fbpx
het lekkerste eten ter wereld

Het lekkerste eten ter wereld

Het lekkerste eten ter wereld is voor mij Indiaas. De Indiase keuken is zo gevarieerd en de smaken, soms zelfs binnen één gerecht, zijn zo uiteenlopend.. het is elke keer weer een feestje als het eten wordt opgediend. Helaas smaakt Indiaas nergens zó als in India, maar zelf Indiaas koken doen we geregeld, omdat het “the next best thing” is. Omdat ik heel nieuwsgierig ben naar wat voor anderen het lekkerste eten ter wereld is en waarom, vroeg ik het aan 8 andere bloggers. Zij vertellen je hier wat ze het allerliefste eten, waarom dat zo is, of waar ze het voor ’t eerst hebben gehad. Sommigen met overheerlijke recepten, zodat je jezelf heel even aan de andere kant van de wereld waant. 🙂

Het lekkerste eten ter wereld in Israël, volgens Aniek

Dit jaar reide ik naar Israël, waar ik onder andere een excursie maakte naar de Dode zee en Masada. Een aantal dagen verkende ik Tel Aviv en vervolgens reisde ik door naar Jeruzalem. Ik werd direct verliefd op deze stad! Dat kwam door de geschiedenis, de samensmelting van alle culturen, maar zeker ook door de Midden-Oosterse keuken met veel vegetarische gerechten. Bijna iedere dag at ik er hummus, die in Israël zo veel beter smaakte dan de hummus die ik kant en klaar in Nederland kocht. Toen ik de kans kreeg een kookworkshop te volgen waarbij ik zou leren hummus te maken, greep ik die dan ook meteen aan. Het recept bleek verrassend simpel, met kikkererwten, tahini, knoflook, citroensap en flink wat olijfolie. Sinds mijn reis maak ik hummus altijd zelf, dat moge duidelijk zijn, en iedere keer denk ik weer terug aan mijn reis naar Israël!

het lekkerste eten ter wereld in Israëlhet lekkerste eten ter wereld in Israël

Het lekkerste eten ter wereld op de Antillen, volgens Karin

Omdat ik als kind op Curaçao woonde en een heleboel Antilliaanse familieleden rijk ben, ben ik opgegroeid met Krioyo (de Antilliaanse keuken). Op verjaardagen, doopsels en communies werden we verwend met heerlijke Bolo (taart): ware kunstwerken! Onderweg naar het strand haalden we bij de Snèk allerlei lekkers zoals Pastechi Keshi en Johnny Cake. Maar mijn favoriet is en blijft Karni Stobá: een kruidige stoof met rundvlees, zoete aardappel, groente, rijst en bakbanaan on the side. Wil je meer lezen over de Antilliaanse keuken? In dit artikel vertel ik je er alles over.

het lekkerste eten ter wereld op de Antillenhet lekkerste eten ter wereld op de Antillen

Het lekkerste eten ter wereld in Costa Rica, volgens Carolien

Ik hou van puur eten en lokale producten. Niks leukers dan zelf je groenten uit de tuin te halen en hier iets lekkers van te maken. Of fruit te plukken om zelf jam te maken. Waar je ergens goed puur kunt eten is Costa Rica. Het land behoort niet voor niks tot de blauwe zone van de wereld (m.n. Nicoya). Blauwe zones zijn gebieden waarvan de bevolking een specifieke levensstijl en leefomgeving deelt en waar de mensen zichtbaar langer, gezonder en gelukkiger leven. Mogelijke verklaring is het behoud van een traditionele levensstijl met veel fysieke activiteit, hechte sociale banden én lokaal geproduceerde voeding. De variatie in eten in Costa Rica is niet bijzonder groot, maar het komt wél bijna allemaal van eigen bodem. De workshop die we volgden én het inkijkje in het leven van het gezin die het gaf was zeer inspirerend én gezellig. Hier lees je er alles over (met recept voor Caribische kip).

het lekkerste eten ter wereld in Costa Ricahet lekkerste eten ter wereld in Costa Rica

Het lekkerste eten ter wereld in Indonesië, volgens Jenny

De liefde van de man gaat door de maag. Geldt dat ook voor de liefde van de vrouw? Zou ik net zo verslaafd zijn geweest aan Indonesië wanneer ik de lokale keuken he-le-maal niks zou hebben gevonden?
Indonesië is een groot land, en eigenlijk kun je niet spreken van één Indonesische keuken. Zo wordt op het hindoeïstische Bali veel varkensvlees gegeten, maar eten de moslims in andere delen van het land vooral vis en kip, omdat varkens haram zijn.

Een van mijn favoriete gerechten uit Indonesië is bakso. Een goed gevulde soep vaak verkocht wordt op straat. Soms krijg je een gammel plastic krukje om je maaltje op te eten, soms moet je plaats nemen op de rand van de stoep. Maar je kunt de soep met dikke vleesballen ook in een zakje laten doen en thuis opeten. Bungkus noemen ze dat. Lees meer over Indonesië en eten in Indonesië op Ikreis.net

het lekkerste eten ter wereld-indonesiehet lekkerste eten ter wereld-indonesie

Het lekkerste eten ter wereld in Vietnam, volgens Chantal

Het idee om een reis door Vietnam te gaan maken onstond in restaurant Little V, mijn favoriete Vietnamese restaurant in Rotterdam. Ik kwam hier regelmatig voor de Goi Cuon, een soort loempia’s maar dan niet gefrituurd en de heerlijke kip. Het leek me wel wat om op reis elke avond zo te eten!

De Vietnamese keuken wordt gekenmerkt door het gebruik van veel verse groenten en kruiden. Vietnamees is een stuk minder pittig dan bijvoorbeeld Thais eten. Voor mij heel prettig, want ik kan echt helemaal niet tegen spicy eten 🙂 Het eten wordt op smaak gebracht met bijvoorbeeld koriander, citroengras, gember, munt en vissaus.

In Vietnam ontmoette ik via de website Couchsurfing een aantal locals die mij met veel enthousiasme al hun favoriete gerechten lieten proeven. Op de motor reden we van het ene naar het andere streetfoodtentje. Zo ontdekte ik ook dat er veel invloeden uit de tijd van de Franse bezetting terug te vinden zijn, zoals koffie maar ook baguettes.

het lekkerste eten ter wereld - vietnamhet lekkerste eten ter wereld – vietnam

Het lekkerste eten ter wereld in Marokko, volgens Annick

Als we reizen, is lokaal eten altijd een belangrijk onderdeel van onze beleving. We zijn thuis ook echte levensgenieters en koken alle drie graag. Ja, ook Febe zet zelf al af en toe een maaltijd op tafel, met wat hulp van mama of papa 😉 Toen ik de vraag kreeg wat mijn lievelingseten in het buitenland was, moest ik daar dan toch even over nadenken. Ik kwam echter al gauw uit bij de tajines in Marokko. Ik ben namelijk een enorme fan van ‘slow cooking’ en daar zijn de tajines een perfect voorbeeld van. Een traditionele tajine wordt gemaakt in een aardewerken pan met deksel (de tajine) en staat minimum een uur of 4-5 te pruttelen voor hij geserveerd wordt. Dit zorgt ervoor dat alle smaken en kruiden zich enorm vermengen. In Marokko krijg je overal heerlijke exemplaren voorgeschoteld: in je hotel of riad, in de souks, op ontdekking in het binnenland, … We smulden er steeds heerlijk!

het lekkerste eten ter wereld - marokkohet lekkerste eten ter wereld in marokko

Deze foto werd gemaakt vlakbij Telouet, een klein pareltje diep in de hoge Atlas. Wil je meer weten over dit prachtige land, de heerlijke keuken en wat er allemaal te ontdekken valt? Bekijk dan zeker even onze blog.

Het lekkerste eten ter wereld in Thailand, volgens Anne-Marie

De Thaise keuken is absoluut mijn favoriet. Pad thai,massaman curry, kleefrijst met mango….Ik heb nog geen gerecht ontdekt dat ik niet lekker vind. Het allerlekkerst smaak het eten natuurlijk gewoon ter plaatse. Bij een straatkraampje in Bangkok of op het strand van Koh Samui. Ik heb zelfs een Thaise kookcursus gedaan in Chang-Mai. Gelukkig kun je tegenwoordig ook in Nederland de meeste ingrediënten wel vinden. Meer over de Thaise keuken (en veel recepten!) vind je op mijn blog.

het lekkerste eten ter wereld in Thailandhet lekkerste eten ter wereld in Thailand

Het lekkerste eten ter wereld .. gadogado, volgens Simone

Mijn allereerste echte gado gado at ik aan boord van een gammele boot onderweg naar de Komodo eilanden in Indonesië. En of het nu de combinatie van frisse buitenlucht, tropische temperaturen en dieseldampen was… ik was instantly hooked. Het eten in dat gedeelte van Indonesië vond ik overigens niet het allerlekkerste van Azië. Mijn favoriete land om lekker te eten is Vietnam, gevolgd door Thailand en Maleisie, maar mijn favoriete gerecht is dit.

In de basis is gado gado niet veel meer dan diverse gekookte en/of rauwe groentes met een pindasaus. Maar ik vind het zo verschrikkelijk lekker! Een goede gado gado maak je natuurlijk niet met satésaus uit een pakje, maar die maak je zelf. En daar heb je wel even tijd voor nodig, maar dan heb je wel wat.

het lekkerste eten ter wereld - gado gadohet lekkerste eten ter wereld – gado gado

Inmiddels loopt mij, na het schrijven van deze post, het water in de mond. Zó komen we hier de maand wel weer door, al zwijmelend over een volgende verre bestemming.. mét lekker eten. Heb jij ook genoeg inspiratie opgedaan? Of is er nog een gerecht of een keuken die hier absoluut bij had moeten staan? Dan hoor ik ’t graag en misschien komt er wel een deel 2!

Category: Persoonlijk

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


21 comments

 1. Ik ben gek op eten en wat een originele en leuke blog! Op reis doe ik dat eigenlijk nooit, maar zou ik wel willen doen: een workshop volgen met lokale kookkunsten en leren over de gerechten. Ik probeer wel altijd lokale (bekende) gerechten te proeven. Bijvoorbeeld poutine in Canada: patat met jus en kaas. Lekker! Alleen al voor het eten zou ik naar India of Thailand willen reizen. 🙂

  1. De Vietnamese keuken moet ik eigenlijk nog echt ontdekken. Het lijkt me super om dat in ’t land zelf te doen.

 2. Ik was toch even nieuwsgierig wat men allemaal lekker vind. Zelf ben ik helaas een moeilijke eter en dat is soms vrij lastig op reis.

  1. Thais is ook heerlijk en verveelt zeker nooit! Zo jammer dat dit hier niet wat makkelijker (en goedkoper!) verkrijgbaar is.

 3. Super lekker allemaal, maar mijn favoriet blijft toch ook de Indiase keuken….de Zuid-Indiase thali vind ik echt geniaal en voor een goede curry kun je me wakker maken! We gaan in Amsterdam regelmatig eten bij de Zuid-Indiase keten Saravana Bhavan….echt een aanrader…net zo’n chaos als in India,…je eet nooit tegelijker tijd….maar het is er heerlijk authentiek Indiaas

  1. Inderdaad Zuid-Indiase thali.. ik realiseer me nu dat ik dat echt al veel te lang niet gehad heb.. ik wil naar India 🙂

 4. Mag ik echt iets heel ergs zeggen? Ik hou enorm van de Amerikaanse keuken. Burgers, cookies, bagels, pizza’s … maar dan echt van die goede Amerikaanse he, niet van die neppers die we in Nederland hebben. Zit nu in Azië en betrap mezelf erop dat ik na drie weken het eten echt zat ben. Rijst en noedels is gewoon niet zo mijn ding. Van de hier boven genoemde keukens spreekt de Israëlische me het meest aan, ook omdat ik echt fan ben van hummus 🙂

  1. Ik ken dan alleen maar de Nederlandse neppers, waarvan we hier alle 4 de Mc nu in de ban hebben gedaan… zelfs de kinderen lusten het niet en de laatste keer kregen we er zelfs buikpijn van. Maar kan me voorstellen dat het eten daar verser en met échte producten wordt klaar gemaakt en dat het dan wél lekker is.

 5. Wat een leuke verzameling zeg! Een favoriet kiezen is erg lastig, maar ik denk dat het kiezen wordt tussen Indiaas, Israelisch (alhoewel dat eigenlijk al een combinatie van verschillende keukens is) en Surinaams (maar ook dat is een combo van verschillende keukens haha). 🙂

  1. Israëlisch is ook heerlijk. Ik vond dat broodbeleg dat ze hebben, met tomaat en aubergine zo lekker.. maak het nu nog weleens zelf. Zag het trouwens laatst ook gewoon te koop bij AH!

 6. Hmmmm ik krijg trek! Gelukkig vertrek ik morgen naar Italië oa om kookworkshops te volgen en heerlijk te eten. Ik denk dat deze in deel 2 past. Heb er alweer zo’n zin in!

 7. Ik krijg spontaan weer trek in eten, terwijl ik net mijn avondeten op heb. 🙂 Ik werd meteen nieuwsgierig na het lezen van de titel van dit blog. Heerlijk al die verschillende wereldse keukens!

 8. Ik ben het helemaal eens met Anne-Marie met de Thaise keuken. Mis het echt nog elke dag. En bestel ik het hier in Nederland, dan mis ik het nog meer. Het blijft het lekkerste in het land zelf.