Holi in India Jodhpur Rajasthan

Holi in India – kleurrijke ervaring in Jodhpur Rajasthan

Holi in India vieren is een lang gekoesterde wens die in vervulling gaat. Het ligt voor de hand dat we Holi in Pushkar zullen vieren, omdat deze plek bijzonder is voor ons. Na lang wikken en wegen kiezen we uiteindelijk toch een andere plek om dit kleurrijke feest mee te maken. Holi in Pushkar is populair, bij zowel Indiase als buitenlandse toeristen. Daardoor is het druk, hectisch, duur en naar onze verwachting niet erg authentiek. Op veel websites wordt Pushkar als dé plek genoemd om Holi te vieren. Jaipur scoort ook hoog. Een paar avonden online speurwerk leidt me steeds terug naar één stad, de stad waar Peter mij ooit ten huwelijk vroeg. Holi in Jodhpur it is!

Hoe wordt Holi in India gevierd?

Wie Holi in India wil vieren kan dat elk jaar op een andere plek doen en telkens een heel andere ervaring hebben. Iedere stad heeft haar eigen tradities en gebruiken, maar in Rajasthan en Uttar Pradesh wordt Holi het meest uitbundig gevierd. De legende van Holi is één van de bekendste Hindu verhalen. Het begint met de demonenkoning Hiranyakashapu, die zijn eigen zoon wilde vermoorden. Hiranyakashapu was een vijand van Lord Vishnu en ontdekte de toewijding van zijn zoon Prahlaad voor Vishnu. Dit maakte hem boos en hij probeerde zijn zoon te vermoorden, maar dat mislukt telkens.

Holi in Rajasthan uitbundig gevierdHoli wordt in Rajasthan uitbundig gevierd

Uiteindelijk benaderde hij zijn zus Holika om hem te helpen Prahlaad te doden. Holika kon nooit door vuur worden geschaad, vanwege een bescherming van Lord Brahma. Daarom nam ze Prahlaad op haar schoot en stak zichzelf in brand. Echter, Lord Vishnu redde Prahlaad en Holika werd gedood door het vuur voor het misbruiken van de bescherming. De legende is langzaam veranderd in een festival om de triomf van het goede over het kwade te markeren.

Waar je Holi in India ook viert, het feest vindt altijd verspreid over twee dagen plaats. De avond voor het bekende kleurenfestival heet Holika Dahan. Er worden overal kleine vreugdevuren gemaakt. Mensen aanbidden het vreugdevuur omdat ze geloven dat het hen welvaart zal brengen en ze het kwaad uit hun huizen en levens kunnen verwijderen. Ze lopen met hun gezin en buurtbewoners samen zeven keer om het vuur en geven elkaar daarna Indiaas snoep. De volgende dag vindt het kleurenfestival plaats, Holi Phagwa. Mensen vieren dan de overwinning van het goede over het kwade, van de lente op de winter. Het is eigenlijk het nieuwjaarsfeest van de Hindu’s.

Holika Dahan IndiaZo wordt Holika Dahan in India gevierd: met vreugdevuren

Waarom wij Holi in Jodhpur vieren

In verschillende blogs wordt Jaipur ook geroemd als één van de beste plekken om Holi in India te vieren. Net als in Pushkar zijn ook hier veel toeristen. Jaipur heeft veel bezienswaardigheden en is daarom de meest bezochte stad van Rajasthan en voor Holi wordt groots uitgepakt om de bezoekers te vermaken. De olifantenoptocht, die door duizenden mensen bezocht wordt, is één van de highlights van het feest. In Udaipur zijn er extra festiviteiten die worden georganiseerd door de koninklijke familie. Het is ons allemaal te groots en massaal.

De smalle straatjes van het oude gedeelte in de blauwe stad Jodhpur lijken mij een geweldig alternatief voor deze grote feesten. De fotogenieke blauwe stad, met haar eeuwenoude koopmanshuizen lijkt me bovendien een uitstekend decor voor het Holi feest. Het blijkt een goede keus. Holi in Jodhpur is super. De stad voelt direct fijn en de inwoners zijn ook tijdens de andere dagen duidelijk blij ons te zien, maar tijdens Holi is dat extra zo. Met veel enthousiasme worden we verwelkomd en worden we uitgenodigd om te delen in de feestvreugde. Mensen vragen ons of het onze eerste keer in India is en wat we van Holi vinden. Ze zijn apetrots als we enthousiast reageren.

enthousiasme Holi IndiaMet veel enthousiasme worden we in Jodhpur ontvangen om Holi in India mee te vieren

In de dagen voor Holi zien we ook al geregeld mensen helemaal onder het kleurpoeder lopen of op een motor voorbij rijden. Vooral in de Ghanshyam temple zijn er steeds feestjes, waarbij er al Holi gespeeld wordt. De laatste dag voor Holi schijnen er zelfs duizenden mensen geweest te zijn. Die dag doen wij net een tour buiten de stad.

Holika Dahan

De eerste dag van Holi heet Holika Dahan. We zien aan het eind van de middag steeds meer mensen vreugdevuren voorbereiden. Ronde plakken koeienpoep worden samen met hout opgestapeld. Veel mensen passeren ons op de motor met lange stokken en graan onder hun arm. Dat graan is de eerste oogst van het jaar, zo wordt ons verteld. Dat wordt kort geroosterd in het vuur en opgegeten, om het begin van de lente te vieren. De stokken worden gebruikt om in het brandende vuur te steken en al smeulend het huis mee te “reinigen”. Bij de snoepwinkels in “Halwa Galli” is het een drukte van belang. Na de ceremonie rond de vreugdevuren wordt het snoep uitgedeeld aan de andere aanwezigen.

Holika Dahan JodhpurOnze wandeling tijdens Holika Dahan geeft een goed beeld van deze eerste feestdag

Als we net na zonsondergang door de smalle Middeleeuwse straatjes van Jodhpur lopen zien we steeds meer vuren aangestoken worden. Sommige mensen zijn bij de verschillende kleine tempels om te bidden Eén van de vuren is in een kleine binnenplaats, met 4 of 5 huizen er omheen. We worden direct uitgenodigd om ook rond het vuur te lopen en krijgen van alle kanten snoep toegestopt. Als het vuur bijna gedoofd is, lopen we verder naar de grote Ghanshyam tempel. Daar is het druk met mensen die nog Puja komen doen. Niet alleen bloemen, maar zelfs een complete Thali (schaaltjes met verschillende gerechten) wordt aan Lord Krishna geofferd. We zijn gewend dat we als toeristen wat uit Hindu tempels geweerd worden, maar nu worden we steeds weer uitgenodigd om verder de tempel in te lopen, tot het allerlaatste heiligdom aan toe.

Holi in India – één groot feest

De volgende ochtend is het om 8 uur nog rustig op straat. Er is ons gisteren verteld dat rond deze tijd het Holi festival gaat beginnen, maar we merken er nog weinig van. Holi in India is blijkbaar net als alles in dit land: vaak wat later dan verwacht. Wij zijn er in elk geval klaar voor. Een paar dagen eerder hebben we al zakjes kleurpoeder gekocht, op de markt. De meiden zijn elk gewapend met een waterpistool en Peter en ik hebben elk een goedkoop, wit shirt gehaald. We gaan eerst nog maar even ontbijten, bij ons favoriete restaurantje met dakterras. Vanaf daar boven hebben we een mooi overzicht op wat er beneden op straat gebeurt. Als we onze buik vol hebben, is er al wat meer actie. Nog gauw nemen we een “before-foto”, zo schoon als we vandaag niet weer zullen worden.

start tweede dag Holi IndiaZo schoon als bij de start van de tweede dag Holi in India werden we niet meer

Beneden worden we direct benaderd door een groepje jongeren, ook nog in smetteloos witte kleding. “Happy Holi” roepen ze, waarna ze een flinke hand gekleurd poeder op onze wangen smeren. We doen hetzelfde bij hen en duiken daarna direct één van de steegjes van de oude, blauwe stad in. Al gauw komen we erachter dat het poeder niet de lucht in wordt gegooid, zoals ik altijd dacht. Iedereen die we tegenkomen smeert het op elkaars wangen, voorhoofd en in het haar. Ondertussen wens je elkaar “Happy Holi”. In een wat breder straatje is een groot watergevecht bezig, met een groep buurtkinderen. Onze meiden doen graag mee.

Terwijl we door de straten van Jodhpur lopen worden onze gezichten én kleding steeds kleurrijker. Vanaf een uur of elf wordt het pas echt druk en lijkt het alsof elke inwoner uit de oude stad buiten is. Mensen staan voor hun deur en wachten wie er langskomt om “Happy Holi” te wensen, óf rijden met bontgekleurde gezichten op hun motor door de steegjes, op weg naar een groter feest. Groepen jongeren rijden al toeterend in colonne door de bredere straten, terwijl anderen vanaf hun deuropening of dakterras waterballonnen op ze gooien. Zo nu en dan stopt zo’n grote groep motoren bij het pleintje vlakbij onze accommodatie. Ze zetten hun soundblaster aan, slaan op drums en dansen uitbundig. Een minuut of tien later stappen ze weer op hun motor en scheuren verder.

Holi in Jodhpur leuk voor kinderenHoli in Jodhpur is ook super leuk voor kinderen

Na het midddaguur wordt onze kleding van lekker kleurig een soort van bruine drabkleur. Alle poeder is met elkaar vermengd. Het feest wordt op sommige plekken wat ruiger. Sommige pubers proberen wie het brutaalst durft te zijn en twee keer krijgen we een wel erg harde waterballon tegen ons aan. We gaan bij één van de winkeltjes op een stoepje zitten met wat snacks. Ondertussen bekijken we de feestende meute die door de straten rijdt en loopt. We besluiten dat het voor ons mooi is geweest. We maken nog een laatste rondje door de wijk. Het poeder dat over is gooien de meiden om beurten hoog de lucht in, een prachtig effect in het zonlicht. Moe maar voldaan stappen we onder de douche. Holi in India, wat een feest!

Het was super om Holi in India mee te maken in Jodhpur. Zeker voor gezinnen is dit dé manier om dit unieke kleurenfeest te ervaren. Ben je op zoek naar een grotere happening waar massa’s mensen dansen en kleurpoeder in de lucht gooien? Ga naar Pushkar of bezoek één van de grote feesten die rondom steden als Jodhpur ook georganiseerd worden.

kleurrijk Holi Indiakleurrijk Holi in Jodhpur, India

Veiligheid tijdens Holi in India

Holi in India is een vrolijk feest, dat meestal vooral gezellig is. In de loop van de dag weten niet alle mannen (en jongens) zich even fatsoenlijk te gedragen, zeker als er alcohol gedronken is. Blijf daarom vooral in grote mensenmassa’s op je hoede. Zeker van vrouwelijke reizigers die alleen reizen worden zo nu en dan meldingen van aanranding ontvangen. Probeer in een groepje te gaan, met het liefst ook mannelijke feestvierders. Kleed jezelf conservatief. Bedek in elk geval benen, schouders en decolleté en draag liefst niet al te strakke kleding. Bedekkende kleding is ook wel zo makkelijk bij het schoon boenen van al dat poeder na afloop.

Vier je Holi in Jodhpur, dan is de oude, blauwe stad een hele veilige plek om te genieten van dit kleurrijke festival. Rond de klokkentoren is de gekte vaak het grootst. Op plekken als Toorji Ka Jhalra wordt geregeld melding gemaakt van zakkenrollers. Neem niet te veel contant geld mee en laat waardevolle spullen in je kamer. Niet alleen kan het dan niet verdwijnen, maar poeder en water zijn meestal geen goede combinatie met geld.

Happy HoliDe hoeveelheden kleurpoeder tijdens Holi zijn geen goede combi met geldbiljetten

Het beste begin je vroeg op de dag met Holi. Zo kun je er een beetje rustig inkomen, als nog niet iedereen massaal op straat is. In de loop van de dag, en zeker de middag, worden dingen vaak gekker en wilder. Dat is de tijd om lekker bij een rooftop restaurant neer te strijken en wat te eten of drinken. Zo kun je vanaf boven nog wat meegenieten van de chaos op straat. Zorg dat je in elk geval voor het donker weer terug bent in je accommodatie.

Extra tips voor Holi in India

Tijdens Holi in India is bijna iedereen vrij. Winkels zijn soms in de ochtend nog open, maar vaak ook niet. Doe je inkopen voor Holi een paar dagen van te voren. Denk daarbij ook aan wat snacks. Hoewel je waarschijnlijk van volslagen vreemden snoep en chai zult krijgen, is het goed om ook zelf wat bij je te hebben voor de plotselinge trek na een paar uur feestvieren. Restaurants in toeristische plaatsen zijn vaak voor ontbijt wel open en vanaf een uur of 4 ’s middags ook weer. Tijdens het hoogtepunt van Holi zul je ook beter moeten zoeken naar een restaurant dat open is én voldoende personeel heeft om jou gauw van een maaltijd te voorzien.

Holi in India groot feestHoli in India is één groot feest voor alle leeftijden

Koop ook een dag voor Holi nog ergens kokosolie, om je armen, gezicht en (zeker blond!) haar mee in te smeren. Door een laagje olie blijft de kleur naderhand minder achter. Vooral de rode en roze kleuren zijn soms erg hardnekkig. Met een laagje olie hoef je niet nog dagen na Holi als een rode tomaat over straat. Vergeet je nek ook niet! Draag geen sieraden tijdens Holi. De kans dat ze beschadigen of kwijt raken is zeker aanwezig.

Ik heb besloten mijn camera tijdens Holi in onze kamer achter te laten. Je kunt je camera ook heel strak inpakken in folie, zoals ik een aantal Indiase mensen heb zien doen. Het risico dat er toch iets kapot zou gaan was mij te groot. Ik heb toen we terug bij onze accommodatie waren de camera nog even opgehaald om voor de deur wat plaatjes te schieten. In die tien minuten is er één keer bijna een waterballon tegenaan gegooid door de buurjongen en één keer een poederbom door een volwassen voorbijganger met een hele grote mond. We hebben foto’s gemaakt met de Go Pro en met mijn telefoon. Die laatste heb ik in een plastic zakje in mijn broekzak bewaard. Niet ideaal en uiteindelijk kwam er ook poeder op, doordat ik steeds foto’s en filmpjes wilde maken. Een plastic telefoonzakje zou wel een uitkomst geweest zijn.

Holi poeder komt overalHoli poeder komt overal dus denk goed om elektronica en kleding

Draag je oudste kleding als je Holi in India viert, of koop een goedkope outfit, een paar dagen van tevoren. Wij vonden een wit t-shirt wel leuk, omdat je daar de kleuren het beste op ziet. Mijn broek en die van onze oudste waren bedrukt met donkere kleuren en zijn beiden schoon geworden in, na 3 keer wassen. Maar heel eerlijk is het gewoon ’t makkelijkste om je kleding na die tijd weg gooien.

Vier je Holi in Jodhpur, dan is een verblijf in de oude stad aan te raden. Wij hebben geslapen bij Jaswant Bhawan Homestay. Er zijn slechts 5 kamers, waarvan 1 familiekamer, elk met comfortabele matrassen. Het is echt super stil van binnen, wij waren helemaal verbaasd dat dit ook kan in een Indiase binnenstad. Je slaapt hier op loopafstand van de meeste bezienswaardigheden van Jodhpur én perfect om Holi in de oude stad te vieren. Het uitzicht op Mehrangar Fort vanaf het dakterras is fantastisch. Direct om de hoek ligt een Homestay die nóg budgetvriendelijker is en volgens de reviews zijn de bedden even comfortabel en is het er ook smetteloos schoon. Cosy Guesthouse heeft bovendien hetzelfde geweldige uitzicht op het fort, maar wel net wat kleinere kamers. Ben je op zoek naar net wat meer luxe en ook die fijne plek in de oude stad? Dan is Castle View Homestay volgens kennissen een dikke aanrader.

Jodhpur blauwe stadSlapen in Jodhpur in de blauwe stad is perfect tijdens Holi

Tenslotte: ga niet alleen voor Holi naar Jodhpur. Er is zoveel moois te zien en doen. De blauwe stad heeft geweldig mooie hoekjes, die je tijdens een uitgebreide struintocht door de stad kunt ontdekken. Heb je voldoende tijd, maak dan zeker ook een Village Safari naar de Bishnoi dorpjes rond Jodhpur. Je ziet dan de ambachten zoals die al eeuwen worden uitgeoefend en onderweg in de woestijn heb je kans om Indische Gazellen en Nilgai te zien, de Indiase, blauwe koe.

Holi Phagwa wordt in 2025 gevierd op vrijdag 14 maart. In 2026 op woensdag 4 maart. Dubbelcheck deze data vlak voor de dag zelf nog een keer, want in Rajasthan bleek er toen wij er waren een misverstand en werd het ineens toch een dag eerder Holi. 😉

Lijkt het jou ook wel wat, om Holi in India te vieren? Ik kan Jodhpur van harte aanbevelen. Een ander feest dat een unieke reiservaring is en dat we 5 maanden eerder hebben meegevierd is Diwali in India.

Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *