Hoa Lu ancient capital toegangspoort

Hoa Lu ancient capital – fotogenieke oude hoofdstad van Vietnam

Hoa Lu Ancient capital is anno 21ste eeuw een verzameling fotogenieke restanten van de oude hoofdstad van Vietnam. In de 10e en 11e eeuw was dit een bloeiende stad inclusief keizerlijke paleizen. De muren en tempels zijn zelfs nu nog indrukwekkend om te zien, ook al is het grootste deel van de citadel en de stad zelf verdwenen. Vooral de architectuur van de tempels is prachtig en precies wat we ons vooraf hebben voorgesteld bij Vietnam. De kalkstenen heuvels in de omgeving maken het plaatje compleet.

Bezienswaardigheden Hoa Lu ancient capital

De citadel en de keizerlijke stad van Hoa Lu zijn grotendeels verwoest. De belangrijkste bezienswaardigheden die er nu nog staan, zijn de indrukwekkend, keizerlijke tempels van de 2 verschillende dynastieën: de Dinh en de Le. En die staan in een geweldig mooi karstlandschap, dat op de regenachtig dag dat wij Hoa Lu bezoeken een beetje geheimzinnig aandoet. De toegangspoort tot de oude stad is het eerste dat we zien, als we bij Hoa Lu arriveren. Na het stallen van de fietsen en betalen van de entree bij een kiosk, steken we de oude brug over, die ons onder die imposante poort door brengt.

Karstbergen in de regen bij Hoa Lu ancient capitalKarstbergen in de regen in de omgeving van de entree

Aan de rechterkant zien we een pagode, die ooit onderdeel was van de keizerlijke stad. Nu staat dit bouwwerk met de sierlijke daken treurig op een enorme vlakte, omringd met plassen water. Het regent hier duidelijk vaak en hard. Voor de foto is die weerspiegeling dan wel weer leuk, hoewel ik denk dat deze omgeving met een zonnetje erboven ook geweldig zal zijn.

Tegenover de pagode zijn de tempel van Dinh Tien Hoang en Le Dai Hanh naast elkaar gelegen. Het ommuurde geheel heeft mooie, typisch Vietnamese tuinen en architectuur. Muren, poorten en doorgangen zijn in vrijwel originele staat. Ook de vijver met Koi karpers stamt uit de tijd dat dit het centrum van een bloeiende stad was. Voor onze meiden is het voeren van de vissen één van de hoogtepunten van de dag. Stenen beelden en bemoste muurtjes en dakpannen trekken buiten onze aandacht. Bij de ingang en binnen in de tempels zijn het sierlijk en kleurrijk houtsnijwerk, statige beelden en offers op het altaar die ons opvallen.

pagode en tempels Hoa LuDe pagode en beide keizerlijke tempels van Hoa Lu

Andere bezienswaardigheden bij Hoa Lu

In een klein museum bij de tempels bekijken we zwart-wit foto’s van de oude keizerlijke stad en haar omgeving. De klim naar de top van de naastgelegen heuvel slaan wij over. Het uitzicht vanaf de top schijnt super te zijn, maar tijdens ons bezoek gaat het steeds harder regenen. Wij geloven het wel en vermaken ons nog even met een groep lokale toeristen, die zichzelf in traditionele kleding hijsen voor een groepsfoto.

Hoa Lu en Dong am Tien combineren

Uitgekeken bij Hoa Lu? Steek de weg over naar Dong Am Tien! Tot voor kort was deze vallei slechts bereikbaar door ruim 200 treden te klimmen over een steile klif. Tegenwoordig is er een tunnel, die een bezoek aan Dong am Tien heel makkelijk maakt. Het is werkelijk een schitterende plek met een Drakengrot en een betoverend meer, waarin de sprookjesachtige omgeving met grafmonumenten en een tempel in weerspiegelt. Tenminste, dat zou je zien, als het je er op een droge dag bent. Wij zien het meer, de grafmonumenten, de grot en de tempel in de stromende regen, in de regenponcho’s die we van andere bezoekers krijgen, die net klaar zijn.

Dong am TienDong am Tien is makkelijk te combineren met de keizerlijke ruïnes van Hoa Lu

Bij de kaartverkoop van Dong am Tien is niet echt duidelijk of de fietsen die daar staan verplicht zijn om te huren. Wij hebben het idee om met onze huurfiets naar binnen te gaan, maar dat mag in geen geval. Uiteindelijk wordt duidelijk dat je ook prima lopend rond het meer kunt (hoewel dat volgens de Vietnamezen „very far“ is.) Het is hooguit een kwartiertje lopen rond het meer!

Hoe Hoa Lu bezoeken?

Wij bezoeken Hoa Lu tijdens onze kleine week in de omgeving van Ninh Binh. Fietsen door het schilderachtige landschap rind Ninh Binh is een geweldige manier om dit stukje Vietnam te verkennen. Vanuit Trang An is Hoa Lu slechts een korte fietstocht van een minuut of 20. Vanuit Ninh Binh of Tam Coc ben je wat langer onderweg. Hoa Lu is daarom perfect te combineren met een boottocht in Trang An. Ook de Bai Dinh pagode ligt vlakbij. Vlotte reizigers kunnen deze 3 bezienswaardigheden rond Ninh Binh met elkaar combineren in een lange dag.

Hoa Lu ancient capitalNeem de tijd om de prachtige architectuur te bewonderen

Plan zeker een aantal dagen in deze omgeving als je een rondreis door Noord-Vietnam maakt. Er is genoeg te zien en doen in Ninh Binh en omgeving. Drie dagen is eigenlijk het minimum, als je echt van Ninh Binh wilt genieten en Hoa Lu de tijd wilt geven die het verdient. Samen met Dong am Tien kun je hier zeker een paar uur doorbrengen. Zonde als je moet haasten.

Beste reistijd Hoa Lu ancient capital

November tot en met april zijn de drogere maanden in Ninh Binh en omgeving. De temperatuur is dan ook niet zo hoog. Helaas troffen wij net wel een aantal regenachtige dagen, waarbij de dag dat we naar Hoa Lu fietsen de slechtste is. Jammer, want in de zon is deze plek vast nóg mooier. Chinees nieuwjaar is een drukke periode, in het voorjaar, met als voordeel dat er veel festiviteiten plaatsvinden. De hogere accommodatiekosten en grotere drukte moet je dan wel op de koop toe nemen.

Ben jij al eens in Vietnam geweest? Heb je Hoa Lu ook bezocht?

Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *