Wij maken een indrukwekkende wandeling door Middeleeuws Caïro die ik graag met jullie deel. Naast de piramides van Gizeh heeft miljoenenstad Caïro nog zoveel meer te bieden. Eén van de wijken die je echt niet mag overslaan is Middeleeuws Caïro, ook wel Islamic Caïro genoemd. Onze wandeling door Middeleeuws Caïro is één van de hoogtepunten van onze rondreis door Egypte. Ik neem je mee tijdens die gave, indrukwekkende, maar zeker ook intense wandeling. Met mijn tips en kaart van de wandeling kun jij deze selfguided walk ook heel makkelijk zelf maken.
Een wandeling door Middeleeuws Caïro is niet voor iedereen
Terwijl het één van de gaafste dingen is die we in Caïro en misschien wel heel Egypte gedaan hebben, wil ik toch beginnen met een kleine kanttekening. Een wandeling door Middeleeuws Caïro is niet voor iedereen. Ondanks dat wij onze dag beginnen met het idee om een relaxte wandeling te maken, met voldoende stops en rustmomenten, zitten wij er halverwege de dag toch even enorm doorheen. Caïro is warm (in elk geval in mei, als wij deze wandeling maken), Caïro is enorm druk en dichtbevolkt en heel veel mensen zijn blij en enthouiast om je te zien. Dat vraagt wat van je. Bovendien is de luchtkwaliteit van Caïro vaak beroerd. Wat ons vooral opbrak is de voortdurende drukte, terwijl we minimaal een uur lang zochten naar een plek om even te gaan zitten, zonder de geuren, kleuren en voortdurende indrukken van de straat. Zo’n plek is in Middeleeuws Caïro niet overal even makkelijk te vinden.
Overal zijn mensen, een wandeling door Middeleeuws Caïro is intens
Op het hoekje van de Khan El-Khalili markt, tegenover de Al-Azhar moskee vind je Fatatry El Hussein Egyptian Pancake House. Verwacht geen culinaire hoogstandjes, maar hier kun je pannenkoeken, pizza, frietjes en Kochary eten, binnen of vlak voor de ingang, op een vrij rustig terras, waar je ongestoord kunt zitten. Ik geef deze plek op de kaart aan.
Begin je wandeling door Middeleeuws Caïro niet in de Citadel
De Citadel van Caïro is niet alleen een schitterend stukje Middeleeuws Caïro, het biedt ook nog eens een fantastisch uitzicht op dit deel van de stad en specifiek ook op de Sultan Hassan moskee en medressa. Toch zou ik de Citadel niet opnemen in je wandeling. Dit is één van de grootste bezienswaardigheden van Caïro en door hier te beginnen, heb je naar mijn idee te weinig tijd om de rest van Islamic Caïro te bewandelen. Daar komt bij dat je vanuit de Citadel slechts met een enorme omweg naar beneden kunt lopen, naar de rest van het Middeleeuwse deel van de stad. Eigenlijk heb je gewoon een taxi nodig om je te brengen, want je loopt ook nog eens langs drukke wegen, waar hard gereden wordt, geen fijne stadswandeling.
Bezoek de Citadel en de Mohammed Ali moskee beter op een ander moment
Wij bezoeken de Citadel van Caïro en de beroemde Mohammed Ali moskee op een andere ochtend. Vroeg in de ochtend is het hier nog niet zo druk en kun je vrij vlot doorlopen bij de kaartverkoop. Bovendien heb je dan de zon nog in je rug, waardoor je optimaal zicht hebt op de Middeleeuwse monumenten voor je. Een ander goed moment om van deze schitterende moskee en het uitzicht te genieten is tegen zonsondergang. Dat betekent dat je hier alleen in de wintermaanden rond die tijd kunt komen, want als wij er begin mei zijn, gaat de zon bijna 2 uur na sluitingstijd onder. Het licht is dan veel te hard om tegenin te kijken.
De Sultan Hassan moskee en medressa zijn hemelsbreed slechts 100 meter van de Mohammed Ali moskee in de Citadel verwijderd. Toch is de afstand over de weg meer dan 2 kilometer, omdat je helemaal rond moet. Begin je wandeling door Middeleeuws Caïro daarom hier. Je zult direct versteld staan van de Middeleeuwse, Islamitische architectuur. De moskee en de medressa zijn enorm en hebben prachtige details. De moskee is in de 14e eeuw gebouwd, tijdens een zeer dodelijke epidimie van de plaag in Caïro. Ambachtslieden kwamen zelfs uit Anatolië om deze belangrijke moskee en medressa te maken.
Misschien wel ons favoriete bouwwerk in heel Caïro: de Sultan Hassan moskee en medressa
Vanwege de positie, de omvang en de bouwwijze is de Sultan Hassan moskee meermaals in de geschiedenis gebruikt om de Citadel te belegeren. Wij ervaren alleen een vredige sfeer, zeker als we door de tuinen vol palmbomen naar de oorspronkelijke toegangspoort wandelen. In de medressa zijn we onder de indruk van de lichtinval en de vele olielampen en marmeren mozaïeken decoraties. In de moskee is het vooral de rijkbewerkte, ebbenhouten minbar die onze aandacht trekt. Vergeet niet om de sleutelbewaarder te vragen een kijkje in de tombe te nemen. Hij laat ons de mooie akoestiek horen door de oproep voor het gebed live voor ons te doen.
Via moskee van Prins Itmish Al-Bajasi naar Amir Khayrbakh complex
30.034384604303145, 31.260387067864784 open in Google Maps
Van de Sultan Hassan moskee en medressa is het slechts een dikke 5 minuten lopen naar de moskee van Prins Itmish Al-Bajasi. Je loopt dan echt het Middeleeuwse Caïro binnen, met nauwe straatjes, schitterende, houten balkons en veel ambachtswinkeltjes, maar ook veel half ingestorte huizen en wapperende, gekleurde was daartussen. Precies op het moment dat wij de moskee naderen vindt de oproep voor het middaggebed plaats én is de school uit. We worden bedolven onder enthousiaste kinderen, die door een lieve meneer tot afstand worden gemaand. Wij vinden hun nieuwsgierigheid niet erg en trekken samen met hen een kauwgombal uit de automaat en slaan wat drinken in, voor we de wijk verder in lopen. Overal worden we toegeroepen “Welcome in Egypt” en “Welcome in Caïro”. Mensen vragen of ze een selfie met ons mogen maken en we schieten niet erg op, maar dat is helemaal prima.
Het schitterende Amir Khayrbakh complex in Middeleeuws Caïro
Per ongeluk nemen we een afslag naar een mausoleum, om door een vriendelijke bewaarder in de richting van het Amir Khayrbakh complex gestuurd te worden. Deze medressa, moskee, mausoleum en waterplaats in één houden ons wel even bezig. De gigantische, houten deur van de moskee en de decoraties met kaligrafie en houtsnijwerk zijn al schitterend. De lichtinval, de roze-rode glas-in-lood-ramen en de houten minbar maken het af. Hier leren we dat een Sabil een plek is waar de voorbijgangers in de Middeleeuwen gratis water kregen. Vanaf dat moment zien we in dit Islamic Caïro veel meer Sabils. Ook de Sabil van het Amir Khayrbakh complex is weer rijkversierd met mozaïeken en motieven.
Blauwe moskee
30.036296835991315, 31.260256339029407 open in Google Maps
Direct naast het Amir Khayrbakh complex staat de Aqsunqur mokee, ook wel de blauwe moskee genoemd. De blauwe tegeltjes op de achterwand van de open moskee zorgen voor deze bijnaam. Vanwege de open voorkant doet deze moskee ons denken aan de vele moskeeën die we in Ahmedabad bezocht hebben. Sowieso heeft het Middeleeuwse Caïro veel weg van die stad in Gujarat, India. Ook daar zijn er zoveel indrukwekkende, historische bouwwerken van formaat, met donkere stenen en veel houtsnijwerk. Omdat de kaartjesverkoopster van het Amir Khayrbakh complex ons volgt en probeert ons te bedonderen door zogenaamd behulpzaam voor ons te “helpen” met bestellen gaan we na het bewonderen van de schitterende tegeltjes gauw verder.
de Aqsunqur moskee oftewel de Blauwe moskee
Van de Blauwe moskee naar Bab Zuweila is het best een eind lopen. Je kunt dit stuk flink inkorten door voor een paar cent in één van de tuktuks te stappen die in deze wijk rondrijden. Je mist dan wel het leven op straat dat wij zo tof vinden. Spreek altijd vooraf de prijs af!
Bab Zuweila en de Moskee van Sultan Al Muayyad Shaykh
30.042917585902316, 31.25770189485181 open in Google Maps
Wij lopen liever en kijken onderweg bij een bakker en een fietsenmaker binnen. Een jochie met een fiets die wel 50 jaar oud lijkt op het stoepje buiten te wachten. Hier zijn dingen niet snel af of versleten, hier krijgt alles een tweede kans. Wij voeren de magerste straathonden ons oude brood. Als we na heel veel zwaaien, over en weer lachen en selfies bij Bab Zuweila en de Moskee van Sultan Al Muayyad Shaykh aankomen zijn we best toe aan een hapje en een drankje. En vooral aan even een break van deze sensory overload. Middeleeuws Caïro is geweldig, maar ook heel erg intens. We besluiten tóch eerst nog even de moskee van binnen te bekijken. Wat een enorme, houten en ivoren poorten en overweldigend mooie decoraties ook hier weer.
de Sultan Al Muayyad Shaykh moskee en Bab Zuweila
De beklimming van Bab Zumeila, om Caïro van bovanaf te bewonderen, slaan we even over. We hebben gewoon geen puf meer. Na vragen en zoeken op Google maps komen we tot de conclusie dat een restaurantje zoals wij het zoeken niet in deze omgeving te vinden is. Er zijn hier alleen wat plekken om eten af te halen, maar we willen juist zo graag even zitten en chillen. We besluiten een willekeurige tuktuk te vragen ons naar een restaurantje toe te brengen en geven als richting de Khan El-Khalili markt aan, omdat dat onze volgende stop is. Door een propvolle, smalle winkelstraat, de Al Motaz Ldin Allah street, worden we naar de rand van de wijk gereden. En dan staan we daar. Geen restaurant in zicht. Niemand spreekt Engels, tot een mannetje met een big smile zich als onze redder aandient: hij spreekt Engels en weet wel een restaurant.
Als ervaren reizigers gaat er direct een alarmbelletje af, maar we weten het ook even niet in deze warme, overweldigende omgeving met moeie voeten en een opkomende hoofdpijn. Het zogenaamd vlakbij zijn de restaurant is 10 minuten lopen, exact in de richting waar we net vandaan zijn gekomen. Pfff.. en het restaurantje?! Daar krijgen we al een Delhi-Belly als we alleen al kijken naar hoe het eruit ziet. Als laatste wanhoopsdaad check ik reisblogs van andere mensen die Middeleeuws Caïro bezochten en zie ik dat zij eten vlakbij Khan El-Khalili. Met dit exacte adresje stappen we opnieuw in een tuktuk en rijden we door steegjes waarvan je niet eens zou verwachten dat we er doorheen passen. Winkeliers trekken hun tentoongestelde waren snel opzij als we eraan komen. Voorbijgangers duiken een gaatje in tussen 2 miniscule winkeltjes.
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.
Sultan Hassan moskee en medressa: 1e stop op je wandeling door Middeleeuws Caïro
30.0322837, 31.2535955 open in Google Maps
Lunch en Khan El-Khalili
Bij de Al Azhar moskee worden we uit de tuktuk gezet en zien we op onze Google maps dat aan de overkant ons adresje zou moeten zijn. Als we de voetgangerstunnel onder één van de drukste straten van Caïro door zijn, kunnen we alleen het restaurant niet vinden. Ook de ingang van een Indiaas restaurant dat hier reclame maakt blijft voor ons verborgen. Gelukkig zien we wel een enorm terras bij Fatatry El Hussein Egyptian Pancake House. Zoals eerder gezegd: geen haute cuisine, maar een rustplekje en wat te eten in deze hectiek. Let wel op: óf de bediening kan niet rekenen, óf ze tellen naar eigen idee wat extra’s bij je rekening op, óf een combinatie van beiden (vermoedelijk dat laatste, gezien de 3 verwoede pogingen voor mij uit te rekenen dat het toch echt wel klopt en dan 3 keer op een ander bedrag uit te komen).
Khan El-Khalili is dé plek om in Caïro souvenirs te kopen. Hier is alles te koop. Onze kleinste reiziger heeft de kunst van het afdingen al gauw door, als ze de mooiste piramide, koelkastmagneet en kameel gevonden heeft. Met een tasje vol spulletjes zetten we onze wandeling voort.
Op de Khan El-Khalili bazar is alles te koop
Qalawun complex in de Al Muizz Al Deen
Khan El-Khalili gaat niet te ver van onze late lunchplek over in de Al Muizz Al Deen. De Al Muizz Al Deen is de bekendste straat van heel Middeleeuws Caïro. Het is ook de meest toeristische en dat zien we. Het aantal gelikt uitziende winkeltjes met souvenisrs is enorm. Toch is het ook een enorm fotogenieke straat, met een groot aantal historische monumenten. Tussen de buitenlandse bezoekers drinkt de lokale bevolking een kopje koffie van één van de koffieschenkers die met klepperende schoteltjes tussen het winkelend publiek lopen. Als we de Medressa en het mausoleum van Al Salih Ayyub voorbij zijn, zien we het meest indrukwekkende bouwwerk van de hele straat: het Qalawun complex.
Helaas wordt het raampje van de kaartverkoop onverbiddellijk voor onze neus dichtgeklapt als we eraan komen. Het is bijna sluitingstijd. De man bij de ingang van de gigantische, 13e eeuwse moskee-medressa laat ons nog even door een raam naar binnen gluren. We zijn onder de indruk van de Gotische, Mamluk (Syrische) architectuur. Voor de buitenkant hebben we geen kaartje nodig, dus we kijken daar nog uitgebreid rond, voor we teruglopen. We nemen ons voor de volgende dag nog terug te komen voor de binnenkant, maar helaas redden we dat niet meer. Reden om terug te komen naar Caïro dus!
Het Qalawun complex is één van de meest imposante gebouwen in Middeleeuws Caïro
Van de Sabil Kuttab van Katkhuda terug naar de Al Azhar moskee
Een klein eindje verder in de bruisende Al Muizz Al Deen bewonderen we de Sabil Kuttab van Kathuda, een Middeleeuwse watervoorziening en Koran-school, die midden in de straat staat. De stenen decoraties, de houten randen en schitterende houten balkons rondom laten zien dat dit altijd al één van de meest welvarende delen van de stad is geweest. We overwegen even om nog verder te lopen naar de Sultan Al-Zahir Barquq moskee en de Al Zahir moskee, maar we vinden het eigenlijk wel welletjes. We gaan nog een kijkje nemen in de Al Zahir moskee, die we eerder voorbij gelopen zijn en noemen het dan een dag.
Een wat teleurstellend einde van onze wandeling door Middeleeuws Caïro
Onze wandeling door Middeleeuws Caïro is eigenlijk een aaneenschakeling van wow-momenten. De Al Azhar moskee is dat van buiten ook. Van binnen worden we echter teleurgesteld. Deze oudste moskee van Caïro en de op één na oudste universiteit ter wereld heeft van binnen een glanzende, witte vloer, wat het in onze ogen zo modern en echt lelijk maakt. Misschien ligt het wel aan hoe moe we zijn van een hele dag struinen door deze intense, Islamitische wijk. Hoe mooi de buitenkant ook is, met haar dubbele minaret, de rood-witte steenmotieven en decoraties boven de poort, de binnenkant kan ons niet bekoren. Onze meiden kijken nog even bij de Koranlessen die veel groepjes kinderen hier krijgen, maar dan vinden we het echt tijd om onze wandeling door Middeleeuws Caïro af te sluiten.
Sabil Kuttab van Katkhuda en de Al Azhar moskee
Ondanks dat ik in Egypte elke dag bedekkende kleding heb gedragen en een sjaaltje mee had om mijn hoofd te bedekken, blijkt dat bij de Al-Azhar moskee niet voldoende. Mijn wijde broek mag niet en de armen moeten volledig bedenkt zijn. Er worden gratis gewaden uitgeleend die wel aan de voorwaarden voldoen.
Meer tijd in Middeleeuws Caïro
Wij hebben met onze aparte bezoeken aan de Citadel en de Sultan Hassan moskee een volle dag in Middeleeuws Caïro doorgebracht. We hadden er met gemak meer tijd kunnen besteden. Met een dag extra hadden we nog rustig onze tijd kunnen nemen voor het Qalawun complex. Ook het Museum of Islamic Art lijkt me de moeite van een bezoek waard. Wie weet, gaan we nog een keer terug en overnachten we niet te ver van de bezienswaardigheden die we nu gemist hebben.
De Ibn Tulun moskee is slechts een kilometer van de start van deze wandeling
Oh en tijdens een eerdere rondreis door Egypte hebben we een uurtje doorgebracht in de Ibn Tulun moskee. Deze bevindt zich ongeveer een kilometer van de start van deze wandeling. Heb je de tijd, dan is een bezoek aan Ibn Tulun zeker de moeite. Beklim dan vooral ook de minaret, voor een geweldig uitzicht over Middeleeuws Caïro.