Gorges du Verdon Roadtrip Frankrijk

Gorges du Verdon – Roadtrip door de Grand Canyon van Frankrijk

Een roadtrip maken door de Gorges du Verdon, de Grand Canyon van Frankrijk, klinkt een béétje suf. Voor ons doen dan. 🙂 Op het moment dat wij naar de Gorges du Verdon afreizen zijn we ook een beetje suf. Ik ben bijna dertig weken zwanger van Vera, met de nodige bewegingsbeperkingen die daarbij horen en we hebben net een huis én een stationcar gekocht. Heerlijk burgerlijk. Met de nieuwe auto zullen we nog genoeg roadtrips gaan maken en onze vakantie naar Zuid-Frankrijk is onze eerste verre testrit, dan nog zonder kids. Inmiddels zijn we verschillende roadtrips verder en is de auto een aantal krassen en deuken rijker, maar deze roadtrip door de Grand Canyon van Frankrijk herinneren we ons nog goed. Hoog oprijzende bergwanden, azuurblauw water in de diepte en ontelbaar veel bochtjes langs steile afgronden en nauwe doorgangen. Wat zijn de Gorges du Verdon mooi en wat zijn we vaak gestopt om nóg meer foto’s te maken onderweg.

Roadtrip Gorges du Verdon vanuit Nice of met overnachting

Tijdens onze twee weken Zuid-Frankrijk verblijven we een week in de omgeving van Nice. Een roadtrip naar de Gorges du Verdon van hieruit is te doen, maar wel een behoorlijk pittige dagtrip. Qua kilometers valt het eigenlijk wel mee, maar twee uur heen, een uur of vier bochtjes langs steile afgronden sturen en dan weer twee uur terug vergt best wel wat. Wil je het jezelf makkelijker maken, verblijf dan een nachtje in Castellane of Moustiers Sainte-Marie slapen.

Vanuit de Cote d'Azur naar Gorges du VerdonVanuit de Côte d’Azur naar de Gorges du Verdon kan, maar is krap

Beide dorpjes zijn charmante, maar toeristische Franse dorpjes, maar Moustiers Sainte-Marie heeft als voordeel dat het halverwege onze roadtrip route ligt. Bovendien ligt Moustiers pal aan een kloof met een mooie wandeling naar de kapel er midden in. Ook het Meer van Sainte-Croix, dat vlakbij Moustiers ligt, is een plek om zeker te bezoeken. Overigens passeren wij dit meer ook tijdens onze roadtrip. Doordat we slechts een dagtrip maken vanuit Nice hebben we echter weinig tijd om er echt te genieten van bijvoorbeeld een kanotochtje.

Wij maakten een roadtrip door de Gorges du Verdon in een dag, maar wie langer blijft kan meer doen dan van het spectaculaire uitzicht genieten. Zo kun je er uitstekend klimmen, paragliden, hiken, kajakken, bootje varen en zwemmen. Ook de directe omgeving van Moustiers Sainte-Croix is geweldig om te verkennen.

Gorges du Verdon aktiefWie langer blijft kan in de Gorges du Verdon ook aktief zijn

Gorges du Verdon – roadtrip bestaand uit drie routes

Vanuit Castellane naar Moustiers Sainte-Marie volgen wij de meest noordelijke route, die ook wel de Route des Gorges heet. Nadat je in eerste instantie op gelijke hoogte met de rivier de Verdon start, worden de rotsformaties al snel hoger en begint de weg te klimmen. Point Sublime is hét mooiste uitzichtpunt langs de route, waar je ook vrij makkelijk kunt stoppen, zelfs op drukke dagen. Dat valt op andere plekken langs de Route des Gorges niet altijd mee.

Ongeveer halverwege de Route des Gorges kun je een afslag links nemen, om een loop te rijden die de Route des Crêtes heet. Vanwege de lange dagtrip die we maken, besluiten wij om die route over te slaan, maar het schijnt zeker de moeite waard te zijn. Zeker doen dus, als je meer tijd te besteden hebt. Vanuit Moustiers Sainte-Marie nemen wij de zuidelijke route terug richting Castellane. Dit is de Route de la Corniche Sublime. Aan de overkant van de kloof zien we voortdurend de weg liggen die we in de ochtend gevolgd hebben. Aan deze kant is het wat makkelijker om te stoppen om van de uitzichten te genieten.

Wij reden deze roadtrip door de Gorges du Verdon nog zonder kids op de achterbank. Heb je erg jonge kids, dan is het een idee om in de omgeving te verblijven en de roadtrips zoveel mogelijk tijdens de slaapjestijd te plannen. De uitzichtpunten zijn pal naast de parkeerplaatsen, dus je hoeft je slapende kindje(s) niet uit het oog te verliezen.

Gorges du Verdon - roadtrip stopplekkenHoewel je niet overal even makkelijk kunt stoppen, ben je nooit ver van je auto

Als meisje maakte ik deze trip ook al eens, op de achterbank van míjn ouders en ik kan me herinneren dat ik het fantastisch vond. Mijn broertje vond het minder, die was het grootste deel van de tijd misselijk en moest zelfs spugen. Worden jouw kinderen ook snel ziek in de auto, neem dan zeker pilletjes tegen wagenziekte mee.

Ga zeker het water op vanaf Pont du Galetas

Daar waar de Verdon uitmondt in het Lac de Sainte Croix wordt de rivier al een heel stuk breder, voor hij onder de Pont du Galetas het meer in stroomt. Op zomerdagen is het hier een drukte van belang aan kano’s en bootjes. We hadden er zelf geen tijd voor en heel eerlijk staat zo’n drukke happening me direct al tegen, maar als je een stuk verder de rivier op vaart, dunt het aantal medetoeristen al gauw uit. Ik heb echt schitterende foto’s gezien van mensen die een eindje zijn gaan varen. Zorg er dus voor dat je de tijd neemt om op z’n minst in een kano, elektrische boot of SUP-board de Verdon op te gaan.

Rond de Pont du Galetas zijn aanbieders genoeg. Bij de lokale VVV van Aguines vind je alle info die je nodig hebt om dit deel van de Gorges du Verdon op wat voor manier dan ook te verkennen. Kom het liefst zo vroeg mogelijk. Zo vermijd je de ergste drukte en is het nog lekker zonnig in de kloof. Met een zonnetje erop hebben het water en de rotsen ook de mooiste kleur. Tegen het eind van de middag is de zon verdwenen. Mocht je meer tijd hebben: er is genoeg te doen rond de Gorges du Verdon om je een aantal dagen te vermaken.

Lac de Sante Croix en Gorges du VerdonLac de Sante Croix en Gorges du Verdon

Meer roadtrip inspiratie Zuid-Frankrijk

De Gorges du Verdon zijn een enorme trekpleister in het zuiden van Frankrijk, maar ondanks de drukte op sommige plaatsen is het een geweldige roadtrip, die je niet mag missen als je in de buurt bent. Kom, als het even kan, buiten de zomermaanden juli en augustus. Zo kun je er in relatieve rust van genieten. Ben je er toch in het hoogseizoen, ga dan zo vroeg mogelijk op pad. Een mooie combinatie met de zuidkust van Frankrijk en de Gorges du Verdon, zoals wij gedaan hebben, is die met de Ardèche. Ook dit is een enorm toeristisch gebied, maar met een beetje handig kiezen, kun je ook hier de meute mijden. Ik schreef een uitgebreid blog over hoe wij in de Ardèche verbleven met minimale drukte. In twee tot drie weken weken kun je een mooie roadtrip maken naar de Ardèche, de Gorges du Verdon en de Rivièra of de Languedoc. Lees voor meer inspiratie mijn blog met route door Zuid-Frankrijk voor 2 tot 3 weken.

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *