Veel mensen bezoeken in India eerst de highlights. Vaak zijn dat de Taj Mahal, Varansi en de paleizen en forten van Rajasthan. Delhi staat vaak ook op het programma, aangezien dat nou eenmaal de plek is waar de meesten landen en weer vertrekken uit India. Zelf zijn we nog nooit in Delhi geweest, in elk geval niet om de bezienswaardigheden van de stad te zien. En in tegenstelling tot de meeste bezoekers van India zijn wij na die eerste kennismaking met het land nog verschillende keren terug gekomen om juist het India off the beaten track te zien. Dat spreekt ons telkens weer vele malen meer aan dan de echte hoogtepunten. Wil jij ook graag eens de minder bekende kant van dit kleurrijke land zien? Ik vertel je graag welke plekken in India off the beaten track wij de moeite waard vonden.
India off the beaten track – ook in Rajasthan
Zelfs in het relatief druk bezochte Rajasthan heeft India off the beaten track bestemmingen in de aanbieding. Je zou zo dus zelfs een reis langs de hoogtepunten kunnen combineren met minder bekende plekken, zoals je die op het platteland van Rajasthan makkelijk kan vinden . En zelfs binnen een vrij toeristische stad als Bikaner hoef je eigenlijk maar door de achteraf-straatjes te gaan dwalen om je in een heel ander India te wanen dan rondom het Junagarh Fort.
Zelfs in Rajasthan is het niet moeilijk het gebaande pad te verlaten
Shekawati
Tussen Delhi en Jaipur ligt een regio die nog amper bezocht wordt en toch zeer de moeite waard is. In Shekawati vind je schitterende, oude haveli’s, de met fresco’s versierde koopmanshuizen van vroeger. Vaak zijn deze haveli’s nog verrassend goed bewaard, maar soms zijn ze ook juist in een hele mooie staat van verval. En reis je door Shekawati, dan zie je overal nog het leven zoals het hier al eeuwen lang geleefd wordt. In de verte komt een schapenherder met een enorme kudde aan door het stoffige landschap, terwijl de bus voor je tot de nok toe gevuld is met mannen met indrukwekkende snorren en dames in de meest kleurrijke gewaden. Hun armen en enkels rinkelen van de glimmende sieraden en henna siert hun handen.
Schitterende haveli’s en mooie mensen in Shekawati
Aravalli gebergte
Het Aravalli gebergte wordt nog maar weinig aangedaan door toeristen, hoewel er toch 2 bekende attracties zijn, die zeker een bezoek waard zijn. De indrukwekkende tempel van Ranakpur en het fort van Kumbalgarh zijn 2 must sees, maar ook als je deze plekken al bezocht hebt hoef je jezelf hier niet te vervelen. De Arravalli heuvels en de bossen zijn schitterend, net als al die kleine dorpjes die je er vindt. Stop op een willekeurige plek en kijk hoe de mensen hun akkers bewerken en hun leven leiden op een eenvoudige, maar zo bijzondere manier. Water wordt bijvoorbeeld uit de put gehaald en de akkers worden geïrrigeerd met behulp van waterwielen. Op verschillende plaatsen worden die wielen nog bediend door twee ossen rond te laten lopen, hoewel de benzinemotor aardig op weg is om de ossen te verdringen.
Het prachtige landschap en eenvoudige leven van het Aravalli gebergte
Tulbanden, sari’s en paarden in Narlai
Wij zijn dol op de stoffige, traditionele woestijndorpjes van het échte Rajasthaanse platteland. Narlai is zo’n dorpje. Ongeveer halverwege tussen Jodhpur en Udaipur ligt Narlai, niet zo ver van het imposante Kumbalgarh fort en de Arravalli Hills. Een hoofdweg is er niet, om in Narlai te komen. Vanuit welke windrichting je ook naar Narlai reist, je zult altijd de kleine weggetjes door allerlei andere stoffige woestijndorpjes moeten nemen. Onderweg zie je Rabari herders met hun kuddes schapen en geiten rond trekken door het droge, verlaten landschap. Hier dragen de dames nog kleurrijke sari’s en schitterende sieraden. Tulbanden worden door de meeste mannen nog gedragen. Ik hou van dit soort traditionele plekken. Dit is echt India off the beaten track. Onze meiden zijn dol op paarden. Laten ze díe nou ook nog hebben in Narlai en je begrijpt dat dit de perfecte plek voor ons is, om een paar dagen door te brengen. We slapen op een stoeterij met Marwari paarden. Lees er alles over in mijn blog over Narlai.
In traditioneel Narlai zie je nog volop tulbanden en sari’s
Orchha
Het kalme en dorpse Orchha is echt zo’n plek waar de tijd lijkt stil te staan. Er is één drukke kruising, waar alles lijkt te gebeuren en verder kan je hier heerlijk rond struinen en genieten van de twee schitterende paleizen, de oude tempels en de grappige makaken. Overal staan eenvoudige huizen, waar de dames voor de deur hun chapati’s voor de lunch zitten te maken en bij de waterput op de hoek staan een paar vrolijke, brutale jochies zich te wassen. De markt in de omgeving van de tempels is een kleurrijke verzameling stalletjes met offers, armbanden, souvenirs, groenten en fruit en in de omgeving van Orchha vind je nog meer mooie tempels. Als ik denk aan één van de meest bijzondere plekken van India, dan denk ik aan Orchha.
Forten, tempels en brutale apen in Orchha
Bijapur in Karnataka
In Karnataka hebben de meeste mensen nog nooit van Holland gehoord. Dus na de meest gestelde vraag op reis (“where are you from?”) is het vaak even stil. Alleen hierom al vonden we dit de meest geweldige staat van India. Off the beaten track is in Karnataka geen enkel probleem, dit is één van de puurste en mooiste staten van het land. Zelfs in de redelijk grote stad Bijapur ben je een bezienswaardigheid als je over straat wandelt. Paard en wagen en de ossenkar zijn hier nog niet uit het straatbeeld verdreven en de bussen die er rond rijden lijken uit een ander universum te komen.
Op de bussen staan overigens alleen plaatsnamen in het Kannada, de lokale taal en deze kriebels zijn voor ons eigenlijk niet leesbaar. Reizen is hier dus echt één groot avontuur. Je zou het niet verwachten, maar toch staat juist hier in Bijapur een geweldig indrukwekkend monument: de Gol Gumbaz. Deze graftombe vinden wij minstens zo mooi als de Taj Mahal, maar deze plek hoeven we dan met bijna niemand anders te delen. We zijn vrijwel de enige bezoekers, in de vroege ochtend.
Het eenvoudige leven en Gol Gumbaz in Bijapur
Badami, net iets zuidelijker
Rondom Badami stikt het van de fotogenieke, kleurrijke gehuchtjes. Badami zelf is ook fantastisch, zeker als de wekelijkse markt aan de gang is. De hele omgeving loopt dan uit en je komt ogen te kort. De meest uiteenlopende producten worden verkocht en op de hoek zit “de man met de 5-potige koe”. Het oude dorp is een prachtige verzameling huisjes, met deuren vol houtsnijwerk. Als je de omgeving van de bekende tempelgrotten van het dorp nadert is alleen duidelijk dat Badami niet meer zo onontdekt is als toen jaar geleden. Logisch ook, want de grotten en tempels zijn fantastisch, maar toch. Kinderen roepen om het hardst om een “skoelpen, bonbon, chocolaaaate!” Op het moment van ons bezoek zijn de enige andere toeristen Indiërs. Laten we hopen dat die het ook zijn die de lokale jeugd hier zo verpest hebben..
De tempels en grotten van Badami
Tot zover mijn suggesties voor India off the beaten track. Heb jij nog aanvullingen voor deze blog, plekken die we een volgende keer echt moeten zien?
Hoi Yvonne , wat een fijne tips over India off the beaten track !Wij gaan in oktober weer naar India .Beginnen in Auroville , dan Goa en Rajasthan . Liefs ,Adri en Francine .
Wat leuk om te horen! Wellicht komen we elkaar wel tegen. Wij gaan ook in oktober weer naar India. Veel plezier alvast.