kies het beste licht voor jouw foto

het beste licht voor JOUW foto

Zoals de meeste mensen fotografeer ik graag tijdens het gouden uur, zo vlak voor zonsondergang. Net na zonsopkomst is ook een prima tijd om mooie kleuren vast te leggen en bij het krieken van de dag is alles ook nog eens zo heerlijk rustig en kalm. Ik ben alleen totaal geen ochtendmens en van de wekker word ik echt niet blij. Speciaal opstaan voor ochtendfotografie is mij dan ook nog nooit gelukt. 😉 Aangezien tegenwoordig het gouden uur vrijwel altijd samenvalt met het avondeten- en bedritueel van onze meiden lukt het me ook op dat tijdstip vaak niet meer om op pad te zijn. Zo heb ik noodgedwongen ontdekt dat voor sommige foto’s ander licht juist heel goed kan werken!

Het beste licht is niet altijd het gouden uur

Bijvoorbeeld het harde middaglicht. Je weet wel, dat licht waaraan de meeste fotografen een hekel hebben, omdat het slecht is en geen goede foto’s oplevert? Dat heb ik ontdekt als dé manier om de foto juist meer kracht bij te zetten. Bijvoorbeeld bij onderstaande foto, die juist door het felle zonlicht de harde omstandigheden en het barre, onherbergzame landschap nog beter weergeeft. Overigens krijgt deze foto ook nog extra diepte doordat de zon in de verte net achter een piepklein wolkje verdwijnt. Hoe dan ook: op deze manier vertelt de foto, met dat harde middaglicht, ineens een verhaal en voegt de felle middagzon extra sfeer toe. Net als bij de headerfoto, bovenaan, die ik maakte in de warme, stoffige woestijn in Rajasthan.

het beste licht voor jouw foto is soms fel middaglichthet beste licht voor jouw foto is soms fel middaglicht

Ook de volgende foto heb ik midden op de dag genomen. Het harde licht is perfect om je de moeilijke leefomstandigheden van de visser en de andere vissers in Sri Lanka voor te stellen. De zon is daar gewoon een onderdeel van en de foto zou in het gouden namiddaglicht een heel andere sfeer krijgen. Voor deze foto is dit dus het beste licht, net zoals een foto met een ander verhaal, in een andere omgeving, beter tot z’n recht komt met een andere soort licht.

het beste licht voor jouw foto is soms overdagOok voor deze foto pakte het felle middaglicht goed uit

Sta open voor alle soorten licht

Behalve het gouden licht aan het eind van de middag en dit harde licht van midden op de dag heb je als fotograaf ook nog de beschikking over en scala aan andere soorten licht. Wat dacht je van het donkere, grijze licht op zwaarbewolkte dagen, het mysterieuze licht in de mist of tijdens de schemer en zelfs het weinige licht in de avond of nacht. En het is maar wat je met je foto wilt vertellen welk soort licht het beste past bij jouw foto.

Zo laat het harde middaglicht heel duidelijk de rimpels en oneffenheden in de huid zien als je mensen portretteert en soms is dat precies wat je wilt. Het is ook echt niet zo dat dit licht meteen betekent dat je foto lelijk wordt, net zoals dat niet altijd zo is als je met tegenlicht fotografeert. Ook al is zo’n beetje les 1 in elke fotografiecursus dat het goed is om met het licht mee te fotograferen. Let er alleen op wát je wilt vastleggen en realiseer je dat je midden op de dag geen romantische sfeer gaat creëren, mocht dat je bedoeling zijn.

het beste licht is soms fel zonlichtFel zonlicht laat goed de details in de huid zien

En in sommige landen is het felle middaglicht in de winter een stuk minder fel, waardoor je toch die romantische sfeer krijgt, ook al neem je de foto midden op de dag. Voor onderstaande foto had ik het licht liever nóg feller en de zandweg nóg droger gehad, maar je hebt niet altijd keus. En dan pakt een foto anders uit dan wat jij in je hoofd had.

soms is het beste licht voor een foto fel zonlichtJe hebt niet altijd de keus voor een bepaald soort licht

Soms is bewolking juist perfect

Voor onze reis naar Georgië had ik al maanden vooraf het plan opgevat om naar Chiatura te gaan. Het beeld dat ik van deze stad had was er één van lelijke, deprimerende Sovjetflats, oude, vervallen fabrieken en natuurlijk de beroemde kabelbanen, roestig en niet voor niks Stalins doodskisten genoemd. Ik houd van zonnige, kleurrijke foto’s en doe altijd een kort gebedje dat de zon schijnt op een dag dat we een nieuwe plek gaan ontdekken, maar toen het op de ochtend dat we naar Chiatura reden donkerbewolkt was voelde dat op de één of andere manier alsof het zo hoorde. De sfeer die het donkere licht gaf paste perfect bij de stad en geven de foto’s die ik maakte net even die deprimerende vibe die ze nodig lijken te hebben. Zoals hier op het topstation van één van de twee nog werkende kabelbanen. Had de zon geschenen, onder een strakblauwe lucht, dan had ik de troosteloze sfeer en het harde leven van deze twee werknemers niet zo goed weten te vangen.

het beste licht voor jouw foto is soms bewolktEn soms geeft bewolking gewoon het beste licht voor jouw foto

Weest flexibel en verander je onderwerp

In Chiatura hadden we geluk. De bewolking zorgde voor het beste licht voor de foto’s die ik in gedachten had. Maar wat als het op het moment dat jij wilt fotograferen nou net niet het beste licht voor jouw foto is? Als het bijvoorbeeld net regent op de dag dat jij wilt laten zien hoe perfect de kleuren van een natuurgebied zijn, of hoe mooi en bijzonder een stadje is. Of als het maar blijft regenen tijdens alle dagen dat je mogelijk jouw bijzondere, sfeervolle foto’s zou kunnen maken? Dan zijn er eigenlijk maar 2 opties. Balen dat je nou niet de foto kan maken die je graag had willen maken, of ervoor kiezen om een ander soort foto’s te maken. Detailfoto’s van regendruppels op een blaadje bijvoorbeeld, of de gekleurde paraplu’s van mensen die door de straten van het stadje lopen. Het vergt een andere blik, maar met een beetje creativiteit kan je in veel dingen iets moois zien. Die dingen kan je vastleggen in plaats van de foto’s die je eigenlijk in je hoofd had. Je komt dan thuis met compleet andere plaatjes dan je vooraf in gedachten had, maar dat is juist wat fotograferen zo leuk maakt toch?! Je laat de wereld zien door jouw ogen en dit is wat jouw ogen zagen op het moment dat je er was!

het beste licht voor jouw foto is soms mist
Het schitterende uitzicht legde ik hier niet vast, wel de mysterieuze sfeer

Het beste licht voor JOUW foto’s

Toen ik in het begin van de winter voor een opdracht naar Beekbergen ging, om daar de stoomtrein vte fotograferen had ik in eerste instantie flink de balen van het winterse weer met regen, sneeuw en zelfs hagel. Hoe maak ik met dit weer nou mooie foto’s dacht ik. Tot we er waren en ik de plek plotseling op een andere manier zag. Het winterse weer bood mogelijkheden en hoe harder het begon te sneeuwen, hoe mooier mijn foto’s werden. De sfeer van deze foto’s is er één die ik op geen enkele andere dag had kunnen vastleggen. En dat terwijl het enige dat veranderde mijn eigen blik was. Het weer en het licht bleven, maar ik ging anders kijken. Daardoor had ik uiteindelijk toch het beste licht voor MIJN foto’s.

fotograferen met de omstandigheden die je hebt

fotografie in de sneeuw
Fotograferen betekent jezelf aanpassen aan de omstandigheden en soms pakken die goed uit

Als jij op deze manier leert kijken en flexibel kan zijn, heb je ook altijd het beste licht voor JOUW foto’s. En bedenk altijd dat echt slecht licht niet bestaat, als je het licht maar gebruikt om het juiste verhaal te vertellen.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Fotografie blogs, of kies een andere bestemming »

16 reacties op “het beste licht voor JOUW foto

 1. Marcella zegt:

  Slimme tip om detailfoto’s te maken als het weer tegenzit. Ook geeft het inderdaad goed aan hoe jij een bestemming ervaren hebt, het licht op dat moment hoort erbij. Toch vind ik een grijze lucht altijd jammer. Blauw maakt de foto zoveel mooier. Ik vind de sneeuwfoto’s trouwens onwijs mooi!

 2. Diana zegt:

  Toen ik je verhaal aan het lezen was bedacht ik onder tussen dat je als fotograaf in elke soort licht moet leren fotograferen. Soms heb je het in de hand. Je pakt kunstlicht of je vermijd bepaalde momenten op de dag. Maar wat is er nou mooier om juist uit dat moment met bijvoorbeeld hard daglicht een prachtige foto te creëren.

  • Yvonne zegt:

   Precies! Vandaag ook weer leuk geëxperimenteerd daarmee.. maar moet wel zeggen dat het licht in de winter op veel plekken al veel zachter is midden overdag.

 3. Marcel zegt:

  Ik vind licht altijd een lastig dingetje tijdens het fotograferen. Soms vind ik het licht om mijn foto’s geweldig en een andere keer denk ik: dat had anders of beter gekund. Het is een kwestie van experimenteren en je neerleggen bij de omstandigheden van het moment.

  • Yvonne zegt:

   En zo blijf je ook steeds weer bijleren van je foto’s, toch?! Ik leer ook echt veel door naar foto’s van anderen te kijken trouwens! En vind ik ook leuk om te doen.

 4. jlokker zegt:

  Mooi omschreven Yvonne! Je moet het uiteindelijk inderdaad doen met het licht dat je op dat moment hebt. Hoewel ik er ook geen fan van ben sta ik soms ook wel eens vroeg op om zonsopkomsten vast te leggen, maar kan me voorstellen dat dat met jonge kinderen al helemaal een rampenplan is. Het enige licht waar ik totaal geen fan van ben is het licht in restaurants ‘s avonds. Volgens mij heb ik daarmee nog nooit een mooie foto vastgelegd haha ;p

  • Yvonne zegt:

   Wat goed dat jij WEL vroeg uit de veren gaat voor mooie zonsopkomst foto’s. We hebben hier in de Algarve een fantastisch mooi rotsachtig strand pal voor de deur, misschien moet ik het toch eens doen! 😉

 5. Jenny - ikreis.net zegt:

  Gewoon lekker foto’s maken!

  Het ene licht is soms mooier dan het andere, maar dat hangt echt van het onderwerp af. Als een overzichtsfoto minder mooi is, kun je focussen op details.

  Alle foto’s met hetzelfde licht wordt snel saai 😉

  • Yvonne zegt:

   Inderdaad dan wordt het maar een saaie bedoening. 🙂 Ik vind zelf dat ik nog wat meer overzichtsfoto’s moet maken, ben vaak te veel van de details..

 6. Esther zegt:

  Leuk artikel Yvonne! Licht kan zoveel doen voor je foto inderdaad. En ik ben het met je eens dat dit niet altijd licht van de ochtend- of namiddagzon hoeft te zijn. Het is interessant en lastig tegelijk om te spelen met het licht. Mooie foto’s ook!

 7. Aniek zegt:

  In steden vind ik het licht altijd lastig. Omdat je in smalle straten echt harde schaduwen van gebouwen krijgt bijvoorbeeld. Maar je hebt helemaal gelijk dat je het weer moet gebruiken om juist originele, eigen foto’s te maken. Zo is dat extra licht wel fijn als je detailfoto’s wil maken die genoeg licht nodig hebben. Al vind ik het bij portretten altijd lastig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *