Georgië reisgids

Georgië – de ultieme reisgids met tips en veel reisinfo

Georgië staat sinds WIDM 2018 op de kaart. Toen wij een jaar eerder aankondigden een rondreis door Georgië te gaan maken hadden we nog wel even wat uit te leggen, maar inmiddels heeft iedereen op tv gezien hoe ontzettend mooi en ongerept dit land is. Iedereen die ons op social media gevolgd heeft tijdens onze reis door Georgië, in de zomer van 2017, wist dat natuurlijk al lang, maar inmiddels is ook de rest van Nederland overtuigd en willen steeds meer mensen zelf dit land, op de grens tussen Europa en Azië, gaan ontdekken. Ga dus gauw, voor het te laat is. En voordat jij gaat vertel ik je nog even welke plekken je echt niet mag overslaan, geef ik je een beetje meer achtergrondinfo en een antwoord op de vraag die mij de laatste geregeld wordt gesteld: is Georgië niet gevaarlijk en heb je jezelf daar ook onveilig gevoeld?! Kortom: de ultieme Georgië reisgids met antwoord op al je vragen en links naar nog meer info, elders op mijn blog.

Georgië op de kaart

Door WIDM is Georgië figuurlijk op de kaart gezet, maar waar ligt dit land eigenlijk precies op de globe? Voor veel mensen is het eerst even zoeken, want tot voor kort hoorde je er eigenlijk nooit iets over en zodoende is het nog altijd een relatief onbekend land. Georgië ligt eigenlijk precies op de grens tussen Azië en Europa, net ten Oosten van Turkije. Toch voelt het als je er rond reist vaak nog behoorlijk Russisch aan, net zoals we dat destijds in Kyrgyzstan ervaren hebben. Oude Russische auto’s, Sovjetfabrieken en in de hoofdstad Tbilisi zelfs nog flink wat van dat echte Oostblok-beton maken dat je jezelf eerder achter het ijzeren gordijn plaatst dan op een zijspoor van de Zijderoute.

kaart GeorgiëGeorgië op de kaart: ten Oosten van Turkije

Is Georgië gevaarlijk?

Toen ik de eerste keer een mail kreeg van een lezer, om te informeren of reizen in Georgië niet gevaarlijk is, dacht ik dat ze een grapje maakte. Er zijn maar weinig landen waar ik me veiliger en meer welkom heb gevoeld dan hier. Waar het idee vandaan komt dat Georgië onveilig zou zijn begrijp ik wel. In 2008 haalde het land geregeld het nieuws over de oorlog en het geweld in Zuid-Ossetië en ook in Abchazië was het toen (opnieuw) onrustig. Sindsdien is de rust echter grotendeels teruggekeerd, maar reizen naar (de omgeving van) Zuid-Ossetië is nog altijd link. De grens wordt door de Russen streng bewaakt en naar zeggen van de Georgische strijders dagelijks een stukje verplaatst om land te winnen.

Wie echter de toeristische highlights van Georgië wil zien hoeft zich geen zorgen te maken. Reis je over de weg van Tbilisi naar Gori, dan rijd je vlak langs de grens, maar deze is hier al jaren helemaal rustig. Wel goed om te weten is dat de Truso vallei, vlakbij Kazbegi, vrij dicht tegen een grens aan ligt die wel in beweging lijkt te zijn. Hier kwamen wij dan ook bij het eerste gehucht aan de rechterkant bij een gewapende politiepost uit, van wie de blik zelfs niet verzachtte toen ze onze kinderen zagen. Er zijn bovendien verhalen bekend van mensen die verderop in de Truso vallei op een vervelende manier verhoord zijn over wat ze daar kwamen doen. Laat je daardoor niet tegenhouden, de Truso vallei is onaards mooi! Als je op het pad blijft in het midden van de vallei is er niets aan de hand.

Georgië reisgids Truso valleiDe Truso vallei is zo mooi! Maar blijf in het midden van de vallei om problemen te voorkomen.

Het enige echt reële gevaar in Georgië komt van de andere weggebruikers, die maar al te vaak met een slok op achter het stuur zitten of gewoon echt geen rijbewijs hebben gehaald. Ook bestuurders van de marshrutka’s, de snelle minibusjes die als openbaar vervoer dienen, lijken soms met een pure doodsverachting van A naar B te scheuren. Vind je dit een probleem, dan kan je zoveel mogelijk met de trein reizen. Die is comfortabel genoeg en via de website zelf te boeken.

Welke plaatsen mag je echt niet missen?

Ondanks dat Georgië niet echt groot is hebben wij ons er zonder problemen een hele maand vermaakt. Nou kan ik me voorstellen dat de meeste mensen niet de luxe hebben van zoveel vakantiedagen en dat je keuzes moet maken. Beginnen in de hoofdstad Tbilisi is waarschijnlijk wat je vrijwel altijd doet en een aantal dagen in en om deze bijzondere stad zijn ook echt een must. De sfeer en de combinatie van oud en nieuw maakten dat wij Tbilisi al snel in ons hart sloten.

Georgië - TbilisiTbilisi, de bijzondere hoofdstad van Georgië

Een plaats die ook zeker het overwegen waard is voor een stop is het stadje Sighnagi in de regio Kakheti. Het eerste zicht op dit plaatsje, bovenop die heuvel was al magnifiek, maar het uitzicht vanaf de hooggelegen restaurantjes en de accommodaties aan de rand van de afgrond is onbetaalbaar. Ons eigen guesthouse, met zwembad, heeft natuurlijk niet voor niks de naam Panorama! Boeiende uitstapjes in de omgeving zijn er genoeg en ook een wandeling langs de oude poorten en stadsmuren in de plaats zelf zijn de moeite waard.

Ook de tweede stad van Georgië, Kutaisi, is leuk.. maar de stad op zich kan je in een middag wel gezien hebben. De echte trekpleisters van Kutaisi liggen er eigenlijk net wat buiten. Zoals het Gelati klooster, Martvilli Canyon en Okatse Canyon en de Prometeus- en Sataplia grotten, van welke de eerste de meest indrukwekkende zijn. Een must is eigenlijk nog een dagtrip vanuit Kutaisi naar Chiatura, waar je een ritje kan maken in één van de verroeste kabelbanen uit de tijd dat Stalin het hier nog voor ’t zeggen had of alleen de sfeer kan opsnuiven van de deprimerende, vreemd genoeg voor ons toch erg aantrekkelijke stad. In Kutaisi vind je een aantal verdraaid fijne slaapgelegenheden, zoals ons eigen riante appartement met dakterras. We hebben ons meerdere keren vermaakt met verstoppertje spelen tussen de fantastische, antieke meubels en de schommelstoel op het dakterras is echt de beste plek om wakker te worden met een ontbijtje.

Georgië KutaisiDe highlights rondom Kutaisi

De stranden

De Georgiërs zijn maar wat trots op dé badplaats van het land: Batumi. Ons trok deze grote, moderne stad aan de Zwarte Zee helemaal niet. Op internet las ik overal dat de stranden er vies zijn en de stad zelf druk en lawaaiig. Bovendien schijnt het strand uit vrij grote kiezelstenen te bestaan, iets waar ik altijd een hekel aan heb. Wij kozen daarom voor het rustigere Kobuleti, waar je echt het gevoel hebt jaren terug in de tijd te gaan. Dit is een badplaats oud-Russische stijl, compleet met een kermis vol halfvergane attracties, betonnen flats die als vakantieverblijf doorgaan en rechtop staande Russen op het strand zelf. Wij vonden het een fantastische ervaring en de stranden net wat verder van het centrum zijn zeker prima voor een dagje ontspannen. Kom alleen niet met te hoge verwachtingen, het is hier geen Côte d’Azur en de stranden bestaan nog steeds uit (hele kleine) kiezeltjes en geen echt zand.

Zoek je zandstrand? Dan kan je dat net iets noordelijker, in Shekvertili, vinden. Heb je kinderen, dan is dit het ideale strand, zeker omdat het Tsitsinatela pretpark vlakbij is. Plan hier maximaal 2 dagen, dan heb je het wel gezien en Georgië heeft zoveel mooiere plekken te bieden!

Ultieme route Georgië

Zoals gezegd hebben wij ons in een maand tijd niet verveeld in Georgië en we hadden er met gemak nog een maand kunnen rond reizen. Hoe stel je dan de beste route samen voor jouw reis in Georgië vraag je jezelf af. Je verblijf in hoofdstad Tbilisi zou ik om te beginnen opknippen in delen. Je zult er, vanwege de vorm van het land en het gebrek aan een goed wegennetwerk, waarschijnlijk wel een paar keer terug keren tijdens je reis. Vergeet zeker niet om ergens een keer een dag in te plannen om Mtskheta te bezoeken, een stadje met geweldige kloosters en kerken net buiten de hoofdstad.

Georgië MtskhetaPlan zeker ook een bezoek aan Mtskheta in

Na een paar dagen acclimatiseren in Tbilisi is een meerdaagse trip naar Kazbegi zeker een geweldige nadere kennismaking met Georgië. Ongeveer een uurtje ten noorden van Tbilisi is een stop in Ananuri een aanrader. Het schitterende klooster, dat eigenlijk pal aan de weg ligt, heeft een fantastisch uitzicht over het meer. Ook iets verder noordwaarts, aan de Military Highway, zijn een aantal uitzichtpunten die je zeker niet mag overslaan. Neem dus ruim de tijd voor deze route, die zonder stops een uur of 3 zou duren. Eenmaal in Kazbegi zijn een hike naar de Drievuldigheidskerk hoog boven het dorp en wandelingen of een rit op het paard in de Truso Vallei en Sno Vallei hoogtepunten, net als een verblijf bij één van de vele homestays. Ons eigen gastgezin heeft het echt super voor elkaar hier. Zij verhuren niet langer online kamers, maar dit guesthouse is nóg mooier gelegen, even vriendelijk geprijsd én heeft eigen sanitair.

Georgië ontdekken kan met een huurauto. Wil je echt off road gaan of vanuit Kazbegi rechtstreeks doorsteken naar Kakheti, dan kun je beter een 4×4 auto huren in Georgië. Sowieso hoef je jezelf dan vooraf geen zorgen te maken over de wegkwaliteit, wat erg relaxt is.

Heb je de nacht na Kazbegi in Tbilisi doorgebracht, dan heb je onderweg naar Sighnagi tijd om de zijweg in te slaan naar het afgelegen David Gareja klooster, in de droge woestijn tegen de grens met Azerbeidzjan. Naast de bezienswaardigheden in Sighnagi en uiteraard een glaasje wijn uit de regio moet je absoluut proberen om in elk geval 1 zondag in je verblijf hier te plannen voor dé highlight van de regio: de zondagsmarkt in Kabali. Ga vroeg, zo rond 7 uur in de ochtend is het hoogtepunt van deze markt. Deze markt, waar naast uiteenlopende etenswaren en alles wat je bij de Action koopt maar dan op z’n Russisch, is vooral heel gaaf vanwege de veemarkt op een stuk gras een eindje van de rest van de markt vandaan. Dit, tegen een achtergronddecor van bergtoppen van de Kaukasus, is een onvergetelijke ervaring! Uitgekeken op de markt? Vervolg je weg dan naar het Gremi kasteel en het Nekresi klooster in de buurt.

Georgië Kabali veemarktJaren terug in de tijd op de veemarkt in Kabali

Ga daarna via Tbilisi en Kutaisi, met haar bezienswaardigheden in de omgeving, zeker naar de Zuidwest-hoek van het land, om de indrukwekkende kastelen van Akhaltsikhe en Khertvisi te zien en te eindigen bij de grotkloosters van Vardzia. Gun jezelf in elk geval 3 dagen om deze hoek van Georgië te verkennen.

