Keulen

Hoe Keulen ons toch nog wist te bekoren

Keulen is zo’n stad die iedereen al ooit gezien lijkt te hebben… behalve wij. En dat terwijl Keulen voor ons op minder dan 2 uur van huis ligt, best een behoorlijke stad is en we in veel landen op de wereld plekken gezien hebben die niet eens op de kaart staan. Als we een ietwat wisselvallig zomerweekend een paar nachten net ten zuiden van Keulen doorbrengen besluiten we er dan toch eens een kijkje te gaan nemen.

Parkeren in Keulen bij Triangle

Net buiten de binnenstad, aan de andere kant van de Rijn staat de Kölnertriangle. Veel mensen kennen dit moderne gebouw vooral als dé plek om met een supersnelle lift naar de 28ste verdieping te sjezen, om te genieten van een fantastisch uitzicht over de skyline van Keulen. Wij parkeren onze auto onder dit gebouw, om zo op loopafstand van de Altstadt te staan zonder dat we eerst mogen aanschuiven in een file voor de ingang van één van de centraler gelegen, maar altijd volle, parkeergarages.

Triangel-gebouw KeulenDe Triangeltoren voor het perfecte uitzicht en als handige parkeerplek

Let op! De Triangeltoren ligt al dusdanig dichtbij het centrum van Keulen dat het zich in de Umweltzone bevindt. Deze Umweltzone is het deel van de meeste grote Duitse steden waar je niet zomaar met je auto mag rondrijden. Om hier te rijden moet je een groene milieusticker op je voorruit geplakt hebben, te koop bij de ANWB in Nederland voor €13,50 of bij één van de TÜV-keuringsstations in Duitsland voor €5 tot €15. Zo’n sticker plak je eenmalig op je voorruit en kun je daarna tot in de lengte van dagen gebruiken in elke Umweltzone, dus in al die Duitse steden die zo’n zone hebben. Het wordt hoog tijd dat wij ook eens zo’n sticker gaan kopen, dat scheelt weer een paar hartslagen elke keer als we een politieauto tegenkomen.

Eerste kennismaking Keulen via Hohenzollernbrücke

Vanuit de Triangle lopen we de Hohenzollernbrücke over. De honderdduizenden kleurrijke liefdesslotjes waar de brug mee is volgehangen, de enorme stalen constructie van de brug en de treinen die af en aan denderen weten ons in eerste instantie best enthousiast te krijgen. Ook het uitzicht over de Rijn, waar vrachtschepen, rondvaartboten en cruiseschepen af en aan varen en de lonkende Dom aan de overkant van de brug zijn een aangenaam welkom in deze stad. Kom je met de trein naar keulen dan zal je ook vanaf deze kant de stad voor het eerst zien en zodra je de Hohenzollernbrücke over bent stap je uit op de Hauptbahnhof Köln, het meest centraal gelegen station dat we ooit zijn tegengekomen. Je struikelt werkelijk meteen over één van dé bezienswaardigheden van Keulen: de Dom.

Hohenzollernbrücke KeulenDe Hohenzollernbrücke is één van de toeristische attracties van Keulen

de Kölner Dom

Ook als je, net als wij, lopend de Hohenzollernbrücke oversteekt kan je daarna echt niet om de imposante Kölner Dom heen. Wat een bouwwerk! Stel je voor dat je hier in de Middeleeuwen in een dorpje in de buurt woonde, waar het hoogste gebouw de houten kerk van 15 meter hoog was en je bij een reis naar de grote stad dit gevaarte voor het eerst zou zien. Ook nu is de omvang van het bouwwerk nog indrukwekkend. Deze Dom staat dan ook niet voor niets op de lijst van Unesco werelderfgoederen.

Aan de buitenkant vinden we de Dom echter niet bepaald mooi meer. Gelukkig hebben de Keulenaren dit zelf ook in de gaten en op verschillende plekken staan en hangen dan ook steigers om de boel wat op te lappen. Van binnen is hij wel tiptop en om de paar meter staan we even stil om ons te vergapen aan de vele gedetailleerde beelden, vloermozaïeken, glas-in-lood ramen en al die bogen die tot het bizar hoge dak reiken. We hebben mazzel, want we zijn er precies op de tijd dat ook de kooromgang open is en dat is maar een paar uurtjes per dag. De 509 trappen van de zuidelijke toren, om van het uitzicht te genieten op bijna 100 meter hoogte, laten we even voor wat het is, dat is met 2 peuters iets te veel gevraagd. Net als het geduld opbrengen om ook de pracht en praal van de schatkamer nog te bewonderen.

Dom KeulenDe Dom van Keulen staat terecht op de lijst van Unesco Werelderfgoederen

De Altstadt mist echt sfeer

Na het bezoek aan de Dom wordt ons enthousiasme over Keulen snel minder. De Altstadt valt nogal tegen, aangezien deze stad in de tweede wereldoorlog zwaar gebombardeerd is, zodat er daarna weinig meer overeind stond. Veel huizen in de Altstadt zijn dan ook niet echt zo oud en er mist gewoon sfeer. Het Rathaus is wel zo’n mooi, oud gebouw dat goed bewaard is gebleven, maar daar staan dan weer fantasieloze, nieuwere gebouwen tegenaan gebouwd. Enkele fonteinen weten dan toch nog wat sfeer terug toe te voegen, maar echt warm lopen we niet voor de rest van het centrum en dus steken we algauw de Rijn weer over naar het Triangle gebouw.

Stadhuis KeulenIn de omgeving van het stadhuis vind je nog enige sfeer in het centrum

Keulen van bovenaf vanaf Kölnertriangle

Voor een paar euro brengt een razendsnelle lift je naar de 28ste verdieping van de Triangel, waar je nog 1 trap oploopt naar het uitzichtplatform. Let op: Bij harde wind wordt dit platform gesloten! Het uitzicht op de Dom en de andere kerken, de Rijn en de Hohenzollernbrücke is prachtig, maar hierboven is goed te zien dat Keulen eigenlijk maar een grauwe, saaie stad is.

Ehrenfeld contrast met centrum Keulen

Tijd voor ons om weer in de auto te stappen en dwars door het centrum naar de wijk Ehrenfeld te rijden. Overigens heeft Ehrenfeld ook een eigen station, dus je kunt ook in 10 minuutjes, vanaf de Hauptbahnhof, de trein hier naartoe nemen. In deze bruisende wijk, die barst van de hotspots, hebben we ons een hele tijd vermaakt. De sfeer in Ehrenfeld is totaal anders dan die in het centrum. Het is hier levendig, artistiek, gezellig en in beweging.

Ehrenfeld KeulenIn de wijk Ehrenfeld vonden wij meer sfeer dan in het centrum van Keulen

Op iedere straathoek lijkt actie te zijn en overal zie je streetart en vintage winkeltjes. Industrie, wonen, winkelen en stappen gaan hier hand in hand en de bevolking is multicultureel, wat je ook terug ziet aan de eethuisjes in de wijk. Wij zijn er een paar uurtjes geweest om de sfeer en de kleurrijke kunstwerken op straat in ons op te nemen, maar je zou jezelf in Ehrenfeld zo een dag kunnen vermaken. Net iets dichter bij het centrum vind je ook nog het Belgisches Viertel, een erg fijne wijk voor wie van shoppen houdt. Vanuit Ehrenfeld wandel je hier zo naartoe.

In een dag hebben wij niet alles gezien in Keulen, maar in een weekend heb je zeker genoeg tijd om de stad te ontdekken

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

24 reacties op “Hoe Keulen ons toch nog wist te bekoren

 1. ilse zegt:

  Wij vinden Keulen heerlijk, zelfs in de regen. 🙂 We bezoeken deze stad regelmatig voor een muziekconcertje. Het is vanaf hier maar een uurtje rijden dus meestal blijven we dan een nachtje slapen. De dag daarna struinen we dan lekker door de stad. Bij mooi weer is het heerlijk wandelen in het park aan de overkant en bij slecht weer is er altijd een goed museum te vinden.

  • Yvonne zegt:

   Inderdaad is Keulen lekker dichtbij! En kan me voorstellen dat je er meteen een weekendje van maakt als je voor een concert die kant op gaat. Leuk idee!

 2. Wanda zegt:

  Ik ken Keulen alleen van de kerstmarkt en toen was het een zeer levendige gezellige stad. De Altstad is inderdaad niet zo heel erg groot maar ondanks is het wel een stad waar ik nog een keertje naar toe zou willen. Vooral ook omdat er een paar musea zijn over de WOII die ons wel interesseren.

  • Yvonne zegt:

   De Kerstmarkt is misschien eens een goeie gelegenheid om terug te gaan en te zien dat het er ook heel anders kan zijn dan hoe wij het gezien hebben. Musea bezoeken doen we vast weer als de kinderen wat groter zijn, maar nu zouden we ze met dit soort musea vervelen ben ik bang. 🙂

  • Yvonne zegt:

   Wij kwamen ook niet zoveel in Duitsland, maar de laatste tijd een paar keer geweest en toch positief verrast. (op Keulen na, haha) En ik heb inmiddels al een aardig lijstje verzameld van wat ik er nog meer graag wil gaan zien komende tijd.

 3. Denise - Follow my footprints zegt:

  Ik was er nog niet zo lang geleden en vond het best leuk! Belgisches Viertel, het chocolademuseum… Ja, ik heb er wel een leuke dag gehad. Ik heb er op VrouwOnline op gepost, maar dat ging vorig jaar offline. Eigenlijk moet ik het nog eens opnieuw plaatsen (ook al is het niet echt een mediterrane bestemming, ha ha).

  • Yvonne zegt:

   Het Belgisches Viertel hebben wij overgeslagen, met kinderen leek Ehrenfeld een logischere keus. 🙂 Ik ben wel heel benieuwd naar jou tips en belevenissen, dus ik kijk uit naar je post!

 4. Judith | Worldwife.nl zegt:

  Ik vond Keulen juist wel een erg leuke stad! Ik denk dat het weer wel veel uitmaakt. De grauwe gebouwen worden nog grauwer bij regen. Wij waren er op een zonnige dag en hebben ons er prima vermaakt. Het uitzichtpunt heb ik toen gemist. Toch maar eens terug gaan 🙂

  • Yvonne zegt:

   Inderdaad denk ik dat het weer veel verschil kan maken. En je eigen stemming vast ook. 🙂 Toen wij op het uitzichtpunt stonden brak net de zon even door en dat is dan echt zo’n wow-moment.

  • Yvonne zegt:

   Ja die Dom is echt indrukwekkend, bizar ook dat dit al zo lang geleden gebouwd is. Haast niet voor te stellen. Ik denk dat Keulen misschien met een zonnetje erboven al heel anders is, maar op andere dagen is het niet heel vrolijk in het centrum. Gek genoeg leek het in Ehrenfeld dan weer niet uit te maken. Daar regende het zelfs af en toe, maar vond het nog steeds erg leuk!

 5. Sheila zegt:

  Ehrenfeld klinkt goed! Ik ben zelf wel een paar keer in Köln geweest. Ik vind het daar super sfeervol tijdens de kertsmarkten. Maar die wijk ken ik nog niet. Ik ga hem meteen onthouden.

  • Yvonne zegt:

   Ik ben dus echt nog nooit op zo’n Kerstmarkt geweest. Nou vluchten wij ook wel vaak naar de zon in die periode. 🙂 Misschien dit jaar toch eens proberen, lijkt me wel gezellig.

 6. Marcella zegt:

  Jammer dat Keulen wat tegenvalt. Ik vind de oude gebouwen er wel tof uit zien. Ik ben dus nog nooit in Keulen geweest 😉 De groene sticker hadden we trouwens op ons ruit, tot deze vervangen werd. Tsja, nu hebben we er dus ook nog geen nieuwe aangeschaft.

  • Yvonne zegt:

   O ja, dat is dan weer lastig als je ruit vervangen wordt… moet je weer zo’n nieuwe sticker halen. Wij gaan het zeker even doen voor we weer naar Duitsland gaan, zijn hier nu al 2 of 3 keer tegenaan gelopen en is toch een beetje een onrustig gevoel.

 7. Daphne | Travelshot.nl zegt:

  Leuke post! Ik ben vorig jaar in Keulen geweest en ben toen zo lang opzoek geweest naar de wijk Ehrenfeld. Toen we ‘dachten’ het gevonden te hebben, vonden we het erg tegenvallen, maar als ik zo de foto’s zie hebben we een heel stuk gemist van deze wijk!

  • Yvonne zegt:

   Wat jammer dat je Ehrenfeld niet of niet goed hebt gezien. Dan moet je toch een keertje terug als je toevallig in de buurt bent. Alleen al in die wijk zou ik makkelijk een dag hebben kunnen rondstruinen.

 8. Ilona zegt:

  Toen wij in Keulen waren, alweer twee jaar geleden, was het wél gezellig; goed gevulde barretjes, bruisend stadsleven en een grote feestbende. Tegelijkertijd met ons bezoek waren ook wereldkampioenschappen volleybal (?) of zoiets gaande waardoor je groepjes mensen tegenkwam in allerlei gekleurde t-shirts. Trots en passie voor hun land. Al die groepen gingen goed samen en zorgde ervoor dat Keulen bijna tot leven kwam. Zonde dat op een grijze, grauwe dag gelijk heel anders voelt. Dan beleef je het toch net even anders. Wel weer een leuke tip, Yvonne, van Ehrenfeld. Die hebben wij toen niet ontdekt omdat we bleven bij de toeristen hoogtepunten. Toch weer iets nieuws wat er leuk uitziet en de moeite waard. Bedankt.

  • Yvonne zegt:

   Wat kan dat dan een verschil maken op wat voor dag je in zo’n stad bent. Ik kan me voorstellen dat het met zo’n evenement heel anders is. Leuk!

  • Niels zegt:

   Het was zeker een leuke stad. Ik snap wat je bedoelt met het tegenvallende Altstadt. Ik had er van te voren ook net wat meer van verwacht. Maar zoals in zoveel steden die zijn verwoest tijdens de tweede wereldoorlog is Keulen helaas niet gespaard gebleven. Zoals Ilona zei was het tijdens ons bezoek lekker warm, scheen de zon en was het WK Handbal bezig. Dat heeft voor ons de sfeer grotendeels bepaald. Het uitkijkpunt in de Triangel was mooi. Meestal pakken we dit soort uitkijkpunten even mee. Vooral als het maar een paar euro is en je een goede indruk kunt krijgen van de stad. Het is een stad met nog genoeg oude gebouwen, moderne architectuur en natuurlijk een mooie rivier die erdoorheen loopt. Er is veel te doen, maar ik gok dat we de meeste hippe stukken gemist hebben. Vooral het aanbod qua eten vond ik tegenvallen. Waarschijnlijk omdat we er voorbij zijn gelopen zonder er erg in te hebben. Maar het is een leuke stad voor een dagje/weekendje weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *