fbpx
Gjirokastër

Gjirokastër en omgeving in 2 dagen

leestijd: 4 minuten

Gjirokastër staat lang niet op ieders reisroute door Albanië. Vaak moet Gjirokastër het afleggen tegen Berat, dat wat dichter bij Tirana ligt en dus makkelijker te bezoeken valt. Beide bergstadjes zijn, ondanks de overeenkomsten, best heel verschillend. Ik vond het dan ook leuk om ze alle twee te bezoeken. Net als bij Berat, is ook in de omgeving van Gjirokastër van alles te zien en doen. Je kan er dan ook best 2 volle dagen doorbrengen, zonder je te vervelen. Ik vertel je wat je er zoal kan doen.

De koopmanshuizen in Gjirokastër

De kasteelachtige, eeuwenoude huizen van Gjirokastër waren ooit het bezit van rijke koopmansfamilies. Vanuit hun huizen, die veelal op steile hellingen gebouwd zijn, kon men de eigendommen lager in de vallei zien. In elk huis woonden in de hoogtijdagen zo’n 30 tot 40 familieleden tot ze in de Communistische tijd door de staat werden ingenomen. Inmiddels zijn de huizen teruggegeven aan de nabestaanden van de families en enkelen hebben hun huis opengesteld voor bezoekers. Je betaalt een klein bedrag voor een rondleiding vol interessante wetenswaardigheden. Wij bezochten het Skendulli House en het Zekate House, de bekendste twee. Wil je zeker weten dat je geen mooie plekjes mist? Ga dan voor een (erg betaalbare!) rondleiding met gids in het oude centrum.

Gjirokastër koopmanshuizenDe bekendste koopmanshuizen in Gjirokastër

Het hooggelegen kasteel van Gjirokastër

Het kasteel, hoog boven Gjirokastër, is enorm en heeft aan alle kanten een gaaf uitzicht over het stadje en de vallei. Alleen al vanwege het uitzicht is het de moeite waard om te bezoeken. Binnen in het eerste deel is een tentoonstelling over de geschiedenis van Gjirokastër en het Albanese leger door de jaren heen. Ook kan je de oude gevangenisvleugel bezoeken. Je moet voor deze tentoonstelling wel een apart entreekaartje kopen, maar ik vond het die paar euro zeker waard.

Een andere bezienswaardigheid, die ons werd geadviseerd om naast het kasteel te gaan zien, is het Ethnografisch Museum. Dit hebben wij toch overgeslagen, aangezien er in Albanië in elke plaats een Ethnografisch museum is, met vergelijkbare tentoonstellingen.

kasteel GjirokastërHet indrukwekkende kasteel moet je zeker bezoeken

De authentieke, lokale keuken

De Albanese keuken is lekker en gevarieerd. In elke streek zijn er weer andere gerechten die je geprobeerd moet hebben. In Gjirokastër proefden wij op onze eerste avond heel veel lekkers in Gjoca restaurant. Het echtpaar dat dit kleine restaurantje heeft, in de hoofdstraat van het stadje, is een leuk stel. Hij is een trotse man, die in kokskleding de bediening doet, maar de echte kok is zijn vrouw. In no time bereidt ze de lekkerste gerechten in haar open mini-keukentje vooraan in het restaurantje. De gehaktballetjes, de gebakken geitenkaas en de paprika’s waren onze favorieten.

lokale keuken Gjirokastër bij Gjoca restaurantDe lokale keuken van Gjirokastër bij Gjoca restaurant

Een dagje in de omgeving van Përmet

Vanuit Gjirokastër kijk je tegen de bergen aan de overkant van het brede dal aan. In de winter en het voorjaar zijn ze bedekt met sneeuw. Toen wij er waren, eind april, lag er nog een kleine hoeveelheid sneeuw op het hoogste deel. Precies aan de achterkant van die bergen ligt het stadje Përmet, een typisch Albanese plaats, waar het leven in een gestaag tempo lijkt te gaan. De weg naar Përmet toe voert je in een dik uur helemaal om de bergketen heen en je ziet de prachtigste vergezichten. Een klein half uurtje voordat je in Përmet aankomt passeer je de Këlcyrë Gorge, een schitterend stukje natuur met een intens blauwe rivier en een aantal watervallen. Jammer alleen, dat er een aantal grote resort-achtige hotels zijn neergezet, die het uitzicht nogal verpesten. In Përmet zelf staat een bizarre rots in het verder relatief vlakke dal. Je kan de rots beklimmen voor een mooi uitzicht, of even een stop maken voor het inslaan van een picknicklunch. Dat laatste deden wij, om na onze geplande zwempartij in de natuur te kunnen picknicken.

dagtrip Permet en omgevingPërmet en haar mooie omgeving

de warmwaterbronnen bij Kadiut Bridge

Als je vanuit Përmet verder rijdt, naar het zuidoosten, zie je vlak voor het dorpje Petran een wegwijzer naar links. “Kadiut Bridge” staat erop. In een minuut of 10 rijd je naar de parkeerplaats bij deze brug. De eeuwenoude, stenen brug doet ons meteen denken aan de prachtige bruggen rond Zagoria, in Noord-Griekenland. Rond de brug zijn een aantal warmwaterbronnen, waar je al in het vroege voorjaar heerlijk kan zwemmen. Het water is niet heel warm, maar gewoon aangenaam. Wie daarna nog puf heeft kan de Langarica Canyon verder in lopen, door gewoon de stroom van de rivier te volgen. Toen wij er waren stond er niet erg veel water in de rivier en zou alleen op een aantal plekken hoeven waden. Als er meer water is zal je jezelf moeten voorbereiden om ook gedeeltes te zwemmen.

De foto’s die ik van de Langarica Canyon heb gezien zijn schitterend. Het uitzicht vanaf het hooggelegen pad langs de grotten is ook al mooi, als je minder tijd hebt, of niet zo avontuurlijk bent ingesteld.

Kadiut bridge PermetDe Kadiut Bridge en de warmwaterbronnen, niet ver van Përmet

Unieke byzantijnse kerk

Aan de overkant van de vallei, een eindje de berg omhoog ligt het dorpje Labova e Kryqit. Hier staat een eeuwenoude kerk, die ik dolgraag nog bezocht had. Helaas liet onze beperkte tijd in deze omgeving dat niet meer toe. De prachtige kerk in het dorpje is een Oosters Orthodoxe, Christelijke kerk en één van de mooiste exemplaren van Byzantijnse architectuur in Albanië.

Onze accommodatie in Gjirokastër

Er zijn, rond de parkeerplaats aan het einde van de weg naar Gjirokastër, een aantal hotels te vinden. Zelf kiezen we liever voor kleinschalige accommodatie, of een appartement. Aangezien dat laatste niet te vinden lijkt op korte afstand van het centrum hebben wij gekozen voor een lokaal guesthouse. Aan de rand van het oude centrum, met een onbetaalbaar uitzicht over het hele dal en op één van de mooiste koopmanshuizen, staat Bake Guest House. Onze zorgzame gastfamilie woont in het hoofdgebouw en de gastenkamers zijn in het aangrenzende gebouw.

ons guesthouse in GjirokasterOns fijne guesthouse in Gjirokastër

Er is een tuin met speelgoed, erg fijn als je met kinderen reist, omdat de familie zelf ook een dochter heeft. Het uitgebreide ontbijt met volop lokale producten is bij de prijs inbegrepen en voor 10 euro per persoon kookt de moeder van de vrouw des huizes een overheerlijke maaltijd voor je. Wij hebben hier top geslapen en het zal ook jou aan niets ontbreken hier. Aanrader!

Category: Albanië

Tags:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


4 comments

    1. hallo Ingrid, dank je wel. De warmwaterbronnen liggen afgelegen. Je zou met de bus naar Permet kunnen gaan (denk dat die niet heel vaak zal gaan, dus uitzoeken) en van daaruit een taxi nemen of met iemand meerijden.