Reis tenslotte naar het Noorden, om de bergmensen in Svaneti te ontmoeten. Eeuwenlang was dit deel van Georgië slechts enkele maanden per jaar via de weg bereikbaar en terwijl de “hoofdstad” Mestia inmiddels redelijk op de toeristenroute ligt ademen de afgelegen dorpjes ademen nog de sfeer van toen. De eeuwenoude wachttorens alleen al zijn de moeite van een paar dagen in deze regio meer dan waard, maar een ritje op het paard of een hike naar een mooie gletsjer of bergtop maken je verblijf compleet.

Vind je het lastig kiezen, uit al die prachtige bestemmingen in Georgië? Wil je in een homestay slapen, maar weet je niet hoe je zelf een leuke en betrouwbare vindt? Local Hero Travel kan je op weg helpen, met een door hen uitgestippelde, of naar wensen aangepaste rondreis door Georgië.

Georgië SvanetiSvaneti was weer een nieuw hoogtepunt in onze Georgië rondreis

Tussen Mestia en Tbilisi gaat 3 keer per week een vlucht met een klein propellorvliegtuigje, zodat je veel tijd kan besparen. De vluchten zijn niet duur, maar houd wel een flinke marge in je eventuele overstap terug naar huis. Vanwege slecht weer wordt er nog weleens een vlucht geannuleerd.

Reizen in Georgië

Wij hebben van veel verschillende vormen vervoer gebruik gemaakt in Georgië. Zo hebben we tussen Tbilisi en Kutaisi met de trein gereisd en ook tussen Kobuleti en Tbilisi. De eerste trein was een wat ouder exemplaar, met aparte 6-persoons, afsluitbare coupé’s in elk treinstel. Het ging niet supersnel, maar maakte qua reistijd weinig verschil met over de weg reizen. Deze trein was erg goedkoop en een stuk veiliger dan de marshrutka’s die als gekken inhalen, al ronkend, toeterend en slippend. De trein tussen de stranden en de hoofdstad is super modern en snel. Je betaalt net wat meer voor een kaartje, maar bent nog steeds erg voordelig uit. Via de Engelstalige site van de Georgische spoorwegen boek je jouw treinticket online. Het was even puzzelen, want de site is niet heel overzichtelijk, maar met wat rond klikken lukte het om een account te maken en te betalen. Je krijgt na het boeken een bevestiging in je mail. Die hadden we uitgeprint, maar dat was eigenlijk niet eens nodig. Onze namen stonden al op een lijst.

De marshrutka hebben we, ondanks de horrorverhalen en wat we er zelf van gezien hebben, een paar keer gebruikt. Soms voor uitstapjes niet al te ver van onze accommodatie, maar 2 keer ook voor een lange rit van zo’n 5 tot 6 uur. Beide keren hadden we mazzel met de chauffeur, die geen al te idiote dingen deed en de reis is prima bevallen, ook met de kinderen. Op de meeste, drukke routes zijn er vaste vertrektijden, op andere routes wordt pas vertrokken zodra de bus vol is. Vraag altijd even na bij de lokale bevolking hoe laat je het beste kan vertrekken of bij het busstation aanwezig zijn.

reizen in Georgiëzelf rondreizen in Georgië

Hoewel de kwaliteit van de hoofdwegen meestal acceptabel is kunnen er flinke gaten in de wegen zitten. Zelf rijden is ons, ondanks medeweggebruikers die soms niet echt stijlvolle rijkunsten vertoonden, alles meegevallen. Een beetje vergelijkbaar met rijden in Zuid-Afrika en een stuk relaxter dan wat we in India gewend zijn. Rijd gewoon niet te hard en houd je ogen op de weg. Geen makkelijke opgaaf met zulke mooie landschappen, ik weet ‘t, maar las anders een extra stop in. Of 2. Het is tenslotte vakantie. Zorg er wel voor dat je een goede auto huurt, bij een betrouwbare verhuurder. Wij huurden voor 3 dagen, vrij lastminte, nog een auto bij een lokale verhuurder. Een flinke scheur in ’t glas, de versnellingsbak was stuk, maar we zijn er gekomen. 😉

Taxi’s in Georgië zijn bijna overal lachwekkend goedkoop. Voor een paar euro kan je naar de andere kant van de stad rijden. Alleen in Mestia is een taxi een stuk duurder. Het zal de afgelegen locatie wel zijn. Een meter hebben we zelden gezien, dus spreek vooraf duidelijk een prijs af en stap gerust weer uit als je het niet eens kan worden. Taxichauffeurs zijn in elk land onze minst favoriete personen, maar in Georgië hebben we slechts 1 keer het idee gehad dat de beste man dollartekens in z’n ogen kreeg zodra we instapten. De beste man vroeg ons 2 euro meer dan het ritje naar mijn idee moest kosten. 🙂

Georgië is zo mooiGeorgië is zo mooi dat een extra stop onderweg wel nodig is.

Onze fijnste accommodatie

De accommodatie in Georgië is nog erg aantrekkelijk geprijsd. Ondanks dat je zeker ook een aantal upmarket opties hebt is het merendeel wel van een lagere standaard dan dat je dat in West-Europa gewend bent. Dat wat ontbreekt aan luxe wordt dan wel weer meer dan goed gemaakt aan gastvrijheid en hoe brandschoon en netjes het is. Zelfs de meest eenvoudige homestay waar we geslapen hebben had heerlijk frisse lakens en een badkamervloer waarvan je kon eten! De homestays waren echt onze favorieten in Georgië, vanwege het contact met de lokale bevolking en het kijkje in de cultuur dat je er op die manier gratis bij krijgt. Veel van de families waar we sliepen hadden zelf ook kinderen. Ideaal dus, want speelkameraadjes genoeg.

De homestay waar we de beste herinneringen aan hebben is die in Kazbegi. De familie is een echte boerenfamilie, die grotendeels zelfvoorzienend leeft en totdat wij kwamen vrijwel alleen lokale gasten ontvangen had. Ergens waren ze erg gesloten en op zichzelf, deels door verlegenheid vanwege het taalprobleem. Toch braken hun en onze eigen kinderen het ijs en kregen we gedurende ons verblijf vaak kleine attenties: een paar stuks fruit op een bord, een zelfgemaakt toetje en een wenk als de koe gemolken werd en onze meiden mochten kijken. Ondanks het gesloten karakter van deze ECHTE Georgiërs hebben we ons zo toch meer dan welkom gevoeld en denken we met veel plezier terug aan onze tijd op deze schitterende plek. Deze familie verhuurt online geen kamers meer, maar dit familieguesthouse heeft een nóg beter uitzicht, eigen sanitair en is vergelijkbaar geprijsd.

Georgië homestayOnze favoriete homestay in Georgië

In Georgië wordt vrijwel geen Engels gesproken. Zelfs in Tbilisi viel dat tegen. Geen paniek, je hoeft echt geen Russisch of Georgisch te leren! Met handen en voeten kom je een heel eind. Bovendien wil de Georgiër je maar wat graag helpen, dus ze geven niet op voor ze je gesnapt hebben. En jij hen. Met of zonder wodka. ;

vliegtickets Georgië

De super goedkope en rechtstreekse verbinding tussen Schiphol en Tbilisi, van KLM maar uitgevoerd door Georgian Airlines, is er nog steeds. Wie daar net zo’n fijne deal wil vinden als wij vorig jaar hadden zal echter vroeg moeten boeken. Wij deden dat 11 maanden van te voren. De beste deals later in het jaar zijn allemaal met een overstap, of je betaalt alweer flink meer voor een rechtstreeks ticket van KLM. Vroeg boeken loont in dit geval echt. Voor wie graag nu nog voor of in de zomer low cost naar Georgië vliegt en in het Oosten van Nederland woont kan het een idee zijn om te kiezen voor Wizzair vanuit Dortmund. Je vliegt dan naar Kutaisi en kan dan eerst het Westen van Georgië verkennen, om dan richting Tbilisi en Oosten te gaan.

Beste reistijd Georgië

De zomer in Georgië is heet en droog. Vooral in de lage delen, zoals rondom Tbilisi, Kutaisi en Vardzia is de temperatuur in juli en augustus dagelijks ruim boven de 30 graden. Dat is even wennen, maar wij vonden het goed te doen. Het hangt dus van jou af of dit wel of niet een periode is waarin je hier wilt rondreizen. Houd er in elk geval rekening mee bij het boeken van je accommodatie, dat je een airco hebt, zodat je “thuis” weer wat af kan koelen en goed kan slapen. In de bergen is het iets minder warm, wij hadden overdag temperaturen tussen de 25 en 30 graden. Ideaal.

zomer in Georgiëzomer in Georgië betekent hoge temperaturen en veel zon

In mei, juni en september zijn de temperaturen in het vlakke deel van Georgië een stuk aangenamer, zo rond de 25 graden. De nachten zijn dan ook zeker niet te fris, hoewel het in de bergen wel kan afkoelen zodra de zon er niet meer is. Wel is het weer in deze periode wat onbestendiger qua neerslag. Houd er rekening mee dat er zo nu en dan een flinke bui kan vallen. Voor mei en na september is er in de hogere delen van Georgië kans op sneeuw en kunnen wegen verraderlijk glad of niet toegankelijk zijn. Geen probleem als je toch niet (hoog) de bergen in wilt gaan, maar anders wel iets om rekening mee te houden.

Geld

Je betaalt in Georgië met de Lari. Alles wordt hier nog contant betaald, ook accommodaties (in elk geval daar waar wij sliepen) en dat betekent dat je genoeg geld op zak moet hebben. Pinnen kan in alle grote plaatsen, maar na aankomst op de luchthaven in Tbilisi hadden we problemen met het vinden van een werkende pinautomaat. Ik heb begrepen dat er inmiddels een nieuwe terminal geopend is, waar ook automaten van de grote banken geplaatst gaan worden. Wie weet dat ze er, tegen dat je dit leest, al zijn. Wij hebben ons in elk geval onderweg naar onze eerste accommodatie even bij een pinautomaat laten afzetten, waar we zonder problemen konden flappen tappen.

Wat eet je in Georgië?

Overdag wordt veel brood gegeten in Georgië, ideaal om zo tegen lunchtijd even af te halen bij één van de vele bakkertjes. Het brood is meestal wel wit en soms gevuld met kaas of vlees, maar altijd erg vet. Voor bruin brood moesten we echt moeite doen en het is ons alleen in Tbilisi en Kutaisi gelukt om dat te vinden.

Georgië etenPrima eten in Georgië

We hebben veel zelf gekookt, omdat dit voor ons het fijnste werkt. Lange reisdag, vol programma met sightseeing, moe en dan lekker de kids op de bank met een filmpje, terwijl één van ons even wat klaar maakt en dan na het eten de dames, hup, het bed in. Een aantal keren zijn we wel uit eten gegaan. Daar waar we geen eigen keuken hadden, of als we gewoon even geen zin hadden om te koken. De Georgische keuken is redelijk uitgebreid en vanwege de ligging tussen verschillende culturen ook zowel Westers als Oostelijk georiënteerd. Daarnaast is er in de meer toeristische plaatsen ook pizza en pasta verkrijgbaar en zijn frietjes voor de kinderen meestal wel te regelen. Een flesje wijn of een flink glas bier staan bij de Georgiër standaard naast het bord, vandaar dat ons frisje af en toe lauw of zonder prik was, vanwege de lage omloopsnelheid.

Georgië met kinderen

Vanwege de vele mogelijkheden om bij lokale families te slapen, die veelal genoeg ruimte om huis hebben, is Georgië alleen al qua accommodatie ideaal voor wie het land met kinderen bezoekt. En ondanks dat het land maar weinig attracties heeft die specifiek voor kinderen de moeite waard zijn is het een heerlijk land om met kinderen te verkennen. De natuur, de dieren overal en de activiteiten zoals bootje varen, grotten bezoeken en paardrijden, die op een aantal plekken mogelijk zijn.. verwacht geen Disneyland, maar als je kinderen van lekker buiten bezig zijn houden, zullen ze zich in Georgië zeker goed vermaken.

Heb jij nog aanvullende tips voor mijn Georgië reisgids of heb je vragen die ik hier ook nog zou kunnen beantwoorden? Laat het me weten in een reactie!

Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

73 reacties op “Georgië – de ultieme reisgids met tips en veel reisinfo

 1. Herman Coenen zegt:

  Heel interessant om te lezen. Ik plan een reis naar Georgië en Armenië in juli en augustus ‘23 en heb hier leuke ideeën opgedaan. Bedankt!
  Herman
  Lier, België

 2. Mvw zegt:

  Wauw wat een prachtig verhaal. Als we een reis in maximaal 2 weken zouden maken, wat adviseer je. De bergen lijken ons geweldig maar zeker ook de culturele dingen. We zijn geen ontzettend ervaren reizigers maar zijn redelijk enthousiast geworden over holen na Spanje afgelopen jaar.
  Alvast bedankt.

  • Yvonne zegt:

   Je reactie was goed door gekomen hoor! (ik heb de tweede verwijderd) Ik moet ze alleen eerst goedkeuren als je nog nooit eerder gereageerd hebt. 🙂 Ik denk dat in twee weken het rondje Tbilisi, Kazbegi, Sighnagi mooi is om te doen. En dan kun je in alle drie de plaatsen ook flink wat van de omgeving zien.

 3. T Belterman zegt:

  Dank voor het delen van je informatie. Ik wil graag met partner een wandelvakantie gaan doen in Georgie. Wordt natuurlijk volop aangeboden maar is duur. Graag zou ik met een lokale organisatie in kontakt komen die wat kunnen organiseren voor ons. Ben je bekend met zo’n lokale aanbieder?

  • Yvonne zegt:

   Wij hebben onze vakantie zelf georganiseerd. Better Places werkt samen met lokale partners, wwellicht is dat iets voor jullie. Veel plezier in Georgië!

 4. annemiek zegt:

  Hoi Yvonne,
  Super om jouw reistips te lezen en Georgie lijkt ons een bijzondere bestemming. We zitten er aan te denken om in de meivakantie te gaan. Omdat we beperkt zijn qua dagen (+/- 9 a 10) betekent het dus keuzes maken. Ik denk dat we de zwarte zee overslaan maar voor de rest vind ik het lastig kiezen. Wat raad jij aan voor een korter bezoek aan Georgie? En wat is dan de beste luchthaven om aan te vliegen? Dank voor je reactie!

  • Yvonne zegt:

   Wat leuk dat jullie ook naar Georgië willen gaan. In 9 of 10 dagen zou je prima Tbilisi kunnen combineren met Kazbegi en omgeving en Sighnaghi en omgeving. Of je zou Kutaisi kunnen combineren met Svaneti en Vardzia. Dan zou je OF op Tbilisi OF op Kutaisi kunnen vliegen.

 5. Lillie zegt:

  Hoi Yvonne,
  We zijn enthousiast over Georgië en worden na al je leuke tips nog enthousiaster. Daarom de mogelijkheden aan het bekijken voor volgende zomer (Gezin 2 volwassenen en zoons 16,15,12). Ik ben benieuwd hoe jullie die leuke overnachtingsplekjes hebben gevonden, vooraf vastgelegd of alles last-minute te vinden?

  • Yvonne zegt:

   Wat leuk dat jullie ook die kant op willen gaan. Ik had de accommodatie allemaal vooraf geboekt. Zo wist ik zeker dat we niet lang hoefden te zoeken. Toen wij er waren (het jaar voor WIDM) was er nog keus genoeg, maar ik hoor dat het sindsdien wel drukker geworden is. Veel plezier alvast in Georgië!

 6. Paul zegt:

  Beste Yvonne,

  Over een kleine 6 weken gaan mijn vriendin en ik ook Georgie bezoeken. Met een gehuurde auto willen we het land gaan verkennen. Ik heb me al redelijk goed verdiept in het land, maar ben er nog niet over uit of het de moeite waard is om een treinrit door het land te maken. Van Tblisi naar Koetaisi of mischien wel verder tot aan de zwarte zee. Is zo’n treinrit een ‘must see’ op je gemakt te kunnen genieten van het land en haar natuur of zie je met de auto het zelfde?

  Dan hebben we een beter beeld waar we de auto het best kunnen oppikken.

  • Yvonne zegt:

   Wat leuk dat jullie ook die kant op gaan! Ik vond de treinreizen geen speciale meerwaarde hebben.. het was bij ons gewoon de manier om ons te verplaatsen en leuk om dat samen met de lokale bevolking te doen, maar met de auto zie je meer denk ik. Veel plezier in Georgië!

 7. Det zegt:

  Ik word enorm blij van de reisverhalen over Georgië. Dat er relatief dichtbij nog zo’n onontdekt land is. Dit wil ik graag aan mijn kinderen van 12 en 14 laten zien. Kan ik in Georgië ook veilig reizen als alleenstaande vrouw met kinderen?

  • Yvonne zegt:

   Ja hoor, Georgiërs zijn enorm gastvrij en je zult je er zeker veilig voelen. Veel plezier, het is een heerlijk land!

 8. Silvia Jansen zegt:

  Dag Yvonne, ik wil je bedanken voor je prachtige reisverslag Georgië. Mede hierdoor hebben we een fantastische reis gehad (we zijn net terug). Dank voor je verhalen, tips en inspiratie!

  • Yvonne zegt:

   Wat lief Silvia, dat je dat laat weten. En super dat jullie ook zo’n mooie reis gehad hebben! Hoe leuk dat ik daar een klein beetje aan heb kunnen bijdragen met de verhalen en foto’s op mijn blog.

 9. Jolijn zegt:

  In september 2018 naar Georgië geweest met onze twee jongens van 2 en 4 jaar. Had toen na een paar dagen Tbilisi al enthousiast gereageerd op je blog maar wil je bij deze laten weten dat de hele reis geweldig was. Al jouw tips over slaapplekken opgevolgd, naar grote tevredenheid, alleen in Tbilisi via Airbnb in andere appartementen geslapen dan jullie, en aan de Zwarte Zee naar Batumi geweest, dat jullie juist hadden gemeden. Wij kunnen een beetje toerisme op z’n tijd wel waarderen dus vonden het ook daar heel leuk… Met een simpele 4WD Toyota het hele land doorgecrosst, was met de kinderen prima te doen. De landschappen waren vrijwel constant adembenemend! De wegen waren prima, en we konden via een offline app op de telefoon de weg goed vinden behalve 1 dag, erg verdwaald toen en doodsangsten uitgestaan op een onverharde bergweg.
  Er was maar één nadeel van onze vakantie: we hebben ontzettend last gehad van reizigersdiarree. We zijn wel wat gewend van reizen in Afrika en Azie, maar nog nooit zo langdurig (2 weken) aan de race geweest als daar. Op zich niet zo erg dat we er door beperkt werden maar wel vervelend. En de kinderen zijn nog een week lang na thuiskomst in Nederland ziek geweest. Veel te veel gegeten in de vele geweldige restaurants die Georgië rijk is, dan moet je er voor boeten.

  • Yvonne zegt:

   Wat leuk dat je nog even een bericht achter laat Jolijn. Wat balen trouwens van jullie reizigersdiarree daar, wij hebben geen van allen ergens last van gehad. Inderdaad erg lekker eten in Georgië. Wij zijn op dit moment in Albanië en het eten hier is op veel vlakken vergelijkbaar.. ik denk dat we wel gaan aankomen hier, haha.

 10. Sharon zegt:

  Beste Yvonne,

  Zijn jullie toevallig ook in Armenië geweest? Wij willen rond september/oktober waarschijnlijk richting Georgië, maar ik twijfel heel erg om de focus alleen te leggen op 2,5 week Georgië of Georgië en Armenië te bezoeken in 2,5 week.

  Groetjes, Sharon

  • Yvonne zegt:

   Wij hebben er bewust voor gekozen om ons alleen op Georgië te richten en Armenië voor een volgende keer te bewaren. Ik denk dat je die 2 en een halve week makkelijk vol krijgt in Georgië!

 11. Eric Eijgenraam zegt:

  Ha. Dank voor al je info. Wij gaan deze zomer en hebbenner veel zin in. Een vraag. De kinderen (16/17) hebben een ID kaart. Geen paspoort. Is dat wel nodig?? Kan ik nergens vinden….
  Gr.
  Eric

  • Yvonne zegt:

   Een id kaart is ook voldoende, lees ik als ik het in google zoek. Wel letten op: nog minimaal 3 maanden geldig bij uitreis. Veel plezier!

 12. Jolijn zegt:

  Beste Yvonne, door jouw blog durfden we de stap te nemen om naar Georgie af te reizen met onze kinderen van bijna 2 en 4 jaar. We zijn hier nog maar 2 dagen maar we zijn nu al dolenthousiast. Maandag vertrekken we uit Tbilisi met een huurauto en maken we ongeveer dezelfde rondreis als die van jullie inclusief verblijf in de door jou aangeraden huizen. Niet zo origineel misschien maar wel zo makkelijk bij het boeken. Veel dank voor alle reistips!

  • Yvonne zegt:

   Wat super leuk om te horen! Nou hoop ik maar dat de accommodaties goed bevallen, laat je het nog even weten? Sliepen jullie in Tbilisi ook in hetzelfde appartement? (een tijdje terug zag ik dat hij niet meer te boeken was, maar misschien was het tijdelijk) Veel plezier in de rest van Georgië! Als het goed is zijn jullie nu in Kazbegi.. mooi daar hè?!

 13. Sonja zegt:

  Wat mooi om te lezen, wij vertrekken 10 september en gaan met een 4 WD en gaan met ons tweeën het land verkennen. We hebben niets gepland en laten ons verassen door het land en hun mensen. We hebben met veel genot jouw verhalen gelezen en kunnen haast niet wachten om te gaan. Nog 2 weken en dan Georgië here we come.

 14. Sanne zegt:

  Wat een goede informatie! Ik ben vijf keer in Georgië geweest en ik ben het met alles eens wat je zegt. Zelf heb ik altijd met minibusjes gereisd, maar de volgende keer wil ik ook een auto huren. Nog meer tips voor de auto?

  • Yvonne zegt:

   Wat leuk om te horen en wow… 5 keer! Dan heb je er echt veel gezien denk ik. Toevallig zat ik ook te denken om nog een keer terug te gaan.. er is nog zoveel dat we niet gedaan hebben.

 15. Judith zegt:

  Hoi
  Wij gaan naar Tbilisi voor bacteriofagen therapie. Kunnen we iets uit Nederland mee nemen voor de bevolking daar? Heb je tips voor ons.

  • Yvonne zegt:

   Wat bijzonder, daar had ik nog nooit van gehoord en heb het eerst even moeten opzoeken. 🙂 Iets meenemen voor de bevolking in Tbilisi? Als aardigheidje bedoel je? Misschien een kaartje met foto’s uit je woonplaats?

 16. Suzanne zegt:

  Hey Yvonne,

  Waar hebben jullie je huurauto gevonden? Aan de luchthaven in Tbilisi?
  En wat voor stopcontacten hebben ze daar? standaard zoals in België & Nederland?

  Super fijne blog, wij vertrekken half juli met veeeeeel goesting 😉

  Groetjes,
  Suzanne

  • Yvonne zegt:

   De huurauto hadden we online geboekt via Avis. Dat was vorig jaar de enige betrouwbare aanbieder die we online konden reserveren. De auto hebben we in het centrum van Tbilisi opgehaald bij hun kantoor. Later hebben we in Kutaisi voor nog enkele dagen een auto lokaal gehuurd. Inderdaad zelfde stopcontacten als thuis. 🙂 Veel plezier!

  • Yvonne zegt:

   Wij waren er een maand en dat was perfect. Genoeg tijd om op veel plekken te kijken en niet al te gehaast te hoeven rondreizen.

 17. Martin zegt:

  Wat een hoop handige informatie! Het lijkt me echt een prachtig land, met al die oude kerkjes en mooie natuur! Een homestay lijkt me heel bijzonder. Inderdaad een goede manier om contact te krijgen.

 18. Kris Van Mileghem zegt:

  De kogel is door de ( orthodoxe) kerk. We gaan met een 10-tal vrienden naar Tbilisi en omstreken. We doen elk jaar een citytrip maar na meer dan 20 jaar heb je elke stad in Europa al bezocht
  Daarom besloot ik noodgedwongen eens verder te kijken en kwam ik uit bij Tbilisi. Ebook-gids gekocht maar geen enkel plaatje en zeer summiere beschrijvingen. Het internet dan maar afschuimen en proberen losse parels aan mekaar te rijgen ..in de hoop dat het een mooi sierraad wordt. En dan kom ik jou gids tegen !!! Wauw. Ik moet niets meer doen en alleen de parels kiezen die in onze planning passen. Superleuk en fantastisch geschreven en opgebouwd. En dan die foto’s .
  Proficiat !

  • Yvonne zegt:

   Wat super en leuk om te horen! Dank je wel voor je lovende woorden, het is een heerlijk land om over te schrijven en om te fotograferen. Ik wens jullie veel plezier samen in Tbilisi.

 19. Marjolein zegt:

  Wat een superhandige gids met alle tips. Door WIDM en je blogs ben ik zeker nieuwsgierig geworden. Toch is het wel fijn om dingen te lezen van iemand die er geweest is hoe je het land hebt ervaren. Mocht ik die kant op gaan, dan kom ik zeker even bij je terug!

 20. Kim zegt:

  Het is alweer jaren geleden dat ik in Georgie was. Prachtig land met ontzettend vriendelijke bewoners. Jammer dat ik de zondagsmarkt in Kabali gemist heb. Klinkt als een echte beleving.

 21. Caro zegt:

  Wat een mooie foto’s heb je gemaakt zeg! Ik had zelf nooit echt aan Georgie gedacht (en ik kijk WIDM niet…) maar wauw, hij staat nu toch wel op het lijstje. Het homestay waarin jullie verbleven klinkt ook heel bijzonder, leuk dat jullie kinderen zo toch het ijs daar hebben weten te breken en jullie deze ervaring gehad hebben!

 22. karinvanhoorn1 zegt:

  Hey Yvonne,

  Vraagje: wij overwegen Georgië voor de meivakantie, maar twijfelen erg ivm de kans op sneeuw in de bergen.
  Vorig jaar in Montenegro konden we niet hiken in de nationale parken, omdat de trails nog gesloten waren.
  Aangezien hiken voor ons een basisingrediënt is voor een geslaagde vakantie, was dat op z’n zachtst gezegd balen 😉

  Weet jij toevallig hoe dat zit in Georgië begin mei? In je blog heb je het over sneeuw t/m april, maar wellicht heb je daar verhalen gehoord over hoe de situatie begin mei kan zijn?

  • Yvonne zegt:

   Dank je, fijn dat je er wat aan hebt. Wij hebben de eerste auto bij Avis geboekt en de 2e lokaal. Auto en service bij Avis waren beduidend beter

 23. Marcel zegt:

  Een erg fijn blog met veel handige tips en een mooie route. Georgië staat sinds de uitzending van Reizen Waes al op m’n lijstje. Ik werd gegrepen door het landschap, de vriendelijke bevolking en het rauwe. Na jullie reis is dit alleen nog maar toegenomen. En wat betreft de veiligheid, wij kregen precies dezelfde vraag toen we vertelden dat we naar Oman gingen.

 24. Marcella zegt:

  Georgië stond zelfs na al jouw enthousiaste blogs niet op mijn wishlist. Nu ik de beelden in Wie is de mol? heb gezien word ik toch wel nieuwsgieriger. Wat lijkt me de natuur er mooi! En de cultuur lijkt me intrigerend. Ja, Georgië staat nu zeker op ons lijstje!

 25. Jenny - ikreis.net zegt:

  Georgië gevaarlijk? Wat een bijzondere vraag!

  Ik kreeg vooral veel vragen over wat ik er wilde doen. Het is geen bestemming die echt voor de hand ligt/lag. Maar wel een mooie.

  Ik wil zeker nog eens terug naar Georgië. Misschien weer in combinatie met Armenië.

  • Yvonne zegt:

   Ja, ik was in eerste instantie ook verbaasd.. en wat we er gingen doen met 2 kids was voor vertrek ook een veel gestelde vraag. 😉

 26. jlokker zegt:

  Wat een hoop handige tips en routes zeg, bedankt! Ik wil deze zomer graag in Georgië doorbrengen en zo te zien kun je je hier inderdaad gemakkelijk weken vermaken 🙂 Hoe vond je het trouwens qua vegetarisch eten? Mijn idee is dat Georgië best wel een vlees-land is, maar voor vegetariërs zijn er ongetwijfeld ook nog wel andere opties? ;p

  • Yvonne zegt:

   Lijkt me super om een langere tijd in Georgië te kunnen zijn. Zo kan je ook de minder bekende plekken bezoeken. Wij hebben echt nog lang niet alles gezien en ik wil echt ooit een keer terug. Wij hebben (zoals altijd) veel zelf gekookt en die paar keer dat we uit eten zijn geweest heb ik niet zo op vegetarisch eten gelet moet ik zeggen. Ik heb een paar carnivoren hier in huis. 😉

  • Josine zegt:

   Ik ben nu in Georgië, vegetarisch eten kan wel maar is hier niet echt ingeburgerd. In Tbilisi zijn 2 restaurants speciaal voor vegetariërs. Voor de rest heb ik veel vlees gezien. Ook guesthouses en homestays waar ik was kreeg ik standaard meerdere gerechten met vlees.

  • Yvonne zegt:

   Wij hebben verschillende keren vegetarische gerechten besteld, maar ze eten inderdaad veel vlees. Best lastig als vegetariër lijkt me.

 27. Danique zegt:

  Wat fantastisch dat jullie Georgië vorig jaar al ontdekt hebben! Ik geef eerlijk toe dat ik door Wie is de Mol dit jaar pas een eerste indruk van het land heb gekregen. Daarvoor had ik er uiteraard wel van gehoord, maar daar bleef het ook wel bij… En ik wist absoluut niet wat ik ervan zou kunnen verwachten. Maar de beelden in WIDM waren echt super en jullie foto’s hier ook (en ik herken nu veel ;)). De Truso-vallei lijkt mij echt indrukwekkend om te zien, net als Vardzia.

  • Yvonne zegt:

   Ik ben er alleen gek op als de bestemming me aanspreekt, haha.. en dit keer heb ik dus trouw alle uitzendingen gezien. Benieuwd wie de mol is.. die van mij zit er nog in, dus spannend.

 28. Toos Janssen zegt:

  Heb net weer even nadat ik gisteren WIDM heb gekeken en aan jullie mooie blog en foto,s over Georgié dacht, die ik gevolgd heb….naar jullie reactie en prachtige foto,s gekeken,wat een ontzettend mooi land en wat een rijke ervaring ook voor jullie kinderen om zo te kunnen reizen…t is fijn om via jullie blog zulke prachtige reizen te zien en te beleven…zelf reis ik samen met mijn vriend ook fijn met de camper, maar dan binnen europa….ik hoop dat ik nog veel van jullie reizen kan zien en lezen…….en wens jullie nog heel veel mooie reizen toe….groetjes Toos Janssen

  • Yvonne zegt:

   Dank je wel voor je liever reactie! Binnen Europa is ook genoeg moois te ontdekken hoor! En wie weet.. als jullie eens wat langer de tijd hebben rijden jullie zo door naar Georgië met de camper! 🙂

 29. Daphne de Vries zegt:

  Ik ben best goed in Aardrijkskunde maar moest dus echt even Googlen waar Georgië ligt. Daarnaast ben ik waarschijnlijk één van de weinige Nederlanders die géén WIDM heeft gekeken, maar dat komt omdat ik op dit moment in Australië ben en programma’s als My Kitchen Rules enzo kijk 😉 Dus heb helaas ook alle mooie plaatjes van Georgië gemist, maar door jouw blog geniet ik toch een beetje mee. Want het ziet er prachtig uit!

  • Yvonne zegt:

   Haha, weer wat geleerd dus. 😉 En ik snap dat je daar hele andere programma’s kijkt op tv. Ook een hele bijzondere ervaring trouwens.. wij zijn nog steeds niet in Australië geweest. Geniet ervan!!

 30. Xander zegt:

  Wat geweldig om jullie ervaringen te lezen van een land waar wij tot voor kort nog weinig van af wisten. Ook wij zijn door WIDM 2018 overdonderd door de schoonheid van het land. Wij willen er deze zomervakantie met ons gezin ook 4 weken doorheen reizen. Is het makkelijk om onderweg en/of via internet accomodaties te zoeken/boeken waar je kan verblijven, omdat we niet van tevoren alles willen vastleggen. Jullie hebben er voor gekozen om ter plekke steeds een auto te huren. Is dat voordeliger dan vooraf voor 4 weken een auto huren? Alvast bedankt voor je antwoord.

  • Yvonne zegt:

   Wat leuk dat jullie ook die kant op willen gaan, ik kan het alleen maar aanraden! Wij hadden de auto voor 1 week vooraf in Nederland geregeld via Avis, die toen nog als één van de weinige grote verhuurders en nog enigszins betaalbaar een auto verhuurde. Alsnog vond ik het behoorlijk prijzig. De rest van de reis zouden we met openbaar vervoer reizen, maar in Kutaisi bedachten we dat we de lange rit naar Vardzia toch met een auto wilden doen. Toen lokaal nog een auto gehuurd. Voor een kwart van het geld. Met een mooie barst in de voorruit. En een kapotte versnelling (zie filmpje), haha.. maar het reed. Je kan via booking.com heel makkelijk online accommodatie regelen, een paar dagen voor je aankomt. Of kijk even waar wij geslapen hebben! Heel veel plezier alvast. En mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik het graag!

 31. Diana zegt:

  Dit land begint mij steeds meer nieuwsgieriger te maken. Wel ben ik denk de enige Nederlander die WIDM niet heeft gezien. Gelukkig zijn er genoeg andere manier om een land te ontdekken. Wel vind ik die vooroordelen dat een land niet veilig is altijd zo kort door de bocht. Er is idd een paar jaar geleden veel onrust geweest maar dat wil niet zeggen dat het nog is en dat alle mensen eng zijn. Toen ik naar Jordanië ging kreeg ik ook die vragen. Het het wel veilig of zou je wel gaan? Gelukkig kunnen wij bewijzen dat deze landen wel veilig zijn.

  • Yvonne zegt:

   Gek genoeg is de veiligheid voor ons zelf nooit een issue geweest. Toch krijg ik die vraag best veel. Vandaar dat ik er maar een alinea over geschreven heb, want echt.. een veiliger land kan je jezelf haast niet wensen om rond te reizen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *