Hattem en haar bakkerijmuseum

Hattem en haar bakkerijmuseum – super dagtrip met kinderen

Hattem is een Hanzestad die je zeker niet mag overslaan als je een dag of weekend met kinderen op pad wilt. Het Bakkerijmuseum is op zich al een reden om met kinderen naar Hattem te gaan, maar de stad zelf heeft nog veel meer leuks. Voor een volle dagtrip met kinderen of zelfs een weekend is Hattem een ideale bestemming. Voor de ouders is er ook genoeg te zien en doen in Hattem. Het middeleeuwse stadscentrum staat vol monumentale gebouwen en de keitjes en klinkers binnen de stadsmuren maken het helemaal af. Grote winkelketens vind je er niet, maar van die boutiques met bijzondere kleding of hebbedingetjes en gezellige restaurantjes zijn er volop.

Hattem met kinderen in een dagtrip of heel weekend?

Wij hebben slechts een dag te besteden in Hattem, als we een weekendje in de omgeving overnachten. Dat blijkt voor ons, als “slow travelers”, eigenlijk te kort. We hadden er met gemak een heel weekend van kunnen maken. Alleen een eerste ontdekkingstocht langs de middeleeuwse poorten en stadsmuren en lekker struinen door alle gekasseide straatjes kost ons al een uur. Met een bezoek aan het bakkerijmuseum, het Anton Pieckmuseum en de ijsboerderij net buiten de stad is onze dag eigenlijk ver vol.

Middeleeuws centrum HattemHet middeleeuwse centrum van Hattem, met haar poortjes en stadsmuren

Voor een dag in de natuur, in de directe omgeving van Hattem, moeten we gewoon nog een keertje terug. Zo lijkt het me leuk om een stukje met de meiden te peddelen in de omgeving van de stad. Dat kan bij Vadesto bijvoorbeeld in een klomp. Het klompenpad Hoenwaardsepad af struinen lijkt me ook prachtig trouwens. Blijf jij wel direct een heel weekend in Hattem? Dan is een verblijf in dit boshuisje in Hattemerbroek meteen een leuke verblijfplek vlakbij de stad, maar midden in de natuur.

Kom je voor een dagtrip met de auto naar Hattem, dan parkeer je het best bij de jachthaven of op parkeerterrein de Bleek. Hier zijn voldoende gratis parkeerplekken en je loopt binnen een paar minuten de binnenstad in.

centrum HattemVanaf de gratis parkeerplaatsen loop je in een paar minuten het centrum in

Nederlands bakkerijmuseum in Hattem niet voor niets een begrip

Het centrum van Hattem is niet groot en al gauw wordt onze neus geprikkeld door de geur van vers brood. De huizen rondom ons hebben trapgevels en staan hier en daar wat scheef, of ze leunen zelfs een beetje tegen elkaar aan. In de buitenmuren zijn patronen ingemetseld en de ramen zijn soms voorzien van glas in lood én houten, geverfde luiken. Zodra de broodgeur zich mengt met die van verse poffertjes, weten we dat we er zijn. Het Nederlands bakkerijmuseum is gevestigd in een aantal historische panden, die allemaal vlak bij elkaar liggen in de binnenstad van Hattem.

De speurtocht voor kinderen in dit bakkerijmuseum is al leuk en leerzaam, maar hoe tof is het als je ook nog eens zelf je eigen speculaaspop mag maken? We zijn nog maar net begonnen met de eerste vraag van de speurtocht, als een medewerker met koksmuts op ons uitnodigt om mee te doen met deze korte workshop. Gauw lopen we mee naar de binnenplaats van het bakkerijmuseum. Stap voor stap legt de enthousiaste jongen uit hoe het deeg gekneed moet worden, hoe je een beetje meel verdeelt in de mal, om daar het deeg in te doen en hoe je het resterende deeg weg snijdt. Dan gaat de speculaaskoek de oven in. Over een half uur kunnen we hem ophalen.

speculaaskoek bakken Bakkerijmuseum HattemEen speculaaskoek bakken op de binnenplaats van Bakkerijmuseum Hattem

Ondertussen gaan wij verder met onze speurtocht, waarbij we onder andere deegrollers met letters zoeken, die verstopt zijn in het museum. Dat valt nog niet mee, want er is zoveel te zien in het monumentale pand, dat die deegrollers niet altijd opvallen. Ondertussen beantwoorden we ook nog allerlei vragen over de diorama’s uit het bakkersleven, die in de verschillende ruimtes te zien zijn.

De broodshow

Ver komen we wederom niet met onze speurtocht, want we worden getipt dat er nog net een paar plekjes vrij zijn op de tribune van de “broodshow” die juist begint. Je zou verwachten dat het bij de Broodshow draait om brood, maar niets is minder waar. De Broodshow is eigenlijk één grote cabaretvoorstelling, waarbij de hilarische bakker schijnbaar tussendoor ook nog een aantal prachtige kunstwerken van deeg creëert. Bijzonder hoe deze geboren entertainer met zijn vaak best volwassen grappen het volledige publiek weet te “pakken” en kan laten lachen, terwijl hij ook nog verschillende technieken demonstreert.

broodshow en speurtocht bakkerijmuseumBroodshow, speurtocht en dan zelf je brood ophalen in de bakkerswinkel

Rosalie steekt beide keren dat de bakker hulp vraagt enthousiast haar vinger omhoog en de tweede keer heeft ze geluk. Ze mag meehelpen om een vogelnestje van deeg te maken. Na de voorstelling worden alle broden gebakken. Als wij eindelijk onze speurtocht tot een goed einde hebben weten te brengen, kan Rosalie haar creatie in de bakkerswinkel ophalen. Die bewaren we mooi voor later, want we zijn inmiddels een paar uurtjes verder en ploffen op het terras voor warme poffertjes met boter en poedersuiker.

Korte bezoeken in Hattem: het Anton Pieckmuseum en de molen

Een heel stuk minder entertaining, maar zeker een kort bezoek waard als je Hattem met kinderen bezoekt is het Anton Pieck museum. Hier kun je het werk van de kunstschilder en graficus Anton Pieck zien. Wij kennen hem eigenlijk alleen als de ontwerper van het Sprookjesbos in de Efteling. Het deel van het museum dat daar over gaat is voor kinderen ook het meest interessant.

Molen de Fortuin, op de stadswal van Hettem, is ook leuk om even binnen te lopen. Zeker op een dag dat de molenaar er is, om meer te vertellen over de werking van de molen. Jammer genoeg is de molen dicht als wij in Hattem zijn. ‘s Zaterdags tussen 13.30 uur en 16.30 uur zijn molen De Fortuin en de molenwinkel wél open voor bezoekers.

Anton Pieckmuseum en molen HattemHet Anton Pieckmuseum en Molen de Fortuin (fotocredits De Fortuin: Bob Siemonsma)

IJscowd – de leukste én lekkerste ijsboerderij net buiten Hattem

In mijn zoektocht naar leuke activiteiten in Hattem met kinderen kom ik ook ijsboerderij IJscowd tegen. Hier kun je het hele jaar terecht voor ambachtelijk schepijs en pannenkoeken, maar kinderen kunnen zich ook heerlijk uitleven op het erf. Er staan fietsjes en trekkers om rond te scheuren; er is een grote trampoline en een schommel.

Dit is dan voor ouders ook de perfecte plek om zelf met een kop thee onder één van de bomen neer te ploffen en even bij te komen van een rondje Hattem. Er staan overal stoelen en bankjes, van waar je de kids in de gaten kunt houden terwijl ze spelen. Je zou willen dat er hier een overnachtingsmogelijkheid is; slapen bij de boer in Limburg was ook zo’n succes.

spelen ijsboerderij IJscowdTerwijl de kinderen lekker spelen op het erf, kunnen de ouders even bijkomen

Die speelmaterialen zijn natuurlijk leuk, maar bovenal zijn er bij IJscowd overal dieren. De boerderijpoes en –hond laten zich graag aaien en je bent vrij om de stallen in te lopen om de koeien van dichtbij te bekijken. In een ren scharrelen kippen rond en naast de boerderijwinkel staat een schuifdeur open.

In het schemerdonker ontwaren we een aantal kalfjes, waarvan er eentje nog maar net geboren is. Gauw vragen we de boerin of we ze mogen aaien. Het mag. Vanaf dat moment is er een meisje niet meer wég te slaan uit deze kleine stal. Zodra ze in de hoek nog een nestje jonge poesjes ontdekt heeft, is ze helemaal niet meer naar buiten te krijgen. 🙂 Al met al is IJscowd een kleinschalig, lowbudget en verrassend uitje vlakbij Hattem. Ik kan me voorstellen dat je jezelf op een zomerse dag hier met jonge kinderen wel een paar uurtjes kunt vermaken. Nu gaan we uiteindelijk verder omdat er een flinke regenbui aan komt.

dieren aaien op de boerderijZo leuk: al die dieren aaien op de boerderij

Meer kindvriendelijke activiteiten in Zwolle

Mocht je trouwens een weekend in Hattem zijn en tijd over hebben: in Zwolle zijn nog veel meer leuke activiteiten voor kinderen. Je kunt na een dagtrip Hattem ook nog een dag naar Zwolle en zo beide Hanzesteden combineren in één weekend. De steden liggen bijna tegen elkaar aan.

Had jij gedacht dat Hattem zo’n leuke dagtrip met kinderen zou zijn? Ga jij weleens op stedentrip met kinderen en wat is jouw meest verrassende stad in Nederland? Ik kan vestingstadje Elburg ook van harte aanraden. Elburg ligt slechts een klein half uurtje van Hattem, dus je kunt ze ook beiden in een weekend zien. Combineer je de stad liever met een beetje natuur, dan is een wandeling in nationaal park Weerribben – De Wieden een aanrader en bij Pantropica kun je overdekt de jungle in!

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

8 reacties op “Hattem en haar bakkerijmuseum – super dagtrip met kinderen

  1. Kirsten zegt:

    Ohh wat ziet het er pittoresk uit. Ik ken Hattem eigenlijk alleen vanuit de bus van Zwolle naar Heerde. Hoog tijd om eens een bezoekje aan te brengen. Je eigen speculaaspop maken lijkt mij ook wel wat. 😉

  2. Wim waijboer zegt:

    Heel leuk stadje. Ook bakkerijmuseum bezichtigd. Uitleg van diverse soorten brood voor speciale gelegenheden (bv trouwerij e.d.) was heel leuk. Zou het graag nog eens zien maar door een opgelopen handycap (bijna 2 jaar geleden) is dat niet meer mogelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *