Brasov, de bekendste Transsylvaanse stad in Roemenië, wordt omgeven door imposante natuur en bergen. Vanuit het centrum kun je met de kabelbaan in een mum van tijd bovenop Tampa Hilla staan. Op een steenworp afstand van de binnenstad maak je zo je eerste wandeling in de schitterende natuur die Brasov omringt. Ga je net iets verder weg, dan wacht ruiger, meer onontgonnen terrein. Met onze kinderen zijn wij niet echt de wildernis in gegaan. We hebben gekozen voor een aantal wandelingen die ook voor korte beentjes prima te doen zijn, maar je toch de fantastisch mooie natuur rond Brasov laten zien. Ga je mee, de paden op, de lanen in?
Wandelen tussen eenvoudige dorpjes aan de rand van Piatra Craiului
Ten Zuidwesten van Brasov vind je één van de mooiste stukjes natuur rond de stad: Piatra Craiului nationaal park. In een dik half uur ben je er. Piatra Craiului nationaal park heeft het allemaal: glooiende groene heuvels, ruige, rotsachtige bergkammen, snelstromende riviertjes vol vis en smalle kloven, waar amper zonlicht doordringt. Op net iets meer dan een half uur van Brasov rijden we, zodra we Zarnesti achter ons laten, de onverharde weg op naar Piatra Craiului nationaal park. Officieel zouden we ergens entree moeten betalen, maar we zien geen enkele plek waar we dat dan zouden kunnen doen. Bij de Botorog bron nemen we de steile aaneenschakeling van haarspeldbochten naar het dorpje Magura.
Magura: houten huizen en boerderijen en heel veel natuur
Als je aangewezen bent op het openbaar vervoer zul je moeten lopen vanuit Zarnesti, of probeer een lift te krijgen. Met de eigen auto rijd je naar Magura. Parkeer ergens in de berm van de smalle weg en geniet direct van een 360 graden panorama vol natuur.
Een man zit op een zelf gemaakte, houten schommelbank in zijn voortuin. Met handen en voeten vragen we welke kant Pestera uit is en we beginnen te lopen. Verspreid in het landschap staan wat houten huizen die uit een sprookje lijken te komen en wel een likje verf kunnen gebruiken. Toch zijn ze nog altijd prachtig, vanwege de details van houtsnijwerk. De boerderijen, wat verder weg, worden omgeven door heuvelachtige graslanden, met loof- en naaldbomen. De enige die we onderweg tegenkomen zijn enkele andere wandelaars en herders, met hun vee. Die hebben hier meer dan genoeg te knabbelen, de omgeving is haast onnatuurlijk groen.
tussen Magura en Pestera
Afslag naar Sfanta Treime klooster
Terwijl we langzaam afdalen van de hoogste heuvel, horen we bijen zoemen, bellen van koeien of ander vee rinkelen en het ruisen van de wind. Verder helemaal niets. Na een kwartier slaan we een kleiner zandpad in, aan de rechterkant, dat ons via meer groen en heel veel gekleurde bloemetjes naar het Sfanta Treime klooster brengt. Het klooster ziet er vrij nieuw uit, maar het ligt er bijzonder fotogeniek bij, bovenop een heuvel. We worden begroet door een vriendelijke hond. Binnen is het sereen en de schilderingen op het plafond en de muren zijn een groot, kleurrijk kunstwerk. Aangezien het klooster aan een doodlopend zandpad ligt, kun je alleen omkeren. Terug bij de splitsing heb je de keus uit verder lopen naar Pestera, of omkeren naar Magura. Wij kiezen dat laatste, want we willen nog een tweede wandeling maken vandaag.
Het loont om de afslag naar het Sfanta Treime klooster te nemen
Zarnesti Kloof
Als we met de auto de bochtige, steile zandweg weer afdalen naar de Botorog bron, is het daar inmiddels een drukte van belang. Het is zondag en tijd voor een middagwandeling door de lokale bevolking. Normaal gesproken kun je nog ongeveer een kilometer doorrijden tot de wegafsluiting, waar de echte wandeling naar de Zarnesti kloof begint. Nu parkeren we in het laatste vrije plekje en lopen we langs een lange rij geparkeerde auto’s richting de kloof. Direct na de wegafsluiting wordt het pad smaller en rijzen hoge rotswanden op aan weerszijden van het pad. Geleidelijk lopen we omhoog, maar uiteindelijk besluiten we dat we het magnifieke uitzicht vanaf de top moeten laten voor wat het is. Met jonge kinderen is dat echt een beetje te veel van het goede.
Ben je in goede conditie, dan kun je vanaf de Botorog bron ook een loop maken, via de Zarnesti kloof, naar Pestera en Magura en dan terug. Je loopt dan zo’n 7 tot 8 uur. Ben je met twee of meer, dan kun je dit op eigen gelegenheid doen, in je eentje sluit je beter bij een gids aan.
De Zarnesti kloof kan het begin zijn van een mooie loop
Bucegi natural park – natuur en bergen om van te smullen
Pal ten Zuiden van Brasov vind je meer natuur en bergen. In het Bucegi natural park kun je uren lopen, zonder ook maar een mens tegen te komen. De vergezichten vanaf het relatief vlakke, bovenste deel van het park zijn fenomenaal. Houd er rekening mee dat je vanuit Brasov waarschijnlijk lang onderweg bent naar Busteni of Sinaia, beiden mooie startplekken voor een hike in de natuur. De wegen van en naar Busteni staan vrijwel altijd vast. Je doet er zo een uur langer over dan gepland.
Zowel in Busteni als in Sinaia kun je de kabelbaan omhoog nemen, maar je kunt ook direct beginnen met wandelen en lopend klimmen. De kabelbaan in Busteni is populairder en kan vooral in de zomermaanden lange wachttijden hebben. Op de wandelpaden en ook zodra je de eindhalte van de kabelbaan achter je laat, kom je amper meer iemand tegen. Hier is de lucht schoon en de natuur puur en uitgestrekt. Herders trekken met hun kudde van hut naar hut. Houd er rekening mee dat de honden die ze bij zich hebben niet altijd even vriendelijk zijn. Bekende rotsformaties zijn de Sfinx en Babele, beiden het makkelijkst bereikbaar vanuit Busteni. Vlakbij kun je overnachten in de Babele hut, of doorlopen naar de Omu hut. Deze laatste is de hoogste overnachtingsmogelijkheid in Roemenië.
Bucegi natural park
Het weer in Bucegi natural park is het hele jaar door onvoorspelbaar. Zelfs in de zomer kan het weer ineens omslaan en sneeuw ligt er altijd wel ergens. Houd daar rekening mee in je kledingkeus.
Nóg meer natuur en bergen rond Brasov
Zo ruig en hoog als Piatra Craiului en Bucegi wordt het verder nergens dichtbij Brasov, maar er zijn zeker meer natuur en heuvels te vinden. De Baraolt Mountains, die je vanuit Sugas Bai kunt verkennen is een voorbeeld. De D13, van Brasov naar Rupea heeft verschillende afslagen, waar je de auto kunt parkeren en zo de natuur in loopt. Tussen Brasov en Sibiu vind je meer ruige berggebieden, waaronder de Moldoveanu. Dit is een schitterend gebied met ongerepte natuur zo ver je kunt kijken. Check wel altijd het weer, voor je op pad gaat en neem een gids mee als je de omgeving niet kent.
Wij vertrekken zo meteen naar Cluj om van daaruit een mooie ronde te maken met de wagen door Transilvanie waar vooral wandelen op het programma staat, ben benieuwd wat ons daar te wachten staat, groetjes, Thomas en Emilia
Oh, wat een fijn vooruitzicht! Veel plezier.
Ja, jij hebt mij echt nieuwsgierig gemaakt naar Roemenië Yvonne. Ik wist niet dat de natuur daar zó gaaf is!