Georgië rondreis route

Georgië rondreis – de gaafste route

Een paar jaar terug geen verre reis voor ons. We bleven eens in Europa en maakten een rondreis door Georgië. Nou ja, echt Europa is het niet, het is precies de grens tussen Azië en Europa. De Kaukasus trok mij al lange tijd, dus toen ik op zoek was naar leuk geprijsde vliegtickets voor onze volgende zomervakantie hoefde ik niet lang te twijfelen toen ik zag dat Georgië wel heel goed betaalbaar was.

Voor net iets meer dan 700 euro vlogen we met z’n vieren heen en terug met een partner van KLM, Georgian Airways. Sinds het moment dat ik de tickets geboekt had kreeg ik talloze vragen over hoe we daar onze kinderen zouden gaan vermaken en wat er dan zo leuk aan Georgië is. Wat voor route we zouden volgen en hoe zo’n Georgië rondreis er dan in de praktijk uitziet. Daarom even een indruk van onze route door Georgië en wat we zo’n beetje deden daar.

Update: Inmiddels is Georgië, dankzij WIDM, niet langer een onbekende. Wij kunnen we terugkijken op een heerlijke tijd daar. Alle accommodaties bleken net zo mooi als vooraf gedacht en zeker een aanrader, als je geen 5sterren-luxe verwacht, maar wel een comfortabele, schone plek zoekt om te slapen. Klik op de links om te zien waar we overnacht hebben of lees de Georgië reisgids.

Route Georgië bepalen

Tja… dan heb je die tickets geboekt en je hebt een vaag idee van wat er in zo’n land te zien is. Dat Georgië in de Kaukasus ligt, dat wist ik al. En ook dat het een bergachtig land is, met hier en daar prachtige, oude kloosters. De plaatjes die ik vooraf op internet heb gezien van Georgië deden me bovendien sterk aan Kyrgyzstan denken, een land waar we fijne herinneringen aan hebben. Die sfeer wilde ik graag vinden in dit land en uiteraard wilde ik de kloosters bezoeken en de bergen in, avonturen beleven, de lokale bevolking ontmoeten. Voor de kinderen wilde ik graag naar de Zwarte Zee en zo nu en dan een zwembad om in te plonzen. Paardrijden zou ook leuk zijn en als ik, na wat verder onderzoek, ontdek dat er een trein rijdt van hoofdstad Tbilisi naar tweede stad Koetaisi wordt dat ook aan het programma toegevoegd. Treinen doen ’t altijd goed bij de meiden. Net als kastelen trouwens en laat er daarvan nou meteen al 1 in Tbilisi te vinden zijn.

Georgië rondreisOnze route door Georgië wordt deels door de wensen van onze kinderen bepaald

Na het bekijken van de belangrijkste bezienswaardigheden op de kaart lijkt het logisch om onze route door Georgië in 3 stukken te delen. Na een aantal dagen om Tbilisi en omgeving te verkennen maken we een eerste rondreis vanuit deze stad van ongeveer een week. Na het verkennen van de tweede stad van Georgië, Koetaisi, maken we een rondje zuid en een rondje noord van deze stad in ook weer een week. Tenslotte gaan we verder naar het strand aan de zwarte zee, om daar nog wat te ontspannen. Met deze ideeën heb ik de route van onze Georgië rondreis verder ingevuld. Ik neem je mee naar mijn reisvoorbereiding en de gedetailleerde uiteindelijke route. Onze daadwerkelijke reis is uiteindelijk vrijwel gelijk geweest aan de route zoals ik ‘m gepland had.

Tbilisi 4 nachten

Na aankomst in Georgië blijven we 4 nachten in Tiblisi. We gaan in elk geval de drukke markten en de smalle straatjes van het oude centrum verkennen en de burcht hoog boven de stad bezoeken. Ook willen we een dagtrip maken met het openbaar vervoer naar Gori en Uplistsikhe. In Gori willen we het monument en het museum voor Stalin zien en in Uplistsikhe willen we verstoppertje gaan spelen in de eeuwenoude grotwoningen. Als er nog een dag overblijft willen we vanuit Tbilisi ook graag de oude kerken en kloosters in Mtskheta zien en als het even kan ook nog de oude industriestad Roestavi, die nog vol sovjetarchitectuur staat. Alles zal afhangen van hoeveel zin onze kinderen daar in hebben en hoe leuk Tbilisi zelf is. Wist je trouwens dat Tbilisi de goedkoopste hoofdstad van Europa is als het om accommodatie gaat? Voor 4 nachten betalen we hier dan ook maar 120 euro voor een ruim appartement. Overigens is er steeds meer en beter aanbod, want voor diezelfde prijs slaap je nu zelfs nabij het oude centrum in een appartement met tuin en veel meer luxe.

Georgië Tbilisi en David GarejaNa een paar dagen in Tbilisi reizen we via David Gareja naar Sighnaghi

rondreis Georgië vanuit Tbilisi

Vanuit Tbilisi willen we met een huurauto verder naar Sighnaghi. We rijden daar naartoe via het Davit Gareja klooster, een avontuurlijke plek op de grens met Azerbeidzjan, dat alleen vanwege haar uitzichten al de moeite waard schijnt te zijn. Dit is een lange reisdag van zo’n 6 uur, dus als beloning slapen we in een prachtig gelegen guesthouse met zwembad. Dit is meteen ons duurste verblijf in Georgië, voor ruim 50 euro per nacht. De 3 nachten dat we hier zijn vullen we met zwemmen en de omgeving verkennen. Sighnaghi is een mooi dorpje, bekend om haar lange stadsmuur en prachtige uitzichten op de omringende bergen. Het Bodbe klooster schijnt echt een highlight te zijn, net als het Gremi kasteel op een uurtje de bergen in en het Nekresi klooster er vlakbij. Wat we zeker niet willen missen hier is de prachtige natuur van Lagodekhi en de nabije zondagsmarkt in Kabali, waar zelfs veehandelaren uit Azerbeidzjan en Rusland met hun dieren op af schijnen komen. Nog best een heel programma voor 3 dagen dus.

Na 3 nachten Sighnaghi willen we ons verblijf hier afsluiten met een uurtje paardrijden bij Living Roots, dat goed bekend staat en via de markt en het klooster van Telavi terug rijden naar Tiblisi. Daar overnachten we weer in hetzelfde appartement.

Tip! Voor de meeste wegen in Georgië heb je geen 4×4 nodig. Voor de meer afgelegen plaatsen en met name het gebied rondom Mestia / Ushguli in Svaneti heb je dat wel. Huurauto’s in Georgië worden alleen met volledige verzekering verhuurd, waardoor prijzen hoger liggen dan elders.

De volgende ochtend gaan we verder met de huurauto, via de beroemde Military Road de hoge bergen in naar Kazbegi, waar we 3 nachten blijven. Hier gaan we vooral genieten van de besneeuwde toppen om ons heen en de bekende Gergeti kerk zien, met haar fenomenale uitzicht. Ook willen we de Sno-kloof een stukje in rijden, om te gaan picknicken in de natuur en misschien nog een keer paard te rijden. Slapen doen we in Kazbegi in een homestay, bij een familie met een klein boerenbedrijfje, in 2 kamers van hun fijne guesthouse. Per kamer betalen we 17 euro per nacht. Helaas verhuren zij momenteel niet meer. Een accommodatie met vergelijkbare prijs, maar wel de luxe van eigen sanitair én een waanzinnig uitzicht is Guesthouse Elia.

Als we terug rijden naar Tbilisi leveren we daar de huurauto weer in.

Kaart Georgië route TbilisiBovenstaande kaart geeft onze route door Georgië vanuit Tbilisi weer

Koetaisi

Na een nacht in Tbilisi nemen we de trein naar Koetaisi, om daar onze intrek te nemen in een bijzonder appartement, met een inrichting die in een kasteel niet zou misstaan en een fenomenaal dakterras. Zwemmen kunnen we hier in het openbaar zwembad, dat er prima uitziet. We blijven 4 nachten in Koetaisi, om even te relaxen en de bezienswaardigheden in rustig tempo te bekijken. Het Gelati klooster in de stad en de Martvilli Canyon met klooster daar wat buiten lijken ons de moeite waard en wellicht de Okatse Canyon.

Wat we zeker willen doen vanuit Kutaisi is een dagtocht maken met een taxi met chauffeur naar Chiatura (Tsjiatoera), zo’n anderhalf uur verderop. Deze stad staat bekend om haar oude kabelbanen uit het Sovjettijdperk, waarmee mensen zich nog altijd over de steile heuvels van de stad verplaatsen. Leuk voor de kids en een hele gave fotolocatie volgens mij. In de buurt zijn nog de bizarre Katskhi Pillar -rots en het Mghvimevi grot klooster, dé reden dat we graag eigen vervoer hebben deze dag, omdat het openbaar vervoer daar niet komt.

Natuur en geschiedenis rondom KutaisiNatuur en geschiedenis rondom Kutaisi

rondreis Georgië vanuit Kutaisi

Vanuit Kutaisi willen we zuidelijker reizen, naar Vardzia, met onderweg een bezoek aan het Akhaltsikhe Rabat Fort en de spectaculaire weg naar het Sapara Monastery daar vlakbij. Ook deze (behoorlijk grote) afstand willen we met eigen vervoer overbruggen, maar we weten nog niet precies hoe. We blijven 2 nachten in Vardzia, om de beroemde grotwoningen en het Khertvisi kasteel te zien. Daarna gaan we terug naar Koetaisi, waar we nog 2 nachten in hetzelfde appartement overnachten.

Uiteindelijk hebben we voor onze dagen Akhaltsikhe en Vardzia een auto gehuurd bij een lokale verhuurder, een vriend van de eigenaar van ons appartement. Het was goedkoop, dat zeker. 😉 Ik raad je aan een auto te huren bij een beter maatschappij. Dat is in Georgië geen overbodige luxe!

De volgende dag reizen we verder met het openbaar vervoer. We gaan opnieuw de hoge bergen in, nu naar Mestia in het hooggelegen gebied Svaneti. We slapen 3 nachten in een eenvoudig guesthouse in Mestia. Voor 2 kamers betalen we hier nog geen 90 euro. Voor alle 3 de nachten samen! Overigens is er sinds kort een nieuwe accommodatie bij die ik een volgende keer wel zou willen uitproberen. Ik bedoel: hoe tof is het appartement van dit guesthouse! In Mestia is de omgeving, met haar bijzondere bergdorpjes vol hoge uitkijktorens onze enige mustsee. Als we ons heel dapper voelen nemen we de jeep naar Ushguli, het hoogste dorp van Europa, maar dat zien we ter plekke. Na 3 nachten reizen we met het openbaar vervoer naar Kobuleti, aan de Zwarte Zee.

Kaart Georgië route KutaisiBovenstaande kaart geeft onze route dor Georgië vanuit Kutaisi weer

Zwarte Zee

In Kobuleti, een minder toeristisch plaatsje, aan het stukje Zwarte Zee dat bij Georgië hoort, blijven we 3 nachten om van zon, zee en strand te genieten. In een lokale flat slapen we voor 35 euro per nacht tussen de locals, op loopafstand van het strand. Overigens is dát appartement niet langer te huur, maar kun je inmiddels voor nóg minder praktisch pal aan het strand slapen in een appartement op de begane grond. Daarna reizen we met de trein terug naar Tbilisi.

Alleen Georgië is genoeg voor nu

In eerste instantie hebben we nog getwijfeld om ook Armenië aan de route toe te voegen, maar door 2 landen in 1 vakantie te doen zouden we wel een erg hoog tempo moeten aanhouden als we zoveel mogelijk zouden willen zien. Voor nu is het dus bij Georgië gebleven, maar ik kan me goed voorstellen dat we in de toekomst nog meer van de regio zouden willen zien.

En, lijkt het je wat? Onze route door Georgië?

Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
0

77 reacties op “Georgië rondreis – de gaafste route

 1. Eva zegt:

  Hoi Yvonne,
  Wat een fijne blog heb je geschreven, heel bruikbaar!
  Wij willen met een dreumes van 1,5 naar Georgië voor 2 weken. We denken aan ongeveer het eerste deel van jullie route te doen tot en met Koetaisi+omgeving. We willen Mestia overslaan. Vooral vanwege tijd en omdat het veel hiken is in Mestia wat niet altijd handig is met een 1,5jarige. Of zeg jij,nee dat MOET je zien??

  • Yvonne zegt:

   Wat een mooi plan Eva! Mestia is inderdaad veel hiken. Eén van mijn “ergste” peuterherinneringen van onze jongste is dat we met haar de berg af liepen in de omgeving van Mestia, terwijl zij de hele boel bij elkaar krijste. Ze was oververmoeid en wilde niet meer in de draagzak. Het is wel echt heel mooi daar, maar als je ook naar Stepantsminda gaat, zie je daar ook al de schitterende, ruige natuur. Misschien kunnen jullie dan een volgende keer naar Mestia gaan. Veel plezier in Georgië!

 2. MonIque Daalman zegt:

  Hoi Yvonne, Met veel plezier heb ik je verslag gelezen en het heeft ons geïnspireerd in het samenstellen van onze reis naar Georgië. Dank daarvoor. Wij willen dit jaar naar Georgië of als dat niet lukt wegens het virus, deze verzetten naar volgend jaar. Wij gaan voor 19 dagen naar Georgie en merken dat we keuzes moeten maken. Wij vinden het lastig een keuze te maken tussen drie plekken, en dat is het Vashlovani National Park, Ushguli en andere dorpjes in Svaneti en Omalo en andere dorpen in Tusheti. Het nationaal park heeft de voorkeur van onze kinderen. Weet je iets over deze drie plekken dat ons verder zou kunnen helpen in het nemen van onze uiteindelijke beslissing? Zo zien we weinig terug over het nationaal park. Is dat een bewuste keuze geweest? Ik hoor heel graag van je/jullie. Groetjes, Monique

  • Yvonne zegt:

   Wat leuk om te horen. Wat je ook kiest in Georgië, het is eigenlijk altijd een goede keus. Ik ben in dat nationaal park niet geweest, dus ik kan je er niet meer over vertellen. Wij waren een maand in Georgië en hebben er nog altijd niet alles gezien. Gaan graag nog een keer terug. Dus misschien nu meegaan in de keus van jullie kinderen en dan later nog een tweede reis maken. Het is er overal prachtig, echt!

 3. Hilde Van den Bosch zegt:

  Hoi Yvonne, Een reis door Georgië interesseert me wel, en ik ben er dus wat over aan het opzoeken. Ik heb met aandacht jouw blog hierover gelezen, en ik word helemaal enthousiast. Ik heb echter een vraagje: op mijn Google Maps bevindt Vardzia zich op een andere plaats dan op jouw kaart. Dit is bij mij de lokatietag op Google: https://goo.gl/maps/8zHTgGS4twpgrB7AA
  Kan je hier verduidelijking inbrengen?
  Hartelijke groet, en staysafe
  Hilde

  • Yvonne zegt:

   Wat leuk om te horen. De plaats die je doorstuurt is een andere plek dan de Vardzia grotten. Wellicht dat een andere plek dezelfde naam heeft.. dat is weleens vaker zo. 🙂 Veel plezier, Georgië is een fantastisch land!

 4. maike van hengel - van der laan zegt:

  Hallo Yvonne, net terug van onze 2e reis naar Georgië (en het zal ook niet de laatste zijn). We hebben 2 weken met onze Georgische vriendin rondgetrokken en weer nieuwe plekjes ontdekt. Dit jaar wel in Batoemi geweest en hebben er heerlijk rondgefietst. Ik vond het een zeer relaxte stad en afgezien van de vele Russen, best aangenaam. Onze vriendin woont in Tbilisi, haar ouders in Tskaltubo, 10 km van Kutaisi. We hebben daar ook een paar dagen gelogeerd. Dan pas leer je hoe het leven onder Russisch bewind geweest is. Nog niet zo lang geleden kwam er 1 x per week een waterwagen langs die water voor 1 week bracht. Onze vriendin is een actieve demonstrante en wij hebben dan ook actief deelgenomen aan de demonstraties bij het parlementsgebouw in Tbilisi. De sfeer was daar geweldig, de stad is sowieso geweldig als je de plekjes weet. Tip: restaurant Veriko. Bij aankomst werden we verwelkomd met een wolkbreuk en veranderde veel straten in Tbilisi in woeste riviertjes. De weg naar Mestia is goed te doen, alleen bij regen wel opletten op vallende stenen. Om bij Usghuli te komen heb je inderdaad een 4×4 nodig, die weg moet zo blijven vanwege Unesco werelderfgoed. In het bioscoopje in Mestia de film Dede gezien en een tijdje met de filmmaakster gesproken. Het verhaal speelt zich af in Usghuli.
  We hebben verschillende overnachtingsplekken gehad, inderdaad erg goedkoop, maar als de Russen wegbijven en daar ziet het wel naar uit, zullen de prijzen wel stijgen. Een ramp voor Georgië. We konden zeker 90% met onze pinpas betalen, soms alleen cash en ook al staan niet alle logo’s op de ATM machines, ze werken wel. Ik draaf door.
  Het was gewoon weer een fantastische reis, beetje te warm af en toe, de omweg via Chiatura was interessant. Wat een oude liften. Aanrader is ook het kleine liftje naar het Martvilli monastry. Prachtige muurschilderingen die wel gefotografeerd mochten worden.
  Op naar de volgende keer.
  Hartelijke groet
  Maike van Hengel – van der Laan

  • Yvonne zegt:

   hallo Maike,
   Wat super leuk dat je zo enthousiast bent over Georgië! Wij vonden het ook een geweldig land, één van de meest vriendelijke bevolkingen ter wereld en Tbilisi zit echt in mijn hart. Zelfs na een week nog niet alles gezien daar. De lift bij Martvilli kende ik niet trouwens, klinkt interessant voor een volgende keer, want ook wij willen zeker eens terug. 🙂

 5. Christiane Donkers zegt:

  Hoi Yvonne, wij lijken wel een beetje dezelfde bestemmingen uit te kiezen…. We gaan ook naar Roemenië met de kids dit jaar en volgend jaar willen we naar Georgië!!! Jouw reisroute is echt te gek en ik ga er heel veel aan hebben bij het bepalen van onze reisroute. Nu heb ik wel een vraag: wij zijn Belgen, en in de zomervakantie is het zo dat we hoogstens 3 weken aaneensluitend verlof mogen opnemen… Wij willen geen rush, we willen bewust genieten en de mensen en het land leren kennen. We moeten dus keuzes maken: we kunnen niet elke regio bezoeken. Daarom besloten we om de Zwarte Zeekust te laten vallen. Maar ook dan moet ik nog wat knippen. Wat zou jij aanraden? Zou jij op bepaalde bestemmingen een nachtje inkorten of zou jij ervoor gaan om bijvoorbeeld een regio te skippen? Keuzestress….bedankt voor je reactie!

  • Yvonne zegt:

   Wat leuk om te horen, misschien komen we elkaar nog wel tegen in Roemenië. 🙂 Wij gaan morgen vertrekken. Wij waren 4 weken in Georgië en daarvan 3 dagen aan de Zwarte Zee. Goed plan om dat over te slaan. Wij wisten vooraf dat we dat het minst interessante deel zouden vinden, maar gingen toch.. voor de kinderen. Praktisch gezien is het meest handig om de beeline naar Vardzia vanuit Kutaisi dan te schrappen, zo kan je de rest van onze route helemaal volgen en dat past heel relaxt in 3 weken. Veel plezier alvast!

 6. Rens zegt:

  Hoi,

  Wij zijn van plan om in september 2.5 week naar Georgië te gaan. Is het aan te raden om een auto te huren? En bij welke verhuurbedrijven hebben jullie de auto gehuurd?

  Dankjewel!

 7. Désirée zegt:

  Net terug van 3 weken prachtig Georgïe, (half april/begin mei) hebben veel sneeuw en -7 in Kazbegi gehad tot +26 in Signaghi, wat een vriendelijke mensen, wat een mooi land….wij hadden een auto gehuurd, geen 4X4, op zich niet nodig, maar veel wegen zijn zo slecht dat wij daar beetje spijt van hadden.
  Tip voor mensen die een auto huren….
  Door het slechte weer in Mestia konden wij hier helaas niet naartoe. Hoorden ook al dat je bij automaatschappijen (niet die van ons ) moet tekenen dat je daar niet naartoe mag met een gewone auto. Ook de bergpas Batoemi/Choelo/Achaltsiche is bar slecht als er nog sneeuw ligt. er ligt nl geen weg alleen maar gaten/kuilen/scheuren en zand/kiezel…en riviertjes met smeltwater.
  Accommodaties zijn heel schoon en netjes, leuk bij de mensen thuis…
  Land in ontwikkeling, prachtig land om te ontdekken

  • Yvonne zegt:

   Wat heerlijk om te lezen.. en fijne aanvullingen op het gebied van de huurauto. Wij vonden de accommodatie ook zo schoon en netjes.. erg leuk inderdaad om bij de mensen thuis te logeren. Fijn dat jullie het ook zo ervaren hebben.

 8. Ton zegt:

  Leuke reis. Je overdrijft alleen bij het eindeloos herhalen hoe goedkoop alles is. Fijn hoor goedkoop, maar wat vinden de lokale mensen daar zelf van? Ik betaal liever een reële prijs dan goedkoop. Ik ben zo iezo meer geïnteresseerd in de omgeving en de kwaliteit van je overnachtingen dan steeds maar weer goedkoop!!

  • Yvonne zegt:

   Hmm.. dat is dan onbedoeld, waarschijnlijk omdat het me op de verschillende gebieden (huurauto, overnachten) steeds weer verbaasde. De plaatselijke bevolking vindt daar niet zoveel van, het zij voor hen prima prijzen, omdat het levensonderhoud er ook niet duur is. Zoals ik al had geschreven zijn alle accommodaties van erg goede kwaliteit (ook dat viel me zo op, vooral hoe enorm schoon het was!) en voor je interesse in de omgeving verwijs ik graag door naar mijn andere Georgië blogs. Dit was echt een artikel over de praktische kant. 🙂

 9. LoesM zegt:

  Hoewel ik WIDM nog nooit heb gekeken, en ook niet eens wist dat er daar gedraaid is, overweeg ik al langere tijd om naar Georgië te gaan. Ik heb er tijdens andere reizen meerdere mensen positief over horen praten. Dus ik denk dat ik in september ga. Ik ben van plan om alleen en ongeorganiseerd te gaan reizen. Denk jij dat dit kan? Ik ben een zeer ervaren soloreiziger dus ik verwacht dat wel moet lukken 🙂

  Mooi reisverslag heb je. Ik ben alle bestemmingen uit je route even aan het napluizen.

  heb je toevallig ook het boek : “Het achtste leven” gelezen?

  • Yvonne zegt:

   Ja hoor, dat kan prima. Dat hebben wij ook gedaan met onze meiden en zelfs dat ging goed. Het openbaar vervoer werkt uitstekend en de trein is heel relaxt en veilig. Dat boek heb ik niet gelezen. Aanrader?

 10. Alfred zegt:

  Dag Yvonne,

  In de meivakantie van 2018 ben ik samen met mijn zoon van 14 naar Georgië geweest. Jouw website was een grote bron van inspiratie. Wij hebben een auto in Tbilisi gehuurd en hebben o.a de Military Highway gereden. Het rijden in Tbilisi is echt een uitdaging. Verkeersregels lijken niet te bestaan. Links en rechts werden we ingehaald, maar wat een prachtige ervaring. We hebben in diverse guesthouses overnacht. Dat was een perfecte manier om met de lokale bevolking in contact te komen. Wat een ongelooflijk mooi land is Georgië!
  Dank voor je prachtige foto’s en stimulans om naar Georgië te reizen.

  Groeten Alfred

  • Yvonne zegt:

   Wat super leuk om te horen! Wij vonden het rijden zelf heel erg meevallen, maar zijn wel wat gewend van bijvoorbeeld Marokko en Zuid-Afrika. Wat heerlijk dat jullie zo’n mooie reis hebben gemaakt en super dat je het even laat weten. Een mooi nieuw reisjaar toegewenst!

 11. Loes zegt:

  Hoi Yvonne, dank voor het mooie reisverslag. We zijn nog meer geinspireerd geraakt voor een reis naar Georgië. Een vraag aan jou: had jij van te voren alle overnachtingen gepland/geboekt? Is jou inschatting dat dat nodig is? Fijne reizen gewenst voor later. Groetend, Loes

  • Yvonne zegt:

   Wat leuk om te horen. Inderdaad had ik alle overnachtingen vooraf geboekt. Via booking, als je de links in dit blog aanklikt vind je vanzelf de plekken waar wij hebben geslapen. Eigenlijk allemaal aanraders. Ik weet niet of het echt nodig is, als ik kijk naar mijn bezooekerscijfers gaat volgend jaar heel Nederland naar Georgië. 😉

 12. Mark zegt:

  Hoi Yvonne,

  Wat een mooi verslag.
  In de herfstvakantie gaan wij naar Georgie. Dat wordt zeker een mooie reis. We zien er naar al naar uit.
  Wij starten in Kutaisi en willen eigenlijk met een huurauto meteen door richting Akhaltsikhe. We eindigen onze reis dan weer in de Kutaisi omgeving.
  Echter, ik lees wel dat wordt afgeraden om in het donker met de auto te rijden. Wij verwachten hooguit een uur voor het donker wordt te gaan rijden.
  Is dat ook jouw mening? Zeker als dat de eerste ervaring wordt?

  Alvast bedankt!

  • Yvonne zegt:

   Dat wordt vast een hele leuke reis! Akhaltsikhe is super en de omgeving van Kutaisi ook. Ik zou in Georgië inderdaad niet in het donker rijden. Het is dan ECHT donker denk ik, want weinig verlichting, en de wegen die kant op zijn bochtig en hier en daar flinke gaten.. die zie je echt liever aankomen. 🙂

  • Mark zegt:

   Hoi Yvonne,
   Bedankt voor je reactie. Duidelijk, we moeten ons plan hierop aanpassen.
   Zijn de snelwegen wel in het donker te rijden?

 13. Namisa zegt:

  Hai,
  Wat een ontzettend leuke reisblog heb je geschreven. Volgend jaar is voor ons de laatste mogelijkheid om buiten de vakanties op vakantie te gaan. Wij hadden eerst het plan om naar Thailand te gaan, maar door o.a. jouw blog gelezen te hebben lijkt Georgië ons ook helemaal leuk met onze kinderen van 4 en 1 jaar:)

  • Yvonne zegt:

   Wat leuk om te horen! Georgië is een stuk dichterbij, haha. Wel een heel ander soort bestemming. Ik vond Thailand ook erg leuk en zeker geschikt om met kids te ontdekken.. maar Georgië voelde voor ons meer als een avontuur. 🙂 Succes met kiezen!

 14. Parmis Shirjahani zegt:

  Hoi!
  Ik ga met mijn vriend deze zomer naar Georgië, wij snappen alleen niet echt hoe het zit met de treinen, online is het een zooitje namelijk. Wij willen met de trein van Batumi naar Tbilisi en met de trein van Kutaisi naar Tbilisi. Moeten we dit al van te voren ergens kopen of kan dat als we in Georgië zijn ook? Of zijn er misschien andere vervoerders wat mogelijk makkelijker is?
  Alvast bedankt!

  • Yvonne zegt:

   Een zooitje? Wij vonden dat juist super geregeld! Ticket inclusief gereserveerde stoel online regelen en betalen, ter plekke stonden onze namen op de lijst en konden we zo instappen.. heel relaxt. Ik zou niet wachten tot je er bent, dan heb je kans dat ze vol zitten op jouw dag..

 15. Ineke zegt:

  Door Wie Is De Mol op internet gaan zoeken. Wat een prachtig land. Is het te doen en veilig om met z’n 2en te reizen. We zijn tegen de 60. We reizen liever samen dan met een groep. Eigen ‘Tempo’

  • Yvonne zegt:

   Wij hebben zelf ook op eigen gelegenheid rond gereisd, met onze 2 kleine kinderen. Ik zou zeggen dat het dan op jullie leeftijd helemaal goed moet gaan komen. Wij hebben de mensen als heel erg vriendelijk en uiterst gastvrij ervaren. En mocht het toch tegenvallen, dan zou je altijd ter plekke nog een tour kunnen regelen?

  • Yvonne zegt:

   hallo Germia, wat leuk! De route staat hier in haar geheel beschreven, precies zoals we hem gemaakt hebben. 🙂 Veel plezier in Georgië!

 16. Marjon zegt:

  Hoi,
  Heel erg leuk om te lezen! Wij hopen in juli te gaan voor 2 weken met 2 meiden van 12 en 14 jr. Ik ben benieuwd of je nog tips hebt betreft de genoemde accommodaties, autohuur en gidsen. Wat zou je bijv een volgende keer anders doen? En hoe beviel jouw meiden de treinreis?
  Mvgr
  Marjon

  • Yvonne zegt:

   Wat leuk dat jullie ook van plan zijn naar Georgië te gaan! Alles wat ik wilde vertellen heb ik al in de blogs gezet. Ik zou niks anders doen, het was een heerlijke reis. De accommodaties die ik tip zou ik allemaal een volgende keer ook weer gebruiken. Die in Svaneti zou ik wel upgraden naar het nieuwere gedeelte, maar verder was alles echt perfect. De homestay in Kazbegi was onze favoriet! Gidsen hebben wij niet gebruikt. 🙂

 17. Margret zegt:

  Ha , word hier helemaal enthousiast van. Wat ik me echter afvraag: hoe doe je dat met een auto huren? Heb je dat daar ter plekke gedaan. Want hoe weet je anders of je wel op de afgelegen plekken komt?en de langere rit met de taxi? Is dat dan ook betaalbaar om tussendoor te doen. Want het lijkt me lastig overnachtingen vast te gaan leggen terwijl je niet weet of je er straks ook wel kunt komen.

  • Yvonne zegt:

   We hebben één auto vooraf gehuurd via Avis en eentje ter plekke, vanwege change of plans. Dat was wel echt een LOKALE auto, haha.. waarvan je in het reisfilmje de versnellingspook kan zien. 😉 Op de afgelegen plekken kom je wel hoor, anders was die accommodatie daar ook niet geweest, als men er niet komen kon. 🙂 Er is altijd een taxi en vaak zelfs openbaar vervoer (maar reken op extra tijd). Wij hebben alle accommodatie vooraf vastgelegd en ze zijn allemaal super bevallen!

 18. Inge van Erp zegt:

  Dag Yvonne, wat leuk dat je de reis deelt. Wij gaan in juli voor 3.5 week met onze jongens van 11 en 12. Wanneer gaan jullie?
  En heb je tips voor het boeken van je hotels etc?
  Groet Inge

  • Yvonne zegt:

   hallo Inge, wat leuk dat jullie ook naar Georgië gaan! Ik heb er al super veel zin in. Jullie ook? Wij gaan half juli. Ik heb alleen appartementen en guesthouses geboekt, alles via booking en een enkele via Airbnb.

  • Yvonne zegt:

   Ik ben altijd vroeg met boeken, ook van accommodatie… wil graag keus hebben en in die periode moet je wel, anders is toch veel al vol.

  • Yvonne zegt:

   Volgens mij valt de cultuurshock hier nog wel mee. Ik vond Kyrgyzstan ook verrassend “Europees” qua mentaliteit. Maar we zullen zien. 🙂

  • Yvonne zegt:

   Ben je zelf een keer aan de Zwarte Zee geweest Gabriëlle? Wij hebben dit stukje toen in Turkije overgeslagen, vanwege het “mindere” weer, dus ben benieuwd.

 19. Kim zegt:

  Goeie keuze, Georgie. Ik ben er ooit een dag of zes geweest en heb genoten. Van het landschap, de stadjes maar vooral ook van de ongelooflijk aardige mensen. Veel plezier daar, ben benieuwd naar je verhalen.

  • Yvonne zegt:

   We hebben er al veel zin in en ben na de verhalen die ik heb gehoord van verschillende kanten inmiddels heel nieuwsgierig geworden. Update volgt zeker. 🙂

 20. Sanne zegt:

  Zo gaaf!! Wat betreft fotografie wordt Georgië waarschijnlijk ook een waar feest! Geörgie valt wat mij betreft zeker onder de verre reizen. Het is een hele bijzondere bestemming. Ik ben (nu al 🙂 ) benieuwd naar je verhalen!

 21. Lieke | Travelosophy.nl zegt:

  Erg mooie route! Wij waren er vorig jaar en vonden het een erg fijn land om rond te reizen: zoveel mooie natuur en cultuur, lekker eten en ontzettend vriendelijke mensen! Omdat wij al naar Tusheti gingen, hebben we Svaneti overgeslagen, maar dat gebied blijft zeker nog op ons lijstje staan. Ben dus ook benieuwd hoe jullie het daar gaan hebben 🙂

  • Yvonne zegt:

   Dank je wel voor je reactie Lieke! Ik zie hem nu pas, omdat hij blijkbaar in de spam terecht was gekomen. De reis komt nu al aardig dichtbij en krijg er steeds meer zin in! Wij gaan Tusheti dan weer niet zien… ergens jammer, maar je moet nou eenmaal kiezen. 🙂

  • Yvonne zegt:

   Ja, al veel dingen uitgezocht en ideeën wat we zeker niet willen missen. Maar even zien hoe het daadwerkelijk gaat en wat we ter plekke nog aan leuke dingen tegenkomen! Ik ben ook erg benieuwd!

 22. Stéphanie zegt:

  Ik vind het leuk dat jullie met de kinderen vaak een niet vanzelfsprekende bestemming kiezen. Daarnaast ziet Georgie er prachtig uit. Genoeg afwisseling tussen cultuur en natuur. Veel plezier met de voorpret!

  • Yvonne zegt:

   Dank je wel! Niet vanzelfsprekend, maar juist ook op die plekken is het vaak voor de kinderen TOCH zo leuk. We gaan het dus weer uitproberen. Ik ben erg benieuwd.

 23. Esther zegt:

  Heel gaaf! Georgië staat ook mijn lijstje voor volgend jaar. Lijkt me zo fascinerend, en dat meteen ook Armenië meepakken. Daar hoor ik ook goede verhalen over 🙂 Veel plezier met de voorbereiding!

  • Yvonne zegt:

   Daar had ik eerst over getwijfeld Esther, om ook Armenië te gaan zien in dezelfde vakantie. Maar omdat we met kinderen reizen en de tijd willen nemen is het alleen Georgië dit keer. Kunnen we altijd nog een keer terug naar de buren. 🙂

 24. Ilona zegt:

  Gaaf 😉 Georgie is zo’n ondergewaardeerd land. Een collega die gaat er een aantal keer per jaar naar toe en die is er lovend over. Ik ben heel benieuwd hoe jullie het gaan beleven, mooi vooruitzicht! (:

  • Yvonne zegt:

   Ik heb me eigenlijk niet echt verdiept in het aantal kilometers. We rijden ook maar een week zelf en de rest met openbaar vervoer. In dat soort landen is het bij mij meestal: we gaan zitten en zien wel hoe lang het duurt, haha.

 25. Matthijs zegt:

  Wow; en of het mij wat lijkt deze rondreis. Ik ben verkocht. Voor aankomend zomer hebben jullie al ‘genoeg,’ uitgestippeld (ik denk dat, dat ook wel moet met kinderen). Als ik aan Georgië denk, dan denk ik aan bergen en voor de rest ken ik niks van het land.

  • Yvonne zegt:

   Inderdaad, sinds we met kinderen reizen leg ik meer dingen van te voren vast. Maar als we ter plekke tips krijgen van andere plaatsen of activiteiten kunnen we die meestal wel inplannen of ergens mee “ruilen”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *