India Platteland

het ongerepte boerenleven van India

Bij India denk je meteen aan drukte, chaos en grote, vieze steden. In deze steden zijn alle bekende bezienswaardigheden te vinden. Toch bestaat het grootste deel van India uit platteland. Uitgestrekte akkers met volop groenten, planten en bloemen en hier en daar een klein dorpje met wat kleien of houten hutjes of kleinschalige boerderijtjes, waar verschillende generaties van een familie samen voor de dieren zorgen. Hier vind je rust en hele relaxte mensen. Voor wie tijd heeft om naast de highlights van het land ook wat van het echte India te zien is het echt een aanrader om een dagje rond te toeren over het platteland. Het is er heerlijk!

Akkers met uiteenlopende gewassen

Zodra je stad of dorp achter je hebt gelaten vind je overal in India akkers waar op een kleinschalige manier landbouw wordt bedreven. Hier verbouwt de kleine boer witte kool naast chrysanten, terwijl de buurman rozen kweekt om te offeren in de vele Hindoe tempels en een stukje verderop vrouwen in kleurrijke gewaden graan planten. Ondanks het warme klimaat in grote delen van India groeit en bloeit er hier verrassend veel, vooral in het zuiden en zelfs in de woestijnstaat Rajasthan kom je op veel plekken ontzettend veel groen tegen.

groene akkers in IndiaGroene akkers in India

Zelfvoorzienende boerderijtjes

Boerderijtjes staan meestal in groepjes bij elkaar, zodat de bewoners elkaar kunnen helpen als dat nodig is. Ruilhandel is hier nog heel gewoon. De geitenboer voorziet de buurman van melk, die op zijn beurt weer genoeg eieren voor de hele omgeving heeft. De meeste mensen hebben verschillende soorten dieren. Koeien en geiten staan naast elkaar. Vaak worden op het stuk land dat grenst aan het erf op kleine akkers verschillende gewassen verbouwd, zoals veevoer en groenten voor eigen gebruik.

zelfvoorzienende boerderijen IndiaZelfvoorzienende boerderijtjes genoeg op het platteland van Rajasthan, India

De supermarkt is hier ver weg en in de wijde omtrek zijn luxe producten niet te koop. Alles wordt zelf gemaakt en verbouwd, van het hek om de boerderij tot de kleien stoof op de veranda tot de chicken curry voor een feestdag. Wie hier niet handig is heeft een groot probleem en kan maar beter goede vrienden zijn met al zijn buren.

Eenvoudige boerderijtjes IndiaMensen in India zijn zo creatief, alles aan de boerderijtjes is zelfgemaakt

In het westen onbekend fruit

Ook fruitbomen zie je overal op het Indiase platteland. Mangobomen zijn er in overvloed, dit is niet voor niets Indiaas nationale fruit. Ook minder bekend fruit, zoals amla, vind je er. Als de vruchten rijp zijn worden ze geoogst en in enorme ketels, buiten op het land, gekookt met veel suiker om er bijvoorbeeld jam van te maken. Het hele gezin helpt dan mee en echt iedereen heeft een taak. Een aantal mannen doet steeds een nieuwe hoeveelheid fruit in de ketel, om het er als het gaar is weer uit te scheppen en samen met een andere spierbundel in een groot krat leeg te gooien op een enorm stuk plastic. Hier wordt het fruit door de vrouwen ontpit en in manden gedaan. Andere vrouwen dragen de manden naar een volgend stuk plastic waar het fruit in de zon gedroogd wordt, voordat het terug wordt gebracht naar de boerderij om het verder te verwerken. Ook voor het maken van pickle is de zure amla erg geschikt.

amla plantage IndiaIedereen helpt mee op de amla-plantage op het platteland van India

Oase van rust in drukke stadjes

Je zou het op de plek waar ze liggen vaak niet verwachten, maar ook middenin de drukte van plotseling uitwijkende motortjes, afgeladen riksja’s en toeterende taxi’s vind je soms familieboerderijen. Grote houten poorten, met afgebladderde verf zijn op verschillende plekken in steden of grotere dorpen de entree tot deze verborgen boerderijtjes. Op het erf staan drie koeien, twee kalfjes, een buffel en tien geiten en daar tussendoor scharrelen wat kippen rond. Van de inkomsten van de melk en de eieren kan een kleine familie prima rondkomen, helemaal als één van de zoons nog een betaalde baan in de winkel om de hoek of bij het restaurant verderop heeft.

boerderij in dorp of stad in IndiaIn India vind je zelfs in stadjes nog boerderijtjes, met koeien, geiten en kippen

Mensen nog tevreden en gelukkig

Wat wij in Europa als een eenvoudig en hard leven zouden ervaren is hier een prima manier van bestaan. De mensen zijn hier tevreden en gelukkig met elkaar, iets waarvan wij, heel cliché, nog wat zouden kunnen leren!

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »

9 reacties op “het ongerepte boerenleven van India

  1. Janneke van Grimbergen zegt:

    In de zomer ga ik zelf 5 weken naar india en zou ik ook heel graag meer van het plattenland willen zien. Ik vroeg me af welk vervoer je hebt gebruikt om deze dorpjes te bezoeken? Heb je een chauffeur ingehuurd?

  2. ivonne calis zegt:

    Zoals je weet ben ik echt verliefd geworden op Rajasthan en ik slenterde uren door de kleine straatjes. Wij zaten voornamelijk in de dorpjes/stadjes maar onderweg zagen wij veel van het plattelandsleven en stopten we geregeld om een keer rond te kijken. Ik krijg weer zo’n zin als ik dit allemaal zie, ik wil direct wel in het vliegtuig stappen!

  3. Stéphanie | Expeditie Aardbol zegt:

    Mooie foto’s! Al dat groen viel mij ook op in Rajastan. Ben met een kamelentocht wel door een dorpje gekomen, maar van het échte boerenleven heb ik weinig meegekregen. Leuk om even met jou mee op reis te zijn geweest :)!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *