maakte (en anderen die ik onderweg zag stuntelen) bespaard blijven.

Weet precies hoeveel bagage je mee mag nemen

Je wilt echt niet al vóór vertrek, op de luchthaven, voor verrassingen komen te staan! Daarom check (en dubbel-check!) je zelfs nog voor je begint met inpakken voor jouw vakantie met kinderen de precieze maximale afmetingen en het gewicht dat je bagage maximaal mag hebben. Zoek ook van te voren de regels omtrent handbagage op, voor je luchtvaartmaatschappij EN de vertrekluchthaven. Flesjes melk, babyvoeding en borstvoeding worden eigenlijk altijd wel toegestaan. Ook is het bij ons nooit een probleem gebleken om wat ander drinken voor baby en peuter mee te nemen.

Bekijk tenslotte hoeveel stuks extra baby bagage je gratis mag meenemen. Bij Ryanair zijn bijvoorbeeld 2 gratis baby-items per kind toegestaan. Ook nu onze kinderen al ouder zijn dan 2 mochten deze items tot nog toe gewoon kosteloos mee. Dit betekent dat je een babybedje en een buggy gratis mee kan nemen. Of een autostoeltje en een reiswiegje. Deze items gaan bij veel maatschappijen niet mee aan boord, maar onderin als ruimbagage.

inpakken voor vakantie met kinderen baby-itemsInpakken voor vakantie met kinderen: zoek uit of en hoeveel baby-items gratis mee mogen

Berg onmisbare producten op in één en dezelfde dag-rugzak

Stop alles wat je echt niet wilt missen in één kleine, handzame rugzak en verlies die rugzak geen seconde uit het oog. Dat scheelt steeds weer zoeken en stressmomenten over waar Woeffie de Hond nou weer zit, helemaal als je alles ook nog eens een vaste plek of vakje geeft in die tas. Want dat het inpakken voor vakantie met kinderen betekent dat je meer meezeult dan voorheen, dat zal bekend zijn. Stop dus al je papieren, zoals paspoorten, tickets en printjes van accommodatie en huurauto samen met die pluche knuffel en dat speentje waar je kindje echt niet zonder kan naast je portemonnee, je telefoon, je fotocamera en je reisapotheek in die rugzak en bewaak hem de rest van de vakantie met je leven. Ook de babyvoeding, een paar luiers en een schoon setje kleding voor de baby zitten in die tas, samen met een dun verschoonmatje. Een echte luiertas heb je zo niet nodig.

Neem sowieso niet te veel verschillende tassen mee. Liever één of twee grote tassen en nog die kleine rugzak met onmisbare spulletjes, dan een heleboel kleintje, losse tassen. Je BLIJFT zoeken.

inpakken voor vakantie met kinderen liever minder tassenVermijd een chaos aan kleine tasjes en spulletjes, neem liever 2 grotere tassen mee

Maak een lijstje met spullen die je absoluut niet mag vergeten op je computer en print het uit voor elke vakantie met kinderen, zodat je het kan checken voordat je de deur uit gaat.

Gebruik packing cubes of een alternatief om te sorteren

Losse sokken of ondergoed gaan altijd door je tas zwerven. Kinderkleding is ook niet al te groot en je zoekt je rot naar dat ene shirtje, zeker als je niet gelijk je hele tas overhoop wilt halen. Packing Cubes zijn de uitkomst. Je kunt je spullen sorteren in stevige, lichtgewicht zakjes met rits, waardoor je heel wat stress vanwege weer een onvindbaar kledingstuk tot een minimum reduceert. Veel packing cubes zijn best prijzig, zeker als je er redelijk wat nodig hebt. Ik gebruik daarom zelf altijd waszakken voor kleding en bh’s, bijvoorbeeld van Livera, maar de packing cubes van IKEA zijn ook prima betaalbaar. Gebruik een apart zakje voor ondergoed en sokken, één voor shirtjes e.d. en een laatste voor broeken, leggings en rokjes, waardoor je nooit lang hoeft te zoeken. Vergeet niet een aparte packing cube of waszakje voor de vieze was mee te nemen.

Geef kinderen zo gauw mogelijk een eigen rugzakje

Aangezien we altijd één rugzak met onmisbare producten en een behoorlijk zware cameratas bij ons hebben, betekent dit dat onze ruggen dan wel vol zijn. De cameratas kunnen we nog wel over een handbagagekoffertje bevestigen met een speciale lus, zodat we indien nodig de jongste nog op de rug konden dragen. Nu ze echter beiden al flink zelf kunnen lopen is die tijd (gelukkig) wel voorbij. Ze kunnen nu zelf ook wat dragen en zo wordt inpakken voor vakantie met kinderen een stukje eenvoudiger. In hun eigen rugzakje mogen een speeltje en knuffeltje, dat ze zelf hebben uitgezocht, maar stoppen we ook de volgende dingen:

  • Drinken voor de kinderen voor onderweg
  • snacks en wat te kauwen voor tijdens opstijgen en landen (als we vliegen)
  • Kleurboek, tekenpapier, kleine potloodjes en een stickerboekje
  • Tablet (met lader en vol met nieuwe filmpjes), hoofdtelefoontjes en splitter
  • inpakken voor vakantie met kinderen - eigen rugzakjeGeef je kinderen zo gauw mogelijk een eigen rugzakje met hun eigen spulletjes erin

    Stop bij vliegen zoveel mogelijk in de ruimbagage

    Alles wat we niet nodig hebben tot we op onze eerste overnachtingsplek zijn stoppen we in de ruimbagage. Zo houd je het gesleep tijdens de vlucht minimaal. Wees wel kritisch op wat wel en niet mee gaat in de ruimbagage, voor je ’t weet heb je overgewicht en mag je bijbetalen. Weeg je tas of koffer zodra je klaar bent met inpakken en houd een kleine marge voor onverwacht vergeten spulletjes die op het laatste moment nog mee moeten. Dit gaat bij ons zeker mee:

  • Medicijnen en EHBO-set: Maak het niet te uitgebreid, maar zorg in elk geval voor medicatie bij allergische reacties en buikloop, pijnstillers, een thermometer, pleisters en gaas, desinfecterende crème, een pincet en anti-jeuk
  • Kleding: laagjes. Pak zoveel mogelijk dunne, comfortabele kleding in, maar laat dure of favoriete kledingstukken thuis, net als sieraden. Wees niet te zuinig met ondergoed en sokken, hoewel die laatste dan weer afhankelijk van het weer en of de kinderen sandalen aan hebben. Ook een extra setje badkleding is handig en ik neem altijd een t-shirt of 2 te veel mee, zodat die eventueel als reservepyjama kunnen dienen. Denk ook aan haarelastiekjes en speldjes en stop deze in een afsluitbaar deel van bijvoorbeeld je toilettas.
  • Regenkleding: Ga je naar een regenachtige bestemming of verwacht je neerslag? Neem dan een dunne regenponcho mee en eventueel regenlaarsjes. Is je bestemming warm, maar kan er soms een tropische bui vallen? Dan voldoen sandalen die tegen water kunnen ook prima. Moeten de laarsjes echt mee, dan kan je ruimte in je bagage besparen door de toiletartikelen in een hersluitbaar, waterdicht zakje in de laarsjes te stoppen.
  • Hoe je je spullen ook inpakt en wat je ook vergeet… Zorg voor genoeg vermaak onderweg voor de duur van de vlucht. Niks zo naar als kinderen (van anderen 😉 ) die zich vervelen in het vliegtuig.

    inpakken voor vakantie met kinderen - vermaak onderwegVergeet nooit om te zorgen voor voldoende vermaak voor onderweg

    Grote baby benodigdheden: huren, meenemen of thuis laten?

    Babybedjes kunnen op veel plekken gehuurd worden. Je weet echter nooit wat je krijgt en of het wel beschikbaar is. Je kan het risico nemen en in geval van nood overwegen je kindje bij jou in bed te laten slapen. Dat scheelt een hoop gezeul en zeker bij grotere baby’s en peuters is dit een optie. Wij hebben echter altijd ons eigen, opvouwbare babybedje meegenomen. Zo slaapt je kindje altijd in hetzelfde, vertrouwde bedje en je weet wat je bij je hebt en dat het schoon is. Er zijn genoeg alternatieven op de markt maar de Deryan Travel Cot is ons altijd uitstekend bevallen.

    Toen onze kinderen nog heel klein waren was de draagzak, naast het wiegje, het enige echt belangrijke baby-item op reis. We hebben 4 jaar lang veelvuldig gebruik gemaakt van de Ergo Baby Carrier, maar vanaf een jaar of 3 zal je echt naar een andere drager moeten kijken, omdat ze dan te zwaar worden. Onze kinderen liepen op die leeftijd afstanden tot een kilometer of 5 al een tijdje zelf, dus die noodzaak was er voor ons niet zo.

    Een buggy vonden we ook erg handig om bij ons te hebben, maar zeker niet onmisbaar. Wij hebben bewust gekozen voor een stevig, maar lichtgewicht en klein opvouwbaar exemplaar, de Mc Laren. Koop deze tweedehands op bijvoorbeeld Marktplaats, want ze zijn niet goedkoop.

    Inpakken voor vakantie met kinderen doe ik alleen

    Er zijn ouders die zweren bij het van te voren voorbereiden van kinderen op een vakantie en bij het samen bekijken van filmpjes en foto’s van de bestemming en het samen inpakken van alle spullen, om de vakantiepret te verhogen. Op die manier weten de kinderen bovendien precies wat ze kunnen verwachten en zijn ze voorbereid op wat komen gaat. Niet die van ons. Die slapen dan nachten niet, omdat ze het zo leuk en spannend vinden, zoals we 1 keer ervaren hebben. Sindsdien is het inpakken mijn taak, die ik stiekempjes in de dagen voor vertrek volbreng. Zo kan ik ook rustig nadenken wat we allemaal nodig hebben, zonder dat alles weer overhoop wordt gehaald.

    Op de dag zelf kondig ik aan dat we vandaag op vakantie gaan en dan mogen de kinderen nog hun speeltje en knuffeltje uitzoeken om in hun eigen rugzakje te stoppen. Aangezien er meestal niet heel veel tijd is op zo’n dag wordt er dan ook niet snel te veel uitgezocht en hebben ze toch mooi eventjes een taak, terwijl wij de bagage in de auto of alvast bij de voordeur leggen. En dan maar hopen dat je niks vergeten bent. Gelukkig hebben ze daar waar je heen gaat ook winkels. 🙂

    En ga je slechts een weekend weg? Dan heeft collegablogger Lizette een inpaklijst voor een weekend weg met dreumes en peuter voor je klaar staan. Superhandig!

    Ben jij wel eens wat belangrijks vergeten in te pakken toen je op vakantie ging?

    Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

    Ga naar al mijn Kids blogs, of kies een andere bestemming »

    6 reacties op “Inpakken voor vakantie met kinderen

    1. Odette zegt:

      Wauw, respect dat je met twee van die kleine toppertjes in het vliegtuig stapt. Dit is iets waar ik zelf enorm tegen opkijk. Wel ontzettend handig dat je een aantal tips voor ons hebt, misschien geeft het zo iets minder rust en moet ik het toch maar eens proberen.

    2. Matthijs zegt:

      Inpakken voor een reis met de kids hoef ik niet te doen, maar ik kan me voorstellen dat je aan hele andere dingen moet denken. Mocht dat tijdperk aanbreken, dan weet ik je blog te vinden haha. Aan de foto’s te zien vermaken de kids zich uitstekend met een eigen rugzak en in het vliegtuig!

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *