fbpx
Goedkoop op vakantie in de schoolvakantie

Goedkoop op vakantie in de schoolvakantie

leestijd: 5 minuten

Goedkoop op vakantie in de schoolvakantie, is dat wel mogelijk? Heel eerlijk: in het hoogseizoen niet! Dan is redelijk betaalbaar je beste optie. Hoogseizoen zijn Kerst en de bouwvak. En Kerst misschien nog wel meer dan de bouwvak, zeker als je naar de zon wilt. Daar kwam ik afgelopen maand zelf achter, toen ik toch echt heel op tijd zat te azen op 4 retourtjes naar daar waar je in december ijsjes kan eten en in een t-shirtje onder een palmboom kan genieten van fijne uitzichten. Uiteindelijk gaan we anderhalve week naar de Canarische eilanden voor een acceptabele prijs, maar daar gingen heel wat studie op ticketprijzen, een telefoontje naar de luchtvaartmaatschappij en een flinke zoektocht naar accommodatie aan vooraf. Wat ik ervan leerde deel ik hier, zodat jij ’t ook kan: goedkoop op vakantie in de schoolvakantie. Nou ja.. betaalbaar dan.

Vertrek vanuit Duitsland

Vliegtickets vanaf Bremen en Düsseldorf zijn vaak stukken voordeliger geprijsd dan vanaf Schiphol. Woon je in het Oosten van het land en wil je goedkoop op vakantie in de schoolvakantie, dan loont het zeker om hiernaar te kijken. Wij zijn zelfs een keer naar Frankfurt gereden, omdat we de 3 uur reizen wel vonden opwegen tegen vluchten die ruim 400 euro goedkoper waren. Vooral vanuit het Zuiden van Nederland is dit heel prima te doen. Vlieg je binnen Europa, dan zijn Düsseldorf-Weeze, Münster en Keulen fijne regionale luchthavens, waar de prijsvechters een ruim aanbod in bestemmingen hebben. Nog een leuk extra voordeeltje voor goedkoper reizen vanuit Duitsland: het parkeren is daar op de luchthavens ook nog eens een stukje fijner geprijsd dan in Nederland.

Goedkoop op vakantie in de schoolvakantie vanaf DuitslandGoedkoop op vakantie in de schoolvakantie vanaf Duitsland

Of boek zelfs gewoon een Duitse vakantie

In Duitsland zijn veel meer reisaanbieders dan in Nederland en door die extra concurrentie zijn de prijzen dan vaak ook lager. Dit hoeft echt niet altijd zo te zijn en ik ben zelf redelijk geoefend in het zoeken naar goedkope tickets en accommodaties, maar een goede deal vinden is in Duitsland net even makkelijker. Wil je goedkoop op vakantie in de schoolvakantie en boek je graag een complete vakantie, dan is dit zeker een aanrader om eens te vergelijken met de prijzen van Nederlandse vakanties. Er zijn verschillende sites, zoals Vliegvakanties.de, Billigweg.de en Reisen.de, waar Duitse vakanties van alle verschillende aanbieders onder elkaar worden gezet.

Goedkoop op vakantie in de schoolvakantie liefst in de meivakantie

Als je keus hebt, ga dan in de meivakantie weg. Veel scholen hebben tegenwoordig 2 weken meivakantie, waardoor je 16 dagen achter elkaar weg zou kunnen en de prijzen zijn dan een stuk lager dan in de zomervakantie of met Kerst. Vliegen vanuit Duitsland is in de meivakantie extra voordelig ten opzichte van Nederland, want daar hebben ze geen meivakantie. Nóg een reden om te vertrekken bij onze Oosterburen, als de afstand dat toelaat. En in het zuiden van Europa is het in mei vaak al verrassend mooi weer.

Goedkoop op vakantie in de meivakantieGoedkoop op vakantie in de meivakantie, dan is het in Zuid-Europa vaak verrassend mooi weer

Toch in de Kerstvakantie weg? Zoek je tickets vroeg!

Normaal gesproken komen vliegtickets 11 maanden voor vertrek online bij de luchtvaartmaatschappij. Voor de goedkoopste tickets in de schoolvakanties vergelijk je op dat moment meteen de prijzen. Voor de zomervakantie heb je in januari nog kans om goede deals te vinden, als verschillende maatschappijen sale hebben. Voor vertrek- en retour-vluchten die in de bouwvak vallen is het dan echter al lastiger. Wil je goedkoop op vakantie in de Kerstvakantie, dan zal je al begin februari moeten boeken. Kijk dagelijks of jouw retourdatum al online staat en boek meteen als je iets ziet dat je aanstaat. Vooral de goedkope tickets naar de zon zijn namelijk vaak binnen een paar dagen al weg. Toch zijn wij in de kerstvakantie al met 4 personen retour gevlogen naar Dubai, Kaapverdië, Tenerife en Marokko voor zo’n 1000 euro samen.

Ga je voor de tickets die 11 maanden van te voren online komen? Houd er rekening mee dat je pas kan boeken zodra je terugvlucht 11 maanden in de toekomst ligt.

Boek je zonvakantie rond de Kerst niet bij de prijsvechters, als je graag betaalbare vliegtickets wilt. Hoe vaak we ook juist dankzij hen goedkoop op vakantie in de schoolvakantie gaan, dat geldt niet voor de Kerstvakantie. Al 2 jaar achter elkaar kom ik erachter dat de tickets al vanaf de eerste dag dat ze online staan 4x zo duur zijn als op andere data!

Goedkoop op vakantie in de schoolvakantie-KerstGoedkoop op vakantie naar de zon met Kerst? Kies niet voor de prijsvechters

Goedkoop op vakantie in de zomervakantie

Zoals ik eerder al zei is het verstandig zo veel mogelijk buiten de bouwvak te gaan, als je in de zomervakantie goedkoop op vakantie wilt. Nederland is opgedeeld in 3 delen: zuid-, midden- en noord. Om de beurt zijn de 3 regio’s vroeg, midden en laat aan de beurt om te starten met hun 6 weken schoolvakantie. Ben je dit jaar vroeg? Dan ga je het beste meteen op vakantie als je goedkoop wilt. En de goede deals voor wie als laatste aan de beurt is zijn vooral in die laatste weken te vinden. Zo vermijd je de bouwvak en dat scheelt enorm in de portemonnee.

Wil je echt besparen op je zomervakantie? Ga dan lekker met de auto in plaats van met het vliegtuig. Je zou bijna vergeten dat het kan, maar een roadtrip maken en lekker kamperen is voor kinderen vaak een feest en zeker als je met 4 of meer personen bent meestal een heel stuk voordeliger dan vliegen.

Op Airbnb zijn prijzen vaak hetzelfde in de schoolvakantie

Heb ik al eens verteld hoe zo’n Airbnb fan ik ben? 😉 In de eerste plaats vanwege de ruimte die je vaak vindt, als je hier een appartement boekt. De lagere kosten ten opzichte van veel andere sites met accommodatie zijn ook fijn. Maar wat ik me deze week realiseerde is dat de prijzen vaak vrijwel hetzelfde zijn, op welk tijdstip in het jaar je ook boekt. Sommige accommodaties zijn in de Kerstvakantie wel duurder, maar de rest van het jaar nagenoeg gelijk, dus ook in de zomervakantie. Anderen zijn zelfs in de Kerstvakantie net zo duur als elke willekeurige andere dag, hoewel de echte zonbestemmingen vaak dan wel wat omhoog gaan, maar stukken minder dan op veel andere sites.

Wil je het overnachten helemaal gratis houden? Ga dan couchsurfen, dat kan ook gewoon als gezin! En wil je meer privacy? Dan is huizenruil misschien een optie voor jullie.

Goedkoop op vakantie in de schoolvakantie naar waarGoedkoop op vakantie in de schoolvakantie naar minder bekende bestemmingen

Goedkoop op vakantie in de schoolvakantie naar waar zeg je?

Wil je echt goedkoop op vakantie in de schoolvakantie? Ga dan naar een plek waar (bijna) niemand anders naartoe gaat. Zo vliegen wij in de meivakantie voor een habbekrats naar Letland, om hoofdstad Riga en het land zelf te verkennen. Twee jaar terug hadden we een geweldige tijd in Tallinn. Vliegen naar Agadir met Kerst is nog redelijk populair en dus niet heel goedkoop, maar niemand trekt Marokko in en zo sliepen we echt voor een appel en een ei in plaatsen als Amtoudi en Sidi Ifni.

Je zit dan niet meteen in de meest hippe badplaats in een all-inclusive, maar als dit toch al niet je stijl is, dan zou ik zeker verder kijken dan de standaard bestemmingen. Alle 3 de bestemmingen die ik hier boven noem hebben namelijk ook gewoon een strand. Met hetzelfde zand als op de overbekende, populaire plaatsen en met dezelfde zon. En ja, in Riga en Tallinn is het ook wel eens zonnig, sterker nog: de meivakantie valt in de zonnigste periode van het jaar voor de regio!

Nog tips? Hoe ga jij goedkoop op vakantie in de schoolvakantie?

Category: Kids

Tags:

Reageer!


11 comments

 1. De zomervakantie wordt wettelijk vastgesteld maar voor de herfstvakantie geeft het ministerie van OCW adviesdata en dat betekent dat scholen zelf de vakanties mogen  vaststellen. Via de medezeggenschapsraad (adviesrecht) heeft u als ouder invloed over de vaststelling van de vakantiedata van de school.

  Voor het seizoen 2017-2018 is het goed om te weten dat carnaval buiten de adviesdatum van de voorjaarsvakantie valt en dat is rond 11 februari 2018. De scholen zijn vrij om te kiezen op de voorjaarsvakantie te vervroegen

  Ten slotte mogen de scholen de mei vakantie met een week uit te breiden. Dit wordt vaak gedaan omdat de Koningsdag in 2018 buiten de adviesdatum valt van 5 tot en met 13 mei 2018. Ook daar zal je de exacte data bij de school moeten navragen.

  Meer informatie http://www.vakantiespreiding.eu/schoolvakanties-2017-2018/

 2. Wij gaan nog 1 keer buiten het seizoen, buiten de zomervakantie. Goede tip om te kijken via Duitse reisbureau’s. In de kerstvakantie op vakantie is altijd heerlijk, maar zo jammer dat je de hoofdprijs betaalt..

  1. Echt bizar duur is de Kerstvakantie. Wat heb ik gezocht om nog betaalbare tickets te vinden afgelopen maand… blij dat ik wat gevonden heb, ook al is ’t met een maatschappij waar we liever niet mee gaan.

  1. Dat incognito zoeken deed ik eigenlijk altijd, maar toen ik tickets voor de Kerst zocht kwam ik erachter (omdat ik heel vaak opnieuw moest “zoeken” omdat de data die ik zocht steeds nog net niet online stonden) dat dit wel meevalt… de prijzen bleven eigenlijk gelijk.

 3. Ik vind het altijd bijzonder hoe drie weken Frankrijk in de zomervakantie vaak even duur (of soms wel duurder!) kan zijn dan een verre vakantie. Vliegtickets worden nog steeds goedkoper en uitwijken naar goedkopere vliegvelden is zeker een goede tip. Wij kijken soms ook nog naar Eindhoven Airport, vanuit daar gaan twee prijsvechters waaronder WizzAir en RyanAir nog naar leuke bestemmingen voor een vriendelijke prijs. Fijne tips, met een beetje creativiteit en soms een hoop speurwerk kom je een heel eind.

  1. Inderdaad, een extra stopover scheelt ook… maar meer dan 1 stop kies ik dan eigenlijk nooit… daar wordt ik toch minder blij van. 🙂