Wie Georgië met kinderen bezoekt kan rekenen op een afwisselende reis door een fantastisch mooi land. En op veel opgetrokken wenkbrauwen vooraf. Want… wat ga je daar dan doen, met die kinderen?! Er is daar toch niks? En het is toch ook gevaarlijk daar?
Georgië met kinderen gevaarlijk?
Als je naar Zuid-Ossetië reist, of daar bij de grens gaat rond hangen weet je inderdaad vrij zeker dat je jezelf in een gevaarlijke situatie begeeft, ook als je zonder kinderen reist. Maar verder betekent Georgië met kinderen ongeveer eenzelfde veiligheidsrisico als naar de Franse Alpen of Scandinavië afreizen. Het is een avontuurlijke bestemming, waar je kinderen best weleens een schaafwondje kunnen oplopen of met vieze kleren thuis komen. Bij hevige regen kunnen er, net als in alle berggebieden, aardverschuivingen plaatsvinden. En ja, ze rijden er af en toe als idioten, dus ook dat is voor onderweg een zeker risico. Er is echter niet veel verkeer op de weg en je bent het grootste deel van de tijd toch in de natuur, dus daarmee is de kans op ongelukken in het verkeer, naar mijn idee, toch redelijk beperkt. Al met al nog te overzien tot zover, toch?! Wil je meer weten over de veiligheid in Georgië of allerlei praktische zaken? Lees dan ook mijn uitgebreide Georgië reisgids.
Georgië met kinderen – avontuurlijke bestemming, maar hartstikke veilig
Gezondheidsrisico’s
Nu we toch bezig zijn met een risicoanalyse kan ik je ook meteen vertellen dat er in Georgië geen hele enge ziektes voorkomen. Net als voor reizen rond het Middellandse Zeegebied worden vaccinaties tegen Hepatitits A en DTP aangeraden en als extra de BMR. Deze vaccinaties zitten allemaal in het standaard vaccinatieprogramma, dus als je kind dat heeft gevolgd heb je daarvan geen centje pijn.
Water uit de kraan is op de meeste plekken in Georgië geen drinkwater. In Tbilisi en Kutaisi doen locals het wel, maar wij wilden voor de kinderen geen risico lopen en hebben hun water altijd gekookt of gesteriliseerd met de Steripen. Op een aantal plekken vonden wij wel waterkraantjes met bronwater, waar de kinderen konden drinken en wij onze drinkflessen weer konden vullen.
Van onze Steripen was helaas na kort gebruik de batterij al leeg, en die waren niet standaard en dus moeilijk verkrijgbaar ter plekke. Mocht je een Steripen willen meenemen zorg dan dus voor reservebatterijen, of een set oplaadbare.
En wat doe je dan in Georgië met kinderen
Heb je tijdens je vakantie behoefte aan vermaak dat speciaal voor kinderen bedacht en ontworpen is, vergeet Georgië met kinderen dan maar! Daarvan is het aanbod hier namelijk echt niet spectaculair. Zijn jullie ook tevreden met een heleboel activiteiten en bezienswaardigheden waar kinderen, net als volwassenen, ook van kunnen genieten, bijvoorbeeld omdat ze spannend, bijzonder, avontuurlijk of anders zijn? Dan zit je in Georgië helemaal goed.
Tbilisi, de hoofdstad
In de hoofdstad, Tbilisi, kan je met kinderen de kabelbaan nemen naar het hooggelegen fort dat een super uitzicht biedt over de hele stad. In tegenstelling tot een dergelijk uitje in de gemiddelde West-Europese bestemming ben je hier niet meteen platzak als je weer beneden staat. De kabelbaan kost minder dan een euro en het fort is gratis. Vanuit het fort kan je lopend naar Mtatsminda Amusement Park, het enige echte pretpark van het land, waar je met het hele gezin lol kan hebben in de verouderde attracties, die het nog prima doen, maar soms overduidelijk nog uit het Sovjettijdperk stammen. Daarnaast heeft de stad ook nog een heus aquapark, wat in de hete zomermaanden ideaal is voor een verkoelend middagje waterpret. Maar onze eigen kinderen genoten ook van het lekker rond struinen door het oude centrum van Tbilisi.
Tbilisi heeft genoeg om kinderen te vermaken
Rondom Kutaisi
Naast de kabelbaan in Tbilisi zijn er in verschillende andere steden kabelbanen, maar die in Chiatura, een kleine anderhalf uur vanaf Kutaisi, verdienen echt even een vernoeming. Wat een bijzondere ervaring, om in zo’n roestige Sovjetkabelbaan de onwaarschijnlijk steile helling omhoog te zoeven en van het uitzicht te genieten.
Net buiten Kutaisi is de combinatie van “Jurassic park” en de Sataplia Cave leuk voor kinderen. Op weg naar de prachtige grot, met gekleurde verlichting, kom je een aantal dinosaurussen tegen en je kan hier ook dinosaurus-voetafdrukken zien. Vlakbij is een andere grot, de Prometheus Cave, waar je aan het einde van de indrukwekkende tour met een bootje door een onderaards riviertje vaart. Even verderop kan je varen tot onder een waterval in de Martvili Canyon, een leuk avontuur voor het hele gezin.
Ook rondom Kutaisi valt genoeg te beleven met kinderen
In de rest van Georgië
Buiten de 2 grote steden is Georgië aanzienlijk minder hip. Toch hoef je jezelf ook op het platteland van Georgië met kinderen niet te vervelen. Zo zijn de kastelen bijzonder mooi en indrukwekkend, zoals het hooggelegen Khertvisi kasteel vlakbij Vardzia. Onze oudste, van 4, vond de grotkloosters in Vardzia zelf ook een belevenis en onze fijne accommodatie daar was ook zeker een aanrader met kinderen.
In de bergen rond Kazbegi en in het meer afgelegen Svaneti kan je fantastisch wandelen, maar ook paardrijden. Onze kinderen hebben daar echt zo van genoten. Paarden huur je bij de locals ter plekke en voor een paar uurtjes betaal je ongeveer 25 euro.
Van onze rondreis door Georgië met kinderen maakte ik deze reisfilm
Niet meteen waar je als eerste aan denkt met kinderen, maar het bezoeken van al die leuke kerkjes, met meer dan eens fantastische uitzichten, vonden die van ons erg leuk. De sfeer, de geur, het gezang… ze leken erdoor gebiologeerd. En het goede nieuws is dat in Georgië al deze kerkjes gratis te bezoeken zijn. Wel zo fijn voor de portemonnee als je met een gezin reist.
Kastelen, kerkjes, paardrijden en wandelen met de kinderen in Georgië
En dan heb ik het beste voor het laatst bewaard:
Er is daar ook strand!
De Zwarte Zeekust is de trots van elke Georgiër. Hier gaan ze zelf naartoe als ze willen ontspannen en in de zomermaanden is het er dan ook hartstikke druk met locals. Verwacht geen mooie, idyllische zandstranden. Fijne kiezelsteentjes is het beste wat de kust van Georgië te bieden heeft, maar op de meeste plekken zijn het zelfs echt grotere kiezels. Bovendien is de lokale toerist gewend om hutje mutje te liggen en is uitzicht op lelijk Sovjetbeton, of zelfs een fabriek, niet ongebruikelijk. Kom dus zeker niet naar Georgië met kinderen als je echt een strandvakantie zoekt. Kom wel als je een echt lokale ervaring wilt en je kinderen een paar dagen strandpret gunt, aan het einde van je rondreis.
Treinreizen door Georgië
Geen bezienswaardigheid, maar absoluut een hele leuke aanvulling op alles wat Georgië al te bieden heeft voor kinderen, is het reizen met de trein. Wij hebben 2 keer een langere afstand met de trein overbrugd en dit is toch altijd weer een avontuur, zeker in de meer lokale trein, waarbij ook genoeg andere kindjes mee reizen en er lekker samen gespeeld kan worden. Reizen met de marshrutka is ook zeker prima te doen, zelfs onze 5 uur durende slingerweg door Svaneti zijn we redelijk goed door gekomen, maar de trein is toch wel favoriet.
Reizen met de trein is een leuke ervaring in Georgië
Accommodatie Georgië met kinderen
Echt ontzettend leuk voor gezinnen zijn de vele homestays in Georgië. Nou is accommodatie in Georgië meestal al helemaal niet duur, maar die homestays zijn wel héél goed betaalbaar voor wie Georgië met kinderen bezoekt. Vooral buiten de steden zijn dit vaak van die kneuterige, zelfvoorzienende “boerderijtjes”, met allerlei dieren en eigen fruit en groenten. De standaarden van de kamers zijn erg hoog en de gastvrijheid ongekend. Onze eigen kinderen hebben ’t nog steeds over de homestay in Kazbegi, waar we zo’n fijne tijd hebben gehad. Die kamers zijn niet langer te huur, maar deze homestay heeft een vergelijkbare prijs, een nóg mooier uitzicht én eigen sanitair!
Gastvrijheid, vriendjes en dieren in onze favoriete homestay in Georgië
Zoals eerder gezegd bleek ook de zelfvoorzienende boerderij met gastenverblijf in Vardzia een topper tijdens onze Georgië rondreis. Bij Valodia’s Lodge voelde het alsof we thuis kwamen en de tuin en het riviertje waren een perfecte speeltuin voor de kids.
In de steden hebben we overnacht in appartementen van lokale eigenaars, gewoon in een wooncomplex, midden tussen de locals. Op die manier hadden de kinderen de ruimte en konden we gelijk een indruk krijgen van het echte leven in Georgië. Het appartement in Kutaisi was bovendien net een museum.. we konden er zo een middag verstoppertje spelen tussen de antieke meubels en op het riante dakterras.
En, heb ik je overtuigd dat Georgië een geweldige bestemming is om met kinderen te bezoeken?
Dag zou je het ook aanraden om met een camperbus huren en een kind te reizen door georgie?
Dat hangt af van het kind.. als het kind makkelijk reist, zeker wel.. Wij gaan komende zomer in een camperbusje (Russische UAZ) door Kirgizië reizen met onze 2 meiden.
Wat een mooi reisverhaal. Wij denken erover binnenkort met ons zoontje van net 2 te gaan. Ik zag dat jullie deels met de auto hebben gereisd; hoe deden jullie dat met kinderzitjes in de auto? Zijn deze makkelijk te huur met het huren van een auto?
Volgens mij was Georgië de eerste reis waarbij we geen enkel stoeltje hebben meegenomen, ook al was de jongste pas 2 (volgens mij werd ze bijna 3). Tot die tijd namen we zelf de autostoel mee naar bestemmingen als India en Zuid-Afrika.
Hoi! Zou je het kunnen aanraden om 4 dagen door Svaneti te wandelen met een baby van 4 maanden? Groetjes
Dat ligt aan de baby, aan de ouders en aan de route! Ik zou er zelf niet voor kiezen, maar ben geen doorgewinterde wandelaar. Ik zou wel een aantal dagtrips met baby doen, vanuit 1 vast punt, maar zeker geen dingen vooraf vastleggen, maar ter plekke zien hoe ‘t per dag gaat.
Bedankt voor de reisbeschrijving, in april/mei gaan wij ook. Ik zal zeker je aanbevelingen overnemen.
Wat een mooi vooruitzicht, veel plezier alvast!
Weet iemand of kinderen op een ID kaart naar Georgië mogen? Of moet je een paspoort hebben?
Volgens google: Een paspoort of een Nederlandse identiteitskaart is vereist. Het document moet nog ten minste 3 maanden geldig zijn bij aankomst in Georgië.
Ik heb met veel interesse je blog over Georgië gelezen, geweldige ervaringen en tips voor ons. Wij zijn nl. van plan in augustus met 3 kinderen (4, 8 en 9 jaar) naar Georgië af te reizen voor een rondreis (zag zojuist in reacties op je site dat De Mol daar blijkbaar ook wordt opgenomen. Hopelijk komen er nu niet stromen Nederlanders op hetzelfde idee..;)).
Ik heb een aantal vragen: Hoe lang zijn jullie geweest? Wij denken erover om 2 weken te gaan, maar vragen ons af of dit voldoende tijd geeft om o.a. van Tbilisi naar Batumi te reizen met de nodige tussenstops. Batumi voor, net als wat je zelf ook aangeeft, de laatste dagen strandpret voor de kinderen. En in welke maand hebben jullie gereisd? Is augustus qua temperatuur wel te doen? We willen graag ook in guesthouses verblijven waar waarschijnlijk geen/nauwelijks AC aanwezig is. Zijn er activiteiten / plaatsen die je achteraf wel over had kunnen slaan omdat deze voor de kinderen niet of minder geschikt waren?
Behoorlijk wat vragen, hopelijk wil/kun je ze beantwoorden zodat wij dit in onze planning mee kunnen nemen 🙂
Alvast hartelijk dank!
Haha.. aan mijn bezoekersaantallen te zien de laatste weken zijn er wel veel Nederlanders die het in elk geval heel interessant vinden. 🙂 Wij waren er een maand en vonden het heerlijk de tijd te hebben. Ik geloof zelf dat ik in 2 weken het strand had overgeslagen eerlijk gezegd. Ik zou dan liever na thuiskomst een weekend thuis naar de zee gaan, want er is zoveel moois te zien in Georgië dat je anders moet missen. Wij waren er in juli en augustus en dat was echt heet hoor.. vooral in Tbilisi, waar het dagelijks rond de 35 graden was. In de bergen was het wat koeler (28). Ik zou niks hebben overgeslagen, maar onze kinderen (en wij) vinden overal wel wat leuks en vinden het niet zo snel minder geschikt. 🙂 Aan welke stops zaten jullie te denken?
Ik denk er zeker over om ook eens naar Georgië te gaan. De natuur is er echt geweldig!! Wel vreemd is als je je bedenkt dat er als politie daar missies hebben… 🙂
Wat voor missies van de politie zijn dat?
Je laat zeker zien dat je prima avontuurlijk kunt reizen met kids! Zeker als je dat van begin af aan hebt gedaan. En die lokale homestays helpen daar ook bij! In Florida zijn we 1 dagje naar een pretpark geweest, maar verder alleen maar natuur en outdoor activiteiten en toen we vroegen wat zij het leukste van de vakantie vond en wij dachten dat dit wel het pretpark zou zijn, verbaasde ze ons met het antwoord: snorkelen met zeekoeien. Sindsdien skippen we pretparken op reis 😉 (ik moet wel zeggen, hoe ouder ze wordt hoe moeilijker het wordt eigenlijk. Waar ze eerst alles met ons leuk vond is ze nu een stuk kritischer, als echte puber en roept ze ook geregeld dat we niet altijd op reis hoeven gaan, dan wil ze naar haar paarden en met vriendinnen afspreken…)
Ik kan me voorstellen dat ze op die leeftijd niet altijd meer zin hebben om mee te gaan. Ik bleef zelf vanaf mijn 15de thuis of ging met vriendinnen op vakantie.. maar gelukkig is dat voor ons nu nog ver weg, haha
Je hebt me best wel benieuwd gemaakt naar Georgië. Ik had helemaal geen beeld bij het land, maar het ziet er echt interessant uit!
Gewoon een keer die kant op Marcella!
Wat een avontuur, geweldig!
Ja, was super!
Wat een leuk artikel! We hebben zelf nog geen kinderen, maar Georgië trekt ons wel enorm. Fijn dat het land ook met kinderen prima te doen is. Die gevaren heb je natuurlijk ook een beetje zelf in de hand en ik denk dat juist dit soort bestemmingen ook hartstikke leerzaam zijn voor kids!
Ja, zeker weten.. maar ik merk dat alle reizen die we maken de kids zo ontzettend veel leren. Van cultuurverschillen tot hoe een vulkaan werkt, sta je vaak niet eens bij stil als volwassene.