goedkoper reizen travel like a local

Goedkoper reizen, travel like a local

Aan reizen hangt een prijskaartje. Zeker als je dat graag in enige luxe doet, want tja… het is nou eenmaal vakantie. Wil je goedkoper reizen, net als wij? Laat die luxe dan los en reis zo lokaal mogelijk. In een apart blog vertel ik je precies hoe wij zo vaak op reis kunnen gaan, maar vandaag deel ik een aantal tips om zo lokaal mogelijk te reizen. Wie lokaal reist kan namelijk flink besparen op de reiskosten en zo dus automatisch al vaker op reis met hetzelfde geld. 🙂 Lokaal reizen heeft echter ook nog een heel fijn ander voordeel: je ervaart een bestemming écht als je tussen en met de lokale bevolking reist.

Goedkoper reizen: lokaal overnachten

Hotels en appartementen zijn vaak pittig geprijsd, zeker op een beetje een leuke locatie. Wil je goedkoper reizen dan moet je dus op zoek naar een alternatief. We hebben al ontelbare keren via Airbnb een appartement geboekt. Je slaapt dan bij mensen die zelf een eigen appartement verhuren. Vaak wordt mij dan een beetje huiverig gevraagd of je dan bij de mensen in huis slaapt. Dat kan, maar dat hoeft niet. Je kunt dat aangeven op de site. Je kunt aanklikken of je een kamer bij iemand IN huis zoekt, of een complete woning. Ik ga vaak voor de complete woning, met kinderen wel zo relaxt. In de meeste gevallen gaat het dan om een tweede huis dat mensen op hun eigen, ruime stuk grond hebben staan of een tweede huis op een stuk grond dichtbij hun eigen huis. Zo heb je het voordeel van de local experience, maar toch je eigen privacy.

goedkoper reizen lokaal overnachtenOok in Azië slapen we steeds vaker lokaal.

Ook in Azië en Afrika slapen we steeds vaker lokaal. Hadden we eerst nog onze bedenkingen waar we dan terecht zouden komen, na een paar keer proberen zijn we van mening dat het gewoon een hele leuke ervaring is. Dat geldt niet alleen voor de appartementen waar we hebben geslapen, maar we kiezen tegenwoordig ook steeds vaker voor overnachten in een homestay. Je slaapt dan echt bij de mensen thuis. Zo leuk, zeker als zij ook kinderen hebben. En meer dan eens leidt het tot gezellig samen eten koken en elkaars recepten uitwisselen.

Bij onze homestay in Agra maken ze nog altijd dezelfde pannenkoeken die wij met ze gebakken hebben! De homestay waar we in Pushkar geslapen hebben, blijft altijd een speciaal plekje in ons hart hebben. Hier hebben we Diwali met de familie mogen meevieren, een unieke kans!

diya aansteken DiwaliSamen met de lokale familie van onze homestay de diya aansteken tijdens Diwali

In Europa zoeken we vaak nieuwe accommodaties uit, die nog geen of weinig reviews hebben en hun credits dus nog moeten verdienen. Dit soort accommodaties zijn meestal een stuk goedkoper, helemaal als het een slaapplaats van particulieren betreft.

Heb je minder te besteden en wil je toch graag op reis, dan is Couchsurfing ook nog een idee!

Goedkoper reizen: lokaal vervoer

Reizen met lokaal vervoer is niet alleen dé truc voor goedkoper reizen. Het is ook nog eens hartstikke leuk! Zo zaten we in India, Thailand én Sri Lanka al tussen de lokale bevolking in de derdeklas coupé van de trein en kletsten, aten en lachten met de locals. Een kaartje voor de trein kostte in de meeste gevallen amper meer dan een euro per persoon en we zagen het land op een unieke manier. In Vietnam gingen we met de nachttrein, waardoor we de kosten van een overnachting konden uitsparen. Ook de bus is een fijne manier om lekker lokaal te reizen. Zo gingen we ook voor een fractie van een vliegticket met de bus van Dubai naar Muscat.

goedkoper reizen met de treinGoedkoper reizen met de trein

Overbrug je een kleine afstand en wil je de luxe van onafhankelijk rondreizen? Dan kan je in veel Aziatische landen voor niet al te veel geld met de tuktuk op pad. In centraal Azië en het Midden-Oosten zijn gedeelde taxi’s heel gewoon. Je stapt in op een vaste plek en zodra alle zitplaatsen van de auto (of het busje) bezet zijn wordt er naar een vast punt in de volgende stad gereden. De prijs is vaak niet eens zo heel veel meer dan die van de, veel tragere, bus.

Een tijdje terug stuitte ik op een redelijk nieuw initiatief waar ik persoonlijk heel enthousiast van werd. Een Airbnb-achtige website waarop je een camper kunt huren van een lokale eigenaar, voor een leuke prijs. Op Goboony staan campers in Nederland én een aantal Europese landen en hier huur je dan een camper direct van de eigenaar. Zo kan de eigenaar een extraatje verdienen met zijn camper op het moment dat hij hem zelf niet gebruikt en kan jij dus tegen een veel beter tarief een camper huren dan wanneer dat via een bedrijf gaat. Rijden én slapen gecombineerd, super convenient. En de verzekering en pechhulp zijn gewoon inclusief. Ik heb nog niemand gesproken die hier ook daadwerkelijk een camper heeft gehuurd, maar kan me voorstellen dat we er zelf eens gebruik van zouden maken.

goedkoper reizen met tuktuk bus of gehuurde camperGoedkoper reizen met tuktuk en bus in Azië en lokaal gehuurde camper in Europa

Goedkoper reizen: lokaal eten

Wij eten vaak in ons appartement, zeker in Europa, maar als we uit eten gaan, dan is het zo lokaal mogelijk. In een eetcafé, waar de mensen zelf ook eten. In veel Zuid-Europese landen is buiten de deur eten heel gewoon en een stuk voordeliger dan thuis. Als je op het terras van een toeristenrestaurant gaat zitten mag je vaak diep in de buidel tasten, maar zit in een eetcafé waar de locals eten, dan ben je vaak voor een 3-gangendiner niet meer dan 10 euro pp kwijt.

In Azië eten we vaak op straat. De straatstalletjes waar het eten wordt bereid waar je bij staat zijn voor ons een prima manier om het lokale leven te ervaren. Als je er één uitkiest waar het druk is, en de doorloopsnelheid hoog is, loop je ook geen risico dat je slecht eten treft. Bangkok is onze favoriete stad om bij straatstalletjes te eten, maar ook in Rajasthan in India eten we vaak bij lokale stalletjes. Lunch kun je trouwens ook heel goed op de markt kopen. Zo steun je de lokale ondernemers én eet je heel voordelig.

Waar je ook eet, laat je reisgids in elk geval thuis. De restaurants die daar in vermeld worden zullen je in de meeste gevallen geen lokale ervaring brengen en ook vaker niet dan wel een goedkope, maar lekkere maaltijd. Ga op je neus en je gevoel af en kijk waar het druk is.

goedkoper reizen lokaal etenGoedkoper reizen door lokaal te eten bij straatstalletjes, lokale restaurantjes en op de markt

Tenslotte: koop lokale souvenirs

Souvenirs worden alleen door toeristen gekocht en dus kan je er als ondernemer een flink prijskaartje aan hangen. Toeristen geven immers graag geld uit! Zoek je een origineel cadeau dat ook nog eens niet duur is dan koop je het best iets lokaals. Zo hebben we uit Xinjiang een uitgeholde en beschilderde kalebas meegenomen, die de lokale bevolking op de markt kocht, om hun eigen huizen mee te decoreren. Ook de handgemaakte Boeddha, die we in een afgelegen tempel in Myanmar kochten, en die de lokale bevolking daar in hun huistempel zette was niet duur. Bovendien zijn dit soort souvenirs een stuk authentieker dan de Chinese prullaria die je in de toeristenwinkels tegenkomt.

Bonustip! Probeer altijd een paar woordjes in de lokale taal te leren, al is het alleen maar de vaste begroeting, alstublieft en tot ziens. Een paar getallen zijn ook nooit weg. Het brengt je vaak een stuk verder en heeft voor ons meer dan eens geleid tot leuke ervaringen.

Heb jij nog aanvullende tips voor goedkoper reizen door ’t zo lokaal mogelijk te houden?

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Rondreizen blogs, of kies een andere bestemming »

9 reacties op “Goedkoper reizen, travel like a local

 1. Linda zegt:

  Hey Yvonne, leuke site! We houden ook erg van reizen en hebben 1,5 jaar geleden met een camper door Alaska gereisd via Rvshare.com. Erg handig! Voor onze wereldreis hebben we campers geboekt in Australië en Nieuw Zeeland via Shareacamper.com. Erg leuk om vooraf ook al met de ‘locals’ contact te hebben. Veel plezier op jullie reizen dit jaar! Gr. Linda

  • Yvonne zegt:

   Wat leuk om te horen, van de websites die je noemt had ik nog niet gehoord, maar ik ga er zeker eens naar kijken. Bedankt voor de tips en jij ook een fijn reisjaar gewenst.

 2. Jessica Lokker zegt:

  Ik word altijd erg blij van dit soort artikelen! Heerlijk om een paar woordjes te leren, het scheelt inderdaad al zo veel en op die manier heb je véél gemakkelijker contact met de lokale bevolking. En het is helemaal niet onmogelijk om een paar basiswoorden te leren (wat volgens mij veel mensen wel vaak denken) ;p

 3. Diana zegt:

  Reizen op deze manier vind ik zo leuk. Ben wel blij verrast over dat huren van een camper. Leuk idee en je helpt zo ook de eigenaar. In Azië heb ik ook twee keer bij de locale bevolking gegeten. En heb zo onwijs lekker gegeten.

  • Yvonne zegt:

   Leuk om te horen Diana! Waar was je in Azië? Je kan daar op zoveel plekken lekker eten…mmmm, krijg alleen daarom al zin om terug te gaan. 🙂

 4. Niels zegt:

  Oke, toegegeven. Wij reizen meestal iets luxer maar we proberen wel nieuwe dingen uit. Accommodaties bijvoorbeeld. Airbnb hebben we goede ervaringen mee. We kiezen eigenlijk altijd een volledig appartement. Dus geen last van anderen en eentje waar je ook kan koken. Of we er gebruik van maken is dan een tweede, maar het is een fijne gedachten dat je je eigen eten kan maken en niet voor 15 euro ontbijt van een hotel moet aannemen. Qua vervoer kijken we altijd wat er is en maken daarop een keuze. Tussen Tel Aviv en Jeruzalem hebben we trouwens gebruik gemaakt van busjes. Stuk goedkoper dan taxi’s en een fijne manier om te reizen.

  • Yvonne zegt:

   Ook de duurdere reizen kan je goedkoper maken door af en toe deze dingen toe te passen natuurlijk. En toen wij met z’n tweeën waren reisden wij ook meestal een stuk luxer. We reizen alleen vaker sinds we kinderen hebben en met 4 is nou eenmaal duurder, dus een logische keus dat we het vaak zo budget mogelijk doen. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *