heerlijk weekend Ameland

Heerlijk weekend Ameland

Een weekend Ameland is een uitstekend medicijn tegen een te vol hoofd. Uitwaaien aan één van de Amelander stranden is bovendien altíjd een goed idee. Het is er ook heerlijk om tijd met familie of vrienden door te brengen, om even echt tijd voor elkaar te hebben. En het mooie is: zodra je op de boot stapt ben je meteen écht met vakantie. Zo hebben wij dat in elk geval wel ervaren.

Onbezorgd op weg naar Ameland

Het laatste weekend Ameland onderneem ik met onze jongste spruit, terwijl haar grote zus bij opa en oma logeert. Een paar maanden terug hebben we het andersom gedaan. Elk even eigen “mama-tijd”, best bijzonder, want normaal gaan we altijd met ons vieren op pad. En, eerlijk is eerlijk, als ik dan alleen met ze in de auto stap word ik toch licht zenuwachtig of alles wel okee geregeld is. De gekste gedachten komen in die ene instap-seconde boven. Heb ik ‘t juiste adres in de navigatie, zijn we op tijd genoeg voor de veerboot, is alles wel mee, hadden we nou nog een WA+ verzekering en heb ik de juiste papieren van de auto wel bij me?! Als ik alles gecheckt heb (niet gedubbel-checkt, want dan halen we de boot van 3 uur nooit meer), kan ik toch met een gerust hart vertrekken.

Net als de vorige keer heb ik overwogen de auto mee te nemen op de boot. En net als toen heb ik toch weer gekozen om de auto te parkeren in Holwerd en op Ameland lekker te lopen en fietsen. Dat is uiteindelijk toch meer echt buiten ontspannen en bovendien een flink stuk goedkoper!

Poortje door = relax-modus aan

Net als de eerste keer zit ik ook nu weer ongelooflijk te hannesen met de inrijcode voor de parkeerplaats bij de veerboot. Daardoor zien we de boot van 2 uur net na half 3 vóór onze neus vertrekken. Waarom ze überhaupt nog een dienstregeling hanteren hier is me niet duidelijk, want ook de vorige keer waren beide boten te laat. Gelukkig hebben we de tijd en bovendien zien we de boot van 3 uur in de verte al naderen. Als we de toegangspoortjes door zijn en in ’t zonnetje wachten tot hij er is voelt ’t echt alsof we even op vakantie zijn met z’n tweetjes.

wachten op de boot naar Amelandwachten op de boot naar Ameland

Als we aan boord stappen volgen we de rij mensen naar het bovendek. Het is nog heerlijk zomerweer en dan gaan wij natuurlijk voor een plek in ’t zonnetje en mét wijds uitzicht. Hoe dichter we bij Ameland komen, hoe meer mijn kleine stuiterbal op en neer springt. “Hebben ze daar óók moskees?” De reis naar Indonesië ligt nog vers in ’t geheugen. “Ow, een vuurtoren? Waarom heet dat een vuurtoren?” Als we even later aan wal gaan toeteren mijn oren, maar ben ik inmiddels net zo enthousiast om Ameland te verkennen als zij.

weekend Ameland bootEen weekend Ameland begint pas echt op de boot

Maar eerst nemen we de bus naar het Westen van het eiland, met als eindhalte Sier aan Zee. Onze accommodatie wordt helemaal omgeven door duinen en bos, geweldig! Nadat we vlot zijn ingecheckt gaan we direct op pad, om de mooie omgeving te verkennen.

Rondom Sier aan Zee

We beklimmen de duinen pal achter onze slaapgelegenheid, om van het uitzicht over de omgeving te genieten. Op amper 100 meter staat de vuurtoren van Ameland, soms Bornrif genoemd. Een paar honderd meter naar links zien we de blauwe zee schitteren, net achter het typisch Nederlandse duinlandschap. We struinen door deze heerlijke omgeving, in het gouden licht van de steeds lager zakkende zon, een zacht briesje door de haren. Dit is nog eens een heerlijk begin van een onbezorgd weekend weg in eigen land.

Ameland rond Sier aan ZeeOns weekend Ameland meteen goed inluiden

Onze accommodatie

Eenmaal terug bij Sier aan Zee genieten we eerst van het Mexicaanse buffet diner. We nemen ons bord lekker mee naar buiten, zodat we nog even in de zon kunnen zitten. Het eten is heerlijk, maar het toetje is nóg beter en zodra dat op is wacht er nog een verrassing. In de zomermaanden is er elke dag om 7 uur ’s avonds een leuke kinderactiviteit en vandaag is het tijd voor een estafette met water. Leuk om te zien hoe de grotere kinderen de kleintjes helpen en iedereen ’t even veel naar z’n zin heeft. Ook al valt ze na de spelletjes zowat om van vermoeidheid, Rosalie kan echt niet tot morgen wachten om de speeltoestellen aan de bosrand uit te proberen. Vooral het piratenschip heeft een enorme aantrekkingskracht. Zodra we daarna in onze kamer zijn heeft ze haar ogen al dicht voordat haar oor ’t kussen raakt.

Sier aan Zee is een echte familieaccommodatie en behalve onze tweepersoonskamer hebben ze er ook kamers voor 4 en voor 6 personen. Het uitgebreide ontbijtbuffet is inclusief. Mocht je graag meer privacy willen is er ook een heel gaaf Duinhuisje te huur voor een weekend, midweek of week.

Sier aan Zee AmelandFamilieaccommodatie, maar ook een knus duinhuisje

Een dag met de tandem op pad

De volgende ochtend zijn we al vroeg wakker van het zonnetje dat zich weer laat zien en na een fijn ontbijt gaan we op pad. Dat is even wennen, want we fietsen samen op een kindertandem, een fiets waarbij je als volwassene achter je kind zit en samen kan trappen. Gelukkig is de volwassene ook degene die stuurt, maar ondanks dat zwalken we de eerste kilometer flink heen en weer. We hebben allebei in tijden niet zó gelachen.

Onze eerste stop is het brede strand ten noorden van Ballum. Dit is dan wel weer Ameland op haar mooist: de hoge duinen, een enorme zandvlakte en aan de linkerkant een kweldergebied, waar vogels rondscharrelen. Wij zijn fan!

op de tandem Ameland verkennenop de tandem Ameland verkennen

Met moeite nemen we een uurtje later afscheid en gaan we verder, maar het samen fietsen door de duinen is ook wel echt heerlijk. Nou helpt de wind in de rug daar natuurlijk flink aan mee. 😉 We fietsen door naar Nes, waar we ons in het natuurcentrum verwonderen over de dieren van nu en vroeger op en rond Ameland. Het beste blijkt echter het Blotevoetenpad, buiten het centrum. Meer specifiek het gedeelte waarbij je door een modderbad mag lopen. We gaan er wel 3 keer doorheen, voordat we terug fietsen naar onze slaapplek. Dit keer met de wind recht van voren helaas.

Toch hebben we nog puf om, aan het eind van de middag, de trappen van de vuurtoren te beklimmen voor een fenomenaal uitzicht over half Ameland. Jammer dat het inmiddels wat bewolkt is, maar toch hebben we nog prima zicht en kunnen we zelfs het fietspad dat we vandaag gevolgd hebben een heel eind zien liggen.

natuurcentrum en vuurtoren AmelandHet natuurcentrum en de vuurtoren van Ameland

Einde aan een onbezorgd weekend

De volgende ochtend maken we nog een rondje op de fiets, waarbij we de fiets ook even inruilen voor de benewagen, om een wandeling over het Frettepad, dwars door het mooie natuurgebied te maken. Op het strand leven we ons nog even heerlijk uit in de blubsie, waar het laag water ons op trakteert, waarna we alweer in de bus richting Nes stappen. Daar eten we een lekker visje, om vervolgens naar de boot te lopen. Wederom gaan we stoer op het buitendek zitten. Dat is iets minder aangenaam dan op de heenreis, maar we laten ons niet kennen en met de wind in de haren komen we helemaal uitgewaaid weer aan in Holwerd. Onze auto staat keurig te wachten. Toch ideaal, deze combinatie van vervoermiddelen. Wat zijn de Waddeneilanden toch een fijne plek voor een weekend. Volgende keer eens één van de andere Waddeneilanden proberen. Of wellicht gaan we de hotspots van buureiland Terschelling wel uitproberen.

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
0

10 reacties op “Heerlijk weekend Ameland

  1. Kelly zegt:

    Wat goed dat je alleen op pad gaat met 1 dochter! Kinderen hebben echt me-time nodig met mama. Ik nam mijn petekinderen ook wel eens alleen mee ipv altijd met z’n tweeën. Even alle aandacht voor één kind. Ik ben nog nooit op de Waddeneilanden geweest. Ieder jaar neem ik mezelf voor om die kant op te gaan, maar het komt er niet van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *