Hakke hakke puf puf

Hakke hakke puf puf

Kinderliedjes over vervoer zijn er genoeg. En dat is handig, bijvoorbeeld om een lange vlucht of en bochtige autorit mee door te komen. Als de kinderen het bijna gehad hebben zingen we altijd liedjes, daar wordt iedereen vrolijk van en je bent zo weer een half uur verder. Maar welke manier van vervoer is nou het meest ideaal als je met (jonge) kinderen op reis bent? En wat doe je om de tijd van wachten tot ze er zijn zo aangenaam mogelijk te maken?

Het vliegtuig

Tegen een (lange) vlucht met kids zien veel ouders als een berg op. Wij zullen de laatste zijn die zeggen intercontinentale vluchten met ons kroost voor ons plezier te doen, maar met enige voorbereiding is het prima te doen. Zorg voor voldoende afleiding in de vorm van speelgoed en kleine snacks, haal de tablet niet te vroeg tevoorschijn en vergeet je clownsneus niet in te pakken, dan kom je al een heel eind. Vraag je jezelf af of je het ziet zitten? Maak dan een kortere proefvlucht een paar maanden voordat je een verre reis wil maken. Lees voor meer tips over vliegen met kinderen het artikel “Hoe overleef ik die vlucht”.

Vliegen met KinderenVliegen met Kinderen

De trein

Zonder twijfel is dit voor ons de meest ideale manier van reizen met baby’s en peuters. We hebben in verschillende landen met de trein gereisd toen onze meiden in die leeftijd waren. In Sri Lanka met de trein was denk ik veruit de leukste ervaring, hoewel India en Georgië zeker ook fijne treinlanden zijn. De trein zelf maakt altijd indruk, vol ontzag kijken ze ernaar op als hij aan komt rijden. Treinen kijken op ons kleine dorpsstationnetje is altijd een favoriete stop, halverwege de wandeling naar het dorp. Als je dan zelf met de trein mee mag is dat al een feestje op zich. Houd wel in je achterhoofd dat instappen met (veel) bagage en je kinderen best interessant kan zijn en plan hier voldoende tijd voor in of vraag hulp aan medepassagiers als de trein maar kort stopt. Neem gewoon niet al te grote bagage mee, die makkelijk door deuren en gangpaden past en ook goed opgeborgen kan worden.

Eenmaal aan boord is het erg fijn dat er geen verplichte gordels zijn en genoeg bewegingsruimte. De kinderen kunnen dus op de grond spelen, of even een wandelingetje maken door de wagon. Zelf heb je alle tijd om je met je kinderen bezig te houden, of lekker achterover te leunen en samen uit het raampje te kijken. Je hoeft immers niet te sturen of op een kaart te kijken. Ook van files en ander oponthoud heb je zo geen last.

In veel landen zijn er (slaap-)treinen met bedjes, in India hebben de 2e klas treinen zelfs gordijntjes voor de bedjes, ideaal voor het middagdutje. Kinderen met wagenziekte zullen daar in de trein geen of nauwelijks last van hebben, in tegenstelling tot de bus, waar ze vaak nog sneller beroerd worden dan in de auto. Zorg voor voldoende eten en drinken voor de reis, ook voor als er eventueel vertraging is.

Treinreis met KinderenReizen met de trein met kinderen is erg fijn vanwege de bewegingsruimte

De auto

Een rondreis met eigen auto vinden wij erg fijn. Je bent niet afhankelijk van anderen en kunt vertrekken en stoppen wanneer jij of je kinderen daar behoefte aan hebben. Je hoeft je minder in te houden met het inpakken van de bagage als wanneer je met het openbaar vervoer gaat rondreizen en rijdt van deur tot deur in relatief korte tijd, zonder overstappen. Maak alleen de reisdagen niet te lang en als het toch een keer niet anders kan, bouw dan voldoende stops in. Neem een picknickkleed mee, of zoek van te voren uit waar een leuke speeltuin of ander vermaak is. Wij zoeken ook wel eens naar bezienswaardigheden op onze route, zodat we ongeveer op de helft iets leuks hebben om samen te doen, maar dit is er gewoon niet altijd.

Voor de lange autoritten, of in het geval je niet op het tijdstip kunt stoppen waarop dat voor je kids wenselijk zou zijn: wees creatief. Zing liedjes, speel “ik zie ik zie wat jij niet ziet”, zet de radio lekker hard, deel rozijntjes uit en mocht het protest echt oorverdovend zijn, of je hebt al het voorgaande al geprobeerd: tover de tablet tevoorschijn.

Bij baby’s is het slim om te wachten met rijden tot ze bijna aan hun dutje toe zijn. Zo vallen ze algauw in slaap en ben je zo een uur of 2 op weg, voordat ze weer wakker zijn. Als je een auto gaat huren op de plaats van bestemming is het verstandig een eigen maxi-cosi mee te nemen, want deze zijn niet altijd voorradig, of van de kwaliteit die je zou wensen voor je kindje. Voor peuters is er altijd wel wat te verzinnen als het juiste stoeltje er niet is, een (opblaasbare) zitverhoger mee van huis kan soms handig zijn, maar in geval van nood biedt een stapel kussens of een stevig koffertje uitkomst.

Auto Rondreis met KinderenOok een rondreis met de auto met kinderen is makkelijk, vanwege de flexibiliteit

De bus

Dit is een vervoerstype wat we tot nu toe bewust hebben vermeden sinds we kinderen hebben. Het lijkt ons dat busritten de negatieve eigenschappen van zowel auto als trein combineren en we hebben de voordelen ervan nog niet echt kunnen bedenken. Je kind moet lang stil zitten op 1 plek, er is weinig bewegingsruimte, overstappen en files kunnen beide voor vertraging zorgen, waardoor de reis nog langer duurt en je kunt je bagage niet zo lekker uitstallen en laten slingeren als in je eigen auto. En wat als je kind naar de w.c. moet? Natuurlijk zal de buschauffeur onmiddellijk op de rem trappen zodra hij je met je kroost achter je aan naar voren ziet sjouwen, hij weet wat anders het gevolg gaat zijn. Maar of de rest van de passagiers er zo blij van wordt? Wij hebben in ieder geval besloten om de (lange) busritten voor een later moment te bewaren.

BusreisBusreizen met kleine kinderen lijkt ons niet zo fijn en hebben we dus nog niet gedaan

Ander vervoer

Boottochtjes, indien niet langer dan een uurtje, trams, metro’s tuktuks, taxi’s, kamelenkarren, eigenlijk al het bijzondere vervoer zal voor je kind ook bijzonder zijn, zolang een ritje niet al te lang duurt. Veel bagage en kinderwagens zijn op de meeste van deze vervoersvormen echter niet handig, dus gebruik ze voor dagjes uit, waarbij je niet te veel meesjouwt. Ook wandelen en fietsen zijn leuke alternatieven voor dagen dat je er op uit trekt.

Bijzonder Vervoer met KinderenBijnzonder vervoer met kinderen is altijd leuk voor de afwisseling

Flexibel

Kinderen zijn flexibel en vinden de meeste nieuwe dingen interessant. Ze houden ervan nieuwe dingen te proberen. Maak daar gebruik van en wissel af in type vervoer. Je kind zal het super vinden, zolang het niet te lang duurt. Houd dus rekening met je reisschema en zorg voor voldoende rustdagen om weer even lekker rond te rennen en te spelen.

Zou jij elk vervoerstype uitproberen met jonge kinderen?

Klik op een ster om dit blog te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen... Wees de eerste die dit blog waardeert.

2 reacties op “Hakke hakke puf puf

  1. Maya zegt:

    Altijd erg leuk om je blogs te lezen Yvonne en heerlijk herkenbaar. Wij hebben ook met lange busritten gewacht tot dit jaar (weinig andere optie in Peru) en het viel gelukkig goed mee.
    Bijzonderste vervoer was in Vietnam (Lars was toen 3); er werd speciaal voor hem een kinderzitje van ijzer geknutseld voor achterop de fiets…nog stevig ook! (Overigens raad ik daar alleen fietsen op het platteland aan niet in Hanoi of Saigon).

    • Yvonne zegt:

      Dank je Maya! Wat grappig dat ze speciaal voor hem zo’n zitje hebben gemaakt zeg. Van de creativiteit van de mensen in Azië kunnen we in Europa nog wat leren. Ik zag in India eens een plastic kinderstoeltje, gewoon zo één voor aan een tafeltje, achterop een fiets gebonden als kinderzitje. Vietnam… nog nooit geweest, lijkt me wel mooi, maar ja… vast aan de zomervakanties door mijn werk en in het regenseizoen die kant op zien we niet zo zitten. Wie weet komt het er ooit nog van. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *