carnaval Loulé

Hoe carnaval Loulé op haar kop zet

Wie met carnaval Loulé bezoekt ziet dit stadje van haar meest swingende kant. Elk jaar staat Loulé gedurende 3 dagen in februari of maart op haar kop en wij hadden de mazzel om daar getuige van te mogen zijn. Alsof we even in Brazilië waren! Eigenlijk was ik ervan uit gegaan dat de grote carnavalsoptocht van Loulé aan ons voorbij zou gaan, aangezien ik had gelezen dat deze op zondagmiddag plaatsvindt. We waren dus blij verrast om bij de receptie van ons appartementencomplex te lezen dat er ook op maandag en dinsdag gedanst en gefeest kon worden.

Carnaval Loulé zorgt voor grote drukte

Het stadje is normaal gesproken vooral bijzonder populair op de alom bekende zaterdagmarkt, maar wie tijdens carnaval Loulé bezoekt kan op nog veel grotere aantallen bezoekers rekenen. Kom dus vroeg genoeg, om er zeker van te zijn dat je nog een parkeerplekje weet te vinden en het hele feest kan meemaken. Reken erop dat de mensen aan de kant van de optocht op veel plekken rijen dik staan en dat je op tijd je plekje zult moeten claimen om het beste uitzicht te hebben. Ongeveer 3 kwartier voor aanvang van de optocht is prima. Vervelen hoef je jezelf niet, want er is al genoeg te zien. Zo stellen wagens en dansers zich alvast op en is de muziek al gezellig aan.

carnaval Loulé voor aanvangCarnaval Loulé is ook vóór aanvang al leuk!

Er is genoeg parkeergelegenheid in Loulé, zowel onder de grond als buiten (op veel plekken gratis) op straat. Tijdens het carnaval staan de dichtstbijzijnde parkeerplekken duidelijk op borden aangegeven. Toch waren later in de middag alle plekken vol, dus kom op tijd!

Eerst Loulé nog even verkennen

Wie er, net als wij, wel heel erg vroeg is, kan eerst nog even een uurtje Loulé verkennen.. zeker geen straf! Er zijn terrasjes genoeg, ook in de winter en tijdens een wandeling door het oude centrum zie je sfeervolle straatjes met gekleurde huizen, smalle steegjes, die allemaal naar het Middeleeuwse kasteel lijken te leiden en een bijzondere bron, die nog altijd gebruikt wordt om inwoners van drinkwater te voorzien! In een uurtje heb je het echter wel gezien, ook als je nog een rondje door het prachtige marktgebouw zwerft. Voor ons is het dan ook de hoogste tijd om ons naar de afgezette Esplanada da Avenida te begeven, ongeveer een uur voor de officiële aanvang van de optocht.

LouléEerst Loulé nog even verkennen voor de optocht begint

De hele Esplanada da Avenida is afgezet voor de carnavalsoptocht. Aan alle toegangswegen vind je kaartverkopen, maar komend vanuit het oude centrum is de kaartverkoop schuin tegenover de markthal en het gemeentehuis de eerste die je tegenkomt.

carnaval Loulé rotonde bij gemeentehuisTegenover het gemeentehuis van Loulé is de hoofdingang

Carnaval Loulé echt van start

Bij de kaartverkoop tegenover de markthal staat inmiddels een beste rij, dus we zijn blij dat we direct na aankomst al een kaartje gekocht hebben. De kosten zijn 2 euro per stuk en kinderen tot 12 jaar zijn gratis. Bij een slimme Chinese winkeleigenaar kopen we nog gauw een paar leuke maskertjes voor de kids, voordat we doorlopen naar de poort. Al gauw zijn we “binnen” en we zoeken een plekje in de zon, op de brede stoep, midden tussen de twee rijbanen. De praalwagens staan al op hun plek en langzaam verschijnen ook steeds meer dansers. De muziek staat lekker hard en meer mensen stromen toe, al dan niet verkleed. Voor we het weten is het 3 uur en gaat de grootste carnavalsoptocht van Portugal van start.

Carnaval Loulé echt van startEn dan gaat het feest echt van start

De praalwagens zien er prachtig uit en mijn veronderstelling dat op de derde dag het enthousiasme wel al wat minder zou zijn blijkt volledig onterecht. Er wordt gedanst en gek gedaan, serpentines en confetti dwarrelen door de straten en zelfs op de balkons feesten de inwoners gewoon lekker mee. We zijn thuis helemaal geen carnavalstypes, maar met carnaval Loulé bezoeken kan ik iedereen aanraden zeker ook wie Portugal met kinderen bezoekt. Een lokaal festival blijkt toch elke keer weer een succes. Het lekkere zonnetje speelt vast ook een beetje mee, als de zon schijnt is het in mijn hoofd altijd al een beetje feest! 🙂

prachtige dansers carnaval Louléprachtige dansers carnaval Loulé

Wij waren in totaal een paar uurtjes in Loulé, maar je zou jezelf er ook best langer kunnen vermaken, zeker als je zonder kinderen reist en wel van gezelligheid houdt. Wij wilden een beetje op tijd eten, maar het feest was eigenlijk nog in volle gang toen we vertrokken. Dus, ben je in de Algarve tijdens carnaval, dan is dit festijn in Loulé echt een must.

Heb jij carnaval weleens buiten Nederland gevierd?

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
1
Nee
0

14 reacties op “Hoe carnaval Loulé op haar kop zet

 1. Sanne zegt:

  Ik moest even doorlezen om te ontdekken waar Loulé nu precies lag. 🙂 Gaaf om je op deze manier even in Brazilië te wanen. Ik vind het altijd zo knap dat die vrouwen zo goed kunnen dansen, dat zou ik ook wel willen kunnen.

 2. jlokker zegt:

  Wat leuk dat jullie tijdens het carnaval hier waren! Bewust voor gekozen of was het toeval? De optocht ziet er in ieder geval erg sfeervol uit. En kan me voorstellen dat het iets warmer is dan in ons koude kikkerlandje haha. Ik snap nog steeds niet waarom we carnaval niet naar de zomer verplaatsen. Niemand die tot de Pasen gaat vasten na carnaval ;p

  • Yvonne zegt:

   Het was echt toeval, aangezien het de carnavalsvakantie was. Maar had wel bewust gezocht of er ook ergens carnaval gevierd werd en wist het dus vooraf. Had alleen gelezen dat het alleen op zondag was, dus toen wij zondagavond aankwamen en ik een flyer zag waarop stond dat het 3 dagen duurde was ik erg blij!

 3. Judith | Worldwife.nl zegt:

  Wat leuk om dat mee te maken! Ik heb zelf nog nooit carnaval in het buitenland gevierd omdat ik als echt Brabander carnaval in mijn eigen stad vier. Toch wil ik nog wel eens naar Venetië om daar carnaval te gaan vieren. Maar Loulé ziet er ook wel gezellig uit.

  • Yvonne zegt:

   Tja.. keuzes! Kan me voorstellen dat het ook gezellig is om het lekker in je eigen stad te vieren. Maar Venetië lijkt me toch wel een hoogtepunt qua carnaval om een uitzondering voor te maken!

 4. Daphne de Vries zegt:

  Je valt wel met je neus in de boter als je daar bent met carnaval. Het lijkt me dat je het stadje dan heel anders beleefd dan wanneer er geen carnaval is. Ik denk dat beide zijn voordelen heeft haha. Ik wist trouwens niet eens dat je carnaval kunt vieren in Portugal, weer wat geleerd!

  • Yvonne zegt:

   Ja, dat vonden wij ook! In de rest van het stadje had je trouwens totaal niet in de gaten dat het carnaval was, dus ook dat rustig kunnen bekijken. 🙂

 5. Marcel zegt:

  Loulé vond ik een heerlijk stadje om doorheen te wandelen. Je hebt de sfeer goed weten te vangen, en helemaal met de carnavalsoptocht. Leuk dat jullie er waren tijdens de optocht, geeft een stadje toch iets extra’s. Ik ben een aantal keer in Venetië geweest, maar nog nooit tijdens carnaval. Het lijkt me fantastisch om de fraai uitgedoste mensen vast te leggen met m’n camera.

 6. Jenny - ikreis.net zegt:

  Wat leuk, ik wist helemaal niet dat je carnaval kan vieren in Portugal.
  De optochten en de maskers zien er echt super uit!

  Ik moest dit jaar gewoon werken met carnaval. Vorig jaar was ik in Venetië.

  • Yvonne zegt:

   Ik had het vooraf gegoogeld, omdat ik wist dat ze er katholiek zijn.. was een erg leuke ervaring. 🙂 Maar Venetië lijkt me ook hele bijzonder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *