fbpx
Groningen stad en ommeland

Groningen fotorondreis door stad en ommeland

leestijd: 5 minuten

Groningen wordt de laatste tijd steeds vaker genoemd als bestemming voor een leuke citytrip in eigen land. En terecht, want na 15 jaar in Groningen gewoond te hebben kan ik er alleen maar erg enthousiast over zijn en zelfs na 5 jaar in een nieuwe regio mis ik de stad nog steeds. Zoals één van mijn favoriete reisfotografen ooit opmerkte, spreken verre en exotische plekken altijd meer tot de verbeelding. Maar die verre, exotische bestemming van de één is het thuis van de ander. En juist van je thuis kun jij als geen ander de interessante plekjes vinden en die op de juiste manier fotograferen. Daarom neem ik je mee voor een fotorondreis door Groningen. De stad kennen de meesten zo langzamerhand wel, maar het ommeland is ook prachtig. Kijk maar:

De volgende plaatsen kun je op een lange dagtrip vanuit de stad Groningen bezoeken. De eerste stop is een kilometer of 15 ten Noorden van de stad. Mocht je nóg meer inspiratie zoeken, dan zette collegablogger Kirsten haar mooiste dorpen van Groningen voor je op een rijtje.

Ezinge, Saaksum, Niehove

Friesland heeft terpen, maar ook in Groningen bouwde men vroeger huizen rondom een kerk op een zelfgemaakte heuvel. In Groningen worden deze heuvels alleen wierden genoemd. Een allerschattigst wierdedorp is Ezinge. Aan de 13de eeuwse, vrijstaande toren van de kerk in Ezinge werd later een gebouwtje aangebouwd. In dit gebouwtje werden destijds de kosterij van het dorp en een schooltje gevestigd. Het dorpje Saaksum, op een paar kilometer afstand, heeft ook een prachtig oud kerkje, gelegen op een wierde. Het kerkje van Niehove staat precies midden op de wierde en wordt omgeven door een prachtig, rond dorpsplein waar de huizen en het café/restaurant er nog altijd uitzien alsof je eeuwen terug bent in de tijd. Net achter het dorpje ben je meteen weer midden in de weilanden en kun je naar naburige dorpjes wandelen via een “laarzenpad”.

Niehove en EzingeDe wierdedorpjes Niehove en Ezinge vind je op zo’n 20 minuten vanaf Groningen

Theepauze of lunchpauze: theefabriek Houwerzijl

Een kilometer of 10 noordelijker kom je in Houwerzijl. Het dorpje op zich is niet erg bijzonder, maar de theefabriek die je hier vindt is dat wel. De theeschenkerij heeft de meest uitgebreide kaart qua thee en je kunt hier ook prima lunchen. Iets echt unieks en erg romantisch is een hightea in de torenkamer. Vergeet in het laatste geval niet om op tijd te reserveren en trek minstens 3 uur uit voor deze hightea.

Warffum

Openluchtmuseum “Het Hoogeland” in Warffum geeft de bezoeker een indruk van het leven op het Groninger platteland begin 20ste eeuw. Je vindt hier verschillende oude woonhuizen, compleet ingericht met meubilair en accessoires uit die tijd en een klaslokaal. Warffum zelf is ook leuk om even doorheen te lopen.

Warffum Hoogeland museumIn Warffum is het Hoogeland museum een aanrader voor wie de provincie Groningen wil leren kennen

Menkemaborg, Uithuizen

De Menkemaborg in Uithuizen is een kasteeltje, dat als museum toegankelijk is, om een idee te krijgen van het leven in een borg in de 18e eeuw. Het restaurant in de Menkemaborg is in de zomermaanden dagelijks geopend, daarbuiten alleen op woensdag t/m zaterdag op afspraak.

Menkemaborg UithuizenDe Menkemaborg in Uithuizen is een prachtig kasteelmuseum in het uiterste Noordoosten van Groningen

Oldenzijl

Dichtbij de Menkemaborg, helemaal in het Noorden van de provincie Groningen, ligt het kleine, boerendorpje Oldenzijl. De Nicolaaskerk in dit dorp stamt uit de 13e eeuw en staat bovenop een wierde. Om de kerk heen zijn veel oude, maar ook nieuwe, grafstenen te vinden.

Oldenzijl GroningenOok Oldenzijl ligt in het verre Noordoosten van Groningen

Wittewierum en Garmerwolde

Wittewierum en Garmerwolde liggen vlakbij Ten Boer. Het gehucht Wittewierum kent een lange historie en dat merk je aan alles als je hier rondloopt. De eeuwenoude graven op de begraafplaats, met hun roestige hekken er omheen, de hoge bomen, de details van de kerk, de hele atmosfeer is er één van vervlogen tijden. Buiten de ruimte om de kerk heen is er hier weinig te zien of te beleven, dus een korte stop is voldoende. Ook in Garmerwolde is de kerk met zijn aparte toren het hoogtepunt van het dorp.

Garmerwolde en WittewierumGarmerwolde en Wittewierum liggen niet ver van de stad Groningen, maar je bent meteen op het platteland

Voor deze route met de auto kun je het best een hele dag uittrekken. Zo heb je, als je een weekend in Groningen bent, nog een dag over om jezelf in de stad zelf te vermaken. Ga je voor de torenhoge hightea in de Theefabriek, dan heb je aan 1 dag zelfs niet genoeg. Op verschillende plekken langs de route kun je op het echte Groninger platteland overnachten in leuke B&B’s.

kaart route Groningen

Voor de stad Groningen heb ik ook een leuke route bedacht. Over deze wandeling doe je 2 tot 3 uur, inclusief fotostops en exclusief een stop bij bijvoorbeeld het News Café of 1 van de andere leuke horecagelegenheden.

stadswandeling Groningen

Stad Groningen

Begin je dag bij het treinstation, een prachtig gebouw uit 1896, dan een aantal jaren terug erg mooi gerestaureerd is. Een veel moderner gebouw vind je aan de overkant van het stationsplein: het Groninger Museum, van buiten en van binnen een opvallend pand met wisselende tentoonstellingen. Door één van de leukste straten van het centrum, de Folkingestraat, loop je naar de mooie Vismarkt, waar op dinsdag, vrijdag en zaterdag een grote, gezellige markt is. Linksaf vind je de Lage- en Hoge der Aa en vanaf daar loop je rechtsaf een stukje de diepenring over. In dit sfeervolle stukje Groningen zie je de mooiste boten aangemeerd voor oude pakhuizen. Tot aan de Noorderhaven hoef je jezelf hier zeker niet te vervelen. Is het mooi weer en heb je tijd? Maak dan zeker een ommetje door het Noorderplantsoen.

Groninger museum, Hoge der Aa, NoorderhavenHet Groninger museum, Hoge der Aa en Noorderhaven zijn niet te missen als je een stedentrip Groningen doet

Vervolg je route langs de diepenring. Bij de Ebbingebrug aangekomen loop je rechtsaf naar de Grote Markt, waar altijd wel wat te doen is en je de belangrijkste horeca van de stad vindt, in de historische panden aan de Zuidkant. Vergeet niet een kijkje te nemen bij het mooie Goudkantoor in de Waagstraat. Hier tegenover is het Newscafé een fijne plek voor een pauze met koffie, thee of wat sterkers. Ook voor een lunch kun je hier terecht. Vanaf de Grote Markt is het maar een klein stukje lopen naar de Universiteit uit 1614, zeker de moeite waard om even te gaan bekijken.

Grote Markt, Waagstraat, Universiteit GroningenGrote Markt, Waagstraat en de Universiteit van Groningen

Klaar met de sightseeing? Dan kan het winkelen nu beginnen! In Groningen is het prima shoppen, dus als het even kan trek je hier zeker nog een extra dag voor uit. Bas was met zijn zoon 48 uur in Groningen en combineerde die twee. Of zou je juist wat meer tijd in de provincie willen doorbrengen en genieten van de rust op het platteland? Dan kan ik je een weekend in een pipowagen in Sauwerd van harte aanbevelen!

Zou jij weleens een ritje over het platteland van Groningen willen maken of blijf je liever in de stad?

Category: FotografieNederlandStedentrips

Tags:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


18 comments

 1. Hartelijk dank voor je aanvulling wat betreft Groningen / ga er dit weekend naartoe en maak even gebruik van je tips. De rondrit langs de nostalgische borgen en dorpjes zal een must zijn voor mijn Groothoek 10-22 en mijn Canon 7D / Dank je en trouwens hele mooie plaatjes 🙂 / Zelf kom ik uit de geweldige stad ‘s-Hertogenbosch en wilde nog steeds een keer naar Groningen tuffen om deze provincie te aanschouwen.

  1. Wat leuk dat je Groningen gaat verkennen, echt heel anders dan Den Bosch. 🙂 Veel plezier en die groothoek.. die komt daar echt goed van pas!

 2. Onwijs leuk Yvonne! Vooral rondom de stad heb ik nog genoeg te ontdekken. De wierdedorpjes zien er zo knus uit! De autoroute is grotendeels nieuw voor ons, dus die moeten we eigenlijk gewoon eens gaan rijden! Morgen ga ik voor de tweede keer naar De Theefabriek. Wat een prachtige plek met heerlijke thee en volop lekker eten!

  1. Zeker doen Marcella, het is echt super om zo met de auto de provincie in te gaan, zeker op een fijne zomerse dag. In de andere jaargetijden vind ik het vaak wel guur buiten de stad. 🙂

 3. Leuk! Ik heb een stuk van het Pieterpad gewandeld vanuit Groningen en verbaasde me ook over het mooie landschappen. Ons eigen landje is zo slecht nog niet!

 4. Wat een mooie foto’s. Ik wilde in december naar Groningen met de familie en dat we dan naar de expositie van Bowie zou gaan. Maar pffft, duur vond ik dat zeg. Zeker voor vier kaartjes. Dus uiteindelijk zijn we in Zaandam/Amsterdam beland. Ook mooi. Maar nu heb ik toch wel spijt.

  1. Haha, ja kan me voorstellen dat je dan achteraf toch spijt hebt bij zo’n eenmalig iets. Maar je kunt het maar 1 keer uitgeven, dus is het altijd kiezen. 🙂 Toch nog een andere keer naar Groningen?

 5. Leuk om zoveel bekende plekjes te zien en ja, Groningen heeft zeker wel wat moois te bieden. Zowel buiten de stad als in de stad zelf. Die stadswandeling gaan we zeker binnenkort even doen, in het verleden ook weleens door de stad gelopen maar er zijn nog steeds zoveel onontdekte plekjes. Zo zijn we bv ook nog nooit in het Noorderplantsoen geweest, ook best wel triest natuurlijk…

  1. Het wordt ook tijd dat wij er weer eens heen gaan Wanda… en dan lekker de toerist uithangen, lijkt me super! Nu in het voorjaar is het heerlijk in het Noorderplantsoen denk ik.

 6. Tijdje geleden langs geweest. Ik zou er graag nog een keer terugkomen. Mooie stad, leuke sfeer en zo te zien ook mooie dingen buiten de stad. Mooie foto´s!

 7. Wow wat is het Hogeland toch mooi. Want het is maar al te waar. Exotische oorden spreken meer tot de verbeelding dan je eigen achtertuin. Ik ben op nog geen 400 meter van de Menkemaborg opgegroeid en als student daar weggevlucht. Maar elke keer dat ik nu terug kom, kan ik het platteland meer waarderen. Mooi in beeld gebracht.

  1. Ja, gek is dat hé. Ik merk zelf dat ik de laatste tijd Nederland steeds meer weet te waarderen. Ik realiseer me dat ik vaak enorm ver gereisd heb om dingen te zien die uiteindelijk niet meer of minder bijzonder zijn dan veel dingen die we hier in Nederland of Europa hebben. Het is alleen allemaal zo bekend dat het zo gewoontjes lijkt.